Start It Smart обучава българските предприемачи | webcafe.bg
Webcafe

Ускорителят на бизнес идеи

Тодор Ковачев
08.03.2014, 21:14 (обновена 13.03.2014, 17:02)

1 от 6 снимки Назад Напред

start it smart

Президентът на Start It Smart Петър Шарков представя участниците в първия сезон на преакселератора

„Стартирането на активен бизнес си е супер рисковано и много хора още не са готови за такова нещо", дава си сметка Никола Янев. Едва на 20 години, той вече е неизменна част от екипа на предприемаческия клуб Start It Smart, но е започнал своя път от „отсрещната страна".

Като участник в едно от изданията на конкурса за нови бизнес идеи 3Challenge, негова идея била отхвърлена от Start It Smart. „Може би най-хубавото нещо, което ми се е случвало", както описва той ситуацията.

Какво му е хубавото ли? Янев осъзнал какво липсва в идеята му, присъединил се към Start It Smart и междувременно основал предприемаческия сайт Entrepreneur.bg.

Днес непрестанно трупа опит като част от екипа на организацията и има възможност активно да го сподели с участниците в една съвсем нова за България концепция.

Пре-ускорителят

Става въпрос за първата преакселераторска програма в България. Организирана от Start It Smart, тя обединява смели и разнообразни идеи като доставка на храна, приготвена от баби, свързване на хора чрез любимия им спорт, трансмедиен сериал, приложение за връзка между лекари и пациенти и платформа за скоростно създаване на музика.

Целта е да се подкрепят младите хора с бизнес концепции в начална фаза и да им се помогне да оформят и доразвият проектите си. Интензивната 10-седмична програма предоставя всички необходими знания, умения и ресурси, които да подготвят концепциите за следващата стъпка - влизане в инвестиционен фонд, намиране на инвеститор или директно излизане на пазара.

Първите одобрени екипи вече започнаха обучението си на 4 март, а цялата програма ще продължи до 18 май. За място в нея кандидатстваха цели 80 екипа, от които са избрани 14 участници с най-разнообразни идеи в сектори като здравеопазване, човешки ресурси, изкуство и тежка индустрия.

От Start It Smart отбелязват, че водещият критерий при избора на участници е бил самият екип, а не толкова потенциалът на идеята - очаква се идеите да се променят много в процеса на развитие в зависимост именно от качествата на екипа.

Опитът на въпросните екипи също не е бил от основно значение (повечето избрани са млади хора, има и ученици), а най-важното било самите предприемачи да са отворени към света, мотивирани и смели.

Под грижите на менторите

Никола Янев разказва, че дотук програмата тече живо и интересно, екипите прекарват по цял ден в работната среда, изградена от Start It Smart, учат, изпробват и постоянно задават нови и нови въпроси.

Освен на лекциите, предприемачите могат да разчитат и на близо 60 ментори, които да им помагат с ценната си мрежа от контакти, опит, знания и ресурси. Логично, такава богата програма и експертна помощ не идват безплатно и по принцип предвидената такса за участие е 2000 лв. на екип.

За този първи сезон обаче и 14-те екипа участват напълно безплатно, а таксите са поети от спонсорите на Start It Smart.

От предприемаческия клуб се надяват още първото издание на преакселератора да докаже голямата полза от подобни инициативи, а напредъкът на участниците да бъде ясно забележим. Оттам нататък те планират подобни програми да има по няколко пъти на година, и то с 20-30 отбора на сезон.

Така определено предприемаческата среда в България ще се подобри, което може би е най-важното. „Много хора си мислят, че на стартъпите в България им липсва финансиране. Но според мен не е така", убеден е Никола Янев.

Той разяснява, че един такъв бизнес се нуждае от финансиране чак когато вече е наясно какви точно са клиентите му и от какво имат нужда - а дотогава кючово е трупането на специализирано знание.

Янев се е съсредоточил именно върху последното и затова е толкова ентусиазиран от започналата преакселераторска програма.

Подобен ентусиазъм личи и у самите участници, които имат два месеца, за да извлекат максимална полза от нея. Идеите им със сигурност са интересни, остава да видим дали ще успеят да ги осъществят.

Oще: 3challenge  start it smart  акселератор  бизнес  идея  никола янев  петър шарков  преакселератор  предприемач  стартъп  ускорител  финансиране 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.