Левият популизъм жъне успех в Гърция | webcafe.bg
Webcafe

Левият популизъм жъне успех в Гърция

Webcafe.bg, по www.dw.de
28.05.2012, 14:56 (обновена 01.06.2012, 09:27)
еврозона, флаг, гърция, португалия, испания, италия

Снимка: © Getty Images

Гърция иска да остане с еврото, но без да стяга коланите

В средата на юни в Гърция ще има нови избори. Ако противниците на икономиите спечелят, излизането на страната от еврозоната става много по-вероятно. Последиците от това ще са фатални за Гърция - и несигурни за ЕС.

Левият популизъм жъне успехи в южната ни съседка

За мнозина в Европа откъм Гърция се носят обезпокояващи статистики: според социологическите проучвания Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) би могла да спечели 30% при следващия вот на 17 юни, което ще направи СИРИЗА най-силната партия в парламента. Последствията от това са ясни, обяви ръководителят на партията Алексис Ципрас - Гърция ще отхвърли курса към икономии.

Парадоксално, повече от половината гърци обаче приемат нещата по различен начин, казва Янис Емануилидис от брюкселския мозъчен тръст "Център за европейска политика" (EPC).

"Най-вероятният сценарий е, че ще бъде сформирано правителство начело с консервативната партия "Нова демокрация", заявява той. В такъв случай консерваторите вероятно ще продължат курса на икономии, изискван от Европейския съюз.

Необходими са години на реформи

Едно от обясненията за различните резултати от социологическите проучвания би могло да е, че гласоподавателите не желаят да заявят открито, че биха гласували з асъщите партии, които са подкрепяли политиките на икономии, довели мнозина до мизерия. Избирателите може също така да търсят начини да окажат натиск върху партиите в предизборна кампания, както и върху Европа.

Независимо от състава на новото правителство, то ще се наложи да навлезе в преговори с "тройката", съставена от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Ако страната иска да се измъкне от кризата, няма как тя да избегне реформите, отбелязва Емануилидис. Тези реформи вероятно ще продължат години и ще включват нови подходи към икономиката, политиката и обществото.

"Гърция трябва да се реформира радикално, в противен случай никога няма да излезе от тази криза," казва Емануилидис.

Гърция иска да остане в еврозоната, но без икономии

Според мнозина Гърция ще се наложи да остане в еврозоната, за да разполага с начин за излизане от кризата, и повече от 80% от гърците казват, че именно това и биха желали да се случи. И все пак около две трети от жителите на страната същевременно се противопоставят на мерките за икономии. Това води до пореден парадоксален резултат от социологическите проучвания, поне от перспективата на ЕС.

Страната е в дълбока рецесия, като една четвърт от всички в трудоспособна възраст в момента са безработни. Гърция не може и няма да подкрепи мерки за икономии без успоредна програма за насърчаване на икономическия растеж. И в този смисъл изявленията на левия популист Алексис Ципрас, че ЕС просто блъфира, че ще изхвърли Гърция от еврозоната, намират благодатна почва.

"И двете страни блъфират"

"Всъщност и двете страни блъфират - свидетели сме на напрегната игра на преговори," констатира Емануилидис. Според ЕС паричният съюз може да оцелее след оттеглянето на страна. Това на свой ред кара банки, компании и политици да разглеждат варианти и да се подготвят за сценарий, в който Гърция се оттегля от еврозоната.

"Абсолютно очевидно е, че трябва да сме подготвени за всички възможни варианти, в противен случай няма да си вършим работата," заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер на специална среща на високо равнище на ЕС на 23 май.

В Гърция, противниците на мерките за икономии заявяват, че "тройката" не може да започне да предвижда последиците от евентуално оттегляне от паричния съюз - и поради това трябва да поддържа страната дори ако тя не изпълнява ангажиментите си за икономии. Донякъде това е истина, потвърждава Емануилидис, но все пак това не отразява цялата дълбочина на ситуацията.

"Да се смята същевременно, че партньорите от ЕС ще подкрепят Гърция в дългосрочен план, дори и тя да не спазва поетите ангажименти, е сериозна грешка," твърди той, определяйки преговорите като опасна игра и за двете страни.

Твърде скъпо прощаване със съюза

Изглежда очевидно, че напускането на ЕС би означавало същинска катастрофа за Гърция, но въпросът какви последици би имала подобна стъпка за ЕС и еврозоната като цяло остава тема на разгорещен дебат. Според някои това ще спомогне за справянето с кризата, но други, като председателя на Бундесбанк Йенс Вайдман, предупреждават, че Европа е изправена пред непредвидими проблеми.

Доста сериозни остават и опасенията от "ефект на доминото", който би могъл да повлече други затруднени страни-членки на ЕС да излязат от паричния съюз. Янис Емануилидис също така отбелязва, че напускането на еврозоната - законово неуредена и трудна за реализиране стъпка - ще има сериозна цена за целия Европейски съюз.

Неговата теза е, че само при перфектно договорени ползи за нея в замяна на напускане на общата валутна зона някоя страна би била склонна да предприеме доброволно тази стъпка.

Oще: гърция  еврозона  ес  ецб  избори  криза  мвф  популизъм  правителство  сириза 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

9 Чинчифон | 31.05.201217:00

И все пак гърците имат Архимед,Хераклит,Евклид...Дали са на света и Питагоровата теорема.А тук дори правителството не я знае. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2012, 19:37

8 onufriy | 31.05.201212:37

Поредният мозъчен тръст се опитва да се изсере на главите на хората. Като са такива хрантутници гърците, що не ги зарежат да се оправят сами? Да ама, не, дето викаше един виден демократ, дето правеше чупки в кръста пред дедо Тодор. Искат да им приберат Енергото, железницата, нагледали са се на островите им, на плажните ивици и пристанищата...
Какво направи Исландия: отказа да одържави частните дългове и кв'о? Плашиха ги, че ще се превърнат в северната Куба. Какво отговориха те – да ама ако приемем плана на МВФ ще се превърнем в северното Хаити.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

7 Bobby_gBG | 30.05.201213:04

Да фалират по-бързо че ми писна да ни занимават с тъпоумието и мързела им.

Иска им се ЕС да им плаща цял живот заплатките, ама няма как да стане. Рано или късно ти представят сметката, и сега идва тяхната за изминалите 13 години в Евро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

6 Ицо | 30.05.201212:10

И ние в България искаме да имаме европейски пенсии и заплати и да сме в ЕС, въпреки че не произвеждаме почти нищо ...
Но на нас не ни позволяват.
До кога на гърците ще им позволяват това ... незнам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 30.05.201211:49

@Миле, това сме го гледАли вече, само че в учебника по история Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

4 Starija hush | 30.05.201204:18

Е.....то не може х.....в п....и душата в рая.Без балансиран бюджет и реформи нема спасение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

3 Блуждаещ читател | 29.05.201212:59

Бавно но сигурно се хващат за палците. Само никога не съм разбирал надменността им към другите балканци. Все сме си едни и същи тъмни балкански мизерници. Само дето след войната те се оказаха в подходящия лагер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 29.05.201212:54

дали ше доживеем турците да сменат гърците у новата римска империя?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 29.05.201210:30

Автентичната лява идея е по своята същност популизъм.Докато борбата с него от дясно се води чрез закупуването на частни медии,които тиражират и внушават на широката публика лъжи за това колко е прекрасен капитализма.За капиталистите.
   

оценка

+0 -0