2011 диоптъра късогледство | webcafe.bg
Webcafe

2011 диоптъра късогледство

Димитър Събев
20.09.2010, 09:31 (обновена 21.09.2010, 09:30)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Parole parole - това е мелодията на проектобюджета за догодина, само дето не пее като Далида...

Спомняте ли си началото на Пътеводителя на галактическия стопаджия? Космическата флотилия на вогоните е надвиснала над Земята и съобщава на населението, че след две минути планетата ще бъде унищожена: планът за развитие на отдалечените райони на Галактиката предвижда оттук да минава хиперкосмическа магистрала. Някой се сеща плахо да възрази и главният вогон в отговор му кресва:

Излишно е да се правите на изненадани! Цялата проектосметна документация заедно със заповедта за разрушаване бяха на разположение в местния ви проектантски отдел на Алфа Кентавър, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по официалния ред. Никой не ви е виновен, че не сте се потрудили да разберете какво се прави в собствения ви район. Край! Включете лъчите за унищожение.

Цитирам този бисер във връзка с проекта за държавен бюджет за следващата година, който - след дежурното предварително изтичане в медиите, беше публикуван на сайта на Министерството на финансите в четвъртък. Добър или лош, проектобюджет вече си имаме. Но как прецени нацията постижението на Дянков?

Срамежливи анонси

Никак. Само разгледайте как реагират ежедневниците. Анализът на проектобюджета, ако има въобще анализ, срамежливо се гуши между клюки за интимния живот на телевизионните водещи, криминалната хроника, археологически сензации и правителствен PR от типа "През 2015 г. ще летим до Луната с нови еко - ракети". Но нека не хвърляме неоснователно вината върху медиите - те чисто и просто предават това, което буди интереса на масата. А ние сякаш се интересуваме от всичко друго, освен от важното за бъдещето ни.

Това свидетелства на първо място за нашата българска незрялост в политическо и икономическо отношение. Защото ако Барак Обама не бъде преизбран за втори мандат като президент на САЩ, това до голяма степен ще се дължи на неудовлетворението на обществото от бюджетната му политика и раздуващите се дефицити. Гражданите на САЩ имат отношение към икономическата политика на своята държава и къде с право - къде не, остро критикуват разхищенията и диспропорциите.

Но все пак общественото мнение по важната материя за публичните финанси трябва да бъде насочвано от специалисти. Дали обществената апатия по темата у нас не се дължи на стерилния подход на повечето родни експерти? Анализите на проектобюджета се ограничават главно в темите доколко реалистични са прогнозите на Дянков за 3.6% икономически растеж догодина и защо правителството отново смята да работи с  бюджетен дефицит, според днешните прогнози в размер на 2.5% от БВП.

Растеж чрез държавни разходи?

На всички мислещи хора е ясно, че тези рамкови допускания лесно ще се счупят, ако петролът отново мине 140 долара за барел или Гърция спре плащанията по дълга си. Има далеч по-съществени теми, които да се разискват - теми, свързани със създаването на предпоставки за бъдещ растеж посредством държавните разходи.

Време е да подложим на критика приеманите години наред постулати по разпределянето на публичните средства, тъй като икономическите ни резултати стават все по-неудовлетворителни. Но вместо да се нагърбим с това, днес като древните хора хвърляме стрелите на критиките си към небето - чудим се колко пари ще имаме, а не мислим за какво най-добре да ги употребим.

Държавата е планирала през 2011 г. да изхарчи около 27 млрд. лева (в това число и 3 млрд. лева европейски средства), което се равнява на 35% от планирания БВП. Откъде ще ги вземе Симеон Дянков тези пари е ясно. С 2 милиарда лева ще олекне фискалният резерв.

Близо 40% от приходите ще дойдат директно от населението - работници, ученици, пенсионери - под формата на акцизи и ДДС, докато едва 6.6% от държавните планирани приходи са корпоративни данъци. Едва 12.8% от пицата ще дадат неданъчните приходи, което предвид многобройните държавни активи ми говори единствено за неефективно управление.

В структурата на разходите близо 10.8 милиарда лева, или над една трета, се формират от разходи за социално осигуряване и грижи. Пенсиите, за които отново ще бъдат изхарчени над 7 млрд. лева, тук са с най-голяма тежест. Но в тази висока цифра не можем да намерим повод за похвала към социалната политика на ГЕРБ. Първо - защото сумата пак е крайно недостатъчна да осигури достойно съществуване на българския пенсионер. Второ, защото при планирани около 5 млрд. лева приходи от осигуровки, дупките отново ще се запълват в текущ план.

