Валутата, която трябва да замести златото след Апокалипсиса | webcafe.bg
Webcafe

Валутата, която трябва да замести златото след Апокалипсиса

Webcafe, по Bloomberg
24.11.2017, 12:22 (обновена 26.11.2017, 09:37)
биткойн, биткойни, криптовалута

Снимка: © Getty Images

За мнозина биткойните са валута точно както и фиатните пари

Уенди Макелрой е от тези хора, които са готови за повечето апокалиптични сценарии. В мазето във вилата й в Онтарио, Канада има запаси от консервирана храна, които ще й стигнат за година напред. Планът й за оцеляване обаче зависи и от достъпа до интернет: част от спестяванията, които трябва да й служат и след Апокалипсиса, са в биткойни.

В САЩ и Канада хора като Уенди все повече предпочитат да съхраняват имуществото си в невидими портфейли в киберпространството, вместо да се запасяват със златни кюлчета в бункерите си.

В момента, в който евентуалната катастрофа настъпи, те няма да имат достъп до виртуалните си пари, но това не ги разубеждава. Те са сигурни, че биткойните ще издържат икономически колапс, глобална пандемия, резки промени в климата или ядрена война.

За тях биткойните са валута точно както и златото и като такава позволява на хората сами да са си банкери. Когато Уенди осъзнава напълно концепцията и значимостта на криптовалутата, тя разбира и нейното очарование и мощ.

На пръв поглед изглежда против здравия разум да разчиташ на виртуална валута, когато си убеден, че рано или късно цялата налична инфраструктура ще се срине заради бедствие. Освен това биткойните все още не са масово средство за разплащане, а разходите по транзакциите им ги правят неудобни за използване.

Тези, които се готвят за края на света, обаче имат друго виждане. Те смятат, че биткойните са валутата на бъдещето, а десетократното им поскъпване за последните 12 месеца е още едно доказателство за това. Възхваляват я като цифровата алтернатива на конкурентните й долар, евро или йена.

Биткойните се използват за изпращане и получаване на плащания онлайн и по този показател са подобни на традиционните платформи като PayPal и Mastercard. Разликата е, че криптовалутата работи през децентрализирана мрежа - blockchain - която е извън контрола на централните банки и регулациите. В това отношение биткойните са от ключово значение за хората, които търсят безпрепятствен достъп до капиталите си в случай, че банковата система спре заради шок.

Докато я има световната интернет мрежа, все повече потребители ще инвестират в биткойни.

Така поне смята Том Мартин, шофьор на камион от Вашингтон, който поддържа уебсайт с инструкции за оцеляване по време на бедствие.

Освен в злато, сребро и акции, Мартин инвестира и в биткойни и в подобните на тях лайткойни, защото е по-лесно да пътуваш с тях, трудно могат да бъдат откраднати и са по-добре защитени от фиатните валути, ако се случи валутен колапс. Мартин е сред тези, които са убедени, че биткойн ще оцелеят дори при пълен срив благодарение на blockchain технологията.

Споровете за и против инвестирането в криптовалута се появяват и в различни форуми на тема апокалипсис. "Купуване на биткойни" вече е по-разпространена фраза в търсачките, отколкото "купуване на злато".

Това започва да влияе на стойността на златото, особено като се има предвид, че ценните метали са с ограничен ресурс за разлика от криптовалутите, което според техните застъпници им дава анти-инфлационни качества. Продажбите на златни монети в САЩ за първото тримесечие на 2017-а са с най-ниски нива от цяло десетилетие насам.

За да привлекат инвеститорите, които традиционно влагат средствата си в злато, са разработени някои цифрови виртуални активи, които са подкрепени с реални запаси от злато в трезори.

Все пак е трудно да си представим как хората използват дигитални пари, за да си купят консерви или бутилирана вода в близкия супермаркет, докато нямат електричество у дома, за да си заредят смартфоните. Да не говорим за връзка с интернет, през който да стигнат до дигиталните си портфейли.

По тази причина мнозина се съмняват, че биткойн са в такава безопасност. Освен това криптовалутите все още не са достигнали критичните стойности, след които могат да се считат за платежоспособни валути. Общата сума на всички криптовалути дори не достига размера на някои по-непопулярни фиатни валути.

Тези, които се подготвят за края на света, от своя страна, складират храна и други запаси, с които да издържат месеци, дори години, и очакват каквато и управленска структура да се появи след бедствието, неин приоритет да бъде да възстанови функционирането на интернет мрежата.

