Колко е лесно да хвърлиш света в икономическа война | webcafe.bg
Webcafe

Колко е лесно да хвърлиш света в икономическа война

в. Сега, Емил Хърсев, д-р ик.
28.04.2014, 09:31 (обновена 21.07.2014, 14:09)
Банкомат

Платежните системи "Виза" и "Мастеркард" спряха да обслужват картите на клиенти само на една, и то средна по размер, банка - Банк "Россия", ама подплашиха цялата банкова система не само в Русия, но и в икономически свързаните с нея страни, и в офшорните зони.

Украинската криза хвърли (и) света на финансите в лапите на теорията на конспирацията. На Запад се надпреварват да изобретят техники за най-болезнен удар по икономиката на противника. Вместо обичайните законни способи (ембарго, запор и конфискация на активи, забрана на сделки), които Г-7 още не налага, в студената икономическа война срещу Русия успешно се ползват коварни удари като селективно спиране на достъпа на набелязани банки, фирми и лица до услуги на финансовата инфраструктура.

Засега новите техники само се тестват, но опитите "на живо" доказаха колко болезнени могат да бъдат. Истинско оръжие за масово финансово поразяване. Платежните системи "Виза" и "Мастеркард" спряха да обслужват картите на клиенти само на една, и то средна по размер, банка - Банк "Россия", ама подплашиха цялата банкова система не само в Русия, но и в икономически свързаните с нея страни, и в офшорните зони. Финансовата индустрия и всички нейни клиенти за дни осъзнахме колко сме безпомощни, не просто зависими, от банковите инфраструктурни системи и от политиците, които без особени усилия могат да ги поставят под пълен контрол.

Само можем да си представяме какво значи дори за дни да спрат всички международни банкови карти, издадени в атакуваната страна. Едновременно могат да бъдат спрени и всички карти, издадени от която и да било банка на света на нейни граждани и фирми. А ако изключат банките в тази страна от междубанковата комуникационна система SWIFT? За Русия (и в България е така) това значи да спрат не само всички международни, но и над половината вътрешни плащания (и те минават по SWIFT).

Неслучайно в Русия (сигурен съм - и в доста страни) финансови експерти спешно измислят отбранителни мерки като страховития "План Глазьев" по името на икономическия съветник на президента Путин, който предлага 15 мерки за защита на руската икономика от финансови атаки на НАТО. Нарекох плана "страховит", защото споделям мнението на бившия руски финансов министър Алексей Кудрин, че ако се приложи, той ще нанесе на Русия по-тежки поражения от всички санкции, които страните от НАТО могат да измислят.

Несъмнено е прав и колегата Симеон Дянков, че няма начин да се наложи икономическа изолация на страна с размера и потенциала на Русия, без изолаторите да понесат поне толкова вреди, колкото изолираните. Впрочем опити на Запада икономически да блокира Русия неведнъж са правени; историята подкрепя тезата на Дянков. По-важни от спора може ли Западът да наложи стопанска блокада на Русия и може ли Русия да противодейства са ясните вече изводи от теорията на санкциите, които може и трябва да извлече всеки независим от текущия конфликт икономически субект.

Първият по важност според мен: властниците на Г-8 са в състояние за часове да хвърлят света в икономическа война, която ще помете поне 30-40% от световната икономика само за няколко месеца, а бизнесът няма никакви законни средства да предотврати това. Второ, държавите много по-лесно могат да си нанесат непоправими вреди една на друга, отколкото да се предпазят от удари на противника. Трето, финансите на целия свят и всички страни поотделно са в пълна технологична зависимост от САЩ и няма никаква възможност контролираната от САЩ система за трансфер и съхранение на пари и финансови активи да се заобиколи или избегне; алтернативните канали, сочени в "плана Глазьев" нямат капацитет да обслужат повече от 10% до 20% от търговския оборот, нищожна част от финансовите активи в света могат да се реинвестират без риск от санкции.

"Сигурни пристанища" вече няма никъде в света, а акад. Сергей Глазьев тежко се заблуждава, че пренасянето на парични авоари и финансови активи към "неутрални страни" ще ги опази. Финансовите институции на никоя "неутрална страна" не могат да заобиколят, а ползват контролираната от САЩ световна система за финансов обмен. Тихата битка на "финансовия фронт" без съмнение ще накара "новите големи" от Г-20 и най-вече самата Русия да осъзнаят технологичната си зависимост в съвременната финансова система. Те ще опитат да развият алтернативни свои мрежи за трансфер и управление на активи. Могат да го направят, но ще отнеме поне 10 години, ще струва няколко трилиона долара, а най-трудно е да се наложи независима от САЩ резервна система.

