Турция - и на Изток, и на Запад | webcafe.bg
Webcafe

Турция - и на Изток, и на Запад

Webcafe.bg, по материали от чуждестранната преса
20.01.2015, 15:17 (обновена 25.01.2015, 09:18)
газ

Турция е вторият по големина търговски партньор на "Газпром" в Европа, след Германия

Когато Кремъл заговори само за „Турски поток" и посъветва ЕС да побърза с изграждането на газопреносна мрежа до Турция, новата и единствена крайна дестинация на руския природен газ, това прозвуча повече като блъф, отколкото като идея с икономическа логика и реална перспектива.

Европейският съюз бе изненадан, ако това бе целта на Путин - тя е изпълнена. Комисарят по енергетиката Марош Шефчович изтъкна, че руският завой към Турция нарушава подписаните газови договори с отделните страни-членки и лепва петно върху имиджа на Москва като коректен и предвидим търговски партньор.

Руснаците останаха глухи към тези забележки и продължиха да настояват, че „Турски поток" ще пренася по дъното на Черно море 63 милиарда куб. м. синьо гориво на година до ново газово хранилище, което ще се построи на турско-гръцката граница - сериозно количество, което по редица оценки надвишава наполовина реалните нужди на Турция и на Южна Европа.

Москва настоява, че ако европейците искат да получават ценната суровина в бъдеще, те трябва бързо да построят нужната инфраструктура - в рамките на следващите 3 - 5 години, защото през 2020 г. Украйна вече няма да бъде транзитна страна за руското синьо гориво.

За сметка на Турция, където се планира да остават около 10-15 милиарда куб. м. газ на година.

Освен пожелателния меморандум за сътрудничество, засега Турция нито е потвърдила, нито е отказала руска оферта, не само защото се опитва да издейства по-голяма отстъпка от Кремъл за цената на природния газ (15%, вместо 6%).

Анкара чертае сложна енергийна дипломация, която цели да я превърне в регионален разпределителен център, но и да даде бързи резултати, тъй като енергийните й нужди нарастват средно с по 5 на сто на година. Или както казва ресорният министър Танер Йълдъз: "Готови сме да приемем строителството на всяка тръба през наша територия".

Това не звучи никак високопарно на фона на богатите на ресурси източни съседи на Турция, но дали наистина тя би спечелила от всяко предложение?

Колкото повече, толкова повече

В последните години на завиден икономически ръст Турция добива по-голяма тежест и като консуматор, и като транзитна държава за енергийните ресурси към Европа от Русия, Каспийския регион и Близкия изток. Страната води политика за разнообразяване на енергийните източници и буквално се стреми да внася суровини отвсякъде, както и да залага на собствените си източници - в това число и три атомни централи.

Колкото до нефта - Турция намери хитър начин да внася петрол от иракски Кюрдистан, който е с автономно управление, партнирайки си с американски компании, като съвременно внася черно злато основно от Иран (25 на сто), Ирак, (17 на сто), Саудитска Арабия (13 на сто) и Русия (10 на сто). Въпреки това, оценките са, че вносът не е достатъчен и покрива само половината от нуждите на страната.

56 на сто от вноса на газ покриват от Русия - през Украйна, останалото (8 на сто) идва от Азербайджан (находището „Шах Денис" на Каспийско море през Грузия), Иран (18 на сто) чрез газопровода „Табиз - Анкара", както и втечнен газ (16 на сто) от Алжир и Катар. Към момента добивът от турските находища покрива едва 1 процент от нейните нужди. Турция използва природния газ основно за производство на електричество и има сезонен ръст от синьото гориво през зимата.

Наскоро в. „Хюриет" писа, че „Турски поток" е много по-важен за Русия и влиянието й в Европа, отколкото за самата Турция. И че с много по-голямо значение за Анкара е проектът TANAP, който през 2018 г. трябва да доставя 16 милиарда куб. м. газ на година от Азербайджан през Грузия и до западната част на Турция, особено в контекста на отношенията й със съседните държави.

