Нека силата бъде с теб, казват джедаите от "Междузвездни войни" | webcafe.bg
Webcafe

Нека силата

Димитър Събев
05.06.2011, 16:09 (обновена 07.06.2011, 13:29)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Когато силата е в теб, ти можеш да сключиш по-изгодна сделка. Можеш да убедиш търговския си партньор да ти даде по-добра цена, да получиш кредит на доверие, да въодушевиш персонала си да работи по-усилено - можеш да правиш наистина чудеса, включително икономически чудеса.

Няма да се учудя, ако най-продаваната литература на нашия пазар днес се окаже езотеричната. Масовата продажба на книги, които предлагат на читателя уж тайно, скрито за мнозинството знание, определено е връх на маркетинга. Същата конспирация шества победно и из Мрежата.

Тази страст по конспиративните теории, разбира се, не подминава и икономиката. Някъде с по-високо аналитично качество, другаде чиста проба брътвежи, като мухи се роят хипотезите как банкери - илюминати, разбира се - евреи кръвопийци, чертаят с китайски пергели ограбването на милиарди от нещастните бледолики.

По въпроса за световната конспирация на банкерите аз лично се придържам към думите на великия икономист Джон Кейнс: ех, да бяха банкерите толкова предвидливи и сговорчиви помежду си, че да направят заговор.

На практика поведението им е хаотично и реактивно; те от време на време действително успяват да се докопат до лостовете на властта, но не по-рядко народът сам ги моли да го управляват.

Тайният елемент

При цялото ми пренебрежение към конспиративните теории все пак трябва да отбележа, че в икономиката действително има скришен компонент. Това според мен обаче е нещо доста по-различно от "глобалния заговор на евреите". Това е вътрешната сила, а силата е проява на истината и носи радост.

Икономиката не е нещо, което го има, тя е нещо, което правим - твърди американският антрополог Маршал Салинс. Докато правят икономика, някои печелят, а други губят. Ако попитаме полинезийците, или дори хората до XIX век - които са имали повече време да мислят от нас, засипаните с информация - защо някой печели, а друг губи, те няма да се затруднят да ни отговорят: печели онзи, който има вътрешна сила.

Нека силата бъде с теб - казват джедаите в „Междузвездни войни". Но дали е така само на филм? Когато силата е в теб, ти можеш да сключиш по-изгодна сделка. Можеш да убедиш търговския си партньор да ти даде по-добра цена, да получиш кредит на доверие, да въодушевиш персонала си да работи по-усилено - можеш да правиш наистина чудеса, включително икономически чудеса.

Най-любопитното е, че е почти невъзможно да се научиш да правиш така. Силата е вродена в теб и постепенно я разгръщаш, докато неусетно научаваш повече за хората и за себе си. Ако личностното развитие някъде е спряло, не можеш да компенсираш със заучени фрази и жестове. Можеш да се престориш, че имаш сила - но резултатите ти ще бъдат неудовлетворителни и нетрайни.

Тази сила, силата на вътрешния човек, отново в Полинезия е известна с думата мана. Мана се развива заедно с човека; тя може да се придобие заедно с някой специален предмет, от контакт с духовете, чрез геройска постъпка. Тя може дори да се открадне, но тогава дебне отмъщение. Мана присъства като главен фактор в процеса на търговия или във важни икономически дейности като риболова и войната.

Хитрите планове са проява на безсилие

Обяснявам това, защото у нас все по-често се търсят - и дават - предписания как да решим нашите генерални обществени и икономически проблеми в България. А пък аз твърдя, че в обществения сектор само шарлатанин или някой опасно заблуден може да предложи алгоритъм за действие - подробни съвети за реформи на обществото.

И най-доброто умотворение в сферата на политиката и икономиката дрънчи безполезно, ако в него няма вътрешна сила. Не е задължително силната идея да е ошлайфана в детайлите или да звучи логично. Ако е силна, тя бързо ще породи противоречия и в крайна сметка ще си проправи път към реалността.

Най-хитроумната и благородна идея струва точно нищо, ако в нея няма сила. И точно по тази причина сме свидетели на наследствен провал сред българските правителства. С непреодолими процедурни дискусии беше смазана и малката силица, която беше останала у несъгласните с комунизма. Планове, стратегии, гръмки речи - кухи форми, лишени от единственото, което носи промяна - силата на духа и ума.

Както правителствата са безполезни фигуранти без тази сила, така и мениджърите. Вътрешната сила не може да се измери. Надявам се не очаквате от мен да ви дам дефиниция за политическа и икономическа мана и да разработя алгоритъм за постигането й. Веднага щом срещнете идея или човек със сила, ще ги познаете. А това, че ще ги познаете някъде вътре в себе си не означава, че ще ги харесате.

По-добре пържоли, отколкото дълги статии

Ние се намираме в постоянен процес на промяна и това, което виждаме днес, скоро няма да го има. Но човешкият мозък има свойството да пести откъм мислене, като привиква към определени идеи. Сегашният икономически ред нито е най-добрия възможен, нито е вечен. Няма да се учудя, ако в края на краищата някога се върнем към старата система в Полинезия.

На остров Тонга, например, има две класи - богати и бедни. Богатите гледат прасета, бедните само ги ядат. Ако някой реши да стане богат, започва да работи ден и нощ, за да произведе ямс, с който да храни прасетата, които ще заколи на специално угощение.

От "бедния", който за разлика от "богатия" прекарва деня си в най-приятни занимания, се очаква чисто и просто да отиде на угощението и да започне да хвали "богатия" за щедростта му. Богатството се признава само ако е споделено, а уважение се дава единствено в замяна на пържоли.

