Новото Средновековие | webcafe.bg
Webcafe

Новото Средновековие

Димитър Събев
27.02.2012, 07:50 (обновена 29.02.2012, 07:27)
Старец

Снимка: © БГНЕС

Големите проблеми са в малкия град

Всяка година средно около 30 хиляди българи се изселват от град в село. През някои години - последно през 2005 и 2007 г. - изселниците от града към селото са дори повече на брой, отколкото от селото към града. Двойно повече, над 60 хиляди души, ежегодно се изселват от град в град.

Макар че селската идилия превъзнасят само хората, които не са живели на село, в интерес на истината днес българското село може да предложи много неща, отказвани на гражданина, включително приемливи доходи и пълноценна храна.

Но днес искам да говоря за друго - за кризата на малкия град. Българското село действително е забравено от властта, потънало в пиянство и разкъсвано от кражби, но там за работливите все има хляб и сирене. Истинската мизерия в България не се крие в селата, тя е в малките градове.

Всеки четвърти е без работа

Големият бич на малкия град е безработицата, на места доближаваща 30%. В град Айтос например по данни от преброяването през 2011 г. 26% от икономически активното население стои без работа. В Белоградчик и Берковица процентът е 25%, в Котел 31%. Така е от десетилетия.

Дори когато има работа, малкият гражданин едва свързва двата края: заплатите са  нищожни и категорично не достигат в критични моменти, например когато децата се изпращат да учат или член от домакинството се разболее и са нужни лекарства.

В много домакинства единственият паричен източник на няколко живеещи заедно поколения са пенсиите на старите хора  - правени са изследвания, които потвърждават това. Други семейства отчаяно разчитат на социалното подпомагане, включително на помощите, които се изплащат при раждане на деца.

В малкия град изобщо не е задължително да си „циганин", за да си принуден да оцеляваш така. Най-ужасното е, че тези хора са вече обезверени, те са загубили надеждите си и не виждат перспектива. Както се пее в песента, просто няма какво да се случи в техния малък град.

Българинът е корав и носи на мизерия. По-страшна от липсата на пари в малкия град е липсата на хора. Всички дейни и амбициозни младежи вече са се изнесли; не се раждат деца. Институциите, изграждащи града - училища, читалище, клубове по интереси - западат. Телевизия изсмуква умовете на хората. Градът се превръща в призрак.

Новото Средновековие

Зависимостта на хората в малкия град от държавни помощи е наистина драстична, тя придобива нездрави измерения. Но вместо с организация да помогне на тези измъчени и объркани хора да си стъпят на краката и да намерят поминък, държавната власт реагира на кризата им, като усилва своя собствен административен капацитет.

Тук проект, там програма - „усвояват" се милиони в общини, където една трета от здравите хора стоят празни. И се отчитат успехи! Парите, които се изсипват в градинки и улични настилки не променят много неща, те създават само временна и непълноценна заетост. Държавата обаче строго следи да не прави нищо повече, за да не пречи на силите на пазарния капитализъм. Зависимостта на гласоподавателите явно й е ценна.

Малкият град е плодородна почва за развитие и на други, феодални зависимости. Всеки град си има неколцина големци, които с оръжията на страха и на дълга държат в подчинение съгражданите си. Администрацията също внимава да не накърни техните интереси - както добре видяхме от сагата на барона Кирил Рашков. Но той е само един случай, и то далеч не най-представителният.

Точно както едно време: ловът и въобще гората днес са оставени за феодала. Полицията и хората в кметството, да си го кажем, също са негови. Но докато в миналото поне ханът и гостилницата са били запазен дял за предприемчивото съсловие, днес хотелът и ресторантът на градчето работят за местния владетел. Който понякога е и кмет.  

Анализ и финансиране

Можем да сме сигурни, че постепенно би могъл да се намери изход от безработицата и безпътицата, за всеки конкретен случай. България в края на XVIII век се възроди именно от тези градове, които сега тънат в отчаяние. Днешната бедност е следствие от лоша организация и деформирано държавно управление. Нещата могат да се променят.

