От нас за вас | webcafe.bg
Webcafe

От нас за вас

Димитър Събев
01.05.2011, 20:26 (обновена 07.05.2011, 10:16)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Прогнозите са трудно нещо, справка - Дянков

Нижат се неусетно ден след ден, месец след месец, след зимата идва пролет, наближава лято - и ето управлението на ГЕРБ върви към края на втората си година. Съответно и срокът на службата на финансовия ни министър и вицепремиер Симеон Дянков е почти преполовен.

Вперило взор в бъдещето, в отговор на изискването на Брюксел и нашите закони, финансовото ведомство изготви бюджетната си прогноза за периода 2012 - 2014 години. Следващите парламентарни избори са в средата на 2013 г. Кой знае кой ще ги спечели? Но новият (надявам се) шеф на финансите още дълго ще се стряска от призрака на Дянков.

Прогнозите са трудно нещо

Запознах се с интерес с този некратък прогнозен документ. Но трябва да призная, че докато четях за бъдещ спад на инфлацията, намаляване на безработицата, дисциплиниране на разпоредителите с бюджета, дори за леко нарастване на средната работна заплата, вниманието ми постоянно се отклоняваше.

И то не заради друго, ами защото още в самото начало погледа ми спря една кръгла сума, 75.575 млрд. лева. Това, според бюджетната прогноза, би следвало да е размерът на брутния ни вътрешен продукт през 2011 г., подчертавам по текущи цени.

Същевременно си спомних, че според Консолидираната фискална програма, гласувана от депутатите в парламента, БВП на България за 2011 г. би следвало да бъде 77.076 млрд. лева. Тази прогноза за БВП беше направена през септември 2010 г.

Имаме черно на бяло намаляване с 1.501 млрд. лв. или с почти 2%, на номиналния прираст на българската икономика. Признайте, сериозна преоценка. А и твърде изненадваща.

Усилията ми да разбера на какво се дължи този внезапен брутен песимизъм дотук удрят на камък. Може би правителството очаква инфлацията да е по-малка от първоначалните предвиждания? Надали, щом разчетите за 2011 г. са правени при цена на петрола 80 долара за барел, тоест с 50% по-ниска от актуалните котировки на петрола сорт Брент.

Впрочем тази нереалистична оценка за цената на петрола се компенсира отчасти от нереалистичната прогноза за цената на долара: правителството в новата си бюджетна прогноза чака валутен курс 1.478 лева за долар средно за 2011 г., докато в чейндж бюрата в петък доларът струваше 1.32 лева.

Тоест, евтиният долар ще компенсира по-голямата част от грешката в петрола и нямаше да имаме основания за упреци, ако не беше загубата от 190 млн. лв. заради валутно - курсови разлики при преоценка на дълга през 2010 г.

А може би правителството вече не очаква да получи 450 млн. лв. от приватизация през 2011 г.? Това не е невероятно, виждайки какви депесарски бастиони се вдигат в "Булгартабак". И така да е - остава един брутен милиард по-малко.

Не че съм привърженик на тоталната приватизация, но прави впечатление как приходите от приватизация намаляват до 124 млн. лв. през 2012 г., 44.5 млн. лв. през 2013 г. и 0 лв. през 2014 г. Повече реализъм, осъзнаване на ползите от държавната икономика или просто няма да е останало вече какво да се продава?

Тавани без под

Най-занимателно при четене на бюджетната прогноза е сравнението между разходните тавани на различните държавни органи и ведомства.

Президентството, според плана на Дянков, догодина ще има право да похарчи най-много 4.7 млн. лв. Нищо пари, разбира се, но спрямо отпуснатата на администрацията на Георги Първанов сума през настоящата година, налице е над 13% увеличение. Да не би пък да е за нуждите на някой нов, любим на народа президент, по възможност от ГЕРБ?

Твърде възможно да е точно така, защото след всички официални упреци към разточителството на президентската администрация, през 2014 г. на новия президент ще бъдат дадени 5.1 млн. лв., или с близо милион лева повече, отколкото сега.

В същото време, разходните тавани за Министерския съвет се свалят от сегашните 77.75 млн. лв. на 67.4 млн. лв. през 2012 г. Доста сериозно свиване на черния колан на Борисов, евентуално.

Общо нелихвените разходи на правителството през 2012 г. се очаква да нараснат с 6.7%, или доста над планираната 3.3% инфлация за периода. Например финансовото ведомство догодина вменява само на себе си правото да изхарчи с 22 млн. лв., или с 8% повече.

