Дори с планираното от 1 юли увеличение на минималната работна заплата от 240 на 270 лева месечно, тя ще остане най-ниската в ЕС | webcafe.bg
Webcafe

Евтин трик

Димитър Събев
12.06.2011, 17:50 (обновена 14.06.2011, 15:03)
Бойко Борисов и Симеон Дянков

Снимка: © Sofia photo agency

Дори с планираното от 1 юли увеличение на минималната работна заплата от 240 на 270 лева месечно, тя ще остане най-ниската в ЕС. Смешно е, но е факт...

Дори с планираното от 1 юли увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) от 240 на 270 лева месечно, тя ще остане минимална: отново най-ниската в Европейския съюз. За сравнение, следващата най-ниска МРЗ е в Румъния, в размер на 162 евро (317 лева).

Задават се местни и президентски избори. Горчивият хап, който правителството на ГЕРБ ще трябва да преглътне е, че по време на първите две години от управлението му населението обедня. Въпреки членството в проспериращия Европейски съюз, въпреки предоставените стотици милиони евро от структурните фондове.

И какво от това...

Но защо пък Борисов задължително да преглъща този факт? Вдигайки лекичко МРЗ, той доста евтино получава шанс предизборно да заяви, че доходите на хората нарастват и вървим към светло бъдеще. Хората може и да ограничават потреблението си и да теглят от спестяванията си, за да се справят със ситуацията - и какво от това?

Кой чете статистики? Статистическият институт може и да изчисли 2.1% спад на общия доход на домакинствата за периода януари - март 2011 г. спрямо доходите в началото на 2010 г., но вечерта по телевизора премиерът ще въздъхне "вдигнахме им заплатите" и ще обвини в популизъм всеки, който твърди, че българите са обеднели.

Но "невинният" опит да се купят гласове за изборите никак не е безобиден. И каквото и да приказват работодателите и финансовият министър, заигравките с МРЗ са вредни не толкова заради някакъв евентуален ръст на безработицата или заради бюджетния дефицит - а заради циментирането на ненормално функциониращия ни трудов пазар.

Заплащането на труда в една пазарна икономика трябва да се определя със свободен договор между работник и работодател. Присъствието в тази система на фактор като МРЗ играе не просто ролята на минимум, под който не може да се слиза. Това е и еталон, който явно или неявно се използва от работодателите за определяне на заплатите също и на по-високо платени служители.

Когато минималната заплата е толкова ниска както в България, работодателите имат аргумент да натискат всичките заплати надолу. Това е в сила за по-ниско квалифицираните работници и в региони с висока безработица. Но и професионалистите в големите градове не са имунизирани срещу този ефект.

Работодателите надигнаха жален зов, че ще започнат да уволняват или направо ще фалират, ако правителството вдигне минималното заплащане на труда. Но бизнес, който не може да гарантира заплата от 135 евро, няма икономическо основание да съществува в ЕС. А и много малко работници се назначават на МРЗ.

Неприятни за бизнеса

Работодателите са против вдигането на МРЗ не за друго, а защото тя е еталон: отместването й нагоре ще отприщи вълна от искания за по-високи заплати във всички сектори. Доколкото инфлацията не спи, а производителността на труда расте, голяма част от тези искания са основателни - и все пак неприятни за бизнеса.

Не се подвеждайте: не само производителността на труда определя заплащането на труда. За печалбата на работодателите нашите икономисти - както и МВФ и ЕК -  предпочитат да се мълчи. Производителността може и да е много висока, но ако капиталистът иска да прибира по-голяма печалба, заплатата няма да се трогне от трудовия героизъм на работника.

Ако погледнем нещата принципно, прилагането на минимална заплата е точно толкова непазарен подход, колкото и определянето на максимална норма на печалба. Второто днес ни изглежда невъзможно, но първото в български условия се оказва доста вредно.

Тези три аргумента: използването на МРЗ като средство за предизборна агитация, депресиращият й ефект върху пазара на труда, концептуалната несъвместимост със справедливостта и базовите принципи на пазарната икономика - ми дават основание да твърдя, че минималната работна заплата в България трябва да бъде премахната.

Вън от класациите

Има и четвърти мотив за отмяна на МРЗ у нас. Заради ред наслоени причини, включително ниската квалификация на 1 млн. българи, страната ни още дълго ще бъде на дъното на европейските списъци по минимално заплащане. Отстъпваме и на Турция, където МРЗ е 385 евро, и на Хърватия с 381 евро.

