Когато милиардерите заговорят за безусловен базов доход | webcafe.bg
Webcafe

Когато милиардерите заговорят за безусловен базов доход

Webcafe
15.02.2017, 17:38 (обновена 18.02.2017, 09:16)
илон мъск

Основателят на Tesla и технологичен милиардер Илон Мъск се изказва в защита на безусловния базов доход. Не е ли странно, когато милионери говорят по този въпрос и какво показва финландският експеримент?

В интервю за телевизионния канал CNBC миналия ноември изпълнителният директор на Tesla Илoн Мъск подкрепи безусловния базов доход, като възможно решение за масовата безработица, която се очаква да възникне в САЩ като резултат от автоматизацията на редица професии.

Икономическите прогнози за следващите няколко десетилетия не са особено розови за американските работници.

През март миналата година Барак Обама предупреди Конгреса за надвисналата заплаха от загуба на работни места, на база няколко публикувани доклада, според които почти 50% от работните места може да бъдат заменени от роботи към 2030 година.

Безусловният базов доход е система, при която всички граждани на дадена страна получават еднаква сума пари всеки месец, която да покрива основните им разходи като храна, наем и облекло, независимо дали извършват някаква работа, или не.

По този начин, според някои икономисти, би могло да се осигури на хората финансова стабилност, дори и те да не работят, което пък би елиминирало масовата бедност.

Поддръжниците на безусловния базов доход в САЩ често сочат намалените разходи за производство като мотив системата да бъде по-евтина за въвеждане, отколкото биха очаквали повечето хора.

Враговете на безусловния базов доход обаче твърдят, че безусловният базов доход не само е несправедлив, но и неефективен.

В понеделник Мъск потвърди, че продължава да подкрепя тази концепция.

"Смятам, че в крайна сметка ще се стигне до въвеждането на безусловен базов доход", обяви той пред аудиторията на World Government Summit в Дубай, съобщава сайта Fast Company, цитиран от Business Insider. "Просто ще се наложи да преминем към него".

"Ще има все по-малко професии, които да не могат да се вършат по-добре от роботи," коментира той. "Искам да ме разберете ясно - това не са неща, които ми се иска да се случат - това са неща, които смятам, че твърде вероятно ще се случат".

"С автоматизацията идва и изобилието", коментира Мъск. "Почти всичко ще стане много евтино".

Всъщност той не е първият от технологичните мениджъри, които подкрепят социалната идея, като възможно решение за масовата безработица.

Сред мениджърите, които подкрепят безусловния базов доход, са и президентът на Y Combinator Сам Олтман, както и съоснователят на Facebook Крис Хюз.

В изказванията си последните двама също, подобно на Мъск, добавят, че автоматизацията драстично ще подобри благосъстоянието на обществото.

Според статия на активиста за въвеждане на безусловния базов доход Скот Сандърс в The Huffington Post, тъй като „много малък брой хора имат почти невъобразимо финансово състояние по върховете на елита, базовият доход всъщност би намалил данъчното бреме за почти всички, с изключение на най-богатите".

Милиардер и предприемач, Илон Мъск определено е сред доста богатите американци. Затова и изказването му предизвиква редица въпроси. Дали не става дума просто за популизъм?

В крайна сметка, въпреки теориите си, Мъск запазва известен скептицизъм по отношение на ефекта от безусловния базов доход.

Той неведнъж е изразявал опасения какво би се случило с усещането за цел и смисъл на живота на хората, ако те имат по-малка нужда - или просто не им се налага - да работят.

"Ако няма нужда от вашия труд, какъв е смисълът пред вас?" пита Мъск. "Ще се чувствате ли безполезни? Ето това е много по-труден за решаване проблем".

Единствените, които могат да отговорят на въпроса какво се случва, когато бъде въведен безусловният базов доход, са финландците.

От януари в скандинавската страна тече експеримент, основан на концепцията за безусловен базов доход.

Около 2000 безработни финландци на възраст между 25 и 58 години вече получават доход от 560 евро на месец. Тази сума им се изплаща независимо дали те ще си намерят работа, или не и независимо дали ще започнат бизнес или ще запишат в университета. Единственото условие те да получават помощта е през ноември 2016-а да са получавали помощ за безработни.

Но според най-големия работнически синдикат в страната, резултатите от двугодишната пилотна програма вече показват, че този експеримент „не работи", не е икономически изгоден и в крайна сметка е излишен. Освен това окуражава хората да работят по-малко.

"Ние мислим, че това води социалната политика в грешна посока", казва Икка Каукоранта, председател на централната организация на финаландските работнически профсъюзи (SAK), която има близо 1 млн. членове.

Идеята за безусловния минимален доход датира още от 60-те години и още оттогава има много привърженици и още толкова противници както в ляво, така и вдясно.

Дясноцентристкото правителство в Холандия, оглавявано от бившият бизнесмен и милионер Юха Сипиля, обаче е първото, което пробва подобна система, макар и в толкова ограничен мащаб.

Финландският екперимент вероятно е на път да отговори на въпроса работи ли подобна система и най-вече на най-фундаменталното питане, зададено и от Илон Мъск:

"Дали базовият доход подпомага продуктивността или по-скоро толерира човешкия мързел?".

