Ако Финландия вдигне бялото знаме за еврото | webcafe.bg
Webcafe

Ако Финландия вдигне бялото знаме за еврото

Webcafe.bg, по www.marketwatch.com
17.06.2012, 12:30 (обновена 19.06.2012, 11:17)
Евро

Но ето как би могло да тръгне всичко преди края на лятото: "Испаника," последвана от "Квиталия," и накрая "Физход"

Най-належащият въпрос за еврокризата е и един от най-трудните за отговор. Лесно е да се анализира защо единната валута толкова катастрофално излезе от релсите, да се подбират недостатъците в конструкцията й и да се идентифицират грешките, допуснати в безкрайните спасителни пакети.

Но как ще завърши цялата сага в крайна сметка?

Никой не може да каже със сигурност. На сцената има толкова много актьори, толкова много противоречиви амбиции и натиск върху всеки от тях, че всяко предсказание е обречено на несигурност.

Но ето как би могло да тръгне всичко преди края на лятото: "Испаника," последвана от "Квиталия," и накрая "Физход". Паниката в Испания може да е последвана от нараснали искания Италия да напусне, ако не получи същите условия, предложени на останалите средиземноморски страни, и накрая Финландия да изостави еврото, което ще доведе до логичен катарзисен финал на цялата история.

Това ще бъде тежко време - и не бихте желали да запазвате активи в нещо различно от долари, злато или евентуално швейцарски франкове, докато тези събития се развиват. 

Но пък поне може и да доведе до край на проточилата се криза

През изминалата седмица в новините доминираше спасителният пакет за Испания. Тя стана четвъртата страна, нуждаеща се от някаква форма на финансова помощ, и досега най-голямата такава. Почти една четвърт от 17-те членки на еврозоната вече се нуждаят от външна помощ. Кипър вероятно скоро също ще се включи в списъка.

Това не изглежда като доказателство за успеха на един валутен експеримент, който, ако припомним, беше замислен с цел да осигурява повече стабилност - а не по-малко.

Как все пак би могъл да се развие процесът през лятото?

Ето как нещата биха могли да се получат:

Първо настъпва Испаниката (паниката в Испания). Вече станахме свидетели на един спасителен пакет за закъсалите испански банки. Но кой казва, че 100 милиарда евро са достатъчни? Испания е страна, която се хлъзга към тежка рецесия, и където правителството бързо орязва разходите - което само ще задълбочи рецесията.

Икономиката според прогнозите ще се свие с 1.7% за тази година, а реалният срив може да е и много по-тежък. По време на рецесия бизнесите фалират, безработицата нараства, а кредитите не се изплащат, защото хората нямат пукната пара. Нито една от тези перспективи не е добра за банковата система.

По-лошото е, че никой всъщност не знае точно откъде ще дойдат парите за спешната помощ, или колко точно всъщност са необходими. Това, което може да се каже със сигурност за еврозоната, след траещата две години криза, е че всичко винаги е много по-зле, отколкото изглежда на пръв поглед.

Нищо не е направено до момента, за да се гарантира, че Испания е на път към възстановяване. Ако спасителният пакет претърпи провал и Испания се наложи да получава още една помощ, във финансовата й система ще настъпи тотален апокалипсис.

След това идва Квиталия

След това иде Квиталия (когато Италия казва "квит"). Получаната от Испания помощ оказва натиск директно върху Италия. Конкретните условия на испанския спасителен пакет още не са уточнени, но според съобщенията на медиите, испанските банки ще получат финансиране срещу 3% лихва.

Италианските банки - и италианското правителство, се налага да плащат 6%, ако въобще успеят да получат някакво финансиране. Парите за Испания дори не идват с много тежки условия - или поне не по-тежки от орязването на бюджета, вече наложено от кабинета.

Представете си как би изглеждало това на италианците. Испанците получават назаем пари два пъти по-евтино, отколкото Италия би могла да вземе - и това става във време, когато много високата цена на заемите запраща страната в пета рецесия, откакто тя се е присъединила към общата валута.