Валутата е най-малкият проблем, по-важна е мрежата от институции и надеждни инструменти за предпазване от риск. Но пък ако успеят, това ще е краят на финансовата хегемония в съвременния свят.

Ако алтернативна финансова система изобщо възникне (страните от Г-7 ще противодействат и политически, но най-вече икономически), първи и най-много ще пострадат не САЩ, а европейските финансови центрове. Нека да напомним четвъртата поука от конфронтацията на Запада и Русия: повечето мерки за защита от санкции са по-вредни от самите санкции. Спомнете си модела на Енвер Ходжа или "идеята Чучхе" - те върнаха потърпевшите нации векове назад, потопиха ги в нищета и мизерия.

Oще: банки  ес  икономика  киев  русия  санкции  сащ  украйна  финанси 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

62 Blagovest Iordanov | 02.05.201400:01

@ Rodrigo Diaz de Vivar
"Русия е казваш войнствена държава ...
В колко войни е участвала Русия през последните 20 години? На територия на чужда държава. И по какви поводи."

War of Transnistria (1992)
East Prigorodny Conflict (1992)
Civil war in Tajikistan (1992 - 1997)
Georgian Civil War (1993)
First Chechen War - 1994–1996
War of Dagestan - 1999
Second Chechen War - 1999-2000
Five-Day War (Russo-Georgian War) - 2008

Действително, повечето от събитията не са войни, но ми се струва, че желание да определя съдбата на
съседите, близки и далечни, не липсва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

61 Blagovest Iordanov | 01.05.201423:38

@ Yovka Dimitrova
Моля Ви, от уважение към интелигентните хора, които пишат тук, използвайте инструмент за проверка на правописа.
Особено дразнещо, никоя дума в множествено число в българския език не завършва с "й".

Чел съм много пъти тук и другаде, че то не било важно как пишеш, а какво пишеш. Като цяло е вярно, но дефицитите, които се забелязват поне на мен ми говорят за недостатъчно четене, вероятно и обща култура.

Откъм съдържание на постовете Ви, по-добре да замълча.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

60 Levitt Hostel | 30.04.201412:42

,,Не знам с какви технологии разполагат руснаците, но съм убеден, че имат достатъчно интелектуален потенциал, както и негов продукти, които да продават. Значително по-евтино от щатския им аналози.
Днес някакъв анализатор прогнозира, че и в най-лошата ситуация, Руската федерация може да издържи 50 години без износ на енергийни продукти към ЕС.
Айде да не са 50, нека са 20.
Дали ЕС ще успее да се справи с такова ембарго?"

В темата ,,Западът заплашава Русия с нови санкции" е направена рекапитулация на руския технически и научен потенциал, като същият, по данни на Руската академия на науките" се занимава основно с ,, лизинг, отдаване и продажба на земи".
Руският технически потенциал е толкова голям, че България съпоставена с Русия изглежда, като Силициевата долина. Пак по данни на същата ( РАН) високотехнологичното производство и наука формират само 0,6% от БВП на Русия, като пак по данни на същата :,, това е срамна статистика" .За сравнение високотехнологичените производства в България формират 5-6% от БВП.
Преди няколко дни основателят на руския фейсбук заяви, че ,,юолитиката на руското правителство е несъвместимо с всякакъв технологичен бизнес", като заяви, също така, че не възнамерява да се завръща в Русия.

При всички тези факти изглежда нелогично да се коментира къде Русия ще изнася високите си технологии. Отговорът е прост - Русия няма да изнася никъде високите си технологии, защото няма такива.
Опитът ми с русофилите, обаче показва, че когато говорят за високи технологии имат предвид руското оръжие. Руското оръжие в момента се продава единствено на държави, като Сирия, Иран. Северна Корея или в държави, на които никои друг не продава дори самолетни двигатели за цивилната авиация.
Въпреки, че между Русия и Китай няма забрана за износ на военно оборудване Китай също не иска да купува руско оръжие, а лобира за отпадане на забраната за внос на европейско оръжие ( преди две години Европейският парламент отхвърли китайското предложение за финансова помощ в замяна, на което да отпаданат ограниченията за износ на европейско оръжие за Китай.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

59 паяка | 30.04.201412:29

https://www.youtube.com/watch?v=bGaabhzGCp0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

58 Rodrigo Diaz de Vivar | 30.04.201400:17

Оня,
Путин заплашва, че ще врътне кранчето за Европа [точно], т.е. той няма да дава газ и петрол, следователно няма и да получава пари [точно].

"Ще набавя пари като продава други работи - стоки и технологии."