Неслучайно преди месец ЕС даде приоритет на проекта, който е част от „Южния газов коридор". За Турция от общия преносен обем ще остават 6 милиарда куб. м. газ, като се предвижда TANAP да бъде завършен през 2018 г. След 2020 г. чрез Трансадреатическия газопровод (ТAP) Гърция, Италия и Западна Европа ще могат да получават азербайджанския газ от турската граница.

На два стола

Преди дни върховният представител по външната дейност на ЕС Федерика Могерини напомни на Турция, която кандидатства за членство в съюза, че там действия Третия енергиен пакет (една компанията не може да бъде оператор и собственик на тръбата) срещу монополите, както и че в момента срещу Русия са наложени санкции, включително в областта на енергетиката.

Външният министър на Турция Мевлуд Чавушоглу на няколко пъти повтори, че за страната му приоритет е европейският проект. „TANAP и „Турски поток" са два различни проекта и те не си противодействат", допълни енергийният му колега Танер Йълдъз.

Според енергийни експерти обаче комбинацията от TANAP и „Турски поток" няма да има пазарна логика - на година към европейския пазар по тях ще текат около 70 млрд. куб. м. газ, които ще останат без купувачи на фона на намаляващото търсене, разработването на алтернативни източници на енергия и шистовия газ.

„TANAP се превърна в световен проект и необходимите стъпки вече бяха направени. Повечето от компаниите, които ще участват в строителството на газопровода, са турски", коментира преди дни президентът Реджеп Ердоган. Според експерти газопроводът може да се свърже с тръби за пренос от Иран, Ирак и Туркменистан, което да увеличи важността му за Брюксел, чиято цел е да намали енергийната зависимост от Русия.

И руски, и западни медии определят офертата за „Турски поток" като блъф. Дори Москва да успее да построи тръбите по дъното на Черно море за три години, както обещава, TANAP трябва да е минал през турската територия до 2018 година. Скептиците на Кремъл изтъкват и настоящата финансова криза в Русия, а стойността на „Турски поток" е около 40 милиарда долара.

Анкара изглежда в трудна ситуация, но може да използва „Турски поток" като средство за натиск срещу ЕС. Същевременно стремежите й за членство могат да са и коз в преговорите с руснаците.

Oще: владимир путин  газ  газопровод  газпром  енергетика  природен газ  реджеп ердоган  русия  турски поток  турция 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

29 pepe | 21.01.201520:09

Става, аз съм "за", ама заедно с тези другите въпроси, дето предложих - за отмяната на валутния борд - защото ако България излезе от ЕС той няма как да остане, за децата и внуците им, учещи и работещи в Европа... просто защото на доста от българите трябва малко да им се напомнят някой неща, какво означават, иначе малко бавно стоплят. Усмивка
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

28 Архангел | 21.01.201519:32

"Референдум за какво бе Архангеле? За членство в ЕС ли? "
Да, що?Щом всички са толкова доволни няма да е проблем, нали? Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

27 pepe | 21.01.201518:14

Тези 50% дето не са гласували не искат да гласуват за Бойко Борисов.
Да не искаш да ми намекнеш, че са искали да гласуват за комунистите и братството със Съветския съюз? Ами защо не са го направили бе Архангеле?
Да са гласували за БСП или пък за Атака, или за Бареков /дето вече май няма партия/.
50% не били гласували - знаеш ли колко ме уплаши с това, че 50% не са гласували...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

26 pepe | 21.01.201518:00

Референдум за какво бе Архангеле? За членство в ЕС ли? А циганите ще имат ли право на участие в твоя референдум, а турците? И не мислиш ли, че както се казва "мандалото лопна"? Дали не си "позакъснял" с поне едно десетилетие? Дие спа ти и тези, които споделят идеите ти?
И на кого според теб трябва да стане член България? На Путиновия Евразийски съюз? Или предлагаш да се присъедини към Ислямския халифат? Усмивка

