България в руско-турските игри | webcafe.bg
Webcafe

България в руско-турските игри

Николай Киров
28.09.2014, 23:27 (обновена 28.09.2015, 18:04)
Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Снимка: © В.Е.

България така и не можа да се освободи от руското влияние, наложено след 1945 г. и продължава да бъде заложник в геополитическите игри на Кремъл.

През последните 25 години България страда от постоянната намеса на глобалните сили в нейната политика и икономика. Всъщност страната ни винаги е била под този натиск заради географското си положение, с изключение на периодите, в които се е намирала под чуждо владичество.

И докато европейските сили са ограничени във влиянието си от сблъсъка на собствените си интереси и моралните си граници, а САЩ са далеч и България рядко е в центъра на политическите им усилия, Русия и Турция играят върху страната ни, все едно, че е тяхна собствена територия. Понякога като противници, понякога като съюзници. В тази игра турците традиционно са по-слаби основно поради факта, че до 1989 г. България беше част от съветския блок, а Турция част от НАТО.

Освен това, с изключение на последното десетилетие, турската икономика страдаше от хронична слабост, която не позволяваше на Анкара да се противопоставя ефективно на Москва извън собствените си граници.

Но ситуацията се промени и сега Турция има икономическата сила да налага политиката си на съседните държави. Въпреки това България спечели повече, отколкото загуби от турския икономически възход. Истината е, че бедността и зависимостта от земеделието на населените с мюсюлмани региони е по-скоро резултат от политиката на Движението за права и свободи да държи електоралната си база под финансов и икономически контрол, а не от политиката на Анкара.

Междувременно в страната ни бяха направени няколко големи турски инвестиции, като тази на Sisecam. А Турция се превърна в основен пазар за българския износ извън ЕС. През 2013 г. страната ни е изнесла стоки за южната ни съседка на стойност почти 4 млрд. лв, реализирайки търговски излишък от близо 1 млрд. лв.

В отношенията си с Русия обаче България винаги е на загуба

Руските инвестиции са съсредоточени основно в сектора на недвижимите имоти. Изключение правят покупките от VTB Capital на дялове в "Булгартабак" и БТК, част от сложната игра между ДПС и БСП, в която основни действащи лица са Делян Пеевски и Цветан Василев. Москва не се интересува от приходите, а от влиянието, което получава. Нека да уточним, че както в Русия, така и в Турция, държавата контролира изкъсо бизнеса и нито една голяма инвестиция не е възможна без одобрението на властимащите.

А Кремъл няма нужда да инвестира в икономика, която вече притежава. Може да се каже, че България е в руско икономическо робство. През 2013 г. страната ни е изнесла за Русия стоки на стойност за над 1 млрд. лв., но е внесла суровини за над 9 млрд. лв. За последните 5 г. от страната ни, по посока на руската икономика, са изтекли нетно 33.5 млрд. лв. само заради отрицателното търговско салдо. Тук, разбира се, можем да прибавим и парите, налети в АЕЦ "Белене", които възлизат на близо милиард лева.

И Русия като Турция

Фактът, че енергийните ресурси за българската икономика идват почти само от Русия, а рафинерията в Бургас е собственост на руска компания, превръща България в част от руското икономическо пространство. Всяко засилване на влиянието е добре дошло за Москва, но не си струва да се плаща за него.

Въпреки това Русия активно участва в българския политически живот, оказвайки подкрепа на множество партии по същия начин, по който го прави и Турция с ДПС.

За жалост, страната ни губи постоянно от това статукво. Губят близо една пета от българските граждани, които са принудително държани в икономическа бедност с антиконкурентни регулации и държавни субсидии само за да задоволяват жаждата за власт на ДПС.

Губи и цялата българска икономика, която се използва като дойна крава от Русия, а в същото време често става жертва на спорните руски интереси. България така и не можа да се освободи от руското влияние, наложено след 1945 г. и продължава да бъде заложник в геополитическите игри на Кремъл.

Добър пример за това е проектът "Южен поток"

Той дава свобода на Москва да използва природния газ като коз срещу Украйна, без това да застрашава руските доставки за европейските пазари и съответно приходите на "Газпром". А и всяко прекъсване на потока на синьото гориво кара Европа да се оглежда за алтернативи, което откровено притеснява Кремъл.

На теория проектът може да донесе големи ползи и за България. На практика това не е така. Изграждането му ще стане със заем от Газпром от 620 млн. евро, с лихвите България ще трябва да върне на Русия 1.6 милиарда евро, а цената на километър е 3.5 пъти по-висока от тази на "Северен поток" в Германия.

Въпреки това проектът ще се реализира, защото е важен за Москва и европейските регулации, и български закони нямат никакво значение в случая. Доставката на тръбите и подготвителните работи за уж замразения газопровод продължават по план. Всичко това показва, че Кремъл има пълен контрол над ситуацията в България независимо кой е на власт.

