Дания плати над 1 млн. евро за Panama Papers | webcafe.bg
Webcafe

Дания плати над 1 млн. евро за Panama Papers

Webcafe, по The Guardian
07.09.2016, 15:30 (обновена 09.09.2016, 13:54)
копенхаген

Снимка: © Getty Images

Копенхаген разследва стотици души за данъчни измами през офшорни компании

Дания е първата държава в света, която реши да откупи данни от Panama Papers, за да разследва евентуални данъчни измами, извършени от датски граждани - клиенти на адвокатската компания "Мосак Фонсека".

Министърът на данъчното облагане на Дания Карстен Лаурицен обяви, че е изплатил 9 млн. датски крони (малко над 1,2 млн. евро), за да получи информация от хакнатите архиви на панамската компания. Лаурицен обяви, че правителството е получило предложение от анонимен източник през лятото.

Източникът е предоставил извадка от документите, които са прегледани от администрацията. След като автентичността им е доказана от властите, кабинетът е започнал тайни преговори с политическите партии в парламента, за да получи подкрепа за противоречивата сделка.

"По всичко личи, че това е полезна информация. Дължим го на всички датски данъкоплатци, които лоялно плащат задълженията си към държавата", казва Лаурицен, който признава, че отначало е бил "много скептичен" към офертата.

По думите му, получените материали съдържат важна и автентична информация за няколкостотин гражани на Дания.

Документите от Panama Papers, които бяха публикувани през април и май, са най-мащабното изтичане на тайна информация в историята. Архивът съдържа 12,7 млн. документа с информация за офшорни компании и тайните им собственици.

Архивът на "Мосак Фонсека" беше прегледан от журналисти от 180 държави, включително от България, преди да бъде публикуван.

Не е ясно дали източникът на хакнатите документи е същото лице, което е предложило сделка на датските власти.

Карстен Лаурицен обяви, че е комуникирал с анонимния си източник по криптирани канали, като първоначалната връзка е станала през данъчната служба на трета страна.

Признанието на Дания показва, че е възможно и други европейски държави да купуват тайно информация от Panama Papers - и това не е прецедент.

През 2014 г. германските данъчни служби платиха около 1 млн. евро за досиетата на клиенти на Commerzbank, заподозрени в укриване на данъци.

Както българската НАП, така и други приходни администрации в Европа поискаха достъп до оригиналните файлове на Panama Papers от журналистическия консорциум, който проведе разследването.

Датската обществена телевизия DR - партньор на консорциума на разследващите журналисти - обаче отказа да даде такъв достъп на властите.

Копенхаген вече води разследване на 9 датски банки за недостатъчен контрол върху офшорни сметки, които вероятно са използвани за пране на пари или укриване на данъци. Кабинетът възложи на полицията да разследва дали Nordea Bank, притежаваща 11 млн. клиенти, е нарушила директивите за борба с изпирането на пари.

Сделката за Panama Papers e първият случай, в който Дания решава да плати пари от бюджета, за да получи доказателства за данъчни измами.

Oще: panamapapers  panama papers  дания  данъчни измами  карстен лаурицен  копенхаген  офшорни компании  панама 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 08.09.201609:33

цялата прелест на банковия феодализъм.ако бяха истински радетели на ойроатлантическите ценности,демокрацията и правовата държава,създателите на Панама Памперс,щяха да ги дават безплатно,а не да ги търгуват като амбулантни търговци.да има едно лесно,да го натъпчат тоя свят в гушите си.лайнари.
   

оценка

+1 -0