По-тъжното е, че Италия трябва да се осигури 22% от спасителния пакет за Испания - вземайки пари при 6% лихва, за да ги даде на съседите си при 3%. Това няма как да свърши добре. В самата Италия неизбежно ще расте натискът тя да поиска същите условия - и ако не ги получи, да заплашва да напусне единната валута, с целия хаос, който ще последва от това.

И накрая бялото знаме от севера ще сложи дългоочаквания край

И накрая настъпва момента за Физхода (Изходът на Финландия). Кризата най-накрая ще достигне повратна точка, когато една страна реши да излезе от играта. Финландия е най-вероятният претендент за това. Защо ли? Защото е малка държава със силна икономика.

Лесно е за нея да поеме към табелката "Изход". Финландия ще е в по-добра позиция още от първия ден извън еврото, точно както това стана с Естония, когато тя реши да напусне злополучната "зона на рублата", създадена след срива на стария Съветски съюз.

Плюс това Финландия дори не се налага особено да се притеснява за ефекта върху Европейския съюз - по начина, по който Германия би трябвало, ако Ангела Меркел реши да вдигне бяло знаме. Ако такава страна напусне, това означава на практика край на играта, но никой не може да каже същото за малка държава като Финландия. А и там има силни политически нагласи против еврото; партията "Истински финландци" постигна доста добри резултати на последните избори и нищо чудно да подобрява позициите си занапред.

Финландия вече иска гаранция за своя дял от испанския заем. Това би могло да се превърне в решаващия фактор - "без гаранция, ние се махаме оттук". След като една страна напусне, става много по-лесно следващата да го стори - по същия начин, по който е по-лесно за втория човек на наистина скучно парти да се изниже, отколкото за първия.

Какво би станало след напускане на Финландия, можем само да гадаем

Финландският изход ще е спусъкът на стартовия пистолет, след който или единната валута окончателно ще се разпадне, или ще се стигне до създаването на по-малка еврозона с по-малко държави и по-стриктни правила. И в двата случая обаче това би довело до крайно необходимия завършек на кризата.

Нищо от този процес няма вероятност да мине гладко. И ако то наистина се случи, единствените активи, на които би трябвало да заложат всички за времето на тези събития, ще са долари и злато, и може би някой и друг швейцарски франк. Всичко останало ще спадне до пълна безценица. Но пък поне сагата ще има някакъв завършек.

Oще: валута  евро  еврокриза  испания  криза  паника  финландия 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

7 Teodora Boqdjiewa | 19.06.201214:40

1.ЕЦБ е чифутска банка, както и ФЕД.
2. Япония е на ръба на фалита, тя е в рецесия от 20 год.
Проблема не е в икономиките,а в банките. Има много стока , а не можеш да си я купиш ,щото има дефлация.Тая стока някой я е произвел, ама няма кинти да си я купи и кръга се затваря. Та извода в подкрепа на по долу писалите е ,че трябва да се печатат пари,но не от банките , а от правителствата. И пак порочен кръг- правителствата са купени от банките. Така ,че........ само сопата върши работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 18.06.201215:42

Btw. Преди китайците бяха Японците - купуваха най-мого американски дълг, имаше бум в икономиката им, Америка купуваше техни стоки...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 18.06.201215:39

Не е съвсем точно така Боби. И аз мисля, че някакъв дълг трябва да се направи в тази ситуация. Печатането на Евро обаче е малко трудно - немците, холандците, ще са против - защо да им поевтиняват парите заради това, че други са трупали дългове...
С американците ситуацията е малко различна. Тяхната валута беше до неотдавна практически единствения стандарт за международни разплащания. Всъщност проблемите на еврото някак започнаха, когато започна да набира сила като втори стандарт и да заплашва долара на тази позиция - това за любителите на теория на конспирацията. Освен това има го Китай, който изкупува американски дълг в огромни количества, което позволява и емитирането му без цената му да пада драстично, като с този дълг китайците строят съвсем реална икономика /фактически с нещо като фалшиви американски пари/ и също така придобиват средство за политически натиск върху Америка - потенциална заплаха за спиране на изкупуването. Китайците всъщност не се надяват някога дълга да им бъде върнат, но са ОК с това - заради това че осигуряват капитали за своята икономика и политически лостове. Тези политически лостове пък използват зада подсигурят това, Америка да продълйи да изкупува техни стоки, да не въвежда мита и да не им се бърка много във вътрешните работи. Така осигуряват перперуалността на това, което става, поне докато им е изгодно. Така те един вид "изпират" американския дълг.
...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

4 Bobby_gBG | 18.06.201215:07

Разликата спрямо САЩ е че там като им притрябват пари просто си печатат нови, и въпреки това още продължават да са световна валута.