Навсякъде и винаги е имало хитреци, които успешно се нагаждат към всичко, извличайки най-доброто от правилата за себе си. Но само и единствено в западния философски утилитаризъм тези са хората, които получават уважение. Безумие е философията, която не само оправдава алчността ти, но директно те подтиква да завиждаш на другия за това, което има и да се конкурираш с него, за да имаш повече.

Всяко човешко същество, за да живее и да се развива, има нужда от морална вселена: от сноп идеи, които са по-големи от него и остават неразбираеми за него - затова могат да се следват и изследват до безкрай. Силата извира не от другаде, а от тази вселена.

Грубият материализъм на Маркс стана толкова популярен навремето не за друго, а защото успя да предложи нещо подобно на (а)морална вселена - пътят по спиралата от маймуната до комуниста. Но сегашната идеология на максималното обогатяване, без да споря за морала й, не е вселена; тя е доста ограничена. И дори да се е разпространила за поколение, три или пет, тя ще изчезне по своя път.

Когато хората стават богати, силата на парите намалява

Тя ще изчезне така, както в забогатяващото общество на САЩ през 1950-те години демонстрацията на богатство сред групата на най-богатите се превърна в проява на лош вкус. Показното богатство изведнъж стана вулгарно, тъй като твърде много хора можеха да си го позволят. Както каза Джон Галбрайт, пробният камък за качеството на богаташа вече е не това дали чете Business Week, а дали чете Балзак.

Една от основните причини хората да се стремят към богатство е да упражняват влияние върху останалите, продължава Галбрайт. Парите са традиционна сила. Но след като толкова много хора забогатяха дотам, че да могат да го покажат „с експанзивния, инкрустиран с диаманти бюст" на своите дами, силата на личността отново започна да се определя не от притежанието, а от уникалните лични качества - дори на милионера.

Предвид всичко, което днес виждаме в страната си, икономическата култура на българина още не е достигнала щатската от 1950-те. Затова ще се отнасям с недоверие или снизхождение към всяко предложение за генерална промяна, спрягащо думи като "политики", "устойчиво развитие", "благоденствие", "за нашите деца", а дори и призоваващо за сваляне на омразната "олигархия", което не тръгва от образованието и просвещението.

Както трябва да тръгнем оттам, така и цялото си усилие засега трябва да насочим само в това - да образоваме, да просветим, да научим себе си и сънародниците си. Това трябва да правим със сила, защото противното е безплодно.

Oще: бедни  богати  евреи  икономика  конспирация  мана-мана  пазар  промяна  процес  сила 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 08.06.201101:11

целта определя силата, или с други думи търсенето на нови пространства, територии, източници, за материализиране на тази сила е нейният белег, а не деградацията до -формиране на верига от просяци- или отнемане на смешно дребни ниши от по-слабите. това не е сила. тук авторът е прав. силата се отличава винаги. за завистта, която буди може много да се говори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 07.06.201110:09

Ramus Bg
Когато някой иска да доведе своите аргументи в защита или оборване на определена кауза до своите събеседници, ако наистина го иска, той използва език, на който да бъде разбран. По този повод Съмърсет Моъм в „Равносметката” казва (ще цитирам по памет, защото не ми се става да погледна в книгата) „Ако с А отбележим интелекта на един университетски преподавател, а с ъс Z – на някоя продавачка на пазара, езикът, на който пишем, трябва да бъде на ниво М.”

При нормално обущуване не бих си позволил да правя забележки от този род, но тук сме анонимни, така че не мисля, че е нахално. Защо, съобразно аудиторията (условно казано) не изразите мисълта си по-просто, ясно и точно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 07.06.201109:30

Правя само предположение, може и да греша, но имам усещането, че авторът на статията е далече от реалния бизнес, самият той не се е опитвал да прави пари като предприемач, затова се опитва да убеди сам себе си и другите., че проблемът е, че хората не натрупват в себе си „вътрешна сила” затова са бедни.
Аз също не вярвам в конспиративни теории за „вездесъщите евреи”, които кроят планове да завладеят света.
Но съществуват тенденции, които от една страна все повече изтикват дребните предприемачи от пазара и с това постепенно ликвидират средната класа на обществото и от друга – натрупване на средствата за производство в ръцете на все по-малко хора и от там обсебване на все по-голяма част от световното богатство.
С драстичното намаляване на средната класа се променя и характера на властта от демокрация към плутокрация. С това процесът на преразпределяне на световните богатства в ръцете на все по-малко хора се ускорява. Големите пари постепенно но неумолимо завземат все повече ниши, където би могло да се реализира инициативата на дребния предприемач, да не говорим да разшири дейността си до среден бизнес.
Няма да е изненада, ако големите пари постепенно навлезат и в ниши, където най-малко се предполага да бъдат, например, подобно на веригите от търговски обекти и ателиета за услуги, защо не и вериги от просяци по черквите и обществените места. Там също се въртят значителни средства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.06.2011, 08:43

1 Ramus Bg | 07.06.201108:55

За отбелязване е, че са налични все още хора като автора - със съответен тип критично мислене, което по своето си естество надхвърля обществено приетите и матрично съществуващи групови нагласи. Макар, че тук там из написаното има призиви или послания, използване на множествено число вместо първо лице единствено... и разни други елементи на груповото говорене.
Самата идея да се говори публично на масовия читател си е игра по съвсем прости и ясни причини... А игрите навсякъде са си еднакви - направени са и се правят от играчите в тях. А щом са налице - играчи, с игрите и маските си - не е налице самостоятелност... Просто не им е съответствена.
   

оценка

+0 -0