Черната дупка на бюджета | webcafe.bg
Webcafe

Черната дупка на бюджета

Димитър Събев
06.11.2011, 19:17 (обновена 09.11.2011, 06:51)
Симеон Дянков

Снимка: © Sofia photo agency

Дори Дянков не може да промени тенденцията на удължаване продължителността на човешкия живот в България...

В България съставянето на държавен бюджет е Сизифов труд. В случая акцентът не е върху героичните усилия на финансовия министър, а на обречеността парите в бюджета на България никога да не стигат.

Това не се дължи на твърде малкото приходи или на недостатъчната строгост в изразходването им - а на огромните трансфери в посока към пенсионната система.

Те отварят черна дупка в бюджета и ни обричат да гледаме всеки път как камъкът се свлича надолу по склона, т.е. в сегашната ситуация ориентирана към бъдещето фискална политика за нас е невъзможна.

Пенсиите малки, дефицитите големи

Горното сигурно звучи драматично - но само на някой, който не е запознат с числата.

Трансферите - субсидии и вноски в посока към държавното обществено осигуряване, през 2012 г. се планират да са 4.587 млрд. лева. Това е над два пъти повече от всички средства, които държавата ще даде догодина на общините.

Трансферите към НОИ за 2012 г. се равняват на всички събирани приходи от акцизи и държавни такси. Сумата е съпоставима със субсидиите за всичките държавните органи, министерствата и ведомствата за догодина (4.868 млрд. лева според проектобюджета).

През 2011 г. трансферите към общественото осигуряване са планирани на 4.2 млрд. лв., но, разбира се, ще се окажат с поне половин милиард по-високи. През 2010 г.  отчетът на държавния бюджет говори за 4.827 млрд. лева трансфери.

Да повторим: за черната пенсионна дупка отиват толкова пари, колкото за армия, полиция, социални помощи, дипломати, правосъдие, образование, здравеопазване, екология, статистика, физкултура, резерв и така нататък, взети заедно.

Тоест да не мислим толкова елементарно, като обвиняваме за дефицитите единствено  раздутия административен щат. И да не се прехласваме по строгостта на финансовия ни министър Симеон Дянков, който в края на миналата седмица нареди на всички общински администрации да съкратят персонала си с 15%.

Дори Министерството на финансите да постигне някога чувствително съкращаване на разходите в министерствата и ведомствата, ефектът от оптимизацията автоматично се намалява наполовина, защото я има тази пенсионна черна дупка.

Пет месеца за реформи

Всяко време е предизборно време. Партията във властта изглежда е решила първо да се закрепи в сърцата на народа и чак после да прави реформи в пенсионната система - мен ако питате, реформи в която и да е сфера.

Да се пипа пенсионната система преди местни и президентски избори е политическо самоубийство. Сигурно така мислят пиарите - и мозъчните тръстове - на политическа партия ГЕРБ. След като изборите за парламента по график са през 2013 г., от есента на 2012 г. болезнени реформи няма да се правят.

Зимата е сезонът, в който българинът традиционно става лют, тъй като снегът и студът го изправят пред въпроса за оцеляването. Тъкмо през зимата народът разлюбва своите управници.

Тоест отпишете за реформата също и следващите няколко месеца. Ако нещо ще се прави, то ще е между май и септември 2012 г. - или през 2014 г., евентуално.

През тази година вноските на работещите ще покрият под 50% от изплащаните пенсии, а за догодина се очаква този процент да падне до 45%. С всяка година нещата стават все по-лоши. Не знам дали действително имаме времето да чакаме народът дотолкова да се влюби в ГЕРБ, че управляващите да започнат спокойно да правят непопулярни реформи.

Важният момент е, че не е задължително пенсионната реформа да е неприятна и непопулярна. Според мен дори има решение, което ще се хареса на населението.

Какво може да се направи?

Дори Дянков не може да промени тенденцията на удължаване продължителността на човешкия живот в България.