Ще е учудващо, ако планираните интерконектори, свързващи българската газопреносна мрежа с тези на съседните страни, се осъществят в срок. Да, те могат да бъдат изградени, но едва след като "Южен поток" бъде въведен в експлоатация и обезсмисли всякакви алтернативни пътища за доставка на синьото гориво.

Друг пример е АЕЦ "Белене"

Ядрената централа щеше още повече да засили зависимостта на българската икономика от Русия. И тя трябваше да бъде изградена с руски заем. Но АЕЦ "Белене" не беше жизненоважна за интересите на Москва, а България, след рецесията през 2009 г., нямаше с какво да плати исканата цена за проекта. Ето защо Русия спря изграждането на централата, но все пак си иска парите, инвестирани в нея. Нищо, че строителните работи са извършвани без наличие на окончателен договор и са на практика незаконни, както според българските, така и според европейските регулации.

По-страшни обаче са политическите игри. Тук Турция почти се изравнява с Русия по отношение на несигурността, клиентелизма и корупцията, която генерират нейните опити да контролира българската политика.

В този контекст международните санкции срещу Русия могат само да помогнат за намаляване на зависимостта на българската икономика. За жалост Москва едва ли ще е толкова глупава да отслаби хватката, в която държи България с контрасанкциите си. Това въобще не означава, че прекъсвания на доставките на газ през зимата няма да има, просто защото подобно развитие на ситуацията само ще докаже необходимостта от "Южен поток".

Единственият начин българската икономика да се измъкне от стагнацията, в която я вкарва преплитането на интересите на двете големи сили, е независима политика, а такава могат да осъществяват само независими политици. За обикновените хора остава да се надяват, че някой ден България ще се измъкне от сянката на руско-турските игри.

Oще: анкара  внос  глобални сили  европейски съюз  ес  запад  износ  икономика  инвестиции  кремъл  москва  нато  продуция  русия  северен поток  турция  финанси  южен поток 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

29 Данъкоплатец | 30.09.201417:56

Ами на кръстопът и със "лош материал" е така. До сега не е имало политици които да се борат за независима политика и държава - само такива не се предлагат на избори за съжаление Тъжен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2014, 14:15

28 Туурчинов не Турчииноф | 30.09.201415:00

Изобщо цялото това изложение не почива на реални факти. Само голи твърдения и въздух под налягане. Като искаш да видиш напред погледни назад! Започни с Кримската война, продължи с Освободитерлната война!
След първата на Балканите избуяват национално-освободителни днижения. След втората получава независимост и Бългаприя.
Тогава в Русия не е имало Путин нито олигарси, но Англия, Франция и Германия са били на страната на Турция.
Истината е че изтласкването на Русия от Черноморския басейн връща Балканите под влиянието на Турция. Това е била целта тогава, това е целта и днес.

По отношение на Русия интересите на България не съвпадат с интересите на Полша или Естония. Защо ЕС и НАТО приемат за свои интересите на Полша, която се стреми да получи Украинския пазар, а не тези на България? Защото нашите представители в тези институции, които ние финансираме не си вършат работата.

Сигурен съм, че има много специалисти, които са препоръчвали или отричали един или друг проект като АЕЦ, ТЕЦ и пр...Идва ли някаква статийка може да даде оценка.

По отношение на цените на тръбопроводите, авторът сигурно не е бил роден когато Германия и Русия сключиха "сделката на века" "Нефт срещу тръби".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

27 МарКом | 30.09.201402:29

Браво на Ogi, Янаки, Rowan и Paprika!
Мислене трябва! Пътя към всяка независимост започва с осъзнаването че ти искаш нещо различно от натрапеното ти.
Наистина проблема на България си е само в нашето нескопосано управление и в това че не си защитаваме националните интереси.
А какво е държава без национални интереси? Няма такава държава!!!
Стоп! ИМА - БЪЛГАРИЯ!!!

А от хора като Ончо и Emilia само едно можеш да чуеш - проблема е от Русия, ние сме "червени буби", американските интереси са най-правилни и добри за България и всички емигрират на запад.
Направо подпомагат доброто ми настроение постоянно!!! Смях до дупка...
Както казва Ванко - "тролове".
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

26 Yovka Dimitrova | 29.09.201420:23

Значи Еми (от 15 коментар),когато хванеш бобулечки,има един сигурен начин:
Отиваш на един мост,броиш едно,две три и скачаш.
Излизаш от водата,качваш се пак на моста и броиш едно ,две три и скачаш
Излизаш от водата,качваш се пак на моста и броиш едно ,две три и бобулечките скачат във водата.
Успех с обезпаратизяването Кул Смее се muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

25 abductor | 29.09.201419:48

Тука голяма забава се била заформила Усмивка Емиту, на Ончо новата секретарка, имала сърбеж Шокиран Твърди, че бил от някакви си червени буби, ама тъй като я гледам, по-вероятно ще да е от необезопасен секс с лица от протеклата мрежа, ако такива зарази хващат ботовете като нея. Оня пък, дето е доказана платена писарушка на Реформаторските малоумници и най-изявен форумен дебил, обвинява други, че били на заплата и им вика тролове Много щастлив Интересно ми е след изборите, като неговите хора се хванат под ръчичка с Тиквоча (ако въобще влязат в Парламента, де), какви ще ги разправя тогава Усмивка Ако има капка доблест ще забрави завинаги тоя си акаунт, ама както всички знаем, той няма Усмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