Пак няма реформи

Това пък ми говори, че пенсионната и осигурителна реформа  няма да бъде осъществена в течение на най-малко две години и половина от мандата на ГЕРБ, тоест ако въобще бъде предприета, ще бъда оставена за финала. Черно на бяло, МФ отчита, че "процесът на застаряване на населението е сериозно предизвикателство за запазване устойчивостта на публичните финанси и прави необходимо спешно приемането на реформи в пенсионната система". Parole parole, както изпя Далида. Дали преди избори?

Обаче в този проектобюджет има редица далеч по-неприятни моменти. Вижда ми се фрапантно, че разходите за отбрана и сигурност се планират на 3.5% от прогнозния БВП, т.е. около 2.7 млрд. лева, докато например разходите за образование ще са 3.3% от БВП. Истина е, че разходите на силовите министерства ще са най-ниски за последните 5 години. Но те пак остават твърде високи, разгледани в европейски план. Свързани ли са високите разходи с повече вътрешна сигурност, включително в очите на чуждестранния инвеститор? Какво бъдеще на икономиката да очакваме, щом за наука ще отидат 210 млн. лева, а за полиция - един милиард и 210 млн. лева?  Има ли все пак The Economist право, че се превръщаме в полицейска държава?

БАН да получи 100 млн. лева от държавата предлага Дянков. Това е с над 10 млн. лева повече по сравнение с миналата година и може да се приеме като знак за примирие между финансист номер едно и феодалните старчета. Но това не ни радва, щом средствата за култура, без бюджетите на държавните медии, са ограничени до 80 милиона лева. И забележете къде е сложена културата: в категорията „Почивно дело, култура, религиозни дейности". В очите на държавата културата е някъде между мързела и мракобесието...

Странни разходни функции

Но да вземем разходната функция "Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда". Как опазването на околната среда кореспондира с жилищното строителство, може би се чудите, аз също. Така или иначе, за „екология" ще отидат над 1 млрд. лева, или 1.3% от БВП.

Но за опазване на биоразнообразието разходът най-вероятно ще е минимален. Общините ще получат 96 млн. за закупуване на контейнери за смет и сметоизвозваща техника, както и за озеленяване. А за модерна инфраструктура за третиране на отпадъците се насочват цифром и словом 20 млн. лева - което ми се вижда някак си малко на фона например на четирикратно по-високата сума, предвидена за затворите.

Можем още доста да се чудим. Например защо Дянков иска да му се развържат ръцете да емитира нов държавен дълг и гаранции в размер на общо 4.3 млрд. лева - при положение че догодина и без друго имаме да плащаме 660 млн. лева само по лихви,  преди падежа на Велчевите облигации.

Или откъде ще дойдат планираните 2 млрд. евро чуждестранни преки инвестиции. Дали пък не от Абу Даби? Или защо Дянков настоява, че разходите на държавата, включително заплати и други плащания, ще бъдат „стегнати" - докато оптимистичната прогноза за икономическия растеж през 2011 г. залага най-вече на консумацията на домакинствата.

Планират инфлация от 3.7%, тя ще е добра за приходите от ДДС, но какво ще се случи с доходите и пенсиите, с покупателната способност на хората? Дотук съвсем умишлено премълчах за здравеопазването, но, повярвайте, не със злата умисъл да скрия щедростта на управляващите.

Баница за Цветанов, постна пица за останалите

Разпределението на разходите отговаря на ценностната ориентация на този, който има властта да харчи. Няма защо да се сърдим на Дянков, че предвижда малко средства за култура, наука или опазване на околната среда. Той очевидно си е такъв, а и от "духовните" разходи се реже много по-лесно, отколкото от баницата на Цветанов. Но е странно и мисля неоснователно, когато коментарите върху проектобюджета не стигат по-далеч от прогнозата за ръст на БВП и дефицита. Събираемостта на данъците далеч не ни е най-големия проблем. По-важно е за какво точно харчи държавата.

Все пак при сегашните цени на бензина е твърде добре, че не ще трябва да ходим чак до Алфа Кентавър, за да разберем какво ни се пише. Не може да не направи впечатление, че разходите в бюджета на държавата са орязани до кокал, с изключение на полицията.

Капиталови са едва една седма от общите разходи на правителството, което не вещае особени подобрения на икономическата среда в бъдеще. Инфлацията ще е големият помощник на Дянков. Политиката на държавните финанси (за догодина) определено не е ориентирана към демокрацията, прогреса и човека.

