Статистика на БНБ за кредитите на банките показва спешна нужда от спасителни мерки | webcafe.bg
Webcafe

Спасете нашите домове

Емил Хърсев, д-р ик. , вестник "Сега"
30.05.2011, 08:32 (обновена 31.05.2011, 15:49)
блокове

Длъжниците трябва да получат възможност да оживеят - за да не загубят домовете си

Статистика на Българската народна банка, публикувана преди дни, показва спешна нужда от спасителни мерки. Според централната банка проблемните заеми на банките са надхвърлили 19% от целия кредитен портфейл, т.е. всеки пети заем или е в забава, или кредитополучателят изобщо е зарязал обслужването. Нека отбележим, че

проблемните заеми не са проблем

за банковата система. Първо, проблемно вземане не значи загуба, тъй като всички заеми са обезпечени. Като продаде обезпечението, банката ще събере ако не 100%, поне 50% до 80% от цялото вземане към неизправния длъжник. А тези проблемни вземания не се събраха за ден-два.

Три години обслужването на заемите се влошава. Но и преди кризата не всички заеми бяха бетон, проблемните вземания под 5% не са падали. Натрупване на още 15% за три години, по време на най-тежкия за света период, сравним само с Великата депресия, не е "лавинообразно", нито особено драматично.

През това време банковата система е трупала не само проблемни вземания, но и провизии, с които да ги покрие. Банките са отделили от печалбите си, преди да ги обложат с данък, провизии, достатъчни да изпишат в загуба всичките проблемни вземания.

Понеже от продажба на обезпеченията банките ще съберат над 50%, по-скоро 80% от вземанията, това значи, че поне половината от провизиите за загуба всъщност са скрита, необложена печалба на банките. Но

натрупаният дълг застрашава хората,

които са ипотекирали дома си и са заложили цялото си имущество, за да вземат заем. Вярно, те са се подвели от илюзията на проспериращата цяло десетилетие икономика и растящите си доходи.

Но можем ли да очакваме нация, преживяла половин век тоталитаризъм, да е професионално веща във финансите, да успее да предвиди кризата, за да избегне свръхзадлъжнялост и потапяне в дълговото блато? Прехвалените топфинансисти от индустриални държави на Стара Европа не можаха.

Цели държави, довчера пример на разум и благоденствие, са се овъргаляли в калта и са пропаднали до уши в същото дългово блато. И както белият свят сега се занимава със спасяване на затънали държави и своите банки, така и ние трябва

да мислим за облекчаване на дълга

най-вече на домакинствата (бих добавил дребните и средните фирми - най-тежко засегнати и най-безпомощни в кризата). Част от длъжниците, които днес трудно си обслужват дълга, утре ще възстановят платежоспособността си - когато икономиката излезе от депресията, съвземат се производство и търсене (включително търсенето на недвижимости, което сега е в колапс и тъкмо затова банките не са в състояние да продават обезпеченията по заемите).

Но ако оставим задлъжнелите домакинства и фирми да се оправят сами с кредиторите си, те ще понесат трудно преодолими загуби: когато бавиш плащанията, банката ти начислява не само договорна лихва (в пъти по-висока от лихвите в бяла Европа), но и убийствени лихви за забава, че и разходи по принудително изпълнение.

Държавата може да поеме гаранции

за задълженията на домакинствата, дребните и средните фирми, като наложи реструктуриране на заемите при облекчени до поносимост условия. Например чрез своята Банка за развитие. Аз бих предложил следните условия: Държавата гарантира 80% от главницата на заемите, които самите банки предложат за реструктуриране.

Правата върху обезпеченията се прехвърлят върху Банката за развитие; със специален закон се урежда субституирането на държавната банка в правата на кредитор и събирането на разсрочените заеми от НАП като държавни вземания.

Банките отписват за сметка на своите провизии 20% от главницата, несъбраните лихви и лихви за забава, като се задължават да продължат без такси да обслужват реструктурираните заеми. На длъжника се опрощават всички лихви за забава и неустойки, включително вече платените, остават дължими 100% от главницата и договорните лихви.

Реструктурираните заеми се разсрочват

за срок от 3 или по-добре 5 години при 7% фиксирана лихва и равномерно погасяване. Всяка банка продължава да събира в своя полза вноските по заемите и след реструктурирането, държавният гарант, Банката за развитие, плаща сумите, които самите длъжници не платят. Събраните вноски по реструктурирани заеми над дължимото към тях банките превеждат на Банката за развитие.

Всеки финансист ще прецени, че от такава схема печелят всички: Банките ще изпишат общо до 2 млрд. по реструктураните заеми, но ще имат държавна гаранция на останалите в портфейла им вземания. Вярно, че държавата ще поеме до 5 млрд. лева дълг, но в полза на нейната Банка за развитие ще са прехвърлени вземания за над 7 млрд. лева. От нормално обслужване на разсрочените заеми и продажба на обезпечението по необслужените от тях държавната банка ще събере повече, отколкото ще плати.

Длъжниците ще получат възможност да оживеят. Всички печелим от това, че банките няма да хвърлят изведнъж обезпеченията на колабиралия пазар за имоти и да сринат цените на недвижимостите за години напред. Предлагането на нови ипотечни заеми ще се съживи, лихвите по тях ще паднат, защото няма да им тежи старият дълг.

Има и политическа печалба: ако правителството прихване до няколко месеца идеята, ще има пред урните поне 250 хил. благодарни за подкрепата избиратели.