24 Rowan | 29.09.201418:21

Бички, точно в това е проблемът – че си даваме гъза изобщо на някого. И така се сменят правителства и се раждат недомислици, като „Белене“, „Марица изток“, „Цанков камък“ и т.н. Само когато народът развие хронична непоносимост към нагъзванията, само тогава можем да тръгнем нанякъде. Защото никой който те нагъзва, няма да направи нищо повече, от това да те оправи… отзад. България има позиция да избира между много кандидати за всяко нещо, а не да се моли някой да я оноди.

За пример само „Южен поток“ – когато Станишев го пазари неизгодно за България, в медиите витаеха пораженчески мнения: „Ако не го вземем ние, ей ги къде са Турция и Румъния – само това чакат!“. И никой малоумник не си направи сметката, че през Румъния няма как да мине заради Украйна, а през Турция заради кюрдските проблеми. Не ние трябваше да се натискаме, а Русия беше на зор да го строи и без избор за друго място.

Позицията ни с ЕС е същата – ние им трябваме за да си заформят зоната на изток, но вместо да поискаме равнопоставеност с другите новоприсъединени, Борисов се гъне в кръста на всяко повдигане на веждата на Меркел. За едно „конграчулейшунс“ от тази лелка и майка си ще продаде. Мълча като гъба за Шенген, когато ни отрязаха заради циганите. Пак мълча за общия енергиен пазар – на Меркел послушкото.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 29.09.201417:34

в действителност проблемът не е Русия, Турция, ЕС или УСА, проблемът е разкрачената позиция. Трябва един път завинги да изберем на кой да си дадем гъзът и да се спира с тез полемики от които само губим, ако приемем, че форумът на кафето е една миниатюрна, но точна извадка на общественото мнение то това е Русия.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

22 Conspirator | 29.09.201416:51

Причинно-следствена връзка.''Москвичът''и ватенките са следствие,а не причина.
Причината се явява геноцидът срещу руската интелигенция,дворянство и всяко едно същество,което е било в състояние/самостоятелно/ да изкара прехраната си.До 1933 година жертвите са били над 20 милиона.Оцелявали са само Ончовци,които напълно ги е устройвала ''савецката''власт.
Същото се случи и в България/но в по-малки мащаби/,когато тази болшевишка шайка стъпи в България.
Ето защо Ончовците преобладават и няма никакво значение дали припяват за хамериканците или за социализЪма.
Пример.Ончо е следствие на баща си и майка си,а не причина.Ончо НЕ може да бъде ''Форд''.Дори и ''Москвич''не може да бъде,но иска да кара ''Мерцедес".
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 29.09.201416:06

Демек Форд е надвил Москвича заради дъмпинг?
Дънките са надвил ватенките заради дъмпинг?
Холивуд е надвил руските филми с дъмпинг?

А не с качество? И печалбите и по-ниските цени не се дължат на конкуренция и свободата за развитие, а на наложен дъмпинг от държавата, та да победят лошия СССР? Много щастлив

Човече, ти или не знаеш какво означават думите или верно ти плащат на брой знаци, а не на смисъл луд!?!?!
Но прав си, че и от теб може да се научи нещо. Толкова гланциран мозък не предполагах, че съществува не разбирам
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

20 Conspirator | 29.09.201415:45

Ончо,не очаквам да излезеш от схемата Северна Корея = Русия.Всеки един рано или късно стига до предела на собствената си некомпетентност.
Нямам претенции да те убеждавам в каквото и да е и ако коментирам в ''Кафето'' е поради една много проста причина./изтъквал съм го и друг път/Има много стойностни коментатори от които можеш да НАУЧИШ нещо.
Що се отнася до протекционизма,христоматиен пример за такава държава от сто години насам е САЩ и този факт не подлежи на абсолютно никакво съмнение.
Едно от главните оръжия на протекционизма е дъмпингът,когато си овладял основните икономически лостове/съответно и ценообразуването/.Съветският съюз беше срутен именно с такава дългосрочна дъмпингова политика,която докара до нула приходите от нефт,което пък даде възможност на страните от бившият соц.лагер да поемат по пътя на демокрацията.
Какво мислиш,че представляват по същество европейските програми за развитие и помощите за селскостопанска продукция?Това е протекционизъм в чист вид,който в дългосрочен план следва да повиши жизненият стандарт в България.
Защо се отрича правото на Русия и Турция да правят същото?Никой не ни е виновен за слабостта на собствената ни политическа класа,която се скъсва да говори за европейски приоритети,но е напълно парализирана, що се отнася до подреждане на собствената ни къщичка.
   

оценка

+4 -0