Тоест пенсии в България ще продължават да се плащат. На пенсии ще разчитат все повече хора. При това пенсиите трябва да станат по-високи - поне няколко пъти над сегашните нива.

Но това не означава, че сме обречени да живеем завинаги в тази бюджетна черна дупка. В публичните финанси, както и във всяко нещо, има две категории хора - огромното мнозинство, което се води по "вечни" правила - и щастливите малцина, които измислят нови неща.

Дано в България, с финансовите й проблеми и в частност с пенсионната реформа, да се заемат неколцина от втората категория.

Идиотизъм е да се разчита на безкрайно повишаване на пенсионната възраст - в общество, в което безработицата сред младежта надхвърля 25%.

Трудно хората, попаднали в "естествена възраст за пенсиониране", ще бъдат производителни и ще създават добавена стойност в едно толкова динамично, информационно общество.

Решението според мен се крие в учредяването на активен пенсионен фонд, който ще управлява държавното имущество в полза на пенсионерите.

Пенсионерите ще получават не точно пенсии, а дивидентите от този фонд. България притежава злато и други ценни метали, гори и плодородни земи, слънце и вятър, важни транспортни маршрути. Докато не разберем какво имаме и как можем да извлечем приходи от него, ще си броим стотинките.

Приватизирай баба си

Днес мантрата на неолибералите (според мен те изобщо не заслужават етикета "либерал". Либералите се борят за свобода и справедливост. Въпросните са ултра консерватори) е пълна и окончателна приватизация. Декларират ни: "Държавата е лош стопанин".

Но в специализираните западни издания вече си проправят път изследвания, които отхвърлят целесъобразността на тоталната приватизация.

Икономическите резултати от пълното раздържавяване на всяка цена са доказано лоши. Почти съм убеден, че тази истина ще стигне по някое време и до нас; политиците ни ще лапнат и тази дъвка, но след като всичко ценно вече бъде разпродадено.

В България държавата притежава активи, които сега действително се управляват лошо. Но икономически правилното решение не е да ги продадем. Така ще вземем едни пари, които незабавно ще бъдат профукани.

Решението е да създадем организация, която ще управлява тези активи по пазарен принцип, а приходите от тях да разпределим сред пенсионерите.

Да помислим върху сведението на Българската асоциация на металургичната индустрия, че през 2010 г. от страната ни е изнесена металургична продукция за 5.3 млрд. лв. Богатствата в недрата на земята са отдавна приватизирани. Ето затова няма пари за пенсии.

Една разумна държава, каквато е например Норвегия, не би постъпила така.

Да помислим и за това, че държавната компания ЧЕЗ притежава електроразпределителните мрежи в България, които бяха приватизирани от нас. Парите отдавна изхарчихме и сега дългосрочно плащаме пенсиите на чехите.

Приватизирахме и БТК, за което получихме 200 милиона, само за да може купувачът няколко години по-късно да препродаде телекома за милиард.

Днес държавата разполага с 2.2 млн. дка земеделски земи. Тъй като Дянков не е предвидил достатъчно пари за субсидиране на зърнопроизводителите в бюджета за догодина, предлага се половината от тази площ да се изнесе на продан.

От продажбата на тази земя ще се съберат примерно 200 милиона лева, които ще подействат на държавните финанси като четвъртата ракия на пияница, тоест точно никак.

Активите  трябва да се стопанисват, а не да се продават. Само лошият наследник продава земите на дедите си.

Където е текло, пак ще тече

Слагайки таван за дефицита в бюджета, финансовият министър Симеон Дянков направи международна заявка за фискално благоразумие. Но вътре, вътре в бюджета дупката си зее и изяжда всичко онова, което успяваме допълнително да произведем или икономисаме.

Акцентът върху орязване на държавните разходи не само че не е достатъчен, но и пречи на управлението и води до спад на икономическия продукт. Тази гледна точка, която се доказва в дълговата криза на еврозоната, очевидно е чужда на идеологията на сега управляващите ни.

