КТБ е неспасяема | webcafe.bg
Webcafe

КТБ е неспасяема

Георги Ангелов
23.10.2014, 09:35 (обновена 29.12.2014, 19:30)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Вече плащаме цената за затварянето на КТБ и ще продължим да я плащаме докато този въпрос не се разреши веднъж-завинаги.

Докладът на одиторите в КТБ най-после беше изготвен и оценката публикувана. След многомесечно чакане, резултатите са по-лоши и от най-лошите очаквания.

Само преди дни в медиите се въртяха числа за очаквани загуби около 1 милиард лева. Анализът на одиторите, обаче, показва нещо далеч по-страшно - загуби заради лоши кредити в размер на 4.2 милиарда лева. Тези загуби са в допълнение на вече отчетени загуби от 400 милиона лева през последните три месеца. С други думи, говорим за обща загуба от 4.6 милиарда лева (четири милиарда и шестстотин милиона лева).

За да си представим колко големи са тези загуби, ще припомним, че според последният публикуван отчет на банката от пролетта нейният собствен капитал (парите на акционерите) е в размер на 621 милиона лева.

Собственият капитал е именно тази част от баланса на банката, която служи за покриване на евентуални загуби. Обаче, загуби от 4.6 милиарда лева представляват 744% от собствения капитал - с други думи,

загубите са изяли не само собствения капитал, а над 7 пъти повече.

Като дял от активите, загубите са около две трети. Преведено на прост език това означава, че две трети от всички кредити на банката са лоши кредити. Отпуснати са много кредити на фирми, които нямат никаква дейност, нямат приходи, нямат обезпечения, няма доказателства, че могат да си върнат кредитите.

И още един възможен разрез. Обезценките за лоши кредити се отчитат като разход, т.е. загуба във финансовия отчет. Към края на септември банката има собствен капитал от 198 милиона лева. От тази сума следва да извадим 4.2 милиарда лева и получаваме отрицателен капитал в размер на 4 милиарда лева.

Процедурата

Какво следва оттук-нататък?

За разлика от сегашните дълги и протяжни срокове за специален надзор, след оценката на одиторите сроковете са съвсем къси и ограничителни.

До края на месеца трябва да се извърши счетоводното отчитане на резултатите от одита - т.е. да се осчетоводи загубата и да се документира отрицателният капитал. След този момент започва да тече законов срок от 5 работни дни, в рамките на който БНБ е задължена да отнеме лиценза са банката. С други думи, до 7 ноември лицензът трябва да бъде отнет.

Веднага след това започва да тече друг законов срок - до 20 работни дни се изплащат гарантираните влогове до 100 хиляди евро.

Което означава, че до 5 декември Фондът за гарантиране на влоговете трябва да изплати 3.6 милиарда лева на вложителите. Възможно е отлагане с не повече от 10 дни, така че преди средата на декември въпросът ще бъде приключен.

Може ли да се спаси?

През юни изглеждаше, че КТБ страда основно от липса на ликвидност - т.е. от липса на пари в брой, с които да продължава дейността си. Сега, обаче, се оказва, че банката далеч по-голям проблем. Тя всъщност има реални загуби в огромни размери - толкова големи, че правят невъзможно нейното спасяване.

Няма рационална причина поради която частен инвеститор да покрие загуби за 4.6 милиарда лева, за да спаси банка, в която не са останали почти никакви качествени активи и никаква обществена репутация. Същото се отнася и за държавата - подобни банки с огромни загуби обикновено се затварят (така се постъпи, например, с кипърската Лаики банк, с ирландската Англо-Айриш банк, както и с трите големи исландски банки).

Нещо повече, предвид изтичащото време, спасяване е практически невъзможно.

След като сме влезли в кратките срокове по Закона за банките, спасяване на КТБ означава в рамките на няколко дни да се изготви план за преструктуриране, той да се одобри от БНБ и от държавата, да се одобри от Европейската комисия и да се налеят близо 5 милиарда лева в КТБ.

Всичко това, което не се случи за последните четири месеца, е невъзможно да се случи сега за няколко дни. Необходимата сума от близо 5 милиарда лева няма как да се осигури за толкова кратко време. Дори правителството не може да осигури такава голяма сума за толкова кратко време, а частен инвеститор дори и няма да си помисли да го прави.

Ще има ли негативи от фалита?

От един фалит на банка винаги има негативи. Обаче, в голяма степен ние вече ги преживяхме през последните четири месеца, когато банката беше затворена.