Но без паника.

Oще: бюджет  министерство на финансите  симеон дянков 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

11 collapse | 23.09.201004:18

Точно заради това, че намаше алтернатива - гласовете отидоха при него. Сега и за този бюджет ще има - ааа ма ние мислехме, че толкова пари ще влязат... Много мислите - ама дали ще стане? И ако не стане какво ще последва - нов спад в бюджета ? Заем от МВФ? И кой ще ги връща тея пари после? Като се зачетох от статията станя ясно, че плащаме пенсии за 7 млрд. , докато приходите от осигуровки са 5 млрд... Ебаси и Кефа - 2 млрд. лв от къде ще се пръкнат? И не трябва ли държавата да се грижи за хората, които си плащат данъците, а не за тези които си ги крадат??? Има още няколко месеца до зимата - тази може и да не е, че няма време, но не се знае какво ще стане след това...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

10 MacAllister | 21.09.201015:10

Някой ще даде ли дефиниция на "комунист" и "комунистически мерки"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

9 Lara Croft | 21.09.201011:58

Дон Позо, какво означава "благодарение на жените"?

Айде говори в цифри. Влез в сайта на която и да е социологическа агенция, и дай конкретни цифри - разбивка по сегменти на гласовоподавателите на ГЕРБ - мъже-жени. Виж и при другите партии как е разпределението.

Герб печели благодарение липсата на алтернатива. Благодарение на това, че вярват в победата. И благодарение на липсата на интриги, мръсни и подли номера спрямо политическите опоненти на които от БСП и ДПС и ДСБ са големи спецове. Герб печели защото не играе по техните правила. Не купува медии, не плаща на платени писачи с крадени пари. Напротив - става тяхна жертва ежедневно. Но това не лоша роля. Като дойде време за избори няма нищо по-удобно от това да си жертвата и хората да се чувстват длъжни да раздадат справедливост с гласа си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

8 don Pozo | 21.09.201007:56

Благодарение на жените измисления генерал има нагласта да
"управлява" еднолично. Та той е най-обикновена мутра Юлияно.
Стана за присмех на цял свят.Въобще шменти капели. Радвайте му се.
Но това е чалата е на власт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

7 Ateista | 21.09.201005:16

Даркас,няма по - кофти от Виденовата зима,няма по-гадно от БКП.
Плътно с ББ,до пълното ви елиминиране другари!
До последния комунист,колкото и малко да останахте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

6 MacAllister | 21.09.201004:19

@Yuliana имате странна представа за некомунистически мерки, но аз едва ли бих могъл да Ви убедя в обратното, мога да Ви го докажа, но не и да Ви убедя и затова няма да си губя времето. Генералът Борисов може да се окаже някакво добро за България само по един начин - ако покани царя за цар, когато нагази лука така, че да започне да се оглежда за помощ отвсякъде. Да де слаб ни е царя, няма спор, но в подходящи условия и котенцето може да играе лъв. Странно, а? ;) Ама може да се случи, не е много вероятно, но не е и невъзможно и ако някога стане ще е единствения некомунистически акт на вашия любим генерал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

5 лаик | 20.09.201023:41

Към автора-защо е нужно да си тровим нервите,просто спрете да плащате данъци,бойкотирайте по всички възможни начини всички държавни вземания
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

4 darcas | 20.09.201023:05

Виденовата зима ще ни се стори като почивка на Канарските острови в сравнение с некадърното и малоумно управление на ББ и калинките му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

3 vanko1 | 20.09.201019:08

сметките са доста нереални! като се има предвид как "уцели" дянков с присъединяването към чакалнята за еврозоната, направо е шестица - а това за набирането на пари с пускане на облигации си е направо стрелба в тъмното...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 15:12

2 Yuliana Gianti | 20.09.201016:31

Не съм финансист,нито икономист,сама се справям със собствените си фонанси и то добре!Аз искам да подкрепиме Дянков и правителството на генерал Борисов,защото само те ще оставят следа във Европа със постиженията на България при техния мандат.Дянков въвежда нови,некомунистически принципи,за излизане от кризата и ще успее.Нека политиците от опозицията,малко да се засрамят,че един млад икономист-финансист,показва правилния път за излизане от кризата.Ако не е Бойко Борисов,вие ще унищожите Дянков,както се опитахте да задушите българския народ със прекомерните си харчове и далавери.Засрамете се.Трябва да оставим силна България на синовете си.
Бог да благослови правителството на генерал Бойко Борисов!!!
   

оценка

+0 -0