Разбира се, има много гледни точки и вероятно позицията на Дянков също има своите плюсове.

Но тогава защо се реже живо месо, като се свиват пари за общини, лекари и зърнопроизводители, а привилегиите на служителите на МВР и Министерството на отбраната остават недокоснати? Тези хора продължават да се пенсионират в разцвета на силите си, с пенсионен парашут от 20 хубави заплати, в допълнение към добрата за българските условия пенсия.

След голяма дандания миналата седмица, нещо като опит за реформа в системата на пенсиониране на служителите в силовите министерства доведе до икономисване на "няколко милиона лева", което е просто смешно.

При положение, че 620 млн. лв. годишно отиват само за ранното пенсиониране на тези хора, мисля, че правителството оттук насетне няма никакво право да реже пари на производителни сектори. Надали някой, който не е лично или косвено облагодетелстван от тези привилегии, няма да определи тези пари като чисто прахосничество.

Не виждам и защо държавните служители да не си плащат вноските сами, вместо да чакат от бюджета да им се плащат пенсионните осигуровки. Бездруго имат достатъчно привилегии и бонуси.

Oще: 2012  активи  българия  бюджет  доо  земя  икономика  мвр  нои  осигуровки  пенсии  пенсионери  приватизация  симеон дянков  служители  фонд 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

18 Stoyo Tinkov | 11.11.201119:21

А относно Българския работодател, който плаща на работниците например по 1000 а внася осигуровки и данъци за 300 лв. ? И сега някой ще каже "Бедните работодатели" ... Бедни, ама май те са причината за проблема с пенсиите, за проблема със сивия сектор. Със здравеопазването. При наличието на повече внесени от данъци суми и другите сектори ще са добре, но ние работодателя не го пипаме, че е беден и не може да си плаща.
Не е ли работодателя виновен за това, че 40 % работят по повече от 60 часа седмично, а получават възнаграждения и официално и неофициално като за много по-малко.
Инспекция по труда в момента е много важен орган, защото той следи за тези неща. А вероятно около 60 % от частния сектор плаща по-малко данъци отколкото трябва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

17 Petrametra | 08.11.201114:22

Г-жо МУРТАЗОВА,
тука се говори за ЧЕРНИ ДУПКИ в бюджета, според Автора,
Амбразурите, май беха в средна съветска Азия от където е (турско-съветско-похристиянчената ви фамилия)!Така че давайте така да се каже по топика(вашата дума) следващия път!?
Ако разбирате за какво иде реч, разбира се?
Нищо лично с/у Азиатките, но Туркините са с криви краченца и плоски Дупенца. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2010, 21:00

16 Mariana Murtazova | 08.11.201113:10

Айде, и тук се пръкна един амбразурчик, при това в пола...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

15 Petrametra | 08.11.201111:33

До всички (Комунисти- Демократи) Въпрос:
Прблемите през последните 22 години:
Най ниските пенсии в Европа- геноцид над майките и бащите!
Най ниските заплати в Европа- Геноцид над работещите.
Образование 101 место в света Интелектуален геноцид над децата.
Най Ниска раждаемост в Европа а от тук в Света на Българи( не цигани...)
Престъпност неконтролирана! На държавно ниво!
Икономика разрушена- национално предателство. Румъния увеличава 2.5 пъти продукта си на глава от населението, България не!!!
Армия - няма. Най голямата катастрофа за всяка държава.
Здравеопазване 99 място в света!
Неграмотни безродни политици и техния слугинаж близо 1млн, повечето бивши, настоящи, щатни и нещатни ДС кадри!
Щази 125хил от 17млн немци за сравнение.
Преход на България към демокрация и пазарна икономика ...Уикипедия
Безработица 11% според любимия ви статистически институт( Не знам, как я изчисляват, но "математиците" там май смятат само регистрираните в бюрата по труда) та политическия слугинаж да се нагоди към ЕУ господарите си!
Та за кой проблем идеше реч, че не съм от новите умни политици! Чуди се Чуди се Чуди се
Виждам че кочината ви харесва когато има повече лайна в нея. Така и трябва. Доброто прасе всичко яде, ако има въобще! Отегчен Отегчен Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