Така че не виждам особен проблем в тази ситуация и Европа да си напечата малко пари. Вярно че е лош път по който по принцип не трябва да се тръгва, но както виждаме САЩ го практикува от десетилетия и още си го карат така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 18.06.201213:17

Стига бе, еврото било "катастрофално излязло от релсите". Сериозно? Кое му е излязло от релсите на еврото? Нещо да е станало, освен във всяващите паника статии?
Има няколко държави с дългове. Да ама това са малки държави /в Испания дълга не е държавен/. Европейските механизми показват че могат да работят - малко тромаво, но работят. Не че всичко е розово, но те сега се учат на това, това е нещо съвсем ново за Европа като общност и тя в момента се учи при най-тежки условия как да реагира.
Освен това Щатите са далеч по-зле по отношение на задлъжнялостта, а някак си никой не вика по тях. Напротив, всички толкова се престарават да сочат Европа, че се питам - от какво се опитват да ни отклонят погледа, какво искат да скрият?
И накрая - самите финландци не са се засилили да излизат от еврозоната. Имало било опозиция срещу еврото - ми навсякъде я има и винаги я е имало. Националистите спечелили 20% - и не само там, естествено че ще спечелят, на никой не му се плащат чужди дългове, но когато всеки направи сметка какво печели и какво губи от еврото - остават 20%. И финландия също като Гърция не може без еврото, добре е икономически, но това до голяма степан е така, защото е част от еврозоната.
А някой замисля ли се какво ще стане с България, ако даречем падне валутния борд? А? Замисляте ли се? Помните ли как беше? Били сме плащали вноски в ЕС. Да, плащаме, и Гърците също плащат вноски, всички членове плащат - то е нещо като символично задължение, зада бъдеш част от нещо по-голямо, но както гърците, така и ние получаваме много повече, отколкото плащаме. Случайно някой да си дава сметка колко плащат немците и къде отиват всички тези пари?
Искаме да сме самостоятелни, зада водим самостоятелна политика... Даа, така например няма да има кой да спира български политици на които е платено, то пак е платено отвън, но моля ви се, с никого няма да се съобразяваме. Освен това България ще може много по-лесно да се ислямизира - много е трудно да го направиш със страна, част от европейския съюз.
Въобще хората, които се вайкат колко сме зле, като сме част от ЕС замислят ли се какво ще се случи ако не сме? И въобще защо искахме да влезем и защо ни приеха? Не е заради това, че даже сме се доближили до критериите, нито пък е зада превземат жалкия ни пазар /стига с тая глупост, 8 милиона едва свързващи двата края не са пазар/.
Сигурно пред Европейския съюз предпочитате турския или арабския да станат официални езици? Или китайците да дойдат, а? Какво ще кажете за Русия?
А, не бе, убеден съм, че България може да стане нова Швейцария. Да бе, на това място, в това време, когато всичко е укрупнява - принудително ако не доброволно и в това икономическо, политическо и социално състояние в което е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 18.06.201212:54

А за мен ЕЦБ трябва да "напечата" толкова евро, колкото са нужни за спасяване на държавите, да им ги даде като заем при 3% лихва, и някога в бъдещето да си ги прибере обратно.


Вместо да се пълнят касите на чифутските банки. Ако ще дори и перманентно да ги напечатат и раздадат на държавите за да подсигурят двата трилиона във фонда, и да увеличат инфлацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 18.06.201210:32

бантускотия е вярна като ротвайлер. ще седи до края и малко след него muhihihihi
   

оценка

+0 -0