Екипът на курса "Развиване на бизнес" на Института за предприемачи на Сиско е различен | webcafe.bg
Webcafe

Лесно е

Webcafe.bg
14.09.2011, 11:15 (обновена 15.09.2011, 14:38)
Лидер

Снимка: © Getty Images

Може да се научи още за правенето на бизнес - от чуждия опит

Обичайно, екипът на един обучителен курс се състои от един или двама водещи/лектори/треньори - наричат се с различни имена.

Екипът на курса "Развиване на бизнес" на Института за предприемачи на Сиско е различен. По две причини.

Първата е, че "водещите" са фасилитатори. Коренът на тази дума означава "лесно". Това е и основната задача на фасилитаторите - да направят лесно за участниците да вникнат в съдържанието и да го превърнат в полезни знания и умения.

"Звездите" в програмата, безспорно, са гост-говорителите. Те са втората причина екипът на Института за предприемачи да не прилича на никой друг обучителен курс. Това са хора от бизнеса - мениджъри и предприемачи, които присъстват във всички сесии на курса "Развиване на бизнес".

Всички те имат какво да споделят от своя опит и преживявания на успехи и неуспехи. Освен това го правят щедро, откровено и с готовност за обсъждане и много въпроси от участниците.

Целта е една - опит директно от извора на реалната практика, който надгражда съдържанието на курса, базирано от програми на Stanford University и Cornell University.

Кои са те?

Светлан Станоев е един от основните фасилитатори в курса "Развиване на бизнес", ценен заради доброто си умение за говори за финанси за хора, които не са финансисти, и заради уменията му да обяснява бизнес модел на "нормален" език.

Светлан по произход е финансист, но в последните 6-7 години сериозно е надградил експертизата си в областите стратегическо планиране и бизнес моделиране. Заниманията с обучения за практици са му хоби от студентство, а от няколко години - и професия. Отколешни са заниманията му в областта на осигуряване финансиране за бизнес проекти.

Започва като консултант по преструктуриране на бизнеси в KPMG, след това е финансов директор на Орбител, както и изпълнителен директор на инвестиционния фонд "Серес" - в топ 3 на фондовете, инвестирали в земеделска земя, и един от най-големите земеделските производители в България.

Виктор Францес е от най-впечатляващите гост-говорители в курса "Развиване на бизнес" - заради интересния си и рядък за нашия пазар опит и свежия му стил на комуникация.

Виктор е един от основателите на Орбител. След продажбата на компанията на Дойче телеком (през Мадяр телеком), се занимаваше с мащабен проект за телеком услуги, които да бъдат финансирани от западни капитали (основно щатски), а услугата да се продава в развиващи се пазари. Неговата роля беше основно търсенето на инвеститорски пари.

Сега, заедно с Ники Горчилов, правят старт-ъп в Индия - пак телекомуникационен, в областта на високоскоростния интернет (под марката X3me).

Деян Василев е сред любимците на всички участници в курсовете на Института за предприемачи - заради своята непринуденост, ораторско майсторство и многолик опит.

Деян е сериен предприемач. Започва със софтеурната компания Eastisoft, след това стартира FinZoom - международна мрежа финансови пътеводители (Румъния, Турция, България), у нас представена от moitepari.bg.

Свъзан с тази дейности е кредитният посредник Creditland, отпреди година е и първият сайт за групово пазаруване zadrujno.bg. Дидо е аналитичен тип, с визия и прозрения за бизнеса и предприемачеството, чудесен събеседник.

Oще: бизнес  знания  курс  лектори  предприемачи  сиско  умения  фасилитатори 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

3 Scooby Doo | 16.09.201112:44

Ех, да се бях родил и аз във Финансия. Ама не, аз с тоя бг произход съм за никъде. Ще взема да кандидатствам за финансистско гражданство. И ако ми се усмихне късмета ще уча за фасилитатор
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

2 Блуждаещ читател | 16.09.201110:36

"Светлан по произход е финансист, но в последните 6-7 години сериозно е надградил експертизата си в областите стратегическо планиране и бизнес моделиране."....
Мдаа...майсторски казано, чувствам че трябва да се заема със стратегическото надграждане на експертизата си в областта на изказа. Че с произхода си (нефинасистки) май не ставам за "фасилитатор". Много фасилитатори, много фертилизатори по тоя свят... Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 15.09.201119:21

мани мани ^^
   

оценка

+0 -0