Да харчат. Много повече да похарчат, ако от това ще има полза - и ако има как да си покриват разходите с достатъчно приходи. Засега надеждите се възлагат на европейските помощи: през 2012 г. чакаме с 1.86 млрд. лева повече помощи, отколкото през 2011 г. Прирастът на данъчните приходи, за сравнение, се очаква да е малко над 1 млрд. лв.

Тоест в момента реално чупим икономическия закон, че без да се тегли заем не може да се харчи повече, отколкото се разполага. За заемите на държавата ще говорим след малко, а за заемите на хората и фирмите прогнозата на финансовото министерство е лаконична: банките в България (разбира се, най-стабилни в Европа) изпитвали "невъзможност" да отпускат повече кредити на частния сектор.

Тази невъзможност в някои области на човешката физиология се нарича импотентност. Но да не изпадаме в деликатни подробности. Горчивата истина е, че българите не разполагат с Европейски съюз, за разлика от правителството. И скромните очаквания на МФ за ръст на данъчните приходи демонстрират, че правителството е напълно наясно с това. И с възможностите си за по-висока събираемост.

Няма пари, действайте

От една страна, безработицата ще се запази висока, има много рискове от всякакъв вид и заплатите няма да се увеличат чувствително - посочва се в прогнозата. От друга страна, изсипват ни цял куп заучени фрази за "възстановяване на потреблението", което щяло да вдигне приходите от косвени данъци и изобщо националния БВП.

Както каза наскоро един профсъюзен лидер, капитализмът работи с пари. Няма как без пари да се прави пазарна икономика. Подозрително е противоречието, заложено в бюджета на правителството - няма пари, действайте. Наистина, в последно време на строителния пазар се предлагат висящи тавани, но все ми се струва, че таваните на националните финанси трябва да са по-близо до пода.

Дълг за нашите деца

Цитирам: „В сравнение с края на 2010 г. държавният и държавногарантираният дълг се увеличава в абсолютна стойност с 1.137 млрд. лв., а като относителна стойност спрямо БВП с 1.6%".

Това е добре да се знае. Въпреки че дългът на България е нисък по европейските стандарти - само 15% от БВП, или 10.5 млрд. лева, дългът на държавата нараства и в момента е най-високият от 2006 г. насам. Планира се да стане още по-висок.

Засега основен източник за нов дълг е вътрешният пазар на ДЦК. Банките, страдащи от „невъзможност" за добри сделки по отпускане на кредити поради измъчения характер на българската икономика, предпочитат да си влагат парите в държавни облигации, които им носят нелош процент.

Колкото повече се тегли назаем, толкова повече има да се плаща - както главници, така и лихви. През 2011 г. по дълга си ще платим общо 1.434 млрд. лв., през 2012 г. над 1.7 млрд. лв., а през 2013 г. - забележете - 2.966 млрд. лв. Три милиарда лева дълг - с онези 818 млн. евро, оставени ни в наследство от министър Велчев. Да не забравяме и велчевите почти 1.1 млрд. долара, платими през януари 2015 г.

А какво ще е наследството на мистър Дянков? До 2014 г. той планира да емитира нови ДЦК на вътрешния пазар за 1 - 1.2 млрд. лева годишно. Същевременно и финансирането от външни пазари „ще бъде подложено на внимателен и задълбочен анализ": МФ ни напомня, че има позволение да привлече общо 3.9 млрд. лева дълг само през 2011 г.

Ефектът Дянков се проявява и по друга линия. Когато той идваше на власт, на 17 юли 2009 г. фискалният резерв на правителството в БНБ беше 7.3 млрд. лв. Към 21.04.2011 г., от когато са последните данни, фискалният резерв в БНБ е 4.129 млрд. лв. Откъдето и да го погледнеш, от националните резерви - без да имаме магистрали, нова АЕЦ или по-високи пенсии, са загубени три милиарда.