Просто бих предложил директно да излезем от класациите за МРЗ, които единствено демонстрират на света колко сме бедни. Ако някоя управляваща партия в България дръзне да ликвидира МРЗ, тя първо ще скрие от света нашия позор (защото в България бедността на народа не е съдба, а позорна грешка в управлението), а заедно с това ще премахне един сериозен дебалансиращ фактор от трудовия пазар.

Не случайно богати страни като Австрия, Италия, Германия, Финландия и Дания не се занимават с административно определяне на минимални заплати. Хората в България няма да обеднеят, а ще спечелят, ако последваме техния пример. МРЗ от 135 евро не може да служи за предпазване от нищета - а само за циментиране на нищетата.

Разбира се, премахването на МРЗ налага ред законови промени: цялостно обновяване на трудовото ни законодателство, както и по-голяма активност от страна на социалното и трудово министерство. И все пак можем да изискваме подобни неща от депутатите и правителствените служители, щом им плащаме заплати.

Ще са нужни и по-активни профсъюзи. Ако се замислим, профсъюзите в днешния им формат имат съществен интерес работниците да са бедни. Ефективното договаряне на заплатите по браншове и в конкретни предприятия, което неминуемо ще се активизира с премахване на МРЗ, дава шанс и за нови, по-адекватни профсъюзи.

Сега да се върнем към подоходната политика на ГЕРБ. Такава обаче няма. А като цяло - за две години правителството не се реши на нито една смела икономическа реформа, ако изключим противоконституционните, плашещи инвеститора национализации.

Доверието се стопи

Следствието от тази държавническа пасивност не е изненада: доверието се стопи. Социологическите проучвания вече показват, че хората, които получават по-ниски доходи, са разочаровани от правителството. ГЕРБ се опитва да компенсира, насочвайки сигнали тъкмо там, където се крият най-многото гласове: в масата на бедните българи.

Вдигането на МРЗ ще излезе на ГЕРБ доста евтино - министър Тотю Младенов говори за 20 млн. лв. до края на годината, което е нищо в сравнение с очаквания предизборен ефект. Представете си с каква сила Бойко Борисов ще излезе пред камерите, за да ни каже: вдигнахме им пенсиите и заплатите! Кой ти гледа какви заплати - реални или минимални, важното е послание да има.

Подозирам впрочем, че вдигането на МРЗ с 12.5% ще има и конкретен негативен ефект върху домакинските бюджети. Например с толкова ще се вдигне таксата за ползване на здравни услуги.

Схемата с вдигането на МРЗ на пръв поглед изглежда силно печеливш ход за правителството: хем му излиза евтино като разход, хем му дава шанс да прибере повече пари от народа от данъци и осигуровки, както и с повишаване на разни такси, хем то ще може смело да каже „вдигнахме им заплатите".

А по смисъла на изменения от началото на 2011 г. член 27 от Закона за политическите партии, увеличавайки МРЗ с 30 лева в средата на годината, ГЕРБ ще получи с 2.5 млн. лв. по-висока държавна субсидия, или близо 22.66 млн. лв.

Но според мен един важен праг на социална търпимост в България вече е преминат. Нещата са стигнали дотам, че много ще се учудя, ако този хитроумен троен удар се увенчае с търсения от ГЕРБ успех.

Oще: бизнес  бойко борисов  българия  герб  доходи  заплата  заплащане  избори  икономика  мрз  обедняване  правителство  работодатели  симеон дянков  тотю младенов  труд 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2011, 12:05

