Къде е по-зле да си шивачка - в България или в Камбоджа? Няма да харесате отговора | webcafe.bg
Webcafe

Къде е по-зле да си шивачка - в България или в Камбоджа? Няма да харесате отговора

Webcafe
27.09.2018, 10:56 (обновена 01.10.2018, 18:15)
Шивачка

Снимка: © Getty Images

Изследване показва лошите условия във фабриките, работещи за бранда H&M у нас, в Индия, Турция и Камбоджа

Традиционно шивашкият занаят никога не е бил особено добре платен - нито в България, нито по света. Нещо повече - работещите като шивачи и шивачки често са експлоатирани трудово, а работата им се заплаща изключително ниско. Затова съществуват и организации като кампанията "Чисти дрехи" (Clean Clothes Campaign).

Организацията е създадена през 1989 г., а основната й цел е да защитава правата на работещите в индустрията за производство на дрехи. Към настоящия момент тя вече е най-голямото обединение на профсъюзи и неправителствени организации в бранша. А тазгодишният й доклад показва, че работниците, които шият дрехи за H&M в България, работят при условия, по-лоши от тези в Камбоджа, Индия и Турция.

Изследователите са говорили с 62 работници на компанията в четирите държави. Интервютата и проучванията са направени между март и юни 2018 г., а кампанията като цяло се фокусира върху доставчици на H&M.

Докладът подчертава техните основни констатации, както и някои допълнителни факти, които хвърлят светлина върху веригата за доставки на H&M и напредъка на марката в нейното изпълнение на вече поети ангажименти спрямо работниците.

Докладът съсредоточава особено внимание върху България, тъй като според получените данни работниците в шивашките цехове на компанията в страната получават за нормален работен ден едва около 9% от парите, които биха им били нужни да осигурят нормален живот на себе си и семействата си. Работниците в Камбоджа получават около 46% от необходимата им сума.

Авторите на изследването използват изчисленията на КНСБ от април, според които минималната заплата за нормален живот на четиричленно семейство в България през 2018 г. би трябвало да е 2340 лв. - или по около 1200 лв. на човек (при двама работещи родители). Тази сума би трябвало да покрие разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

Междувременно обаче от самата компания коментират пред "Дневник", че нямат собствени фабрики и цехове в България. Компанията, която има над 4800 магазина в 69 страни, също така не споделя вижданията на "Чисти дрехи" за заплатите в нейните 800 фабрики (подизпълнители) с 930 000 шивачи.

България не е изключение от общото правило и тук H&M също работи с външни изпълнители. Един от тези доставчици е бургаската фирма "Куш мода", чиято продукция е почти напълно ориентирана към нуждите на шведския бранд.

Според изследването там работниците прекарват по над 12 часа на ден в работа, а за да изкарат достатъчно пари, се работи допълнително. В рамките на един стандартен работен ден те изкарват значително по-малко от минималната работна заплата за страната.

Шивачките с най-високо възнаграждение получават около 900 лв. нетна заплата, но на цената на 44 часа извънреден труд на седмица - над 100% от определената от закона работна седмица за страната. Като се има предвид обаче, че подобни фирми често работят по 6 дни в седмицата, това прави средно по 14 часа на ден при 6-дневна работна седмица.

По думите на Бетина Музиолек, ръководител на кампанията, и в четирите изследвани страни е съвсем нормално да се работи дори и в неделя.

Пред в. "Билд" шивачка от "Куш мода" потвърждава, че извънредният труд е действително ежедневие. "Отиваме на работа сутрин в 8 часа и никога не знаем кога ще си тръгнем. Имало е дни, когато сме работили и до 4 часа сутринта", казва тя.

От "Чисти дрехи" цитират българското законодателство, според което позволеното извънработно време е до 50% от работната седмица - тоест до 20 часа извънреден труд на седмица.

Изследването показва, че средно за една стандартна работна седмица нетната средна заплата на един работник е била 192 лв., а с добавеното плащане за извънредни часове – 507 лв. За сравнение минималната заплата (нето) у нас е 341 лв.

Докладът отчита още, че сивата икономика и работата на черно също са нещо типично за този сектор в България. Един от интервюираните работници разказва, че работи без договор. Колкото до проверките от Инспекцията по труда, за тях се знае предварително и от ръководството на цеховете приучават работниците си как да отговарят на въпросите.