Достъпът може би ще е труден, дори невъзможен, но когато веднъж нещата започнат да се връщат към някаква степен на нормалност, blockchain ще се върне към състоянието отпреди бедствието.

Интересът към криптовалутите започва да навлиза и в мейнстрийма. В анкета от миналия месец един от 10 човека на годишната конференция на Пазарната асоциация в Лондон казват, че на прага на ядрена война биха предпочели да притежават биткойни, а не злато.

Биткойните могат да бъдат използвани за икономически транзакции по начин, по който златото не може. Много хора всъщност не знаят какво да правят, ако просто им дадете кюлче злато в замяната на чаша кафе например.

Какъвто и апокалиптичен сценарий да се развие, Макелрой има доверие на биткойните. В момента тя пише книга, която се казва "Революцията Сатоши", вдъхновена от псевдонима на човека или хората, които стоят зад създаването на биткойните през 2009-а в отговор на глобалната финансова криза.

Тя казва, че криптовалутите слагат край на зависимостта на обществото от държавата, която използва монопола си върху емитирането на пари, за да доминира в икономиката.

Това прави биткойните естествено средство срещу бедствията.

Това всъщност е "валутата на народа", пише Макелрой в увода на книгата. Биткойните се движат безпроблемно между държави и граници и се подчиняват единствено на командите на отделния индивид.

Oще: апокалипсис  бедствие  биткойн  биткойни  край на света  криптовалута  онлайн валута  онлайн разплащания 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

6 SilvioGesell | 25.11.201716:04

В момента в който квантовите компютри навлезат в живота малко повече, битойна е мъртъв
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

5 МарКом | 25.11.201712:44

Пробвали ли сте да попитате някой от апологетите на Bitcoin да ви обясни как се определя стойността му. И какво гарантира вложението ви в криптовалута - няма значение дали е Bitcoin, Etherium или нещо друго.
И ще се задълбае в технически термини и обяснения как това е "децентрализирана валута", "независим си от държавата", колко е "невероятно сигурна" и прочее.
Но въпроса каква е реалната ценност на един Bitcoin ще се подминава и подминава.
Най-много да ви кажат че тя е колкото струва на борсите за биткойн.
Които като се замислим са си доста централизирано място за данните. И имаше една борса MtGOX в която както се оказа са изчезнали доста биткоини на хората, а после за да се заметат следите се крашна. И данните изчезнаха! И сега се възстановяват бавно и с доста спорни резултати. Много хора загубиха спестяванията си там повярвали в Bitcoin. Криптоборсите са се поучили от това, но ... :-)
А да сте се замисляли че скоро бе обявено че майнинга консумира над 25TW/h годишно?
Това явно започва да излиза от контрол... но започва да създава проблем явно след като се оказа че генерира около 3000 тона CO2 годишно!
Освен това много правителства се притесняват че по този начин се перат мръсни пари, финансират се криминални операции и се укриват огромни суми от данъци.
Така че скоро може да се очаква промяна.
Не съм сигурен дали ще е добра или лоша, но определено не може една транзакция да изразходва над 50кW.
Ето едно място с интересни данни: https://www.digitaltrends.com/computing/bitcoin-ethereum-mining-use-significant-electrical-power/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 25.11.201709:26

Хе хе хе!
Спира тока и нЕма биткойни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

3 Basil Fawlty | 25.11.201700:17

Така и не мога да им повярвам.
Каква е разликата между биткойна и пощенска марка от 50те
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

2 МарКом | 24.11.201718:28

Аха и при тия транзакции, къде е фактурата или удостоверението че си купил/платил нещо? Къде се облага с данъци?
А за ситуация с война или световен колапс на мрежата?
Интересно е и как след един EMP се съхранябат данните и без връзки между системите стават плащанията. Да не говорим че за едно елемнтарно разплащане трябва изчислителна мощ за са де изчисли новия запис в BTC.
Явно тече огромна Ponzi схема.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

1 Белка&Стрелка | 24.11.201714:57

По принцип е изключително притеснително всички да дават един същ финансов съвет => или закъснял вече или съвета е лъжа. Златото си има предимства пред коина то на практика е вечно, може да го прецакаш но трябва да се постараеш доста. Коина е хубаво нещо но аз не бих купил точно сега , особенно ако знам че половината миньорски ресурс се държи от група която действа координирано , просто не знам кога ще решат да кешират и коина да падне трайно, докато пак не се върне доверието в него заради подобни преписани статии.
   

оценка

+0 -0