Азиатските милионери водят пред Европа в списъка на богаташите | webcafe.bg
Webcafe

Азия засенчи Европа по милионери

Webcafe.bg , По Financial Times
23.06.2010, 16:13 (обновена 24.06.2010, 12:53)
Карлос Слим Хелу

Снимка: © БГНЕС

Мексиканският милиардер Карлос Слим си е пак най-богатият, но азиатските богаташи пометоха Европа и настъпват към първенството на Северна Америка като дом за капиталисти

Нетното богатство на азиатските милионери за първи път засенчва това на богатите европейци, основно заради относително доброто здравословно състояние на борсите в Хонконг, Индия и Китай през миналата година, констатира ново проучване.

Годишният анализ от Merrill Lynch Wealth Management и Capgemini на инвеститорите с $1 млн. или повече в активи констатира, че в края на миналата година е имало 3 млн. милионери както в азиатско-тихоокеанския регион и Европа. Проучването отчита богатствата в Азия като $9700 млрд., в сравнение с $9500 млрд. в Европа.

Ник Тъкър, шеф на поделението на Merrill Lynch Wealth Management за Великобритания и Ирландия, оповести: "Това не е сапунен мехур. Азия е догонила Европа по отношение на населението с висока нетна стойност и богатството им."

Проучването определя милионерите като хора с нетно финансово имущество над $1 млн., без да се брои основното им жилище.

Ръстът на азиатските милионери се проследява от индустрията, която следи печалбите на богатите, като банките прехвърлят топмениджъри към Сингапур и Хонконг в търсене на нови клиенти.

САЩ пак са най-отпред

След като понесе удар през 2008 г. по време на финансовата криза, богатството на световните милионери миналата година се възстанови с движението нагоре на фондовите борси, като се е повишило с 19% до $39 000 млрд.

Северна Америка засега е най-напред в класацията. В края на миналата година континентът е бил дом на 3.1 млн. милионери, които са притежавали общо $10 700 млрд.

От САЩ, Япония и Германия произлизат почти половината от всички милионери, които при преброяване през 2009 г. са били 10 млн. души. Китай се класира на четвърто място, като регистрира 477 000 души, притежаващи повече от $1 млн. в банковите си сметки. Индия наваксва също в списъка, като броят на милионерите там се е повишил с повече от 50 процента и е достигнал 126 756 души през 2009 г.

Въпреки че икономиката на Великобритания се свива, британските милионери са достигнали 448 100 души, с 24 процента повече от тези през 2008 г. Руските милионери също са се увеличили на брой и вече са 117 700.

За сметка на това Близкият изток е в залез, като Обединените арабски емирства губят 19% от милионерите си през 2009, тъй като кризата на имотите в Дубай даде отражения.

Инвестициите на богатите в инструменти с фиксиран доход са нараснали до 31 процента, от 29 процента през 2008 г., а сумите, инвестирани в ценни книжа, също леко са се увеличили - до 29 процента спрямо 25 на сто през предходната година.

Кешовите богатства междувременно са спаднали, тъй като инвеститорите са все по-неудовлетворени от ниските лихвени проценти, предлагани от големите банки.

Търсенето на произведения на изкуството, монети, антики и вина отново е нараснало в края на миналата година, тъй като богатите търсят предмети за колекциониране с "материална дългосрочна" стойност, констатира проучването.

Oще: азия  близкия изток  богатство  европа  милионери  проучване  сащ 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.