Фирмата за милиарди, измислена на по бира в пъба | webcafe.bg
Webcafe

Фирмата за милиарди, измислена на по бира в пъба

Webcafe, по Би Би Си
23.10.2018, 18:51 (обновена 25.10.2018, 13:28)
мъже с бира

Снимка: © Unsplash / James Sutton

В момента Funding Circle e оценена на 1.3 млрд. паунда

Приятелите често си споделят идеи за печелене на пари, докато обръщат по някое и друго питие в пъба. Схемата обаче много рядко се превръща в бизнес за милиарди.

Само че точно това се случва, след като Самир Десаи за първи път обсъжда идеята си с двама свои стари приятели от университета.

Те се срещат за по бира в центъра на Лондон през 2008-а. По това време Великобритания и останалата част от света все още са затънали в глобалната финансова криза. Като резултат от нея банките спират да отпускат заеми за започването на малък собствен бизнес.

Ситуацията за малките фирми изглежда безнадеждна, но Самир - по това време 26-годишен консултант по мениджмънт - стига до нещо, което смята за добра идея. Той иска да извади банките от уравнението и вместо това да позволи на компаниите да заемат много по-лесно пари от друго място.

Самир Десаи

По-специално той иска да създаде онлайн платформа, на която малките фирми могат да кандидатстват за паричен заем, който идва от група фондове, поддържани с индивидуални капиталовложения. Така заемите ще се дават директно, без нуждата от посредник.

Приятелите на Самир от Оксфордския университет - Джеймс Мийкингс и Андрю Мълингър - са съгласни, че идеята потенциално е страхотна. Затова тримата решават да проучат доколко е осъществима тя. През 2009-а те напускат работните си места и започват работа по Funding Circle, който заработва следващата година.

През октомври тази година компанията се превръщат в първата компания по рода си, която пуска акции на Лондонската фондова борса.

В момента тя е оценена на 1,3 млрд. паунда. Цифрата е впечатляваща, макар и да е по-ниска от първоначалната оценка от 1,5 млрд. паунда. Самир, който в момента е на 35 години, казва, че идеята му е хрумнала, защото дори и преди световната финансова криза малките бизнеси получават трудно заеми.

Във Великобритания отнема между 15 и 20 седмици на дребен предприемач да получи заем. Самир осъзнава, че много малка част от дейността на банките е да отдава заеми на малки фирми - някъде около 5%. А дребният бизнес оказва огромно влияние върху обществото - той дава работа на 60 на сто от частния сектор. Оказва се, че има огромна пропаст между мнението на обществото и това на банките.

За да заработи Funding Circle, тримата инвестират 60 хил. паунда от собствените си спестявания. Преди това Джеймс също е консултант по мениджмънт, а Андрю е рисков брокер. Освен това тримата приятели събират 700 хил. паунда от дузина инвеститори, сред които приятели, познати и познати на познатите.

Средствата им позволяват да изградят технологичната платформа, която стои зад уебсайта, след което да започнат самия бизнес. Въпреки това да стигнат до нови инвеститори и до малкия бизнес се оказва сложна задача подобна на дилемата за яйцето и пилето - кой ще дойде първи, кандидати за заем или инвеститори?

За да привлече инвеститорите отначало, компанията им предлага сделка, при която Funding Circle плаща на вложителите 9% лихва - 7 на сто идва от клиента, а 2% са от собствените спестявания на основателите. Самир и приятелите му започват да изпращат писма до притежатели на дребен бизнес, които се оказват толкова много, че принтерът, взет назаем от бащата на Джеймс, се чупи.

Потребителите започват бавно да нарастват и през 2011-а Funding Circle осигуряват общо 2,5 млрд. паунда финансиране на малки фирми.

В момента повече от 50 хил. компании и 80 хил. инвеститори използват платформата, която през 2013-а разширява дейността си от Великобритания към Германия и Холандия.

Бизнесът печели парите си като взима от получателите на заеми такса между 1 и 7 на сто на заем, към която има и годишна такса за поддръжка от 1%. Към момента тя не отчита приходи, но Самир казва, че това е съвсем умишлено и всички средства се пренасочват към разрастването на компанията. Целта е Funding Circle да бъде първият избор за финансиране на малки бизнеси навсякъде по света.

По-рано през октомври фирмата обявява, че заемите, уредени през платформата, вече достигат 2,8 млрд. паунда - с 61% повече от миналата година. Финансови анализатори обаче предвиждат, че е възможно Funding Circle да мине през трудни времена. Предприемачите все още гледат с недоверие на подобен тип кредитиране.

Рискът е, че в лоша икономическа среда много от кредитополучателите няма да могат да обслужват заемите си и така Самир най-вероятно ще се сблъска с фалит.

Освен това начинанието му може да бъде засегнато от навлизащи регулации на пазара на кредитите - и в Обединеното кралство, и в Западна Европа като цяло.

Самир, който е изпълнителен директор на компанията, остава уверен в растежа й. Funding Circle започва да задържа постоянни клиенти, а инвеститорите са повече от въодушевени от нарастващия интерес.

Oще: funding circle  банка  банки  дребен бизнес  заем  заеми  кредит  кредитиране  малки фирми  малък бизнес  предприемачи  самир десаи  световна финансова криза  финансиране 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 24.10.201812:26

Не опетков. Не е лихварство.

Лихварите дават на заем свои пари при чудовищна лихва за много кратък матуритет. То това е целта - да не успееш да го върнеш и да ти стъпят на врата.

Тия момчета акумулират свободни средства за които плащат лихва. Отпускат заеми от тези акумулирани фондове срещу лихва. Тя би следвало да покрива лихвите на депозиторите и да осигурява още някаква оправдана печалба. Това се нарича банкиране.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

1 opetkov | 24.10.201810:48

Другото име на това инвестиране се нарича лихварство. Интересно ми е дали би било законно в България. Най-добре е да питаме "малката секира" Стоян Александров. Абе той влезе ли в затвора?
   

оценка

+0 -0