Чешкият премиер: ЧЕЗ е държава в държавата | webcafe.bg
Webcafe

Чешкият премиер: ЧЕЗ е държава в държавата

Webcafe
28.02.2018, 10:08 (обновена 01.03.2018, 09:26)
Бойко Борисов и Андрей Бабиш

Снимка: © Facebook, Бойко Борисов

Цялото интервю на Андрей Бабиш за продажбата на ЧЕЗ

Спорните моменти около сделката за ЧЕЗ се увеличават и темата продължава да бъде актуална. На фона на изказванията на опозицията и на управляващите ситуацията допълнително се натяга с обвинения, спекулации и предположения.

Интересна обаче е гледната точка и от чешка страна. Във вторник премиерът в оставка Андрей Бабиш даде интервю за смятания за близък до властта и до неговите интереси в. "Lidové noviny" (LN) във връзка със сделката между ЧЕЗ и "Инерком".

Препечатваме превод на интервюто му за изданието:

Министър-председателят Андрей Бабиш (АНО) не харесва събитията, които са поели странен ход след продажбата на инвестициите на ЧЕЗ в България през последните дни. Според Бабис, сянката на съмненията в бизнеса с милиарди долари трябва да бъде обяснена от лидерите на енергийния гигант.

LN: Смятате ли за вярно, че ЧЕЗ е завършила продажбата на българския си клон?

Бабиш: Това е въпрос, на който трудно мога да отговоря. От самото начало критикувах ръководителите на ЧЕЗ за действията им на Балканите. Считам, че техните сделки са неблагоприятни, непрозрачни и странни. С продажбите на компании в България, главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш ме увери от самото начало, че това е прозрачен процес с ясен и добре познат колега (наречен българската компания Inercom). Той ми каза, че Надзорният съвет следи всичко и постоянно получава информация за сделката.

LN: В България продажбата е изненада. В петък енергийният министър на страната Теменужка Петкова подаде оставка. Това изненадващ ход ли беше?

Бабиш: Аз съм шокиран от това, което се случва в България. Освен това премиерът Бойко Борисов заяви, че цялото нещо се разследва от различни органи. Аз не разбирам сегашната ситуация изобщо. Генералният директор на ЧЕЗ трябва да обясни на Надзорния съвет, какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля много негативна сянка върху цялата сделка.

LN: Смятате ли, че процедурата и подписът на договора с "Инерком" ще бъдат прибързани? Проверил ли е Надзорният съвет фирмата купувач по-задълбочено?

Бабиш: Не знам. Знам само, че представителят на Министерството на финансите, а именно зам.-министърът Андре Ланда, не е търсил дългосрочна сделка. Според нашата информация и медийна информация изглеждаше, че насрещната страна, "Инерком", е странна. Ръководството на ЧЕЗ ни увери обаче, че всичко е наред. Въпреки това министърът на енергетиката на България подаде оставка...

LN: Решихте ли случая с българския министър-председател? Според българските медии сте се чули по телефона в петък.

Бабиш: Не, не сме се чували. Видяхме се в Брюксел. Но там не разглеждахме въпроса, защото не беше двустранна среща и нямаше време.

LN: И смятате ли да обсъдите темата?

Бабиш: Не мога да се меся твърде много, защото ЧЕЗ не е 100% собственост на държавата. Спомняте си добре, че преди се опитахме да предотвратим продажбата на апартаменти на ЧЕС в Писнице и проблемите на наемателите им. ЧЕЗ не ни уважава, повече или по-малко тази компания прави, каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата.

LN: В понеделник LN съобщи, че част от парите на "Инерком" трябва да дойдат от компании, свързани с грузинско-руския милиардер Пао Гамонгешивили. Съмнения за този предприемач включват, освен всичко друго, и това, че той е въвлечен и в схемата с данъчни убежища, публикувана в "Paradise Papers" и в Offshore Leaks". Не е ли това повод за притеснение на Надзорния съвет на ЧЕЗ спрямо цялата сделка?

Бабиш: Разбира се, това е негативно. Повтарям отново, реакцията на българските политици и оставката на българския министър за мен са повод за притеснение. Това определено е негативна информация.

LN: Българската банка за развитие отрече да е давала гаранция или да е проявявала интерес към сделката, както беше заявено от "Инерком" в документите към Надзорния съвет на ЧЕЗ гаранция, за да рефинансира заема от Европейската банка за възстановяване и развитие. Не е ли това още един проблем за надеждността на бизнеса?

Бабиш: Ако някой е представил неверни данни пред Надзорния съвет на ЧЕЗ, това ще бъде голям проблем. Аз съм много неприятно изненадан. Дейностите на ЧЕЗ в България не са печеливши, а продажбите на местни компании се оказват лоши. Да видим как ще се развият нещата. Трудно бих могъл да да говоря от името на ЧЕЗ, тъй като тя не е изцяло държавна компания.

Oще: андрей бабиш  бабиш  българия  инерком  интервю  инчерком българия  министър-председател на чехия  продажбата на чез  чез 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.