14 ivorad | 08.11.201111:05

Очевидно съм подценил проблема Ви....
Моля, извинете ме и не си го слагайте на сърце!
Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

13 Petrametra | 08.11.201110:48

Или по точно Уикипедия, Преход на Бзлгария към демокрация и пазарна икономика.

Румъния увеличава продукта си 2.5 зъ 22г., България нула. Е, за това иде реч, титани на политическата мисъл, не за комунизъм и демокрация!!!
Аз , не критикувам системи дори се радвам за Румъния!!!
Аз говоря за тенденции в социалната ни политика (само на Кочината) и "пазарната ни икономика", които са престъпни, граничещи с Геноцида в Руанда,
уважаеми титани на човешката мисъл.
Не го приемайте лично, ако не сте замесени. Ако пък сте, това е арогантността на слугинажа! Той е винаги прав в глупостта си и оправдаващ се за престъпните си действия. Така, че по леко с квалификациите, защото сте ми лесни! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

12 ivorad | 08.11.201110:45

Драга госпожо, понеже пак нагло се опитвате да лъжете, ето Ви официалните данни за средната продължителност на живота у нас:

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19&a1=297&a2=298#cont

Хайде, поспрете с лъжите и екзалтациите си, а?
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

11 Petrametra | 08.11.201110:26

До всеки неръкоположен слугинаж, на международно националните престъпници виновни за най тежката катастрофа на Българската държава:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BA%D1%8A%D0%BC_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Нито съм комунистка, нито съм приела християнската вяра след 1989.
Е., не е 67 а 67.5 години средната продължителност на мъжкия живот в Кочината, по нашенски данни, но годините за пенсия са си 65!! Т.е 2.5 г. пенсионнен живот е това е Геноцид а не Лъжа или мерките ни за неотклонение са несъвместими! Е, това аз наричам слугинаж.
Другите констатации са в горния саид. Лек ден на всички Антибългари!!! Намига Намига Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

10 ivorad | 08.11.201109:33

"До Теа, Иворад и всички слугинажи"

Знаете ли, господине, патетичните определения на доказани нискоинтелигентни лъжци никога и никъде не са звучали сериозно за публиката.
А Вие сте лъжец! Най-нагло излъгахте за средната продължителност на живота у нас в последните 22 години. Това е истината. Останалото са плюнки, с които се опитвате да прикриете този факт!
Лек ден, възторжени строителю на комунизмаУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

9 Petrametra | 08.11.201108:01

До Теа, Иворад и всички слугинажи( титани на политическата мисъл в Б-Я) на корумпираното, неграмотно, престъпно и агресивно анти българско политическо ръководство на Кочината:
Прблемите през последните 22 години:
Най ниските пенсии в Европа- геноцид над майките и бащите!
Най ниските заплати в Европа- Геноцид над работещите.
Образование 101 место в света Интелектуален геноцид над децата.
Най Ниска равдаемост в Европа а от тук в Света на Българи( не цигани...)
Престъпност неконтролирана!
Икономика разрушена- национално предателство.
Армия - няма. Най голямата катастрофа за всяка държава.
Здравеопазване 99 място в света!
Неграмотни безродни политици и техния слугинаж близо 1млн, повечето бивши, настоящи, щатни и нещатни ДС кадри!
Щази 125хил от 17млн немци за сравнение. Чуди се Чуди се Чуди се
Преход на България към демокрация и пазарна икономика ...

bg.wikipedia.org/.../Преход_на_България_към_д Смее се Смее се Бесен
   

оценка

+0 -0