Нова година, нови данъци | webcafe.bg
Webcafe

Нова година, нови данъци

Николай КировНиколай Киров
04.01.2016, 18:57 (обновена 08.01.2016, 15:42)
данъци, такси, плащане, сметки

Снимка: © Getty Images

Като цяло промените в данъчната политика през 2016 г. бяха очаквани и най-екзотичните предложения не се превърнаха в закони. Изключение прави отпускането на данъчен за бизнеса.

Правителството зарадва бизнеса с редица изменения на данъчните закони за новата 2016 г. Част от тези промени са спорни, други, като вдигането на акцизите върху цигарите и горивата за отопление, са неизбежни, защо са поети ангажименти пред Европейската комисия.

Оспорваната инициатива на Министерството на финансите за деклариране на фирмени активи, които се използват и за лични цели, в крайна сметка не получи одобрението на законодателите през миналата година.

Това обаче съвсем не означава, че политиката на Националната агенция по приходите няма да се промени.

Въвежда се новата годишна декларация за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за 2015 г. А България ще поиска позволение от Европейската комисия да не дава данъчен кредит за леки автомобили с до 8 места.

НАП все пак ще има възможност да отказва данъчен кредит за активи, които се използват за лични нужди. А фирмите ще могат по собствена инициатива, да внесат ДДС, когато автомобили или имоти не се употребяват за целите на бизнеса им.

С други думи, спорният текст за данък „уикенд" не беше приет, но на практика с останалите промени в Закона за ДДС, идеята на финансовия министър влиза в сила.

Реално Министерството на финансите създава сложен режим за непризнаване на данъчен кредит за фирмени активи и за начисляване на данък при „бевзъзмездна доставка" за лични нужди.

През 2013 г. Европейската комисия разпореди, че България трябва да признава правото на данъчен кредит за леки автомобили отдадени под наем, купени на лизинг и т.н.

Сега от Министерството на финансите ще поискат позволение от Брюксел да отказват 30% от данъчния кредит на превозните средства с до 8 места без мястото на водача, както и за стоки или услуги, които са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията им.

И до сега законът ограничаваше правото на данъчен кредит за стоки или услуги, които ще се ползват за лични нужди. Законодателят приемаше, че компанията извършва доставка на актива за собственика или служителя и съответно трябва да плати ДДС. Проблемът е, че никой не спазваше закона.

С новите правила, когато активите се използват както за икономическата дейност, така и за лични нужди, данъчната основа, върху която се начислява ДДС и амортизацията за автомобили, имоти и т.н. ще се изчислява пропорционално на степента на използване, съответно за служебни или индивидуални цели.

Фирмите трябва да подадат декларация до края на февруари 2016 г. за какво се използват активите им.

Ако не го направят, НАП ще приема по презумпция, че всички фирмени автомобили, имоти и др. трайни материални активи се употребяват за лични цели и съответно ще отказва правото на данъчен кредит за тях.

Има и други изменения в Закона за ДДС. Отменя се специалният режим за начисляване на ДДС по отношение на петролните бази като мярка за осъществяване на цялостен и ефективен контрол върху доставките и движението на течни горива от производител и вносител до краен потребител, като отпада и дефиницията на определението за „петролна база".

Предвиден е 6-месечен преходен период за лицата, ползващи режима, да приведат дейността си в съответствие с новите правила, т.е. да прилагат общия режим за регистриране и отчитане на доставките и продажбите на течни горива в търговския обект чрез фискални устройства и да предават данни по дистанционната връзка на НАП, включително и данни, които дават възможност за определяне на наличните количества горива в резервоарите за съхранение в обектите за търговия с течни горива.

Също така се намаляват значително глобите за данъчно задължените лица.

При доброволно начисляване на ДДС до шест месеца от края на месеца, в който данъкът е следвало да бъде начислен, санкцията, се намалява от 25 на сто от данъка на 5 на сто от данъка, а минималният ѝ размер се снижава от 250 на 200 лв.

Минимумът на санкцията за повторно нарушение в общия случай на неначислен данък се намалява от 5000 лв. на 1000 лв.

В Закона за данъчните задължения на физическите лица пък се въвежда авансово облагане с 10 на сто данък на доходи от други източници, изплатени от предприятие или самоосигуряващо се лице, като например, лихви по заеми, награди от игри и участия в състезания и т.н.

Прагът за разплащания в брой се намалява на 10 000 лева, с цел да се ограничи сивата икономика.

Също така се увеличава акцизът за цигарите, при което по-евтините марки ще поскъпнат с около 30 ст. на кутия.

Производството на ракия в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране вече може да се извършва единствено през периода от 1 юли до 31 декември. Според определението на закона малки обекти са онези, които имат вместимост на съдовете до 500 литра, а не 1000 л. както беше досега.

Акцизът за газьола и керосина се повишава от 50 лв. на 646 лв. за 1000 л, а на горивата и масла за отопление, от 50 лв. на 400 лв. за 1000 кг.

Търговията с държавни ценни книжа, извършена на регулиран пазар, се освобождава от облагане с данъци.

Удължава се срокът на прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури до 31 декември 2018 г.

Сградите, получили сертификати с клас на енергопотребление, няма да ползват данъчни преференции, ако са санирани с публични средства.

Добрата новина е, че редица идеи за нови данъци и такси не минаха през народното събрание.

Това са 2% данък върху доходите, начисляван от общините. Също така идеята за данък „вредни храни" не получи одобрението на финансовия министър. А и т. нар. данък „градина", с който поземлените имоти в строителните граници на населените места със статут на земеделска земя, трябваше да бъдат обложени, не се реализира.

Най-екзотичните предложения за промени в данъчната политика през 2016 година не се превърнаха в закони. Изключение прави отпускането на данък за бизнеса.

Разбира се, финансовият министър е прав, че хазната се ощетява, когато луксозни автомобили, яхти и имоти се купуват с фирмени средства и за тях не се плаща ДДС. Но начинът, по който се търси решение на проблема, е абсурден.

На практика най-тежко засегнати сега ще са малките компании, където използването на активите и за лични, и за служебни цели е неизбежно.

Oще: владислав горанов  данък глупост  данък общини  данък уикенд  данъци  данъчна политика  министерство на финансите  нап 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 05.01.201622:50

Въобще цялата работа, така, както е недомислена и недоправена става напълно в духа на "ум патки пасе". И освен да създаде допълнителна работа за съдилищата, още един повод за корупция - ако данъчния решава "на око", друго не виждам какво ще създаде.
Защото ако някой си мисли, че това ще спре "бизнесмена" Гошо да ползва закупения с "фирмени" пари джип за да се разкарва, мога от сега да му кажа да се успокои, защото това няма да стане, защото никой не може да каже дали Гошо отива в "Биад" на "бизнес среща" /с мадами/ или просто да се натряска...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 05.01.201622:40

Хубаво, ама въпроса е кой и как ще премери степента на лично ползване.
И ако Иван каже, че е ползвал нещо си за лични цели в 1% от времето, а данъчния Драган каже, че не е един а са 10%, кой и как преценява кой от двамата е прав?
Дали данъчните ще си решават както на тях си им харесва, т.е. ще ти определят отбивката от кредита по свое лично усмотрение или пък ще приемат, това, което ти напишеш в декларята си - в който случай цялата работа става напълно безсмислена, защото всеки ще пише нула или минимум лично ползване? И имайки предвид, че става дума за изминал към подаването на декларацията период - кой и как ще го провери?
   

оценка

+0 -0