Анализ на риска: Развръзката предстои | webcafe.bg
Webcafe

Анализ на риска: Развръзката предстои

Илиян Василев
28.06.2014, 15:19 (обновена 21.07.2014, 16:49)
Пари

Няма нищо по-ненужно от утрешна реакция на днешна криза

Противопоказно е за консултант и аналитик на рискове като мен да прави публични коментари по развиваща се в динамика рискова ситуация. Но го правя, защото няма нищо по-ненужно от утрешна реакция на днешна криза. Имам близки, роднини, приятели.

По долу са кратки бележки - които в никакъв случай не са цялостен рисков анализ, но дават посоките.

Чужди и свои

Първо, най-накрая БНБ, МВР и правителството изглежда налучкват верния тон, но не могат да се освободят от политическото опекунство, което им пречи да действат ефективно.

Важно е да се провежда тотално и активно разследване на мозъчния център на атаката, дори ако затова се посегне и на "свои". Това не е работа само на МВР, но и на ДАНС, защото има замесени външни сили.

Цветан Василев и Пеевски отдавна не са основните движещи сили и водещите фактори в развитието на ситуацията. България се клати, за да се дестабилизира на много по-високо и по-дълбоко равнище.

Валутният борд е трън в очите на мнозина, защото дава сигурност, но усилията са насочени към тихата и зад кадър ерозия, като се разчита на ограничените възможности на БНБ да се намесва с пряко финансиране на банки. Искат да оставят фасадата на борда без основи като икономически растеж, конкурентноспособност, стабилни институции и банки с доверие.

Шумът на парите

Второ, при всяко положение доверието на вложителите в българските банки (освен чрез разобличения на провокаторите) минава през единственото възможно решение - наливане на достатъчна свежа ликвидност в банките - колкото повече и колкото по-бързо, толкова по-добре.

Ограниченията на валутния борд в тази насока са ясни, но има и други инструменти - нищо, че за тях трябва време. Такава е приетата от всички ни сделка за валутния борд - не можем да печатаме пари, колкото си искаме.

Отговорни послания

Трето, трябва изключителна координация между основните институции с отношение към темата, за да се избегне разноговоренето и да се постигне точната "бленда" между съдържание, форма и място на посланията.

Ситуацията е критично напрегната и трябва точно премерени послания, защото уверенията en gros, че нещата са под контрол, като се гледа строго и се излъчва напрегност, не вършат никаква работа. Още повече, когато са бланкенти и "без сърце" - вместо да потушат, те могат да усилят съмненията.

Ако бях отговорен фактор и политически лидер (нямам желание и претенции за това), щях да кажа малко думи, но щях да ги подкрепя с изречението - "заставам пред Вас с цялата отговорност на това, което казвам, и с готовността да го защитя с авторитета и позицията, която заемам". Само когато хората разберат, че този, който говори, има какво да губи, ще му повярват.

Токов удар

Четвърто, виждате ли връзката между задържаната информация за финансовата дупка в енергетиката и преливането на кризата в банковата сфера, за която предупреждавах? Такова равнище на непрофесионализъм, каквото демонстрира това правителство в тази сфера, не бяхме виждали.

Сега всички чакат последствията на "социалните" енергийни цени, но конкретни хора спекулират за да извлекат изгоди, като залагат на неуправляемост на ситуацията. Първата и основна задача на специалните служби е да намерят и изолират силите, които "тресат" държавата и стоят за спекулантските атаки.

Забравете МВФ

Пето, един от лидерите призова веднага да се "вика" МВФ. Това е доста нескопосана реакция. Едно от най-големите постижения на България, бе да се извъкне от опеката на МВФ, защото тази институция няма безупречна репутация в годините на прехода. Тя ни диктува редица решения и политики, които не бяха ресурсно обезпечени и нанесоха значителни поражения.

Да се кани МВФ в ефир днес само по себе си е дестабилизиращо действия, наливащо "допълнително" масло в огъня. Разбирам, че сме в предизборна обстановка, но има граници на политическото говорене - там където започва националната сигурност и интересите на хората. Нали същите хора, ако утре са в правителството, ще бъдат първите, които ще съжалят за "идването на МВФ"?

Проблемът на България не е в липсата на възможност да заеме допълнителен дълг за да покрие текущи финансови нужди, а в липсата на реформи и реформатори. Спирам до тук по темата - но думата МВФ в България просто трябва да се забрави.

Край на импровизациите

Призовавам Президента - доколкото е единствената останала институция, която все още не се е намесвала в ситуацията - още веднъж да демонстрира подкрепата си за БНБ и да компенсира вакуума във властта, като обяви предварително ключовите министри в служебното правителство, които ще работят по овладяване на ситуацията със самопричинената криза в банковата сфера.

Настоящето правителство няма ресурс да се справи със ситуацията - трябват нови лица и нова решимост за да повярват вложителите и пазарите.

Горното е само малка част от рисковия анализ, който трябваше отдавна да бъде направен и да се ползва от институции, за да не се стигне до сегашната ситуация.

Oще: банки  владимир путин  данс  заем  илиян василев  мвр  мвф  разследване  южен поток 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 29.06.201418:45

Точно затова дедко, и защото знам, че българите са паникьори, избягвам да ръся някой видове глупости в публичното пространство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 29.06.201400:53

Пепе, ти къде беше през 95-та год., когато се сринаха пирамидите и през 97-ма, когато един долар стана над 3000 лв? Да не би да си ходил прав под масата? Ако падне валутният борд всички, с малки изключения отиваме в кереча. Ти от изключенията ли си? Една умна идея има в тая статия - ПО-ДАЛЕЧ ОТ МВФ. Приказките за отговорния политик са дрън-дрън ярина. Кой политик в България вдъхва доверия за 2 стотинки? А сега е време да се прояви прословутата европейска солидарност, заради която ни карат да се отказваме от всичко. В Гърция наляха 100 милиарда, за Украйна готвят над 15. Да видим дали ще дадат един цент за България.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

2 Едисон | 28.06.201421:43

Пепе, кух си като прецЪфтела пърхутка. Разбира се, че законът е измислен така, че да не защитава дребните вложители с 10-15000лв. Боли ме дедовия, че щели да ми ги изплатят след 15години, когато ще ги деноминират 1000 към 1, както вече се е случвало.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 28.06.201420:54

Аа, господин Василев, разбира се че има международен заговор срещу България. И не само Русия участва в него но и правителствата на всички Велики сили, начело със САЩ - всичките са се наговорили да бутнат банковата система в Клета Майка България.
Обаче истината е, че зад всичко стоят извънземните от Зона 51, които са се инфилтрирали в американското, и в руското също, в Путин определено има нещо извънземно, правителство и използват системата на HAARP зада облъчват българския народ с мозъчни вълни, които предизвикват паника. Задължително трябва да има намесени извънземни, иначе е много трудно да се обясни защо след получаване на анонимен мейл или СМС, иначе изглеждащи съвсем нормални хора се втурват панически да "спасяват" спестяванията си, повечето от които са в размери защитени и гарантирани със закон /ама то пък и как да очакваш от "нормален" българин да знае такива неща, свързани с права и закони/.
Аз лично днес видях три летящи чинии да прелитат над София.
   

оценка

+1 -1