Меко кацане или сериозна турбуленция за Турция | webcafe.bg
Webcafe

Меко кацане или сериозна турбуленция за Турция

Webcafe.bg, по CNN
23.09.2012, 16:48 (обновена 24.09.2012, 13:05)
Турция

БВП на южната ни съседка е $773 млрд.

Разположената на два континента Турция е портал за внос на петрол и газ в Европа, а икономиката й се е утроила по размер през последното десетилетие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на държавата сега се равнява на 773 милиарда долара.

Турция стои и зад четвъртата буква на новия акроним, сътворен от Goldman Sachs (инвестиционната банка, която навремето идентифицира БРИК) за обозначаване на стабилните и бързоразвиващи се държави - МИЮТ: Мексико, Индонезия, Южна Корея и Турция.

Ала след зашеметяващия растеж от 8.5% и 9% през последните 2 години, държавата изглежда е застигната от сериозна турбуленция

Инвеститорите горят от нетърпение да разберат дали турската икономика може да се стабилизира след притеснителния ръст от едва 2.9% през второто тримесечие на 2012 г.

Мехмед Шимшек, бивш инвестиционен банкер и икономист от Лондон, който понастоящем е финансов министър на Турция, е уверен, че настоящото тримесечие е дъното. "Очаква се скромен растеж и през третото тримесечие, ала от четвъртото нататък смятаме, че ще настъпи подем," заяви той пред CNN.  

Централната банка на Турция предприе мерки за засилване на икономическия растеж с по-голямо от очакваното съкращение в размер на 1.5% на основния лихвен процент на 18 септември, достигайки до 10%. След като вече американският Федерален резерв, Европейската централна банка и националната банка на Япония предоставят по-голяма ликвидност, Турция вярва, че има място за маневри.   

"Този ход от страна на Турската централна банка трябва да бъде отчетен в контекста както на вътрешнодържавните, така и на международните обстоятелства," заяви Симсек по време на интервю в Анкара. "Икономическото забавяне е отчасти микроменажирано. То е част от прехода към по-устойчив растеж".

Правителството обаче е изправено пред други проблеми. То изпитва трудност да контролира два големи изблика на насилие пред самия му праг


Сирийските бегълци продължават да нахлуват в държавата, като понастоящем официалните данни са, че броят им е около 80 000, а освен това кризата с кюрдските активисти в югоизточната част на държавата се задълбочава. Анкара вече обяви, че не е в състояние да приеме повече от 100 000 бежанци.

И двете предизвикателства ще продължават да застрашават доминиращата роля на Турция като търговски център между Изтока и Запада, ако ескалират и се проточат с години, вместо с месеци.  

Ала това забавяне си има и своята положителна страна. През годините на светкавичен растеж, икономистите се суетяха около двуцифрения дефицит по текущата сметка на страната.

Вносът се е забавил, а износът процъфтява, отбелязвайки растеж от 20% през второто тримесечие, въпреки цялостното забавяне в Европейския съюз.

Дефицитът е успял да спадне от 10% от БВП до по-разумните 7.4%, а финансовият министър се е устремил да свали този процент до 6 на сто в рамките на следващите две години.

Oще: икономика  турция 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.