Преживяхме банкова паника, масови тегления, негативното влияние върху кредитирането и икономиката.

Поради това в края на юни беше организирана и специална програма за осигуряване на ликвидност на банковата система, която продължава да действа.

Вече плащаме цената за затварянето на КТБ и ще продължим да я плащаме докато този въпрос не се разреши веднъж-завинаги.

След като като общество сме избрали да плащаме цената за затварянето на КТБ, да платим още 5 милиарда за нейното отваряне би било доста нерационално. Тогава бихме платили двойна и тройна цена, без особен ефект, тъй като няма абсолютно никакъв начин доверието към толкова проблемна банка да се възстанови.

Основното предизвикателство пред служебното правителство и Фонда за гарантиране на влоговете е да осигурят недостигащите средства за изплащане на гарантираните влогове до 100 хиляди евро.

Най-чистият вариант е фондът да вземе заем, с който да попълни недостигащите средства.

Този заем може да бъде върнат през следващите години от вноските на банките към фонда и събирането на кредитите на КТБ. Ако се положат усилия за осребряване поне на част от кредитите в КТБ, фондът ще може да си плати заема без данъкоплатците да понасят някаква тежест.

* Георги Ангелов е старши икономист в Институт "Отворено общество".

Oще: активи  банкова система  бнб  георги ангелов  държавна помощ  загуба  кредити  ктб  одит  спасяване  фонд за гарантиране на влоговете  цветан василев 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

21 John Smith | 24.10.201421:51

Ех, Другарю ВК...да беше жив бай Тошко, Държавата щеше да оправи всичко Много щастлив
"Втора група може да са част от тези, дето са взели кредити и при фалит се надяват да се обезценят, и да "ударят кьоравото""- потърсете в речника значението на думата "цесия".
Пример като за Прост:
Зимам от Цецо 100 000 евра кредит! После го внасям като депозит! Цецо ми го изнася на Кайманите срещу скромна такса от 20 000 евро.
Шокиран
Банката фалира Идея
Държавата ми възстановява 100 000 евро депозит Отегчен
Докато си чопла в носа съм напред с 180 000 китарист
Кръгът се затваря когато изкупувам кредита си на цесия на 50%
Стрелка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

20 VK | 24.10.201419:15

От цялата дандания има един много ясен рефрен - КТБ е толкова зле, че трябва да се затрие на момента!
И целта е да се убеди обществото, че всеки опит за оздравяване е безмислен, най-вече опит на държавата . Внушава се, че народът щял да плати масрафа , а тия, дето "завлекли" парите ще си свиркат и ще си живеят живота царски. Има подобна история в близкото минало и затова е възможно такова внушение. Сещате се , да не повтарям ясни неща.
И следва въпроса - кой има полза от това?
Има преговори на едни хора за оздравяване на КТБ. Обаче искали и подкрепа от държавата. Ако в един момент вземат, че оздравят банката, и то без държавно участие, народът ще ги приеме като "велики благодетели", отървали го от "черната дупка" КТБ.
Значи засега имаме поне една група .
Втора група може да са част от тези, дето са взели кредити и при фалит се надяват да се обезценят, и да "ударят кьоравото". При средно около 60% обезценка, не е голям проблем да си разплатиш дълга и да реализираш добра печалба.
Третата група....сигурно има и трета, и четвърта.
И всички имат интерес да не се намесва държавата. В смисъл да национализира банката и да я оздрави . Или да се намеси донякъде(да даде пари -заем, не подарък), но без участие в управлението.
Ще спестя повече разсъждения и подробности, щото не е толкова просто в два реда обяснения.
Кое е най-негативно представено решение и би срещнало голям отпор от страна на обществото? След всички приказки за "дупки", милиарди източени, влачене на чували с пари и т.н. ...Намесата на държавата и оздравяване на банката! Значи това е и правилното решение.
Според мен най -правилното решение на проблема е държавата да поеме контрола над КТБ и да я оздрави с всички възможни средства. Вложените средства могат да се възстановят при една последваща изгодна приватизация .Има други ползи , не толкова очевидни, но доста по-сериозни. А и по-малко пари ще са необходими от тези, за изплащане на гарантираните депозити, при фалит.
Другите варианти са малко или много рисковани, и могат да доведат до много негативни последици. Що ли ?
Който има акъл да мисли!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 24.10.201417:42

>някой някъде по знайни и незнайни хеджфондове е заложил на обезценка на лева

.. би бил невероятно глупав, като се има предвид, че България все още е под валутен борд, курсът EURBGN от вече 15 години е вързан на 1.955, и икономиката на България е пренебрежимо малка, сравнена с тази на страните от еврозоната.
Не съм в състояние да си представя какъв хаос трябва да цари в нечия глава, за да е способен да сътвори цитираната мисъл.