Защото да ти кажа - още преди '97ма разбрахме, че не можем да имаме независима парична единица - вие комунягите доста помогнахте за изясняването на тази подробност - а значи - не можем да имаме независима финансова политика, а значи и икономика. Или ти си за излизане от валутния борд? Искаш ли референдум и по този въпрос? Или да върви заедно с въпроса за членството в ЕС?
А искаш ли заедно с това да върви и въпрос към българите дали искат децата им да не могат да учат в европейски университети? А въпроса дали искат децата им да не могат да работят в Европа и да им изпращат пари искаш ли да добавиш? Усмивка

Искаш България да има самостоятелна икономика, основана на селското стопанство - без европейски квоти, но и без европейски дотации? Да жънем със сърпове за 10 евроцента на ден /българската парична единица трудно мога да определя каква предполагаема стойност би имала при това положение, та няма как да я използвам. Я попитай тези, които наистина са заети в производството на селскостопанска продукция дали са на твоето мнение. А Русия дали би била съгласна при това положение да ни подарява безплатна газ, защото не можем да си плащаме газ и петрол дори за осветление с газени лампи. 21ви век е и СИВ се разпадна. Не е 19ти и икономика на базата на селско стопанство в Европа не можеш да развиваш - на континента, не в съюза.
Може би искаш България да бъде независима - като Северна Корея? Ох, Северна Корея и тя е направена "независима" от съседен Китай. Куба? Ох, ама там климата е доста по-топъл и само затова не са измрели от студ, защото пари за газ и петрол няма - и това въпреки братската помощ навремето от СИВ, пък и от Русия, която им е "стратегически партньор".
По кой от тези въпроси точно искаш да направим референдум?
Имам и други...

"Национално отговорна политика" ли? Ти Консти на кое викаш "национално отговорна политика"?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

25 Rowan | 21.01.201517:43

Шрайка, благодаря! Възстанови ми малко националното самочувствие… Все пак зад гардовете на Прошенко си е къде по-челна позиция, отколкото изобщо да не те поканят на Парада на позьорите.

ПП: Ае, да не са му скроили шапка на Премиеро, та да го натирят на 6-ти ред? Да не се налага после да редактират снимките от шествието…
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

24 Шрайка | 21.01.201517:30

Rowan, с последното не мога да се съглася. Там беше. При позьорите. Ама на 6-ти глух ред:
http://pik.bg/f/uploads/image/boyko%20borisov/Bojko-2.jpg Някъде след гардовете на Порошенко и малко преди нечия мъжка секретарка. Все пак, мястото на пуделите е близо до господарите. Гъделичка му самочувствието и е по-усърден при облизването на едни части южно от гърба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

23 Rowan | 21.01.201516:22

Путин трябва да падне, а Русия – приватизирана. Кое не ви е ясно? Потоци, украйни и санкции са само средства. Ако можеха и войска щяха да изпратят досега, ама не могат. На никой не му дреме, в Бантускотия колко ще струва газа и дали изобщо ще има газ, или ще се греем на кюмюр. Докато кротуваме не се сещат, но тръгнем ли да правим нещо и почват да валят американски дипломати.

Знаете ли, какво ми направи впечатление на Парада на Шарлитата? Великият ни Премиер не беше сред позьорите за официалните кадри с Меркел и компания, а някъде в тълпата обикновени заблудени французи. На другият парад – на този на простолюдието. Нямате си на идея, с каква невероятна национална гордост ме изпъни този факт…
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

22 Архангел | 21.01.201515:14

"Влизането в Европейския съюз за мен не е "кукуриго", много си е добро за много хора в България - както показват изборните резултати - голямо мнозинство на проевропейските партии. "

Верно ли?Що тогава не направим един референдум? Усмивка
А доколкото си спомням на изборите не можа да се мине 50% активност. Голямо одобрение, няма що!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

21 Conspirator | 21.01.201515:06

Пепе,национално-отговорната политика не е червена,синя или пембяна.
Национална или анти-национална.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

20 Архангел | 21.01.201515:05

" но все пак трябва да се има предвид, че Полша, Прибалтийските страни, Финландия... имат исторически основания за недоброто си отношение."


Ами че то гогава ние с турците трябва въобще да не си обелваме думица! Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+3 -0