Когато парите започнат да се изпаряват... | webcafe.bg
Webcafe

Когато парите започнат да се изпаряват...

Димитър Събев
30.08.2010, 08:55 (обновена 31.08.2010, 07:58)
Управителят на БНБ Иван Искров

Снимка: © БГНЕС

Представете си какво щеше да става, ако БНБ все още имаше възможност да води самостоятелна парична политика...

Ще се съглася накрая с това твърдение, което умните глави в БНБ ни втълпяват с години. Българската валута е най-стабилната валута. И това ще преглътна, щом пазителите на лева толкова настояват. Но когато самата БНБ изготвя статистика за ръст на проблемните кредити, а после ми обяснява как проблеми няма, започвам леко да се дразня.

Ето какви са статистическите данни, които по изискване на Европейската централна банка БНБ трябва да изготвя ежемесечно. Сайт www.bnb.bg, секция Статистика, само още няколко междинни подсекции, там някъде из страниците щракам върху линк „Кредити на нефинансови предприятия, домакинства и НТООД", влизам в базата данни и съм вече там.

Тенденцията започна в края на 2008 г.

Кредити на нефинансовите предприятия към края на юли: 21.76 млрд. лева. От тях лоши и преструктурирани кредити - 3.6 млрд. лева. Калкулаторът говори: 16.5% дял на проблемните кредити, без да се взема предвид овърдрафта. За ипотечните кредити проблемният дял е едва 13.9%. Но като цяло за нефинансовия сектор и домакинствата делът на проблемните кредити е почти 16%.

Увеличаващият се размер на проблемните кредити в страната не е ново явление. Тенденцията започна още в края на 2008 г., а през септември 2009 г. те надхвърлиха 5.6%. Тогава пак ни казаха, че няма проблем; щяло да е опасно само ако делът надмине 10%. И отново същото, сякаш обикаляме в кръг.

Предполагам, че това има разумно обяснение, както и начини за противодействие. Без паника. Но когато авторитетен персонаж като подуправителя на БНБ Калин Христов заявява, че проблеми има с не повече от 10% от кредитите и затова основания за безпокойство няма, всеки разумен спестител и инвеститор настръхва, сякаш е захапал млада праскова. Защото първо статистиката (извън официалните прессъобщения) сочи друго, второ, дял от дори "само" 9.5% проблемни кредити е, меко казано, притеснителен.

По принцип в БНБ има прочути майстори в прикриването на неудобна информация, но този любим техен трик не бива да се насърчава. Да приемем все пак, че г-н Христов разполага с вътрешна информация за качеството на кредитите и проблемните от тях действително са не повече от 10%. Какво следва от това? Не започна ли точно по такъв тих начин и кредитната криза в САЩ? Ето един неприятен, но не и невероятен сценарий.

Неприятен, но не и невероятен сценарий

Заради слабия трудов пазар все повече хора се затрудняват да плащат ипотеките си. Предприятията не постигат целите по продажбите и касите им се изпразват (това впрочем данните потвърждават, тъй като депозитите на предприятията през 2009 г. са намалели с 10.9%, а през юли е отчетен нов спад от 0.4% на годишна база). Банките са принудени да компенсират секващия паричен поток, като бързо повишават лихвите по кредитите.

Тогава, когато възможностите на тази непопулярна мярка се изчерпят, започва неприятното. Първо идва масирана промоция на кредитни продукти. Следва съкращаване на оперативните разходи, в което има резон, защото ми се струва, че в някои клонове има неучтиви служители, които само си клатят краката.

Вдигат се лихвите по депозитите. После условията за отпускане на скъпите кредити тотално се разхлабват в отчаян опит за реванш. Накрая банката е принудена да търси кредит от майката в чужбина.

Но ровейки из тайнствения сайт на БНБ установих, че от началото на годината до края на юни от страната са изтекли 4.8 млрд. евро под формата на обслужване на брутен външен дълг. Само за шест месеца около 2 млрд. евро са изкарани от България в чужбина от предприятията с преки чуждестранни инвестиции. Други 2 млрд. евро  са репатрирани от банките. Така че в чужбина не хвърлят боб дали да ни кредитират с нови милиони. 

Сценарият продължава със сливания и поглъщания - но само ако се намерят купувачи. В противен случай вече Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще има работа. Да ме прости банковият надзор за подозрението, но кредитната институция Нодърн Рок фалира през септември 2007 г. в страна като Великобритания, където централната банка е основана през 1694 г.

Сценарият може да се развие и не толкова драстично за банковата система, но също толкова зле за реалната икономика: банките чисто и просто да престанат да отпускат нови кредити, като си стискат паричките. Тогава пък икономиката още дълго няма да излезе от рецесията. 