На някои места туризмът има потенциал да обогати местната общност (градинките все пак не са съвсем безполезни). Тук пречките са главно три: продължава да липсва качествена национална туристическа реклама; развиват се големи туристически проекти, които не дават поминък, а заробват местното население; местните феодали са противници на отварянето на малкия град.

Други ще трябва да прегърнат земеделието и храните. Организационната подкрепа в случая отново е задължителна. Безумно е „модерните" хора в София да се оплакват, че не знаят какво ядат, докато в „провинцията" дребните производители да не могат да намерят на кого да пласират  стоката си. Защо у нас няма един европейски проект за виртуална или реална хранителна борса?

На трети градчета спасението е горското стопанство; за други шансът остава в добрия транспорт и работата в големия град. В по-добрия случай работната ръка може да се оползотвори с изнасяне на трудоемки производства от центъра към периферията -винаги има варианти. Та нали Румъния наскоро намери нов инвеститор за базата край Клуж след оттеглянето на финландците?

Само че за всеки отделен случай е нужна специфична подкрепа и начален тласък. Това означава анализ и финансиране. Няма защо да се боим, че захващайки се със задачата да възроди малкия град, държавата ще забременее от комунизъм. Напротив, това е правилният бизнес отговор за крещящите ни демографски и социални проблеми. Отговор, неприятен за жълтите павета, тъй като отваря много работа.

Oще: градове  изселване  малък град  провинция 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

65 limula | 01.03.201212:33

Вярна статия. В наше "село" две училища закриха(техникуми) А едно друго (с две паралелки, и пред закриване според мен)направиха ремонт(дограми изолации покриви) с пари "по програми" ???? Що? Те догодина ще го затворят....жалка картинка...
Имам голямо желание да ида да живея на село, но колкото и да се самоизхранваш там-пак трябват пари за разни работи - тва ток, телефон, вода....да не говорим за кабел и нет....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

64 Iratais | 29.02.201222:31

Грийни къде си бе човек? Що така се фръцна и избега? Много па си бил чувствителен. Ела си обратно да си довършиме приказката Много щастлив. Не са дърпай кат ошипана мома ми давай отговори. Отговори Грийни! И пак да повторим - горд българин кат тебе с кво е горд и кък подплатява таа си гордост? Ай бе Грийни! Това е придатък към другите елементарни въпросчета къде ти ги зададох по-доле. Кажи бре Много щастлив ! Виж - гледам си чувствителна персона и си изпускаш нервите и затуй ше се постарем да ти говорим по граждански. По вашему един вид. И нема те обиждам изобще. Досега не съм обиждал никой у тоа форум и ти си първия Много щастлив . За което съжалявам. Ма не за тебе. За мене си. Ай дай заден да си довършиме приказката и да се докосна до светлата ти гражданска ти мисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

63 Iratais | 29.02.201220:58

Грийни - да не забраиш да ми разясниш и разликата между малкия селски човек у големата чужбина и гражданин кат тебе например. Що яз разликата ги виждам много ясно вече ма искам и ти да потвърдиш. Аз неколко пъти те питах праиш ли разлика между селянин и селяндур и поради что е срамно да се нарече човек селянин? Нещо нищо не ми отговаряш ваша милост..Що тъй?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

62 Iratais | 29.02.201220:41

Образ - дай да се върнеме първо към "мита" за Осман. Лекинко да та питам. Последно Осман мит ли е или не е? Че зех и аз да се бъркам нещо. После ше минеме на другите митове. Как е у нас и как е чужбина? Нали мойто момче?! Полека и без нерви Много щастлив .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

61 Iratais | 29.02.201220:38

Смее се Гледам нащо момче зе да се изпуска у гащите и да ми пада до селското ниво па и бая по надоле Смее се . Къде са доказателствата бе образ? Нали доказателства щеше да вадиш? Кой е селянин и кой селяндур? Как е в Норвегия? Ония времена са биле кърджалийски времена. Индже е клал българи па песни има за него. Под Осман са се били българи и са трепали султански войски глупако. И влашки. С това съм горд. Що не отговориш на това дет те питам бе образ? Дай доказателства как са преувеличени нещата къде ги говора за норвежците? Как е на Запад бе приятелю? Къде заби у трета глуха и се фана за Осман? Отде тръгнахме? Не беше ли от шибания манталитет на българите и за малкия селски човек у големата чужбина? Искаш ли да се върнеме обратно и да повториме да видим кой кво казал? Или ти кат виде че не става иначе го удари през просото Много щастлив? Дръж са ма! Нали беше гражданин да те еба?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