"Чисти дрехи" също наблягат и на това, че в тези цехове на работниците се забранява да се обединяват в синдикати, а всякакви подобни опити са били предотвратени в две от общо шестте изследвани фабрики. Сред самите работещи там има страх от подобни действия.

Това е и една от причините да се намерят трудно хора, които да участват в изследването, разказва пред БНР социологът Георги Медаров, който е част от екипа на изследователите.

"Беше много трудно да намерим хора, с които да говорим - не само заради страха. Поради това по време на теренното ни изследване, те тогава буквално работеха по 12 часа на ден, нямаше кога физически да се срещнем с тези хора, по тъмно вечерта, беше доста трудно", разказва той.

"Направихме изследване не само в това конкретно село, където е тази фабрика, а в цяла България за по-голямо изследване, пак на кампания "Чисти дрехи" за техен доклад за състоянието на сектора в България от гледна точка на работниците. Някои от разказите бяха потресаващи. Например, една жена разказа, че е трябвало да ядат няколко месеца само картофи, за да могат да си позволят да си пратят детето на училище. И такива истории има не малко", казва още Медаров.

По думите на Бетина Музиолек от експлоатацията  печели основно марката, защото около 60-70% от крайната цена отива при притежателя  на бранда. Мюзиолек вижда сред причините ситуацията в България да е толкова зле  недостатъчната активност на синдикатите.

От синдикат "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа" потвърждават пред БНР, че в сектор "Текстил, облекло, кожа" у нас заплащането наистина е изключително ниско. По думите на председателката на синдиката Росица Маринова секторът "се отличава с много висок дял на сивата икономика, продължително работно време и неустойчива, несигурна заетост".

Над 90% от шивашките фирми у нас работят на ишлеме за световноизвестните вериги, коментира още тя.

Колкото до H&M, това далеч не са първите критики към компанията за лошото отношение към работниците в шивашките цехове, работещи за нея. През 2013 г. след срутването на текстилна фабрика в Бангладеш, при което загинаха 1100 души, H&M прие т.нар. "Пътна карта за честно заплащане на труда в текстилната промишленост".

Идеята на тази Пътна карта беше до 2018 година всички "стратегически доставчици и подизпълнители" да са подобрили значително условията на труд и работещите в тях да получават адекватни за страните си заплати, с които да могат да се издържат.

Пет години след трагедията в Бангладеш от H&M отчитат в собствените си доклади, че в 594 фабрики с общо 840 хиляди работници вече имат свои синдикални структури, които представляват работниците пред техните работодатели.

Що се отнася до обещанието за издействане на по-високи заплати, пред германския вестник "Зюддойче Цайтунг" от H&M отговарят: "Нашата задача не е да определяме заплатите. Работниците трябва да ги договарят със своите правителства".

Oще: h&m  заплати  извънреден труд  текстил  текстилена промишленост  трудова експлоатация  условия на труд  шивачки  шивашки цехове 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 07.11.201804:51

Т’ва дране на кожи е невъзможно, ако не е съгласувано от най-долу до най-горе. А скрития в сенките трее си извади главата от гъза за да схване к’во му пее радиото и че тука става въпрос за феодално крепостнически трудови взаимоотношения през 21 век в страна от ЕС. Българите били дошли на кон 681 година, бати довода...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.10.2015, 23:08

13 Smith | 28.09.201821:27

Странно е човек, който изписва две страници коментари,при това безсмислени мрънканици,да се оплаква че ние постоянно мрънкаме.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

12 Вълков | 28.09.201820:08

Ало ерудирания ,компетентен ,ръсещ мозък "hidden_in_the_shadows " знаеш ли къде се намира Камбоджа ?
Във всеки случай не е Нубия ако схващаш за какво става дума .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

11 hidden_in_the_shadows | 28.09.201812:44

За нивото, некадърниците и за 192-те кинта дори коментарите го доказват. От 3-ма души, решили да коменитрат писанията ми - един имаше нещо смислено да каже. Не беше съгласен с мен, но това е нормално, свят голям.
Другите следват наръчника на бездарния трол - ако няма какво да кажеш по темата:
-хвани се за дребна грешка, нямаща нищо общо с тезата и коменираш САМО грешчицата, за естеството кой го грее?
Ако няма такава:
Захващаш граматиката, все още има запетая или нещо друго изпуснато.
Ако и такова няма:
Обвиняваш човека в чуждопоклонничество - към Путин или Сорос, или еврогейство, зависи от коя страна на леглото си станал.
Африм, машала, после защо така, ама защо 192, ама..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

