Само след като старите структури са паднали е възможно бизнес и технологично обновление | webcafe.bg
Webcafe

Колко да е силна кризата

Димитър Събев
26.06.2011, 21:31 (обновена 28.06.2011, 15:38)
Криза

Колкото по-зле, толкова по-добре...

Слабата криза е като слабата ракия - голяма полза от нея няма. Добрите кризи носят със себе си позитивна промяна. Един дълъг период на упадък е приемлив само за онези хора и структури, които са се окопали във властта и са обсебили парите.

Системата - било то държава и народ, фирма, отделен човек или цялата Земя - постоянно се нуждае от обновление, което винаги води до криза на статуквото. Лошото е, че хората ставаме все по-добри в замазването на кризите и отлагането на проблемите. В системата се трупа напрежение, което ще се освободи, но вече с катастрофа.

Затъваме в блатото

Това, в което живеем днес, е комплексна екологична, икономическа и морална криза; тя е започнала вероятно в края на XIX век и не само продължава, но се и задълбочава. Новият й цикъл, наричан в медиите „най-страшната финансова криза от Голямата депресия насам", започна да си показва рогата от лятото на 2007 г. През последната година се говори много за "възстановяване от кризата", но това за мен е недостоверно.

Първите сътресения по пазарите бяха съпроводени с много страх, но и с надежда. Сега, струва ми се, страхът е останал, но надеждата за промяна вече се е изпарила. Властта на парите със своите действия ясно демонстрира, че няма да охлаби хватката си около света. Тя попречи на фалита на няколко банки, които жонглираха с милиарди и заслужаваха да паднат.

Властта пренебрегна моралния риск, за да запази системата - и след като успя, то значи кризата не е била достатъчно остра. Това обаче крие много сериозни опасности за бъдещето. Икономистите знаят теорията за креативното разрушение, изказана през 1930-те от Йозеф Шумпетер. Според австрийския икономист само след като старите структури са паднали е възможно бизнес и технологично обновление.

Тази концепция има широко поле на приложение, включително за идеите и социалните структури. Но кризите не са с еднаква интензивност и някои ретроградни структури оцеляват при по-слаби кризи, продължавайки да се пречкат на развитието. Например въпреки кризата на държавността между 1990 и 2011 г., българинът по-скоро ще влезе в бой заради политическите си пристрастия, отколкото за род и вяра.

В други случаи, както при нашата финансова криза, креативна деструкция чисто и просто не бива допускана - твърде много е заложено на карта. Затова някои щатски икономисти твърдят, че най-късно към 2013 г. трябва да се готвим за ново Голямо Страшно Нещо. Но и тези коментатори забравят, че финансите са само един аспект на кризата, в която е изпаднало човечеството - без хората да го съзнават.

Това е само началото

Кризата винаги идва, но винаги й се учудваме. „Можеш да изхвърлиш природата с вила навън, ала тя винаги дотичва обратно и победоносно разбива глупавото ти пренебрежение", казал го е Хораций. Ако някой през II век се беше опитал да обясни на средностатистическия римски император, че варвари сравнително скоро ще разрушат бляскавата му империя, сигурно щеше да бъде погледнат странно.

Вторачени във важни проблеми като цената на барел петрол и котировките на акциите на фондовата борса - или размера на работната заплата и цената на бензина, което е на практика същото, повечето хора днес не могат да видят връзката между неспирния зов за все повече икономически растеж и деградацията на природната среда и на нравите.

Да погледнем към нашата страна - потънали в строеж на магистрали и партийно пъпкуване, не можем да осъзнаем, че днешните образователни проблеми, конфликти между власт и наука, неумение на властта да реформира научните организации в страната, та дори толерантността на властта към заменките на гори и т.н. - обричат България на постоянна посредственост.

Посоката, в която сме поели, може и да ни донесе някой лев отгоре, но категорично ни превръща в заден двор на Европа. Изглежда кризата на прехода след тоталитаризма не беше достатъчно разтърсваща за българското общество. Явно е, че тази криза не доведе до позитивна промяна нито в държавното управление, нито в душите на българите.

Тя просто узакони нещата, които оставаха скрити от идеологията на тоталитарния режим: властта като средство за лично обогатяване, тотално разминаване между думи и дела на политиците, отказ от каквито и да е дискусии за политика и икономика в моралната плоскост, толерантност към лоялната посредственост, самосъхранителна дискриминация на таланта, ума, младежкия ентусиазъм.

