Евро: план за сбогом | webcafe.bg
Webcafe

Евро: план за сбогом

Емил Хърсев, доктор по икономика , в. Сега
24.10.2011, 10:48 (обновена 25.10.2011, 06:39)
Евро

Британски лорд обяви награда от 300 000 евро за разработване на сценарий за най-безболезнена смърт на еврото

"Лондон. Британски лорд обяви награда от 300 000 евро за разработване на сценарий за най-безболезнена смърт на еврото, съобщи Ройтерс."

Не само заради наградата, но най-вече заради спорта трябва да се притечем на помощ на лорд Саймън (Улфсън). И защото политици и чиновници от цяла Европа се надпреварват в заклинания, че еврото нямало алтернатива, и веднъж пуснато в обращение, няма мърдане и излизане от него.

Да бе. Само да ми го дадат това евро в ръчичките, веднага ще му видя сметката. Бързо и безболезнено. Ще ми трябва три пъти по-малко време, отколкото бащите на общата валута загубиха да го измислят. Ако трябва да предложа нещо добро и да го направя, може и да не свърша работа, ама щом трябва нещо да се съсипе и прецака, няма проблем.

Ние, българите, сме големи майстори в тоя занаят. Имаме уникален талант и богат опит да хванем цаката на всякакви механизми, особено финансови. Ей сега ще предложа не един, а няколко начина за евтаназия на еврото и ще оставя редакцията да ги обади на лорда и да прибере наградата. Всъщност най-лесното нещо е да изхвърлиш една валута от обращение, трябва само да измислиш нова по-лоша от нея, после

лошите пари изместват по-добрите

и чак се учудвам, че лорд Саймън не го знае, защото това правило не съм го измислил аз, а сънародникът му Грешъм. Още преди няколко века. Така се и нарича - "законът на Грешъм". Достатъчно е Европейската централна банка (ЕЦБ) наред с еврото да пусне още една валута, специално за страните, които не могат да хванат мярка на бюджета си.

Може да го кръсти например "неро" по името на императора, опожарил Рим, защото стойността му ще изгаря и ще чезне като дим. Първоначално едно евро ще е равно на едно неро. После ЕЦБ ще започне да купува ценни книжа от всички държави в групата ПИГИ (Португалия, Италия, Гърция, Испания), за да могат тамошните политици да пълнят бюджетите си с нови дългове.

Но ще им плаща книжата само в неро. Курсът на нерото в евро ще изгори за нула време, законът на Грешъм ще свърши останалото и в страните ПИГИ в обращение ще се върти само неро. Но има и по-лесни начини да сложим край на еврото веднъж завинаги. При това изпитани и проверени. Лорд Саймън ще си спомни, че неотдавна

десетки европейски страни смениха парите,

след като изхвърлиха общите си предишни валути. Факт. Страните от СССР имаха единна валута, Югославия имаше общ динар. Днес с бившите общи валути търгуват само бонистите. Ето примерна рецепта за замяна: Лидерите на Европа продължават да шетат без всякакъв план и мисъл, освен желанието си да съберат трилиони в един стабилизационен фонд, откъдето да си ги харчат, за да "спасяват" когото решат и както намерят за нужно.

Ще се развихри корупция, каквато никой жив не помни. Германците ще откажат да плащат сметката и ще си изберат някое ренде, дето да сложи край на евроексперимента. Бундестагът за дни ще приеме закон за създаване на нова централна банка и ще й възложи да издава нова национална валута на име дойче марк.

Новата валута на първия ден от издаването ще има курс към еврото точно равен на един български лев и всички притежатели на евро ще могат да обменят парите си в марки по този курс. От втория ден нататък само пазарът ще решава по какъв курс марката ще се разменя срещу евро. (Ние в България първи ще надушим какво има да става с еврото и ще си припомним, че левът поначало си е вързан към марката, не към заменилото я евро. Така ще избегнем краха на отречената единна валута.) Можем лесно да си представим

сценарий с масово бягство от еврото,

ако дори само една от двете страни, върху която се крепи общата валута (Германия и Франция), реши да се върне към националната си валута. Мисля, че всички страни от еврозоната ще побягнат от нея едновременно. Могат дори да се разберат да направят заедно и организирано реформата анти-евро - стига националистите, които ще са на власт тогава във всички страни, изобщо да могат да си говорят, без да се псуват на майка. Има и друга

възможност да изгонят ПИГИ

от еврозоната. "Тройката" (ЕК, ЕЦБ, МВФ) бездруго вече пряко управлява икономиката на страните във фактически фалит. Нищо не пречи утре да решат, че имат ново задължително условие, за да отпуснат следващия транш за "спасяване" на фалиралите страни: всяка от тях да въведе своя-собствена валута и сама да напусне еврозоната, ако иска да получи финансова помощ.

