От продажбата на сандвичи до бутикови хотели за милиарди долари | webcafe.bg
Webcafe

От продажбата на сандвичи до бутикови хотели за милиарди долари

Webcafe, по Си Ен Ен
04.05.2019, 13:05 (обновена 08.05.2019, 09:57)
ennismore

Снимка: © Ennismore.com

Днес Пасрича има луксозни обекти из цяла Европа и САЩ

Предприемаческият дух на Шаран Пасрича се проявява за първи път, когато той е само на шест години.

Той е в първи клас в основното училище и за почва да продава на своите съученици сандвичите, които майка му приготвя за него.

Сега 38-годишният бизнесмен, който е израснал в Мумбай, Индия, си спомня, че всъщност е изкарвал добри пари.

Затова моли майка си да започне да му прави повече сандвичи за обяд. И всичко е чудесно, докато не става алчен и не удвоява цената. Родител се обръща към майка му на училищно събитие и се оплаква от нарасналата цена. Смелият младеж е уловен в крачка.

И хубавият живот приключва с гръм и трясък, казва Пасрича през смях.

Шаран е роден разказвач и споделя истории за опитите си да изкара пари, които са част от по-голямата част на живота му.

Първият му професионален опит с предприемачеството е на 22-годишна възраст, когато той става съосновател на британската компания Rush Media. Това е студентска медийна и маркетингова агенция, която ръководи три години, след като напуска университета в Лондон.

Предприемаческият му дух привлича вниманието на негов чичо в Делхи, който убеждава Шаран да се върне в родината си, за да поеме бизнеса му с кожени дрехи. Пасрича признава, че е било много трудно. Тогава е на 25, а вече ръководи организация от 300 души в производствения бизнес.

Но се оказва и школа - той научава много за продажбите, финансите, верига за доставки, маржове на печалба и умения за работа с хора.

Въпреки липсата на опит той ръководи успешно бизнеса и продажбите нарастват.

След три години Шаран решава да напусне, за да следва магистратура по бизнес администрация в Лондонската школа по бизнес.

Същевременно кара стаж в частната инвестиционна фирма Better Capital. В Better, където работи по инвестиции в хотели и места за настаняване на студенти, той открива призванието си. За Шаран хотелите са интересно съчетание от съседство, дизайн, общност, управление на процеси, храни и напитки.

И си мисли, че може да изгради кариера около тези страхотни неща.

Година след дипломирането си през 2011 г. той основал Ennismore Holdings, финансиран от частни инвеститори, и групата изкупува модния хотел "Хокстън" в източен Лондон за £65 млн. през 2012 г.

Първата му стъпка е да реновира базирания в Шордич хотел, чийто бранд започнал да се "изтърква", и в крайна прекарва една година като буквално живее в хотела.

Шаран влиза, представя се на 40-членния екип, работещ там, и казва, че ще прекара доста време с тях. Учи се на място като прави всичко, което е необходимо.

Шаран също така води помощ отвън и наема членския клуб Soho House да управлява ресторанта. Освен това прави стаите по-луксозни и създава предвидено за наемане място за събития и срещи, наречено "Апартаментът".

Продажбите и печалбите растат сериозно и той бързо осъзнал, че хотелът няма да е само единичен проект. Пасрича има възможност да популяризира бранда и започва да се чуди как да повтори успеха си в Лондон. Прекарва и доста време в различни квартали на британската столица.

Групата отваря втори лондонски хотел в Холборн през 2014 г. и оттогава е разширила дейността си и е включила и Амстердам, Париж и САЩ, с хотели в Ню Йорк, Портланд и Чикаго. Наред са локации в Лос Анджелис и Саутуорк в Лондон.

Бутиковите хотели на Ennismore обикновено са на модни локации и залагат на придържащ се към актуалните тенденции дизайн.

Въпреки това, в изненадващ ход Шаран решава да разшири бизнеса и в друга ниша. Така през 2015 г. купува традиционния хотел "Гленийгълс" в Пъртшир, Шотландия.

Открит през 1924 г., световноизвестният хотел в последните години се свързва повече с голфъри, отколкото с хипстъри, защото има три собствени голф-игрища - едното от тях по дизайн на бившата голф-звезда Джак Никлаус.

Но Шаран, чиято съпруга е шотландка, често отсяда в хотела, и когато е пуснат за продажба, предприемачът се възползва веднага от тази възможност. Концепцията му е, че това е отличен бранд с отлична история, но е изгубил блясъка си.

Така че разглежда архивите и търси начини да го върне пак към бурните времена на 20-те и 30-те години, когато хотелът е част от календара на социалните събития, а хората пътуват с влак от Лондон, за да отидат там.

По негови думи Ennismore са реновирали хотела като са запазили шотландската му идентичност, но са внесли по-съвременен дух.

По последни данни, Ennismore Holdings имат доход £20.7 млн. през 2017 г., ръст спрямо £14.6 млн. година по-рано. Печалбите преди данъчно облагане са спаднали от £7.7 млн. на £6.8 млн., тъй като фирмата е реинвестирала в хотелите си.

Поддържането на концепция за ърбън хотел, която не само да работи в Лондон, но да е приложима и на други места, е много трудна задача, коментира Мелинда Стивънс, редактор на Conde Nast Traveller. По-рано тази година тя назовава Шаран като един от "44 души, променящи начина, по който пътуваме".

Тя казва, че предизвикателството за Ennismore сега е да продължи да се разраства на все по-конкурентния пазар. Концепцията за "бутиков хотел" вече е нещо като клише, не е нещо ново. Така че има силна конкуренция в градове като Лондон и е трудно да изпъкнеш.

За Стивънс стилът на Шаран идва от факта, че той не е с традиционна хотелска биография, така че няма никакви задръжки какво може и какво не може да се прави.

Шаран сам признава, че работата понякога го обсебва, но той е започнал да делегира повече задължения, така че да има повече време за съпругата си Аиша (бизнес-дама и дъщеря на индийския милиардер Сунил Митал) и двете им деца. Семейството живее в Лондон.

Шаран и Аиша

Трябваше да знам всичко за бизнеса, маниак съм на тема контрол, признава той.

Беше интересен преход, и все още се уча всеки ден, но назначих умни хора, на които разчитам, и успях да им отстъпя юздите на бизнеса, казва в заключение Шаран.

Oще: бизнес  бутикови хотели  бутиков хотел  лондон  предприемачество  шаран пасрича 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.