Oще: банка за развитие  банки  бнб  гаранции  длъжник  длъжници  държава  заеми  ипотеки  кредити  кредитополучател  проблемни  провизии 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2017, 06:41

44 MARIAHEINZE | 07.07.201706:45

Здравейте, търсите ли кредит? Вие сте на правилното място.В Marquez финансираме, ние сме в състояние да ви даде заем с цел разширяване на вашия бизнес, консолидиране на дълг, ипотечен кредит, автомобилен заем или студентски заем с достъпна лихва от 2%. Можете да се свържете с нас по електронна поща чрез (mariaheinze@marquezfinanceltd.com)


ДАННИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ

1) Пълно наименование:
2) Държава:
3) Адрес:
4) Състояние:
5) Секс:
6) Семейно положение:
7) Професия:
Кул Телефонен номер:
9) Текущо положение на работното място:
10) Месечен доход:
11) Необходима сума на кредита:
12) Продължителност на кредита:
13) Цел на заема:
14) Религия:
15) Подадохте ли преди:
16) Дата на раждане:
Благодаря.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2015, 04:46

43 Taylor Dylan.1443752649267039 | 06.07.201510:03

Здравейте,
Имате ли нужда от спешен заем в размер на 3% срок на погасяване до 30 години. моля: попълване вашето име, СУМА, продължителност, държава и телефон # VIA: kivaloanservice@yahoo.com
  С уважение kiva.org
Francis Dylan
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2015, 04:46

42 Taylor Dylan.1443752649267039 | 04.07.201504:46

Здравейте,
Имате ли нужда от спешен заем в размер на 3% срок на погасяване до 30 години. моля: попълване вашето име, СУМА, продължителност, държава и телефон # VIA: kivaloanservice@yahoo.com
  С уважение kiva.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2014, 05:13

41 Alex Moore.100006445302550 | 17.11.201405:26

Имате ли нужда от спешен заем, за да плати за сметката си? , тук е шанс, който предлагат кредити на онези, които са готови да се прилага и представят нашето състояние, така че ако се интересувате от заем, за нашата компания, а след това Трябва да се свържете с нас сега ......

Email: am.credito@blumail.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2014, 07:54

40 Johnson William.100007909487514 | 02.10.201407:56

Ние даваме реални отговори реални решения за финансовата си
проблем. Възможно ли е отхвърлена от вашата банка, или имате нужда от бърз
бърз заем, за да отговарят на вашите финансови нужди на заем, за да
уредят сметките си, дълг и да се установи вашия бизнес.
Кандидатствайте за заем сега. Ние даваме заем с нисък лихвен процент
с 2% на годишна.

Ако се интересувате контакт Via:
williamfinanceagency@gmail.com и попълнете по-долу заем
формуляр за кандидатстване.

ЗАЕМ ЗА ЗАЯВКА:

Пълно име:
Държава:
Адрес:
Телефон:
Размер на кредита:
Заем Продължителност:
Месечен доход:
Пол:
Професия:
Възраст:
Контакт Email: williamfinanceagency@gmail.com
Благодаря

Г-н William
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

39 паяка | 04.06.201418:08

Ojeifo Peter, , Marvin Speck , Mark Fund ???

Надявам се, че поне по справедлива тарифа сте изчислили тези нескопосано преминали през гугъл преводач рекламни търговски съобщения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

38 lele male | 04.06.201417:24

Нали сега вървят реклами на една банка със стихотворения... Трябва да изрецитират и Дебелянов... който все едно е писал за някоя неплатежоспособна кредитополучателка...

Аз искам да те помня все така:
бездомна, безнадеждна и унила,
в ръка ми вплела пламнала ръка
и до сърце ми скръбен лик склонила...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2014, 13:38

37 Mark Fund | 04.06.201413:42

Здравейте аз съм Марк Keystone, един частен заем кредитор, който дава живота време възможност заеми.Имате ли нужда от спешно заем, за да изчистите си дългове или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? са били отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Търсене на не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заема средства, на лица, които се нуждаят от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари да плащат сметки, да инвестират в бизнес в размер на 2 %. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ще правят надежден и бенефициер помощ и ще бъдат готови да ви предложим един заем. Така че пишете ни днес на: keystoneloancompany2@gmail.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2014, 13:38

36 Mark Fund | 04.06.201413:39

Здравейте аз съм Марк Keystone, един частен заем кредитор, който дава живота време възможност заеми.Имате ли нужда от спешно заем, за да изчистите си дългове или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? са били отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Търсене на не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заема средства, на лица, които се нуждаят от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари да плащат сметки, да инвестират в бизнес в размер н
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2014, 08:05

35 Marvin Speck | 18.05.201408:05

Това е да уведоми широката общественост, че Марвин заем заемодателите финансиране CO LTD откри възможност за всички нуждаещи се от финансова помощ.Ние даваме заеми на физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем език и състояние. любезно форма по-долу и изпратите по електронна поща Marvinlarryloanfirm@yahoo.com

Кредитополучателите информация необходима запълване и да се върнете.

Пълни имена:...
Адрес за контакти:...
Страна:...
Сума:...
Заем Продължителност:...
Цел на кредита:...
Професия:...
Секс:...
Age:...........
Телефонен номер:...
Семейно положение:...

Най-добри пожелания

Марвин Лари точица
   

оценка

+0 -0