Начинът за замяна? Както в горната рецепта за правене на новата Бундесбанк и пускане на нова германска марка, само че Португалия си отпечатва ескудо, Италия - лирети, Гърция - драхми, а Испания - песети. Законът на Грешъм почиства еврото от вътрешния оборот.

Няма нужда от такива експерименти

и ако се стигне дотам, че стабилните икономики напуснат еврозоната или пък прогонят от нея фалиралите, европейската интеграция ще се върне десетилетия назад и всички до един в ЕС вкупом ще загубим - от Британия до Балканите. Ще загубим пазарни позиции и конкурентоспособност. Защо е нужно, след като икономическата история съдържа достатъчно уроци как може да се преодолее дългова криза.

Най-безболезненият и доста бърз метод е контролираната инфлация. При 8-10% годишна обезценка натрупаните дългове ще се отмият за години. Тя може да се комбинира с реструктуриране на държавния дълг на закъсалите страни със схеми на Брейди по латиноамерикански или ако щете - по български модел. Тогава ще загубят хората с фиксирани доходи (пенсионери, рентиери, държавни служители и пр.), а най-губещи ще са политиците, защото няма да харчат "спасителни" милиарди, епохалната корупция ще си остане мечта, доста чиновници ще останат на улицата, заплатите на чиновници и политици ще отънеят.

www.segabg.com

Oще: германия  гърция  евро  еврозона  европа  ес  ецб  икономики  инфлация  испания  саймън улфсън  франция 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

11 trellian | 09.11.201108:54

Британската разрушителност не бива да се подценява.
Голяма част от мизериите и подлостите - в исторически план - са измислени от британци и прокарвани като британска политика.
Винаги са разказвали играта на целия свят, няма по-долни и по-успешни подлеци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

10 lele male | 26.10.201111:17

Аз лично виждам бъдещето на Европа, като на музей!
Младите европейци ще работят, като екскурзоводи и ще разхождат китайци, индийци и руснаци по исторически места и руини... Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 25.10.201112:11

Направо да вкарат еврото в борд спрямо рублата и нещата ще дойдат по местата. Русия от своя страна ще обезпечи с енергоресурси евро-икономиката. Само дето всичките лордове, лейдита и монарси ще станат помешцици на руския главатар и ще загубят превилигиите си. Това ги кара да се тресат от нерви, не съдбата на еврото Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2011, 19:59

8 всезнайко | 24.10.201121:17

пак съм аз, моля най почтенно за извинение, на будилника има и ирландия ама като сме тука вече може ли и да се запитаме нещо ей така между другото де, защо петролът остана с долари да се плаща а за златото и диамантите ще кваченима друг път
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

7 Iratais | 24.10.201121:15

У европейския съюз да кажа. Те тия не са у еврозоната. Че се обърках да го еба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

6 Iratais | 24.10.201121:12

От как върлува таа криза тия британци не спреха да плюят и по еврото и по еврозоната. Па кой ги е бил да влизат там?! Да си седат там у 'прекрасната' си родина. И таа криза не е нищо друго ми просто нормално следствие от разминаването на реалния продукт и на масата пара дет има напечатана. Ми не може да си раздуваш тоа балон вовеки. Били праели пари от финансови операции!! Да ви таковам у пиявиците мързеливи. Деривати па секви засукани имена да си оправдаат краденето и плюскането на гърба на ората дет наистина произвеждат нещо. Има едно убаво филмче 'Money as debt'. Начи много убаво са го описали там ората как банката праи пари от нищо! Ма наистина от нищо. Тия пустиняци отварат с 10к долара банка. И раздуват та си ебе мамата. Пари дет привличат са единствено от подписа на клиента дет се заробва с договор.
Е сега пак с пари на ората ще ги спасяват тия изедници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2011, 19:59

5 всезнайко | 24.10.201120:46

здравейте,еее стигнах до пиги и неможах да продължа повече, не,че човечеца е забравил ИРЛАНДИЯ ами защото същите тия англичани обещаха да приемат еврото две години по късно.еее трябваше да ходя още две седмици на училище мъчилище за да сметна колко години минаха от тогава.сега не,че съм толкова голям привърженик на еврото, още тогава им казах на мойте гешефтспартнери,че ще плачат за дмарката,ама това друг път ще блябаме.по долни копелета от ангичаните няма.еврото скоро няма да загине защото и те са вътре и то с двата крака и амис немогат да им помогнат,те си имат свойте проблеми
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 24.10.201113:07

@ Чинчифон, за сега не се очаква незабавна икономическа помощ ...
http://www.investor.bg/news/article/123459/334.html
http://www.grreporter.info/Promenyat_usloviyata_za_vtoriya_spasitelen_paket/9188
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 24.10.201112:54

Чужди медии съобщиха,че Европа ще потърси финансова помощ за Гърция и за еврото от страните в BRICS/Бразилия,Русия,Индия,Китай,ЮАР/.До сега в нашите медии нищо не съм срещнал.Знае ли се нещо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2011, 00:46

2 maikl | 24.10.201112:35

Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0