12 Dora Apostolova | 15.06.201113:02

Отлична статия, отлична тема и теза и много успешно защитени. Аз само ще добавя към казаното от автора за практиката на т.н. welfare state на Европа. Страните, които е изреди автора Австрия, Германия, Финландия и Дания се числят към първото ниво страни- държави наречени welfare state ( без Италия, която се числи към второто ниво-държави наречени ”пигс” и не е welfare state. Общо в ЕС има четири нива държави, които изреждам в материала си ”Неолиберализмът -злият дух на Америка броди из Европа” в сайта www.ideyazabulgaria.org ). В welfare states няма месечна работна заплата, има само мин. часова работна запрата. Но има въведен с държавна политика реален социален минимум(РСМ), под който не могат да паднат доходите на никой гражданин. В определянето на неговата големина се определя от профсъюзите и държавата е длъжна да го актуализирва постоянно. В него влизат за месец минималните нужди на един човек включващи храна, облекло, разходи по жилище, здравеопазване, образование. И това действа с ефекта на доминото- по него се наглася автоматично минималната заплата и социална пенсия(която всеки получава независимо колко години трудов стаж има) и никой работодател няма право да даде по-ниско заплащане от този РСМ. Ако си получил по-малко от РСМ този месец, отиваш с квитанциите си в районния социален офис и там ти дават липсващата разлика до тавана на РСМ. Или в български условия значи следното: ако синдикатите казват, че РСМ за българина е 514 лева, нито мин. работна заплата, нито социална пенсия няма право да бъде под него. С него изцяло и завинаги се ликвидира мизерията и бедността и се създава социално устойчиво общество. Страните welfare state на Европа въведоха този РСМ още 60-те години на 20-ти век, тънейки още в разрухата на войната. Разбира се , задачата на welfare state се състои в друго- да не оставя хората си да живеят на PСМ, а да осигури на всеки работа, като съзнава силно производителни икономики, насърчава частната инициатива и предприемачески дух. Там икономиката е свързана като скачените съдове за социалната система и всеки ръст в БВП отива в социалната система за насърчаваме на три елементи от нея- образование, здравеопазване и развиване на икономиката. Няма възрастово граница, за да те устрои държавата за работа и ако имаш нужда да те квалифицира, преквалифицира ,стига да не си в пенсионна възраст. Държавата осигурява правото на равен старт за малките предприемачи и им подсигурява 100% началния капитал при преференциални условия. Още много може да се пише по този въпрос за welfare state, тя обаче е начин мислене, стереотип, морал до който балканецът въобще не се е докоснал с мисленето си все още. Това се вижда от коментиралите статията в този форум – ” балкански субекти”. Неправилно е обаче да се хвърля вината само върху ГЕРБ, всички партии в НС са с мисленето и действията на ГЕРБ и никоя си няма представа от welfare state на европейците, пък и не желае да научи, те работят само за своите олигархии. ГЕРБ само довърши унищожението на България, което предишните партии го вършиха до ГЕРБ. Например разликата между БСП и ГЕРБ е само в ”маниера на управлението”-първите първосигнално, вторите със 100 хамелионски кожи, а между ГЕРБ и СДС разлика няма дори и в маниера. ”Социалната партия БСП” не се срамуваше да определя социален минимум 56 лева? ГЕРБ действа първосигнално, БСП със смяната на 100 хамелеонски кожи. Всички предишни управления докараха България до ръба на пропастта, ГЕРБ само а хвърли н нея.
Докато не се роди политическа сила, която да възприеме като идеология и програма да строи welfare state в България, народът и ще лежи в пропастта. А дефиницията на welfare state сме я направили само ние(Идея за България) и ще я прочетете в сайта ни. И е единственото по рода си дело в Европа. Коментара написала Дора Апостолова.ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

11 solaar | 14.06.201110:43

@MacAllister Защо се хабиш да обясняваш? Който не вижда тоталната трагедия на държавата в момента или се възползва от нея или е толкова загубен, че си заслужава всичко, което ще му струпа на главата идолът с глинени крака.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

10 stg | 14.06.201109:37

7 и 8 виждам че сте големи ентусиасти но то е защото не гледате какво се прави а слушате какво се говори, айде вгледайте се мислете анализирайте и 3 дена не слушайте пропаганда и ще видите реално нещата. административна реформа има да увеличиха се чиновниците и полицаите и разходите за тях, някой който не знае какво да прави харчи готови пари ама те свършиха и сега кво правим
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 08:52

9 Dedi | 14.06.201108:23

Когато една постъпка се обяснява с много думи бъди сигурен , че тя е грешна ! Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 14.06.201100:57

Бла, бла, бла .... "обрали ни държавата", бла, бла бла ... "обрали ни държавата другите политици". Както казва проф. Кучков Вучков абе аланкоолу, вие къде живеете бе? Едно, че Бойчето беше на трапезата с големия черпак, друго, че повтаряте като папагали някакви твърдения, но от повтаряне не стават по-верни. Ей, ние на собствения си гръб изпитваме "подобрението" на батката. Вие като сте го зазащитавали така имате ли си представа какво се случва въобще? Няма никакъв контрол, сюрии чиновници, полицаи и всякаква друга паплач си играят на власт кой, както намери за добре и толкова побъркано като сега никога не е било. В такава каша онези, които създават печалба стават жертва - толкова много пиявици има, че не стигат топли тела да бъдат изсмукани. Не ми се разказват конкретни неща, за да не си навлека белята, но вместо да плещите глупости проучете какво става, зарежете ентусиазма и предразсъдъците и търсете фактите, говорете с хората, не с телевизора. Единственото добро от това правителство е, че след него вече наистина комунистическия плам на страдащите по светлото минало малко от малко ще се позагаси и да се надяваме ще имат поне някои очи да видят каква воня се създаде с техните гласове - на вас говоря на вас дето според вас правел нещо премиера. Той не може да си задържи вниманието да изслуша 3 изречения на заседанията на кабинета, вие правел нещо - той и зло не може да направи съзнателно, човека има сериозен проблем с концентрацията и му личи, толкова ли сете слепи бе?