10 hidden_in_the_shadows | 28.09.201812:36

И малко самопризнания да направя, надявам се хората с 192 кинта се почувстват по-велики от мен. Освен, че обърках къде е Камбоджа - до преди година не знаех къде се намира Суринам. Всъщност дори не бях чувал за тая държавичка, Камбоджа поне я бях чувал.
Не съм перфектен, но не мрънкям по цял ден как светът е против мен.
Пък и имам какво да кажа, различно от "как да приготвяме картофи 3 месеца подред без да ни писне".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

9 hidden_in_the_shadows | 28.09.201812:26

Smith, кое не схвана от "pay for results". 3 думи са. Но е хубаво, че сме бъкани с ентелигенция знаеща къде точно се намира Камбоджа, дето не може да схванат есенцията от един текст. Също така им е чуждо как функционира планетата през 2018-та и горе долу ги бива само да мрънкят.
ОК, айде от ваще съм, мир да има.
"УААААА„ ПО ЗЛЕ СМЕ ОТ КАМБОДЖА (КОЯТО Е В АЗИЯ), УААААА, СВЕТЪТ Е НЕСПРАВЕДЛИВ, АЗ СЪМ НАЙ-ГОЛЕМИЯ, НАЙ-УМНИЯ, НАЙ-КРАСИВИЯ, ЕДИН НА МАМА, АМА ВЗЕМАМ 192 КИНТА ЩОТО СОРОС Е В ЗАГОВОР СРЕЩУ МЕН. УАААА". В същото време телефонисти-олигофрени вземат 1700 кинта Усмивка
пс. Изненадан съм, че не сте се хванали за граматиката, все още.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.10.2015, 23:08

8 Smith | 28.09.201812:04

Ето с такива хора е пълно в България-мисли си ,че Камбоджа е в Африка.Дори незнае каде е Африка,но пише цели фермани (както се изразява той),в които не можеш да откриеш грам смисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

7 hidden_in_the_shadows | 28.09.201810:41

bfm, състраданието, като всяко друго нещо е полезно, но ако е с мярка. Разбирам гледната ти точка, хубаво е да сме наясно, че има клетници сред нещастниците.
Има такива хора, съжалявам, че е така, не е честно, но поне ние като общество се опитваме да помагаме. Примерно здравните ми вноски са 208 лева месечно към здравната каса. За здравеопазване което не ползвам, защото ако имам проблем - частната застраховка е по-добрата опция. И съм ОК с това, защото сме общество и е хубаво да подпомагаме слабите звена от обществото.
Но 192 лева заплата, масово явление явно сред шиваците - тук говорим за маса некадърници, хоре взели грешно решение, след грешно решение, след грешно решение и така в продължение на дъъълги години, за да стигнат до това дередже. Клетниците, които ти визираш съществуват, но са нищожна, незначителна част - хора които не са имали полезен избор никога. Но масата от шиваците примерно - не са такива. Масата са некомпетентни имбацили. И не го осъзнават, това е проблема. Не поемат отговорност за собственото си съществуване.
В тоя ред на мисли състраданието, което изразяваш към тях - по-скоро им прави мечешка услуга, според мен. Кара ги да се самосъжаляват, да обвиняват вятърни мелници, извънземни и рептили, да не правят нищо, вместо просто да се адаптират към обстоятелствата. Защото, мамка му, никой не трябва да живее с 192 лева месечно в 2018-та.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.05.2017, 14:22

6 bfm | 28.09.201808:11

hidden_in_the_shadows,
Най-лесно е да съдиш от собственото си баирче. Да стъпиш в чужди обувки - е, това вече е друго, а ти си неспособен да го направиш. Дано никога не ти се случва да попадаш в положение, в което си ограничен от обстоятелствата и нямаш полезен ход.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

5 hidden_in_the_shadows | 27.09.201816:55

agrarina, благодаря за корекцията. Хубаво е, че отсяваме важното в информацията. Конкретно - на некадърниците не им е виновен бог/държавата/международното положение/хизбула/извънземни/леприкони и други.
   

оценка

+1 -1