Френската банка "Креди Агрикол" напусна Гърция | webcafe.bg
Webcafe

Френската банка "Креди Агрикол" напусна Гърция

Webcafe.bg, по Bloomberg и Reuters
17.10.2012, 13:15 (обновена 19.10.2012, 16:37)
гърция, банка

Снимка: © Getty Images

"Креди Агрикол" е банката с най-голяма експозиция към гръцкия пазар

Френската банка "Креди Агрикол" сe изтегля напълно от гръцкия пазар, след като обяви, че продава "Емпорики", която е нейна собственост от 2006 г., на третата по големина на активите гръцка банка "Алфа Банк" за 1 евро.

Сделката трябва да приключи до края на годината.

Това ще доведе до 2 милиарда евро загуби за тримесечието, съобщи Ройтерс. "Креди Агрикол" беше френската банка с най-голяма експозиция към гръцкия пазар и през последната година постоянно намаляваше инвестициите в страната.

Загубата от 2 милиарда евро идва след като на 1 октомври френският трезор съобщи, че смята да плати на "Алфа Банк" 550 милиона евро, за да придобие губещата "Емпорики". След новината акциите на френската банка очаквано са поевтинели с 1.9% до 6.28 евро за брой.

Основната функция на "Креди Агрикол", основана през 1894 г., беше обслужването на земеделските стопани. Но през 2006-а, когато френският пазар вече беше наситен, а гръцката икономика демонстрираше добри резултати, тя купи "Емпорики" за 2.2 милиарда евро.

Гръцкият трезор е най-малкият сред петте най-големи в родината си. Инвестицията се оказа неуспешна - само през 2007-а "Емпорики" приключи с печалба, през останалото време беше на загуба. Общите загуби, които гръцката банка донесе на "Креди Агрикол", възлизат към юни на 5.7 милиарда евро.

Промяната в собствеността няма да засегне българския клон на "Емпорики", тъй като от юни насам той е собственост на френската банка, която купи дъщерното дружество Емпорики Банк - България. Сделката беше одобрена и от БНБ.

Скоро след "Креди Агрикол", и "Сосиете Женерал" продадоха своята гръцка банка "Геники" за 1 милион евро на "Пиреус Банк". Французите същевременно ще инвестират 444 милиона евро, включително 281 милиона за нейното рекапитализиране, се казва в изявление на финансовата институция.

Развитието

Преди приключването на сделката "Креди Агрикол" ще отдели за "Емпорики" допълнителен капитал в размер на 2.85 милиарда евро в добавка към 2.3 милиарда евро, които гръцката банка получи през юли.

Кредитната линия от 1.4 милиарда евро "ще бъде гарантирана под формата на качествени финансови активи, избрани от "Креди Агрикол", се казва в изявление. "Емпорики" ще върне тези пари на три транша в течение на две години.

"Креди Агрикол" разглежда също така възможността да купи активи на "Емпорики" и "Алфа Банк" и възнамерява да изкупи конвертируеми облигации на "Алфа Банк" за 150 милиона евро.

"Креди Агрикол" получи три предложения за покупката на "Емпорики". Освен "Алфа Банк" заявки подадоха "Юробанк Ергасияс" (собственик на българската Пощенска банка) и Националната банка на Гърция (собственик на Обединена българска банка). За двете седмици, през които се водеха преговори, акциите на "Креди Агрикол" поскъпнаха с 20%.

Oще: банка  българия  гърция  емпорики  креди агрикол 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.10.2011, 11:48

1 Добрин Жеглов | 18.10.201212:33

Извод?!?Влагайте си парите в Гръцки банкииии!!! Много щастлив
   

оценка

+0 -0