Но колко дълго може още така? Миналата седмица не други, а работодателите алармираха: обречени сме при сегашното пренебрегване на квалификацията на персонала. Ниските заплати се оказаха лош залог, признаха почти едновременно влиятелните Божидар Данев и Огнян Донев. Това е истинската причина защо конкурентоспособността на нашата икономика се влошава из световните и европейски класации.

Не ни чака нищо добро, след като проучването PISA установи как 50% от българските момчета в 8-ми клас не могат едновременно да четат и да мислят. Очевидно действително не ставам за български политик, щом изпадам в потрес и недоумение как на това отгоре продължават да се отчитат големи, включително образователни успехи от премиер и министри.

И пак да погледнем света около нас. Докато богатите пишат доклади и изнасят речи за социалните последици от кризата, 44 милиона души изпаднаха в крайна бедност. 1 милиард хора по света ежедневно не си дояждат. Методичното унищожаване на животните на планетата продължава с темп, 1000 пъти по-бърз от всичко, известно от геологичните епохи.

Шефът на финансовата организация, която учеше целия свят на фискална въздържаност, не можа да удържи ципа на панталона си - и това буди сред глобалната публика по-скоро съчувствие, че са го хванали, отколкото възмущение относно принципите на избор на световните лидери. Ето това е то "слаба криза" - нещо далеч по-лошо от слабата ракия.

Криза на лидерството

Настоящата криза, в която сме изпаднали, отчасти може да се обясни като криза на непопулярните решения, тоест криза на лидерството, защото само лидерите могат да вземат истински непопулярни решения.

Тук не говоря за непопулярни решения като късно пенсиониране или ограничаване на социалните плащания; такива се взимат и ще се взимат все повече, с аргумента "в криза сме". Говоря за истинските мерки, за решенията, които биха ни дали шанс да се интегрираме в света, който за наша беда завладяхме.

Следващите идеи далеч няма да изглеждат толкова драстични, ако отчетем пълната, включително икономическа цена на очертаващата се катастрофа. Ще започна с това, че за да бъде средното образование успешно, при сегашната ситуация поне 40% от учениците в България трябва да се оставят да повтарят един - два класа.

Неграмотността ще се шири и даже насърчава дотогава, докато няма сериозни критерии за преминаване на ученика от клас в клас. По-високи критерии за диплома - повече повтарачи; точно така впрочем е било навремето в България. Същото се касае за висшето образование - настоящата система е търговия с дипломи, прикрита с няколко години търкане на столове и купуване на преподавателски учебници.

Интересно ми е кой е българският лидер, който ще дръзне да предприеме подобни реформи. На световните лидери ще им е даже по-трудно. Например според мен още след 7 години, към 2018 година, масовото производство на автомобили с ДВГ трябва да бъде изцяло преустановено. Това е невъзможно - ще каже читателят; не коментирам дали е възможно или не, а че е разумно и наложително, предвид тежката екологична ситуация, в която се намираме в момента.

Огромните пълчища автомобили с бензинови и дизелови двигатели според мен незабавно трябва да започнат да се рециклират. Бъдещето е на рециклирането, но днес се постарайте да намерите къде да си хвърлите старата прахосмукачка или касетофон.

Заедно с това, според мен минната и добивната индустрия трябва да се поставят под строг наднационален контрол, който постепенно - но не много бавно - да наложи ефективна забрана за извличането на нови природни ресурси от Земята. Невероятно - но в противен случай хората ще се засипем със собствените си отпадъци.

Също така трудно мога да си обясня защо при всичките притеснения за демографска експлозия и очертаващ се глад, при милиардите помощи за развитие за Третия свят, все още няма ефективна програма за ограничаване на раждаемостта, включително сред българските малцинства. Крайно непопулярно решение за религиозните, но реалността просто го изисква. Светът се нуждае от ефективна забрана за повече от три деца на семейство, като за третото родителите нека си платят.

А какво става с парите и лихвите на банките? Чакайте нова криза след нова криза, докато парите продължават да служат като средство за натрупване. Пари - купони, обезценяващи се във времето без скритата помощ на инфлацията, са находчив начин да се запази полезната функция на парите и да се премахне част от техния заробващ ефект.

Находчива, доказано работеща - но крайно непопулярна в онези среди мярка. Днешните световни лидери не са способни да вдъхновят промяна от сходен мащаб. Саркози се опитва да прави нещо подобно, но му липсва тежест. Меркел се оказва прекалено зависима от електоралните прищевки на консервативните си сънародници. Обама е повече дим, отколкото огън, Путин с основание е непопулярен. Строс - Кан си пада по камериерки, азиатците са прекалено потайни ... Българските политици няма да коментирам. Няма лидери. Няма качествени командири.

