Корупция в американската Служба за добив на минерали, която раздавала лицензите за петролни сондажи | webcafe.bg
Webcafe

Секс, дрога и рокендрол купуват сондажи за нефт

Webcafe.bg , По Дойче Веле и CNN
23.05.2010, 16:53 (обновена 02.06.2010, 13:44)
Разлив

Снимка: © БГНЕС

Лицензите за сондажи на нефт били така раздавани, че предписваните предпазни мерки просто били игнорирани - какъвто е бил и случаят с "Дийпуотър Хърайзън"

Американският закон за петролните замърсявания предвижда  максимална глоба от 75 млн. долара. Това е твърде малка част от сметката, която ще трябва да плати Бритиш петролиъм за замърсяването на Мексиканския залив. А тя със сигурност ще е поне 30 пъти по-голяма.

То беше причинено от взрив на 20 април, който унищожи платформата "Дийпуотър Хърайзън" и отне живота на 11 души. Оттогава близо 1 милион литра нефт се изливат в морето, въпреки че от БП твърдят за 800 000 литра. Преди седмица екип учени, цитирани от британския в. "Таймс", са открили необявено досега нефтено петно, резултат от разлива, дълго 16 км, широко 4.8 км и дълбоко над 100 м.

Опитите на британската компания да се справи не са от най-успешните. Преди две седмици БП се опита да спусне на дъното контейнер, който да затапи петрола. Оказа се, че той трябва леко да бъде преместен, тъй като в него започнали да се натрупват парчета лед и мръсотия. Преди това специалистите от британската компания твърдяха, че устройството ще може да събере 85% от разлетия петрол.

Освен че 30% от добивания в Америка нефт се вади оттук, в Мексиканския залив се извършва и около 75% от улова на стриди в САЩ. Там се намират и около 20% от рибните ресурси на страната.

Как се стигна дотук?

Вашингтонското название за корупция и поквара е следното: Службата за добив на минерали, раздаваща лицензите за петролни сондажи. Впечатляващо е как са се взимали решенията за лицензите - нерядко в леглото или на парти, пише Дойче Веле в коментарен материал по темата.

"Тесните връзки на Службата за добив на минерали с петролната индустрия също допринесоха за най-голямата петролодобивна катастрофа в историята на Америка. Никое друго контролно ведомство на едно американско министерство не е било така дълбоко инфилтрирано от индустрията - наследство от управлението на бившия президент Буш. Този скандал е известен от близо десет години насам.

Но едва сега, след като гръмна платформата на БП, президентът Обама призна:"От прекалено дълго време съществуват прекалено топли отношения между петролните концерни и онова американско ведомство, което им дава лицензите за сондажи."

Отношенията са били толкова тесни, че някои служители на концерните и на министерството са били просто неразделни - дори в леглото, както с неприкрито злорадство констатира CNN: "Някои от контрольорите са участвали съвсем непосредствено в коктейла от секс, наркотици и рокендрол с представители на концерните, които е трябвало да контролират."

Вече се търкалят глави

Но едва сега, след станалото в Мексиканския залив, по върховете на Службата за добив на минерали започват да се търкалят  глави. Високопоставен служител, отговарящ именно за лицензите в района на Мексиканския залив, побърза да оповести с имейл оставката си. Впрочем не само при Буш, а и при сегашната администрация на Обама са се раздавали най-безгрижно разрешителни за петролни сондажи. Според CNN "стигнало се дотам, че концерни като Бритиш петролиъм сами са си издавали удостоверения, че мерките за сигурност на техните платформи били в изправност".

По линия на раздаваните петролни лицензи американското Министерство на вътрешните работи прибира всяка година по 13 милиарда долара. На фона на празните каси, никой не е желаел да се откаже от този паричен извор. Предписаните предпазни мерки и експертни проучвания не са се извършвали или са били просто игнорирани - какъвто е бил и случаят с "Дийпуотър Хърайзън".

Сега Службата за добив на минерали ще бъде разбита на три независими поделения. И най-важното: занапред онези, които проверяват мерките за сигурност, няма да се занимават с раздаването на лицензи", завършва коментарът на Дойче Веле. 

Oще: барак обама  бритиш петролиъм  вашингтон  лицензи  мексикански залив  петрол  разлив  сащ 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.