Въпреки справедливата в същността си идея, според SAK, системата на практика може и да съкрати работната ръка допълнително - например като обезкуражи майките на малки деца или хората в предпенсионна възраст да се връщат на пазара на труда - или като улесни отказа на хората да работят тежки или неприятни професии, което може да предизвика криза в различни сектори.

Всичко това, разбира се, ако моделът просто не се окаже твърде скъп за приложение от което и да е правителство. Което не би било изненада, тъй като според изчисленията, ако във Финландия се приеме изцяло модела за „безусловния базов доход", бюджетният дефицит на страната би нараснал с цели 5%...

Oще: tesla  автоматизация  бедност  безработица  безусловен базов доход  бъдеще  дубай  илон мъск  илън мъск  крис хюз  обама  работа  работници  роботи  сащ  скот сандърс  технологични милионери  финландия  финландски експеримент 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

69 JB | 17.02.201718:45

Мануела (62),

под "среда" имах предвид сравнението ти в коментар 32 - мястото, където живееш ти и примерът ти с места, където няма вода, канализация и др. подобни.
В коментар 62 правиш нови сравнения, но този път в тесен кръг.
Всъщност нивото на минималното осигуряване се определя конкретно за всяка страна.
Това е така, понеже средствата за физическото съществуване (храна, дрехи, жилище, спешно медицинско обслужване) се влияят от цените в съответната държава. Към посочените средства се числят и други такива от първа необходимост.
Освен физически екзистенц минимум се говори и за социално-културен екзистенц минимум , който позволява участие в обществено културния живот.
Доколко единият или другият или и двата екзистенц минимуми съществуват в България, не ми е известно. Но така или иначе екзистенц минимумът не зависи от това, кой колко харчи.

Също и мнението на Иван, че екзистенц минимумът зависи от професията, е погрешно.
Посещенията на кино, театър, концерти не са жизнено необходими. Между другото при определянето на екзистенц минимума, не се включват средства за цигари, алкохол, гориво (за автомобил).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

68 7 | 17.02.201714:37

е, тва е за определен период от време. после- нанай.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

67 Dear Ivan | 17.02.201714:17

Какво работиш? Абе по принцип професията ми е римски император, но никъде не мога да си намеря работа Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

66 Dear Ivan | 17.02.201714:15

Абе имат. И в нашата система даже, без изобщо да става дума за екзистенци и минимуми, е объркано. Нищо не знаех за помощите за безработни. По едно време един приятел го съкратиха и стана безработен. Аз тука се скъсах да го оплаквам, защото добро момче, докато накрая разбрах, че си е уредил да го съкратят, вместо да напусне по взаимно съгласие, и помощите му са 1500 лева! Много щастлив Ебати екзистенца, ебати минимума Много щастлив А то било 90% от заплатата, от която са те съкратили. Значи на един екзистенца му е 250 лева, а на друг му е 1500 лева. Значи е най-хубаво да си безработен крал Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

65 7 | 17.02.201714:05

Физически, естествено.
Ако обществото има за повече- добре дошло, ако не-сори, "направи си сам".
И става дума за безработен човек- какви претенциЙ Усмивка може да има? Точно никакви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

64 Dear Ivan | 17.02.201713:53

Оф бееей! Зависи кой екзистенц минимум имаш предвид. Ако е физически екзистенц минимум, той включва храна, вода, дрехи, жилище и ток. Съвсем сатрапски - без тока. Ако си работничка, включва и ток, парно или пари за друго отопление, битови уреди, транспорт, ако си чиновничка, е горе-долу същото, ако си човек на умствения труд, включва и книги и пари за театър и концерт. Очаквам и реплики като: "Работникът не чете ли бе, педерас!" Може и да чете, но не му е необходимо за работата. Ще възникнат много спорове. Всичкото това е партенка, така не става.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

63 7 | 17.02.201713:30

Предлагам за /социално-футуристичен?/ анализ следното:

http://asia.nikkei.com/Business/Trends/Corporate-Japan-reluctant-to-reward-key-employees


Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

62 Manuela Gerenova | 17.02.201712:19

"Мануела, на твоя въпрос "кой определя" нивото на "екзистенц минимум", сама даваш отговор в следващото изречение - средата, в която живееш и трябва да съществуваш." - чудесно, само че аз ако изначално живея в една добре осигурена финансово среда, за мен екзистенц минимумът няма да е същият като на човек, който едвам си плаща тока. От друга страна - ако моята сметка за ток е 30 лева, а на Пешо от съседния блок му е 130 лева, кое от двете ще се вземе за минимум, който трябва да бъде покрит от ББД? Толкова много въпроси ми възникват в главата покрай това безумие...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

61 7 | 17.02.201709:30

А, пак се появи Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

60 7 | 17.02.201709:29

До JB

Лично аз не ги смесвам, но намирам пояснението Ви за уместно.
Обаче, някои коментатори неоснователно се притесниха за евентуално изравняване на стандартите на работещи с неработещи, а други пък- хем нападнаха яростно едно такова ненатоварващо станалата част от обществото описание на екзистенц-минимум- нуждите / а и Библията покрай това, правейки го вероятно от висотата на своите неземни интелектуални претенции/, хем скочиха принципно с/у идеята за ББД.
Благодаря на админа, че коригира чрез изтриване моето предположение относно социално-етническата принадлежност на втория тип коментатор/и- не беше редно да го правя, признавам, макар че според мен тя не би трябвало да е източник на комплекс за малоценност -особено в съвременното толерантно общество...
   

оценка

+0 -0