Колония на Луната или строги бюджетни икономии

Промяната не идва с революции. Революцията носи премахване, но не промяна. Промяната така или иначе ще настъпи, както водата тече в реката. Доказана мъдрост е, че тръстиката е по-твърда от дърветата, защото се превива пред брадвата. Ако блъскаме глава в стената, най-много да си счупим главата. Но все пак - имаме ли толкова време, за да се доверим на естествените процеси на социална саморегулация?

Пожарът, запален през 2008 г., вече е локализиран. Пробойните в кораба са запушени, помпите за отводняване на трюма работят в пълен ход. Продължаваме да пътуваме към светлото бъдеще на безкрайния капитализъм. Последната криза, обнадеждила толкова много хора за идващата промяна, е вече пропиляна за реформите.

В подобни теми много мислене не помага. Но когато гледам бъдещето пред себе си, както за България, така и за света, не виждам позитивна промяна, ако се запази настоящия курс, а той очевидно се запазва. Магистрали за нискочели хора с промити мозъци - превръщане в борсово търгуван продукт на всичко материално и нематериално: това е перспективата по света и у нас.

Представяте ли си какво можеше да настъпи, ако въпросните 2.3 трилиона долара, с които Федералният резерв при последната финансова криза подпомогна банковата и застрахователната система на капитализма, за да не фалират, бяха вложени в космически изследвания например?

Първата човешка колония на Луната. Можехме да имаме болница във всяко африканско градче и биоферми в дълбините на океана; да произведем стотици милиони електромобили и да се откажем веднъж завинаги от петрола - и още, и още. С 2300 милиарда долара, инвестирани в устойчиво развитие, можехме да сме няколко стъпки по-близо до Човечеството.

Представяте ли си къде щеше да бъде България, ако година - две след като се опомнихме, през 1993 г. да речем, бяхме започнали да инвестираме в чисто земеделие и качествен туризъм. Ако бяхме прегърнали идеята за национална специализация във високи технологии и държавата беше оказала подкрепа на предприемчивите инженери, вместо за по-лесно да ги гони на улицата. Ако бяхме реформирали, а не разградили България. Ето тогава щяхме да кажем, че кризата след падането на режима ни е донесла само добро.

Но явно кризата не беше чак толкова сериозна, колкото се надявахме. Предишната посока е запазена. Тя няма да ни доведе до благоденстващото общество на устойчивото развитие. Да се готвим за катастрофи. Междувременно аз лично се придържам към максимата "Правя това, което трябва, пък да става каквото ще" - и това е позитивният съвет, който мога да отправя към всички уважаеми читатели.

Oще: българия  криза  лидери  лидерство  общество  пари  развитие  система  структури  упадък 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2011, 14:24

10 dakel | 04.07.201118:33

Jetero то и аз имам много умни роднини, ама не може да съдиш само по тях или техният кръг от хора, защото брат ти като е умно момче- ще се събере с умни хора.
Ако погледнеш по-глобално ще видиш, че човечеството тъне в простотия и безхаберие, понеже това е удобно. Простата маса се контролира много по-лесно, пък и нали някой трябва да бачка Много щастлив
А това, че децата сега могат да разархивират файлове, да играят на компа и да боравят с ай-боклуци не значи, че са много напред.
Аз с iPhone не мога да боравя- не съм си го поставил за цел, не ми и трябва. С телефона, който имам мога и орехи да чупя. Главното е- звъни и звъня, другото е ала-бала и разни начини за разсейване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:26

9 Jetero | 30.06.201111:22

Гризли ходи се гръмни!!! Не СЪМ в час по български език , така че не ми обяснявай граматика моля те...ако не си разбрал нещо проблема си е твой дуел Не ми обяснявай че децата за нищо не стават, защото си толоква изостанал от тях, че срещу тях да тичаш трудно ще ги стигнеш...ама то е по лесно да се критикува от колкото да се мотивират хората!!! Брат ми е от така нареченото ново поколение и на 18г знаеше да програмира на няколко езика и владееше перфектно английски , мда не е кой знае какво, но не беше само той, а повечето от неговите приятели. А аз колко СЪМ неграмотен си е мой проблем капиш китарист
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 28.06.201118:54

Идеята за криза, която да ни избави от собствените ни недостатъци е интерестна, но мисля, че е утопична. Хората в много случаи биха предпочели да умрат, но не и да споделят с другите своите придобивки. На тази основа се крепи съвременната икономика и това се натрапва в съзнанието на масите от много време. Възможно е само ако кризата от икономическа да се превърне във военна и чак след като причини някакъв апокалипсис човечеството да се заеме да преосмисли досегашните си възгледи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 28.06.201113:10

