Кой, колко и за какво тегли кредити, и проблем ли са еврофондовете | webcafe.bg
Webcafe

Кой, колко и за какво тегли кредити, и проблем ли са еврофондовете

webcafe.bg
17.03.2016, 15:24 (обновена 17.03.2016, 16:38)
Райфайзенбанк

Снимка: © Райфайзенбанк

Райфайзенбанк България е 6-та по големина банка в България и 3-та по отношение на корпоративното банкиране. Финансовата институция е вече 20 години на българския пазар и анализите й са до голяма степен представителни за целия сектор в страната.

На закуска за журналисти представители на висшия мениджмънт на банката очертаха профила на клиентите на банката и дадоха своята прогноза за икономиката.

Масовият клиент на потребителски кредити е мъж на средна възраст 39 години, с висше образование, от голям град, живеещ на семейни начала. За лайфстайла му се знае, че притежава смартфон/лаптоп и лек автомобил.

Средната сума на потребителските кредити, които банката е отпускала миналата година, е 8600 лева - за срок от 5 години и месечна вноска от 200 лева.

Според банката клиентите вече имат информираността и търсят кредити, които са на специална промоция.

По отношение на ипотечните кредити, там отново масовият потребител е мъж, по-млад в сравнение с потребителските кредити - на 33 години, съжителстващ на семейни начала.

Отново говорим за потребител от голям град, със средномесечен доход - 1400 лева. (при потребителските кредити тази сума е над 900 лева). Сумата, която се тегли е 88 хил. лева, обикновено за 20 години, а вноската е 580 лв.

Като цяло на имотния пазар се наблюдава раздвижване, отбелязват от Райфайзенбанк. Прогнозата на експертите от банката за развитието на икономиката е умерено оптимистична - ръст малко над 2%.

Факторите, които влияят негативно на икономическата среда са конфликтът в Украйна, войната в Сирия - и двата сравнително близо до България, респективно мигрантската вълна. Опасението за вътрешнополитическа нестабилност също е пречка, която възпира част от корпоративните клиенти да мислят за инвестиционни проекти.

Като цяло България, на фона на останалите държави в ЕС, изглежда с добра финансова дисциплина - ниска задлъжнялост и "относителна стабилност на банковата система". В момента всички банки минават стрес-тестове, което може да доведе до преоценка на част от активите и капиталовата адекватно, но като цяло банковата ликвидност е над 20%

Не изключено банковата консолидация на гръцките банки да продължи и тази година, каза Оливър Рьогл председател на УС на банката.

Потенциален проблем пред икономиката е, че над 80% от инвестиционните кредити са обвързани с европейски програми. "Ако искаме устойчив растеж, трябва да разчитаме на по-голяма диверсификация и по-балансиран подход, а не да зависим от Европа", коментира Драгомир Добрев - член на УС "Корпоративно банкиране".

Известен проблем пред бизнеса е и липсата на работна ръка - безработицата е под 8%, което прави намирането на кадри доста трудно. Преглед на портфейла на Райфайзенбанк показва, че през 2015 г. банката е 
кредитирала най-често секторите „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" - 34.6% от новоотпуснатите кредити за 2015 г.; следван от сектора „Производство" - 21.3%, „Земеделие, горско и рибно стопанство" - 20.4%, „Хотелиерство и ресторантьорство" - 9.2% от портфейла. Въпросите сектори са определени по класификатора на НОИ.

Oще: вноска  ипотечен кредит  лихва  потребителски кредит  райфайзен банк  резултати райфайзенбанк за 2015  ръст на икономиката  среден размер на ипотечен кредит  среден размер на потребителски кредит  средномесечен догод  стрес тест на баките 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.