Oще: 2013 г.  банки  бвп  брюксел  бюджетна прогноза  дълг  икономика  инфлация  кредити  петрол  приватизация  прогнози  симеон дянков  финанси  цени 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

14 Vasil | 04.05.201119:11

Дянков е поредната марионетка сложена да съсипе България . Хотелчев ни продаде на банкерите . сегашния палячо- некадърник обаче също е много опасен защото за разлика от Велчев е и продажен и некадърен .
Неолиберализмът е доктрината с която МВФ и Световната банка разсипаха не 1 и 2 държави от 3я свят . тази политика ни се налага и на нас още от 90-та година при планът Ран-Ът а сега при Дянков се прилага в чистата си форма - РАЗСИПИЯТА ЩЕ БЪДЕ ТОТАЛНА ДОКАТО БЪЛГАРИНА ТЪРПИ .
ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА

Такива лекета като Дянков в Китай ги бесят
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

13 Крив Макарон | 04.05.201114:36

Не след дълго ще стане ясно, че вече и основния критерии в полза на това правителствто на невежеството е паднал, критерият "по-добре от предишното". Вече не е по-добре. Вече я ясно, че е по-зле и само на разни далавераджии и неграмотни селени не им е ясно.
Ето какво се получава: расте дълга, намаляват резервите, расте безработицата, пада качеството на образованието и здравеопазването, а БиБитко строи магистрали. Строи ги той, но всъщност ние плащаме нереално високи цени, а евроъюза доплаща 15-25%. При това ги строи без да прави Оценка на въдействието върху околната среда, без изграждането на канавки, със занижени инженерни качества и т.н. При това на цени по-високи от средните за Европа!?
При все, че тия магистрали ще ги ползват все по-малко българи, все по-бедни и неграмотни...

п.п. Виждам, че хора с "добро" икономическо образование си чешат егото, като иронизират автора. Ми, нека го чешат...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 22:24

12 Viktor Dechev | 02.05.201123:54

Автора да не е някой "експерт" от ИПИ? Много щастлив

"Общо нелихвените разходи на правителството през 2012 г. се очаква да нараснат с 6.7%, или доста над планираната 3.3% инфлация за периода"

Нещо връзката между двата показателя ми се губи . Но може би сега е времето за 1-я български Нобелов лауреат. Много щастлив

"с онези 818 млн. евро, оставени ни в наследство от министър Велчев"
Хм... по 2 левчета за евро 1636 млн .. незнам, ако сравняваш левовете с левове , а еврото с евро може и да ти излезе сметката. Усмивка

И това само на четене отгоре отгоре. Зле колега - зле Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

11 Mile Manolov | 02.05.201118:22

Fraxinus ората "пожари" гасат с пари ^^
Като занема ще преоткрият народната мъдрост "да си ближеш 'уя за сол" и ще се свърши филма. текста четоха и т.н. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2010, 16:11

10 Saint | 02.05.201117:01

10 Fraxinus | 02.05.2011 16:42,

Цитат: "ОПУКАХМЕ ГИ"!
Остава ти да познаеш на кого са думите.

Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

9 Fraxinus | 02.05.201116:42

Хубаво ще е , ако има икономисти в този форум сред читателите, да обяснят на непросветените в материята (като мен) последния абзац на статията - или с други думи , какви според тях и икономиката могат да бъдат причините за такова намаляване на фискалния резерв,както е посочено? Просто ще се радвам да чуя експертно мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

8 Lara Croft | 02.05.201113:18

"Пожелателно мислене" е икономически термин и представлява формирането на убеждения и вземане на решения в съответствие с това, което може да бъде приятно да си представим, а не чрез контакт с доказателства , рационалност или реалност.

В случая на автора му е приятно да си представя как я Станишев, я Костов ще се върнат на "бял кон". Готов е да плати и цената за това - вижда държавата докарана до пълен колапс, като при Виденов. Смее се Е то това не е кой знае каква цена - нали рибата се лови най-лесно в мътни води.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 02.05.201112:57

Таман тоя резерв ще стигне до края. После пускайте водата и гасете ламбата доде се измъквате от БГ Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 16:42

6 Iivaylo Kirov | 02.05.201112:19

Пак промивате главите на хората ... и един ден това ще доведе до последици , които ще засегнат и Вашите деца ... и техните деца ! Мръсно племе са това драскачите ... гледат едностранчиво ... ЗДРАВЕ дА Е ! нА МНОГО ХОРА ВЕЧЕ НЕ ИМ ПУКА ! Заслужавате си положението в което се намирате .... жалко че не го осъзнавате ! И най лошото е че нямате идея как да го промените ... Революционери такива Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

5 LaForce | 02.05.201112:17

Не не това че са нараснали спестяванията не означава че "домакинствата" са спестили... спестили са много малко хора но много много пари. Това е върховно прецакване на "бедните". Домакинства на икономически език е различно от това което ти си имаш в предвид в нормалния език. Това просто доказва, че въпреки тоталното обедняване (заплатите не растат/ цените растат > домакинствата обедняват) има малка част от хората, който харчат който са се обогатили толкова че могат да променят статистическите данни... не го ли чаткаш?!
   

оценка

+0 -0