абре аксиомата на коул ли гласеше, че "ентелегентноста на земята е константна, а населението непрекъснато се увеличава" ? ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 21:21

6 Marieta Blagoeva | 27.06.201121:57

Коментарите в статията са точни,света се облива в все повече деградация на всички нива,не е останало нищо духовно ,възвишено,смислено.Целият стремеж на новите хора е да правят пари, да консумират,и пак да консумират...А за нашата страна,според мен нещата са трагични и това ще се усети осезаемо,когато новите поколения ще трябва да съграждат страната си...Те не са научени по най-различни причини за съграждане,повечето неща се разрушават,да не говорим за морал,мога да кажа,че доста млади хора не могат да опишат какво е например -чест,дълг,свято...Много е тъжно,трябва много да се замислят управляващите как да се промени именно образованието и училището като цяло,тъй като този удар ни предстои с най-голямата си сила в бъдещето...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

5 Гризли | 27.06.201116:50

Jetero,
Пише се СЪМ, а не "САМ съгласен", по-високо, а не "по високо", по-слаба, а не "по слаба", ...

За запетаите - защо се поставят и къде, няма да говорим... Това, че си от предишните поколения, не те извинява, че не си грамотен и не знаеш елементарни неща!!! Аз съм от още по-старите поколения, но съм учил когато е трябвало... За теб сега е момента да си наваксаш, за да не ти остане за цял живот такова елементарно незнание...
А че младите все повече затъпяват си е така, колкото и да не ти се иска да повярваш... Достатъчно е да видиш как се пише, как се говори, какви изрази се ползват, как изобщо вече не се и опитват да смятат на ум, как не знаят елементарни неща от историята и географията... Това, че работят с компютри (най-често отлично) не означава, че са кой знае колко умни - по-скоро ще станат по-мързеливи, понеже няма да им се налага да мислят за основни неща... Както например не се замислят каква е разликата да прочетеш истинска книга от виртуална такава...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:26

4 Jetero | 27.06.201116:28

Статията е вярна и смислена, не сам съгласен че нацията затъпява, напротив мисля че много от децата са на по високо ниво от предишните поколения, примери колкото искаш. Аз сам от децата на прехода и смело мога да кажа че моята подготовка е много по слаба от тази на сегашното поколение, просто хората не бяха добре ориентирани в онези мътни времена!!!
Друг е въпроса че 1/3 от света е от неграмотна маса която трудно търпи развитие и чака другите да ги измъкнат от калта..Колония на Луната ще направим когато предоставят някой енергиен пробив (има убеден сам но не искат още) . Нека живеем правилно и сме малко по духовни и позитивни и кризата сама ще си замине... Трябва да се вярва в позитивното а не в негативното..кризата сами си я правим хората Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 27.06.201115:29

Хм, малко ми е странно това писание... Колко били затъпяли българите, колко хора по света умирали от глад, как богатите ставали все по-богати и не им пукало за бедните и т.н. ...
Ами съвсем нормален процес, какво толкова странно има? Колкото и измислено, научно-фантастично и банално да звучи (за повечето хора, точно което е целта всъщност) просто трябва събитията да се четат между редовете...
Не гледайте новини, това е само пропаганда! По-добре мислете с главите си, не чакайте телевизиите да мислят вместо вас!
Всичко, което става в момента, е с цел, колкото и странно да изглежда на някой! Пак ще ме обвинят, че гледам много филми за конспирации, но показаното във филмите много добре обяснява нещата. А доста от филмите са правени преди години, в които се загатва за събитията, които са се случили съвсем наскоро или се случват сега...

Така че всичко е с цел, всичко е подготвено... И всичко, което се показва по телевизията и най-четените вестници, е пропаганда само!
Погледнато от друг ъгъл нещата са много различни и са още по-ужасни, отколкото си мислим!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2011, 14:01

2 Йордан Рачев | 27.06.201114:09

Световният пик на петрола вече е факт! Това, което следва е СРИВ! Неолибералната стратегия за "свободен пазар" обрича цивилизацията, такава каквато е в момента, на СМЪРТ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2011, 12:53

1 Chavdar Stoyanov | 27.06.201112:58

Мдааа,
и аз не искам да живея на планета, на която едновременно на 3.5 мин. умира дете от глад, и комплексирани, депресирани и дрогирани егоистични копелета си купуват Бугати за милион евро. Откачен Свят.
Тази бомба обаче ще гръмне.....
И сегашния "удобен тероризъм" (удобен, защото обслужва интересите на богатите - факт) ще стани истински.
   

оценка

+0 -0