Това последното кой го казва? Той ли?
А и що си мислиш, че единствения пазар на света е ЕС?
Все ще намери на кого да продава.
И да не е в същите количества, ще е достатъчно да си покрие масрафа.

За технологии ... видя, че на тази плоскост диалога става мазало.
Не знам с какви технологии разполагат руснаците, но съм убеден, че имат достатъчно интелектуален потенциал, както и негов продукти, които да продават. Значително по-евтино от щатския им аналози.

И в един момент могат да ги продават не на САЩ и ЕС, а на страни от другата страна на барикадата.
Мислиш ли, че някой иска, а и ще допусне това да се случи?

Днес някакъв анализатор прогнозира, че и в най-лошата ситуация, Руската федерация може да издържи 50 години без износ на енергийни продукти към ЕС.
Айде да не са 50, нека са 20.
Дали ЕС ще успее да се справи с такова ембарго?

Най-много скачат Великобритания, Швеция, Полша и Прибалтика.
Франция, Германия и останалите силни се ослушват предпазливо като мишоци, знаят какво ще се случи. Испания и Италия и те се въздържат от крайни закани и действия.

Само за сведение, България, без руски газ, има запаси за 50 дни. 85% ни е зависимостта от руския газ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

57 Dox | 30.04.201400:04

Аз от близо 2 години чета някои от публикациите в този сйат. Интересни са ми, както и каментарите към тях. Преди няколко дни реших и аз да се регистрирам. Понеже съм вече на 51, малко се поозорих, докато схвана какво трябва да направя, та да публикувам, но накрая се оправих, при това без чужда помощ.
Единственият, който ме приветства с "добре дошъл" беше Деоуин, за което му благодаря! Не, че съм го очаквал специално, но все пак .... .
Снощи писах някои неща и си мислех, че днес коментарите по тази статия вече ще са "стихнали". Виждам, че не е така, за това реших пак да пиша.
От всички коментари /включително и тези от моя милост/, Родриго е най-успешен в опита си да внуши безпристрастен и лишен от емоции поглед въру това, до какво ще доведат санкциите срещу Русия и ако тя спре газта. Ами до проблеми - както при санкциониращите, така и при санкционираните. Безспорна истина е, че братята /да, аз съм си русофил, но такъв, дето адски си пада по джаза - най вече на някои американски джаз-рок групи/ руснаци ще ги понесат по-леко, защото не са така разглезени от капитализма в последните 20 години, както САЩ и западна Европа.
Относно технологиите - не знам за държава, която да е внедрила на територията си всички технологии, които науката е разработила до днес. В този смисъл, днешните конфликти май ни провокират да насочим мисленето си върху това, че ние, хората, сме взаимно свързани и не можем един без друг - именно, защото не сме идеални на индивидуално /местно/ ниво.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

56 Yovka Dimitrova | 29.04.201423:18

При толкова много „експерти“ ,някой ще ми обясни ли как България ще стане независима от руските енергоносители Въпрос Газта е ясна,шивтов газ(независими от Русия и зависими от САЩ – технологий,машини,резервни части )АЕЦ Козлодуй – руска технология ,стара ,ненадежна и резервните части пак от Русия .Нефтохим - Бургас – руска,петрола директно от Рашън,произвеждат : бензин,газ,дизел,корабно гориво,мазут и много др. Всичко това отива по бензиностанций,заводи ,пътища,самолети ,кораби и за износ – ВСЕКИ БОЖИ ДЕН а печалбите директно в джоба на аборигените от Империята на злото.....Америка ли ще ни оправи Въпрос „ А дано,ма надали“ .Какво е инвестирала за 25 год. в БГ ,освен една – две военни бази Въпрос
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

55 deowin | 29.04.201422:49

Rodrigo, умът ми не проумява как може хем да ме цитираш, хем да твърдиш, че казвам нещо съвсем друго от цитираното.
Това дяволът с евангелието ряпа да яде - ти си на светлинни години пред такива дилетанти.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.04.2014, 15:09

54 gnevenbg | 29.04.201422:43

най-вероятно ще бъда неразбран,но все пак
за една икономика(държава)най-важното нещо е енергетиката
означава да имаш енергийни ресурси
аджеба дали руснаците ядът американски говеда(бикмаг),или пият немска бира,
или пък нещо чуждо,без което не могат!!!!!
а за това колко умни са руснаците
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B9_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

53 Оня Дето Го Трият | 29.04.201421:40

Родриго

Отплесваш се.
Путин заплашва, че ще врътне кранчето за Европа, т.е. той няма да дава газ и петрол, следователно няма и да получава пари. Ще набавя пари като продава други работи - стоки и технологии.
Ние питаме какви?
Кратко и ясно.
   

оценка

+0 -1