60 greenstreet | 29.02.201220:08

Егати нещастника, чете като дявола евангелието Смее се Цитираш му и обясняваш как се е изложил и как нищо общо няма с реалността каквото е писал, той : "българи са били с него". Абе олигофрен ли си бе, тия хора са смазвали мирното население от бой, кво като е имало българи с тях бе. Не съм срещал такава безочливост. Северозападът на България се е спасил от тебе бе, да са живи и здрави хорицата за победата Смее се Спирам да пиша, ти си обида за форумците, които пишат тук, просто човече...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2012, 19:10

59 masajista | 29.02.201219:19

много добра статия с факти, гледни точки и реалност

евала на автора, кадърен си
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

58 Iratais | 29.02.201219:07

Ей човек Усмивка. Ба имам чувството че с дете говора.... Я се гордеем с Осман дотолко доколко у неговата войска е имало българе (ако и да са биле разбойници и айдуци). Точка. Я не знам кой е с бинарно мислене. Ти дойде на мойто изведнъж кат ми твърдиш че имало черни и бели насекъде. Я се върни обратно да видиш яз кво съм казал и ти кво си казал. Яз твърда досега - и това е даже от последния ми пост мое го видиш - че нема само бело и само черно насекъде. И не мое се плюе със мерак нащо - било то на историческа основа или на кват друга се сетиш, а да се славослови безусловно чуждото. Как ти праиш ма зе кат шаврантия леко да обръщаш курса.
Осман Пазвантоглу е съществувал и българе са се биели под знамената му. Това не е мит как ти му викаш. И е сега ти сам се опровергаваш. Ти сам се закопаваш бе човек! Мое ли си толко смотан? Кък мое говориш за нещо къде не си го и чувал даже, ми е сега си го изровил от уикито или некъде? И даваш определения при това без абер да имаш за кво става въпрос? Кое е мит пак та питам? Това къде го казах за норвежците ли? И с кое ти се гордееш че си българин? На тоа въпрос ща замола да не ми бегаш по тъча кат путка, а да ми отговориш ясно и точно. Искам да чуя с кво си горд, че си българин. Що се оказа, че с "митовете" не си.

Дай щи го синтезирам пак че ти не мое изглежда да сфанеш изобще за кво говориме досега. Аз казвам следното - има свестни ора и пустиняци насекъде. Да ги озапти последните е работа на държавата - иначе ставаме дивия запад. При назе разликата е че нема държава или да речем е вампирясала и не отговаря повече на определението за държава.

Ти досега твърдеше че е до манталитет и ние сме пустиняци! Е ли е така? Къв е манталитета на италианци, испанци, португалци? Те не ли са западняци? Аз ти казвам че има ли държава - има ред. Тогава тия радикали биват неутрализирани. И ората не са по-умни или по-съвестни от назе на Запад. Ни па са по-работливи. Това че сме станали жертва на игрите на велики сили кат Щати и Съвети не ни праи автоматично дегенерати.

И щи кажа още нещо - не та знам на колко годин си ма не е умно и логично човек да лепи етикет на друг без да го познава. Как ти например напраи с тая женица по-доле - Мануела май беше.
Кво знаеш ти за един човек и кво разбра за него по един коментар? Това е се едно да видиш с просто око слънчеви протуберанси. И ай да не е един коментар - повече да са.

Ша ма извиняваш ма по мисловното ти ниво и начина на общуване с другите си бая ниско приятелю. Или си некой пъпчив пубер или си си просто леко тъп. Коет не е лошо що за сички има место под това слънце. Яз съм по-тъп също от много хора ма барем го разбирам. А ти не знам дали изобщо разбра досега за кво спориме и кво ти говора. Ма ка да е. Ай лека вечер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

57 greenstreet | 29.02.201218:15

lele male Смее се даде най-свестния коментар досега!

