Забравете Индия ... кол центровете са в България | webcafe.bg
Webcafe

Забравете Индия ... кол центровете са в България

Webcafe.bg
15.11.2013, 13:36 (обновена 15.11.2013, 16:15)
телефон

В България е евтино, а има и добри кадри

Следващия път, когато се обадите за плащане на някоя сметка, туристическа резервация или билет за пътуване, е вероятно да попаднете не в офис някъде из Великобритания, а в България, пише британският в. „Independent" в статия под заглавие „Забравете Индия ... кол центровете се местят към България".

Редица фирми от Острова - Thomas Cook, eBay, Sky, Seatwave и други - прехвърлят работата по дистанционно обслужване на своите клиенти в България. Става дума за туристически, спортен, медиен и онлайн бизнес. Тези сделки показват, че Индия губи имиджа си на „световна столица на кол центровете", коментира вестникът.

За пример е даден британският бизнесмен Джонатан Гладуиш. Неговата компания обслужва над 3000 клиенти дневно по телефона от София. Всичко започва през 2008 година, когато България все още е девствена територия с остаряла телекомуникационна инфраструктура и почти никакви аутсорснати дейности.

Днес Гладуиш има над 650 служители, които говорят общо 27 езика. Според него само за няколко години телекомуникациите в България са се подобрили драстично, а младите българи са добре образовани.

Той признава, че е променил мнението си, откривайки колко добре образовани са младите хора в България. 93% от персонала му са студенти или млади хора, приключили образованието си, които искат да работят за него поне няколко години.

Има и друго важно предимство - да премести тази част от бизнеса в Източна Европа му спестява около 40 - 50 на сто от разходите.

В статията е цитирана и 24-годишната Лидия Хаджиева, завършила в Австрия. Тя владее немски и английски език, а работата в кол център описва като „естествен избор", за да остане да се труди в родината си.

Изданието отбелязва, че България остава най-бедната страна от Европейския съюз и припомня за студентските окупации в последните седмици срещу бедността и корупцията.

Oще: бизнес  великобритания  джонатан гладуиш  инвестиции  индия  кол центрове  работа  телефон 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.