Гледам, VK се опитва да обърка конспираторите с рационални аргументи. Моите съболезнования, VK. За съжаление конспиративната кооперация попива всичко без проблем, но и без последствия.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

18 vanko | 24.10.201415:21

Достатъчно е всеки да прочете това, за да му се поизбистри гледката:

http://www.webcafe.bg/id_1011940428

Имаше изказвания (дори на президентина), пресконференции, чудесии...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

17 паяка | 24.10.201414:40

14 John Smith | 24.10.201413:55

... не е банка, а престъпна схема за прибиране на депозити чрез даване на високи лихви,преливането им в престъпни фирми и изнасянето им зад граница в непроследими ошфорни компании, направено от престъпници от престъпна партия, не без участието и на БНБ и в частност лицето Иван Искров от Пирдоп."

Не забравяйте и KPMG - "КПМГ-България" ООД, в качеството им на независим одитор на банката, избран от Общото събрание на акционерите на КТБ АД.


http://www.corpbank.bg/content/GeneralMeetings/BG/Audit_Committee_Report_2013_BG.pdf
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

16 Levitt Hostel | 24.10.201414:27

,, "Още преди 4 месеца написах, че капиталовата дупка в КТБ ще е поне 3 млрд. В действителност се оказа, че капиталовата дупка е с 1,6 млрд повече от прогнозираната от мен..."
Как позна точно каква методика ще сътвори БНБ, та да докара тия числа? Много пророци се навъдиха напоследък....да нема нещо слънчеви изригвания?"

Няма никаква методика, сътворена от БНБ. Методиката, по която е оценено състоянието на КТБ е сътворена от Европейския съюз, въпреки че досега никога не е била използвана при аналогични случай - европейската банкова криза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

15 VK | 24.10.201414:07

Има и друго мнение по въпроса кое какво и как е:

"Към 31.05.2014 г. – редовен дълг по кредити – 99%, 12,51% коефициент на капиталова адекватност; 14,997 млн. лв. печалба;
Към 30.06.2014 г. (след само десет дена под ръководството на БНБ) - редовен дълг по кредити – 98%, 10,54% коефициент на капиталова адекватност; 65,283 млн. лв. загуба;
Към 30.09.2014 г. – редовен дълг по кредити – 88 %, 4,50% коефициент на капиталова адекватност; 375,343 млн. лв. загуба. Т. е. капиталът все още е положителен.
Ясно се вижда, че банката все още е в добро състояние и че не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково. Ето защо БНБ приложи допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика, приета през м. август 2014 г. Само така загубата може да нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел – отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

14 John Smith | 24.10.201413:55

Г-н ВК...дали е кооперативна, корпоративна, конгломератна или космополитна е все едно, важно е ,че не е банка, а престъпна схема за прибиране на депозити чрез даване на високи лихви,преливането им в престъпни фирми и изнасянето им зад граница в непроследими ошфорни компании, направено от престъпници от престъпна партия, не без участието и на БНБ и в частност лицето Иван Искров от Пирдоп.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

13 VK | 24.10.201412:13

" КТБ не е нито кооперативна, нито търговска, нито банка!!! "

Верно, не е кооперативна, а корпоративна.
Малка разлика, дето, ако някой не забелязва, то нататък нема смисъл...

"Още преди 4 месеца написах, че капиталовата дупка в КТБ ще е поне 3 млрд. В действителност се оказа, че капиталовата дупка е с 1,6 млрд повече от прогнозираната от мен..."

Ти да не си наследник на Ванга???
Как позна точно каква методика ще сътвори БНБ, та да докара тия числа? Много пророци се навъдиха напоследък....да нема нещо слънчеви изригвания?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

12 John Smith | 24.10.201411:27

Другари, надявам се знаете значението на думата "евфемизъм".
КТБ не е нито кооперативна, нито търговска, нито банка!!! Тва се е пирамида от най-чист вид и с нея се извърши най-голямата кражба през последните 25 години.
И аз знам кой ги открадна Идея
ДПС Стрелка
   

оценка

+4 -0