Според достъпните източници в интернет на български или английски Константин Иречек и Александър Теодоров-Балан казват за "героя" Осман Пазвантоглу следното: "Подкрепян от еничари, кърджалии и разни разбойнически групи, той окупира целия Видински санджак, изгонва агите на каазите и поставия свои верни хора за таксилдари, субаши и бюлюкбаши, които облагат раята на покорените каази с големи налози и глоби и насила я заставят да му работи ангария...Събира 80 000 войска и превзема Враца, Ловчанска, Плевенска и Севлиевска кааза, след което се отправя за Търново. По пътя си граби и плячкосва, а плячката си изпраща във Видин. В Никополска кааза стават нечувани жестокости. Събрана е голяма група жени и деца от раята, натъпкани са в една кошара и ги запалват живи да изгорят. Целта е да накара населението да трепери само като чуе името му."

Интересни са и части като "Започва да провежда миролюбива политика в завладените земи по отношение и на мюсюлманите и на християните...впоследствие пак загърбва тази си политика. В 1800 г., за да набави храни, напада Влашкото княжество, превземайки и ограбвайки градовете Чернещ и Крайова. Влашкият княз разбива войската му, като след поражението Пазвантооглу заболява тежко. В 1804 г. извършва кланета за потушаване бунтовете на българите в Ниш, Пирот, Белоградчишко и Видинско. В 1806 г. затваря няколкостотин миряни и свещенници от Видин и околността во главе с владиката Калиник в църквата св. Петка и ги изколва пред олтара. [4] Опожарява Раковишкия манастир при село Раковица, Кулско. Размирието на отцепника е пагубно за българите в Подунавието, и те страдат от правителствените и сепаратистските османски армии, подложени на грабеж и ангарии. Населението се пръска, напуска домовете си, крие се по горите или минава Дунава. Ломските села Комощица, Расово, Орсоя, Сливата изчезват."

Бях чувал само името и ми беше интересно да почета за което благодаря. Ти си се гордей с Осман нищо, че е клал и бесил българи. От друга страна пак лъсват митовете, за които ти писах по-рано. Хубаво е да се четат книжки, приятел, на местно ниво се разказват какви ли не работи. Пример ще ти дам с моя край, където има същите истории на село, че турците не са стъпвали там от страх, защото сме ги клали постоянно. И съм 100% сигурен, че такива разкази има в по-голямата част от селата в България, вероятно една част от тях са истина поне в определени години, но поне половината е следа от болезнения исторически спомен. Борбеният дух на предците ни не го оспорвам, малките победи са били важни. Но се замисли как така все ние сме ги клали, а 500 години сме били под тяхна власт? За тия местни митове говоря.

Какво от това, което съм писал е небългарско? Че не сме мачкали османците ли? АМИ НЕ СМЕ, те са ни мачкали и няма нищо непатриотично да го кажеш, това е историческата истина. Или, че дребният тарикатлък властва в днешно време в България? Айде моля ти се! Смее се Няма нищо лошо да си кажем истината в очите, така поне знаем с какво друго НАИСТИНА може да се гордеем.

Не съм казал никъде, че някой е по-добър от нас като цяло, очевидно е, че всяка нация си има плюсове и минуси. Зарежи малко първосигналното мислене, не всичко е бинарна система на този свят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

56 Iratais | 29.02.201218:01

Е па леко се заиграхме с тоа юнак. Досега съм гледал да избегвам с таквиз индивиди да комуникирам ма тоа благородник се изкара най-можещия и знаещия от сите. И го гледам така от известно време че много обича да плеска епитети на тоя оня. Те такива "чужденци" кат видим и ми се повдига леко. Има една приказка "Кога стана циганин кога ти почерне гъза".

Айде нащо момче. Със здраве. Леле мале е права, че леко почнааме се осираме. Оди свети и води други заблудени овце по Пътя. Яз се гмуркам обратно у примитивната си селска душевност със светъл спомен за тебе. Дерзай да го еба и помни! Требе си по-чужденец от чужденците! Та да моеш е тъй пак да додеш некой път посред гръмотевици и светкавици и със ореол на челото да ни наставиш назе ограничените черупчести булгаристанци.
   

оценка

+0 -0