Ако имаше намерение да прави нещо полезно щеше да започне от държавния сектор и да уволни половината чиновници, а не да затяга примката около нас да ги храним. Ако имаше намерение да прави нещо нямаше да превръща държавата в контрольор и единствен определящ фактор за пазара - нали бил десен, че дясното на теория трябва да залага на пазара, а имате ли представа, че сега за всяко нещо вече трябва да искаш разрешения до безкрай от хора, които цял живот са на заплата - също като в социализЪма - тия хора ще ръководят пазара по-добре от моето лично търсене? Ехо Бойковистите, спрете се, защото ние другите сме свикнали да се борим с живота, както се наложи, но вие какво ще ядете като съборите всичко от много мъдруване "как било редно" и "как за да не се краде, трябва да има човеци на заплата да проверяват всичко и всеки". Това са принципите в реалността на БСП и ГЕРБ - едни и същи и на тоя фон просперират само избрани и то закачени на цицката на държавата - това е по-лошо и от социализЪма - там поне на теория държавата беше длъжна да върши нещо, сега и толкова няма. Не знам как не разбирате, че от толкова много контрол излиза само едно - корупция и крадци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2011, 09:52

7 Andi | 14.06.201100:02

Много е прав Веселин Гаров и други подобни. Наистина някой иска да забогатее при криза и при ошушкана държава от разни коалиции и крадци, мошеници. А бе той Борисов да не е магъосник, че да ви забогатее. Каквото може отделят от тук от там, като са ни обрали държавата, откъде да ги вземат тези пари. Освен от милионерите, които забогатяваха на нашия гръб 22 години, че и много повече. Сега от коалицията да върнат парите, за да повишим заплатите. Толкова ли не можете да разберете или така ви е по-лесно, да мрънкате. Аман от недоволници и всякакви подобни. Защо не мрънкахте, като бяха комунистите, къде бяхте ??? Нали те управляваха 10 години, какво направиха ??? Освен да грабят, и... знаете много добре всичко, но....Няма нужда да се изрежда отново!!! На Станишев му гласуваха 7 пъти недоверие на правителството и какво, той си се хили като... и ще ми разправя какво щял да свърши. Ами защо не го е свършил преди това ?????? Имаше предостатъчно време!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2011, 19:02

6 Веселин Гаров | 13.06.201119:12

Отново поредните глупости по адрес на правителството.Не мога да си обясня защо се изписаха и изговориха толкова нелепи неща срещу човек който работи за бъдещето на България,както никой друг не го е правил до сега.Били сме обедняли,ами то оставаше и да забогатеем в период на финансова криза ,всички държави са в затруднено положение и няма как да се увеличават заплати и пенсии докато не се стабилизира икономиката.Другото което ме дразни е че всеки иска бързи реформи от новото правителство,което е с вързани ръце за неопределен период заради огромния дефицит оставен от предишните боклуци,а никой не вини тази руска мижатурка наричала себе си министър прецедател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 14:42

5 diablo 666 | 13.06.201114:24

Абе, вие малоумни ли сте, зомби ли сте?!!!
Да не ви е правена лобутомия? Статията била комунистическа, човека бил лаик и т.н.
Няма значение, дали е стилна, дали е подредена-важно, е че ние/българите/бяхме,сме и ще продължим да бъдем прошляците на Европа. С такива управници(мафиотски,мутренски,крадливи и некадърни), това ни чака!!!
За какво бяха лишенията, за какво изпълнявахме европейските норми?! Нали трябваше да влезем в една по-богата "ОБЩНОСТ"! Закрихме производста-не отговаряли на стандартите,затворихме реактори/заради чужди лобита/ и какво ли още не. Питам аз - в името на какво? НАРОДЕЕЕ.....опомни се!!!
Били сме рая, но манталитета ни се е запазил. И сега сме роби...за съжаление.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

4 Ex Fenerium | 13.06.201113:02

Като ги увеличат-мрънкате.Като не ги увеличат-пак мрънкате.Няма угодия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 15:11

3 pgh | 13.06.201112:53

Статията е манджа с грозде.
Поредният лаик, който си въобразява, че е професионалист.
А всички които си мислят, че размера на заплатите им се определя от държавата, са достойни за съжаление.
Заплатите се определят от пазара на труда.
   

оценка

+0 -0