Спад в намеренията за ползване на кредити | webcafe.bg
Webcafe

Спад в намеренията за ползване на кредити

Мила Григорова, "Галъп интернешънъл" , в. "Класа"
29.08.2011, 10:15 (обновена 30.08.2011, 13:55)
кредити, заеми

Все по-малко хора ползват кредити от банки и все повече разчитат на заем от приятел

Все по-малко българи възнамеряват да ползват кредити или да взимат стоки на лизинг в близко бъдеще. Данните са от последното национално представително проучване* на ББСС "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на вестник "Класа".

Несигурността на трудовия пазар като следствие от икономическата криза доведе до сериозно намаление в ползването на потребителски кредити и изплащане на лизинг - и заради по-затегнатите условия на банките за одобрение на кандидатите, и заради опасенията на самите потребители дали ще са в състояние да изплащат вноските си.

Като допълнение към притесненията на българите, а и на финансовите институции идват новините за ръст на дела на лошите вземания, разпространени от медиите буквално преди дни.

Данните от проучването показват стабилно движение надолу и на дела на хората, които понастоящем изплащат кредити и стоки на лизинг, и на дела на хората, които планират да кандидатстват за заем в близко бъдеще.

През 2008 г. малко преди началото на икономическата криза в България, всеки четвърти пълнолетен българин заявяваше, че или лично, или семейството му има заем от финансова институция.

Този процент е в постоянен спад в последните 3 години и днес достига най-ниската си стойност - 15%. Откриваме повече клиенти на кредитните институции сред по-платежоспособните - хората със средни и над средните доходи, висшистите, модерните българи (които говорят чужди езици, пътуват и използват интернет редовно).

Отчитаме спад и при ползването на услугата стока на изплащане. Преди началото на икономическата криза ползването на лизинг ставаше все по-популярна практика поради удобството си и невисоките лихви.

Кризата обаче не подмина и този аспект от потребителското поведение - делът на българите, които са закупили нещо на лизинг, е двойно по-нисък от измереното през 2008 г. - 5%.

Въпреки сигналите за започнало стабилизиране на икономическата обстановка в страната намеренията на българите за ползване на кредити са на най-ниско ниво от последните години насам. На практика почти незначителни проценти от населението планират в следващите шест месеца да кандидатстват за финансиране - или чрез потребителски или друг вид кредит, или чрез лизинг.

Ако през 2008 г. 7% са имали намерения да изтеглят заем, днес този дял спада на 1%.Трима на сто пък заявяват, че възнамеряват да закупят стока на лизинг в следващата половин година.

Малко по-високи намерения за взимане на кредит откриваме сред жителите на столицата, висшистите, работещите на пълна заетост и българите с доходи над средните за страната.

И все пак делът на възнамеряващите да вземат заем дори сред тези групи от населението не надвишава 4% при средно за страната 1%.

*Изследването е проведено през първите десет дни на август, национално представително е и обхваща 1011 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г.

www.klassa.bg

Oще: банки  българи  вноски  заеми  кандидати  кредити  криза  лизинг 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 29.08.201116:02

Тее па ко искат? Няма безплатен обяд, като не го плащаш ти, то някой друг го плаща. И не мое всичко да е като на мандрата, секи да си цоца колкот му душата сака. НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 29.08.201114:17

га кливаха бадемите кат мисирка ни ривааа ^^
Бантускотовете са странно племе. Сутрин ги стришат кат овци и вечер пак надигнали глава за стригане Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

2 Scooby Doo | 29.08.201112:49

Все още има риби. Ама на кво ли се надяват...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 29.08.201111:56

Ох, мамини златни, помня ви муцунките през 2007-8 как с телешки възторг дърпахте кредитите....снощи ви видях същите по новините да рИвете от непосилните лихви....
Идва акъла, ама трудно!
   

оценка

+0 -0