Единствен печеливш ход

В условията на валутен борд БНБ има само един печеливш ход: намаляване на минималните задължителни резерви за търговските банки. В момента МЗР са 10% от депозитната база, в ЕС те са близо 2%. Тоест има потенциал за освобождаване на значителен паричен ресурс към банките.

Само че и този лост е блокиран предвид ръста на лошите кредити. Най-вероятно именно заради дела на лошия кредит централната банка не отслабва паричната рестрикция вече 20 месеца. А и каква е гаранцията, че тези пари няма да поемат незабавно към чужбина, да речем на юг?

По всичко личи, че уравнението народна банка - банкови централи в чужбина - банки дъщери в страната крие в себе си твърде много неизвестни в настоящия момент, когато водещите световни икономисти блъскат глави дали сме изправени пред страшна дефлация или ужасна инфлация. Твърде неудовлетворително е, когато в такъв момент информацията, подавана от БНБ към широкия кръг заинтересувани (без инсайдърски връзки в БНБ), е също хикс. 

Цифрите за проблемните кредити са агрегирани и никой не твърди, че вещаят срив на системата. При това най-вероятно има една или няколко конкретни банки грешници, нарушили консервативното верую на гилдията. Вероятно има и предприятия, които скоро ще бъдат изкарани на търг, отпуснатите им кредити така или иначе няма да бъдат събрани и инвеститорите вече са се примирили с това.

Но тайните съглашения, мили на БНБ много преди времето на тайнствения фискален резерв на Орешарски, гледайки през прозрачността в статистиката на ЕЦБ и ФЕД, събуждат леко недоволство. При това сме в условия на строг паричен съвет.

Представете си какво щеше да става, ако БНБ все още имаше възможност да води самостоятелна парична политика.   

Oще: банки  банкова система  бнб  валута  кредити 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

6 koncentratico | 27.09.201013:28

Защо няма проблем с кредитите и банките няма да фалират?
Автора гледа и съпоставя едни %-ти със западните аналози. И се пита - защо там това е лошо а тук не е? И наистина ли тук не е или те просто ни заблуждават?
За да отговори на този въпрос е добре да погледне други два фактора, които са особено съществени за банките в България.
1 маржа между лихвите на кредитите и лихвите по външното финансиране. Дали то съответства на средноевропейското или американското. Според мен от 2008-ма, когато този марж беше минимален в момента разликата е фрапираща.
2 разходите на домакинствата фирмите и държавния сектор за така наречени банкови услуги - такси и комисионни.
Тук отново ще се натъкнем на някой факти, които обясняват стабилността на системата за сметка на реалната икономика.
За това единствения проблем на банките може да се окаже желанието на хората да ги накажат с отказ от услугите им. Но това е малко вероятно. А както виждаме банковото лоби успява да прокарва едни доста изгодни за тях промени от рода - заплати само през тях, покупка на имоти само през тях, и не само това но и държат преводите да се умножат по 2 - веднъж към нотариуса и втори път към продавача.
Нашите банкери са умни. Дано обаче са достатъчно умни и не направят така, че клиентите им да не предпочетат едни други банки в едни други страни....
Е, те няма да са капо. Просто ще си изтеглят капитала там от където са го донесли. Просто далаверата тук ще приключи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

5 Ateista | 01.09.201003:50

Aвторът смърди на мръсен комунист,на който му се иска да има фалити.
Да,ама не - не сме при Жан Виденов другарино.
Мнее.Не сме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.08.2010, 23:11

4 wasilii | 30.08.201023:16

Смее се Много наукообразно написана статия! За заблуда на овцете! Авторът или е напълно неграмотен в икономическо отношение, или изпълнява поръчка за тотален срив на държавата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 12:44

3 batborko | 30.08.201011:14

Подкрепям коментарите по долу.Омръзна ми от коментари по тема чалга.ето една тема ,в/у която си заслужава човек да помисли.или да научи нещо полезно.
Аз лично съм оптимист.Предполагам(надявам се всичко ще свърши до момента в който нашите банки прибегнат към финансова поощ от банките-майки в чужбина.те ще отпуснат пари понеже те вече излизат сигурно от кризата и до 2 години няма да си я спомнят,а мрачните предвиждания в темата ще се случат чак тогава.(надявам се,затва казвам че съм оптимист)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

2 emo13 | 30.08.201010:45

Яяя, нещо различно от вечните теми Бойко, Секс, Кифли, "Онези там". Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 30.08.201009:58

Интересна статия. Благодаря на автора за нея и че разнообразява сблъсъците мъже-жени, в този сайт.
   

оценка

+0 -0