ЕС "уби" банковата тайна | webcafe.bg
Webcafe

ЕС "уби" банковата тайна

Webcafe.bg
15.10.2014, 13:58 (обновена 16.10.2014, 08:24)
Димитър Цанчев, посланик на България в ЕС, подписва ключовото споразумение за разширяване на автоматичния обмен на финансова и банкова информация

Снимка: © consilium.europa.eu

Димитър Цанчев, посланик на България в ЕС, подписа ключовото споразумение за разширяване на автоматичния обмен на финансова и банкова информация

Финансовите министри на ЕС се договориха за въвеждане на автоматичен обмен на банкови данни и вдигане на завесата пред личната банкова и финансова информация до 2017 г.

Решението дава право на Австрия да отложи с една година въвеждането на новите правила. Това стана ясно след срещата в Люксембург във вторник.

Очаква се политическото съгласие да бъде окончателно договорено на нова среща на финансовите министри до края на 2014 г.

Споразумението ще задължи всички данъчни служби в страните от ЕС да споделят помежду си много по-голям обхват от информация, засягаща банковите сметки и финансовите трансакции.

"Банковата тайна умря, а автоматичният обмен на информация ще бъде прилаган в най-широката си форма", заяви еврокомисарят за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета.

По думите му "Европейският съюз ще отвори вратите на традиционните скривалища на хората, опитващи се да избегнат данъчно облагане".

Този обмен понастоящем е ограничен до простите лихвени плащания по спестовни сметки. Страните-членки на ЕС вече се споразумяха да включат в обхвата му доходите от трудови правоотношения, директорски възнаграждения, животозастрахователни продукти, които не попадат в обхвата на други инструменти на ЕС, пенсии и собственост и доходи от недвижимо имущество, считано от 2015 г.

Според новите правила, договорени от финансовите министри във вторник, обменът на информация ще включва данни за дивидентите, капиталовите печалби, други финансови приходи и салдо по банкови сметки.

"Споразумението е истинско постижение в напредъка на Европейския съюз, но и представлява важен принос към световните правила за управление", заяви италианският финансов министър Пиер Карло Падоан.

Постигането на съгласие на политическо ниво отне години заради несъгласието на страни като Люксембург и Австрия, привличащи клиенти от цял свят като световни финансови центрове.

Според анализите на Европейската комисия данъчните измами и законните методи за избягване на данъчно облагане от страна на физически и юридически лица носят годишна загуба от 1 трилион евро на бюджетите на страните-членки на ЕС.


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.04.2013, 11:50

1 Не така | 15.10.201422:22

Никаква банкова тайна! Всички крадци трябва да се знаят.
   

оценка

+0 -0