Нашият човек в Панама | webcafe.bg
Webcafe

Нашият човек в Панама

Webcafe
05.04.2016, 09:02 (обновена 05.04.2016, 19:27)
панама

Как България прочете #PanamaPapers

Най-голямото изтичане на конфиденциални документи в историята. Разбиване на "черните кутии", през които се преплитат скритите мрежи за влияние на световните лидери. Изобличаване на лицемерието, с което новото поколение политици излязоха на сцената като "спасители" след икономическата криза.

Всички тези определения се отнасят за аферата #PanamaPapers, чиито първи разкрития бяха публикувани на 3 април след едногодишните усилия на стотици журналисти да разшифроват изтеклата през Sueddeutsche Zeitung вътрешна кореспонденция на "Мосак Фонсека".

Ефектът от първичния взрив на публикациите се усети по цял свят. Разкритията за офшорното дружество на исландския премиер предизвикаха правителствена криза в Рейкявик, описана като "най-тежкият срив на доверие в историята на парламента".

Кремъл, който попадна в центъра на разследването, обвини международните журналисти в съучастие в конспиративен опит за дестабилизация на Русия.

Френският президент Франсоа Оланд пък определи #PanamaPapers като "добра новина" за борбата срещу укриването на данъци и обяви, че веднага щом се появят документи, ще бъдат проведени разследвания и делата ще стигнат до съд.

Нашият човек в Панама

Формално, офшорните компании представляват напълно законен инструмент, стига собствеността им и произходът на парите в тях да бъде декларирана надлежно.

Те се използват включително от големи частни фондове за намаляване на риска при опериране на несигурни пазари - такъв е примерът в България и останалите страни от Централна и Източна Европа след краха на комунистическите режими.

По данни от 2015 г. на БНБ се оказва, че Сейшелите и Британските Вирджински острови са сред най-големите чуждестранни инвеститори в България, а общата сума на офшорния капитал в страната - включително от зони като Люксембург, Малта, Кипър и Швейцария - е в размер на 7,5 млрд. евро.

Oчевидно обаче има сериозен проблем, когато анонимността на данъчните оазиси се комбинира с политическа власт.

Неслучайно най-важният акцент на панамските документи беше осветяването на държавните елити, които крият активи за милиони в офшорни зони, без да декларират произхода им и без да платят дължимите данъци.

"Прикриването на пари през офшорни зони не е просто схема за укриване на данъци от т.нар. 1% - най-богатите хора в света. Тук има скрита търговия с влияние чрез тези пари", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, пред Webcafe.bg

Нещо повече - в резултат на подобни схеми се стигна до тежката дестабилизация на световните пазари през 2008 г.

"Този фактор на стабилност няма как да се преглътне. Липсата на регулация може да доведе до катастрофа".

Той обръща по-специално внимание на странния казус с офшорките на арабските държавни ръководители.

Сред клиентите на "Мосак Фонсека" се оказаха кралят на Саудитска Арабия Салман, бившият емир на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани и др.

От данните на #PanamaPapers се оказва, че крал Салман е използвал сложна схема с две компании, регистрирани в Люксембург и Британските Вирджински острови, за да изтегли ипотечни заеми за две луксозни жилища в центъра на Лондон. Третата му офшорна фирма е създадена, за да стопанисва моторна яхта, кръстена на името на кралския дворец в Риад.

"При абсолютната власт, която държавното устройство на Саудитска Арабия дава на краля, за него няма никаква необходимост да крие парите си. В този случай офшорните сметки имат съвсем различна идея", смята Тихомир Безлов.

Той коментира, че анонимните дружества биха могли да се използват за плащане на услуги, които не бива да стават обществено достояние - например, за финансиране на закупуването на въоръжение или за лобиски услуги в САЩ и Европейския съюз.

Колапсът след световната икономическа криза беше един от водещите двигатели на въвеждането на ограничения за дейността на офшорните компании, като най-драстичните усилия бяха положени в САЩ от администрацията на Барак Обама.

ЕС също се опита да въведе ограничени регулации за ограничаване на влиянието на дружествата, регистрирани в "данъчни оазиси".

Дори в България беше приет специален закон по идея на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, който ограничи част от правата на офшорните дружества в обществения сектор (съвсем скоро обаче предстои текстовете му да бъдат тежко ревизирани, виж карето).

Натиск за разхлабване на възела около офшорките има в целия Европейски съюз и идва най-вече от страна на Великобритания - метрополия на голяма част от отвъдморските зони с преференциални данъчни условия и един от най-предпочитаните "данъчни оазиси" за чуждестранни лица.

Изтичане през сито

И все пак, анализът на информацията от #PanamaPapers повдигна доста въпроси без отговор.

Един от основните проблеми е, че за разлика от платформата на Wikileaks тук липсва достъп до пълната база данни, с които разследващите журналисти са работили през последната година.

"На практика ние не разполагаме с документи, а само с "разказ", който преди всичко е фокусиран върху трансферите и мрежите на влияние на руския президент Владимир Путин", коментира Тихомир Безлов от Програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията" пред Webcafe.bg.

В сайта на проекта са систематизирани данни за броя и имената на офшорните фирми, както и на участниците в тях според националността им, но липсва регистър, в който всеки може да направи самостоятелна проверка на лицата, представляващи интерес.

Логиката на подобно ограничение на достъпа е преди всичко в това да не бъде търсена отговорност от редакцията или организацията, която публикува документите. Явно контролът на информацията е предназначен, за да не се засегнат интересите на хората, които са добросъвестни и нямат вина, казва Безлов.

Той обръща внимание и на факта, че е разкрит подробен списък на правителствени ръководители от страни от Третия свят, но очевидно прави впечатление липсата на водещи политици от развити икономически държави. С едно изключение - Исландия.

Засега подробностите от разследването, посветени на България, са известни единствено на журналистката Алексения Димитрова от в. "24 часа", която е член на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Информацията на изданието обаче се ограничи само до това да посочи, че в данните от "Мосак Фонсека" присъстват поне 150 фирми, посредници, собственици и акционери от България, без да се посочват кои са конкретните играчи зад офшорните схеми и дали сред тях има лица, които заемат публични длъжности.

Пълните списъци би трябвало да бъдат публикувани до началото на месец май - а първият им читател, оказва се, ще бъде директорът на НАП Бойко Атанасов.

Oще: британски вирджински острови  делян пеевски  документите от панама  досиетата панама  законът на пеевски и цонев за офшорките  изтичане на информация  исландия  кипър  офшорка  офшорлийкс  офшорни зони  офшорни фирми  панама  сейшелите  тихомир безлов  търговия с влияние  център за изследване на демокрацията 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

10 GETI | 06.04.201616:57

първо пишеш едно,после друго и след тва се правиш на луд.
само не знам,що се буташ да правиш конкуренция на Скалето не разбирам
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

9 gothic | 06.04.201612:30

Не, пиле, не. Мога при желание от твоя страна да ти пратя и линк към статията, където седи този коментар. А другото, което главата ти отказва да проумее, е че корупция има НА-ВСЯ-КЪ-ДЕ, и това не е тайна за никого. Но в нормалните държави има достатъчно и за простолюдието. Само си помисли у нас така ли е?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

8 GETI | 06.04.201610:57

аха,начи ти си го писал Много щастлив ..и кво си писал:
„В САЩ, както и в повечето Западни страни, няма корупция от типа "лява ръка - десен джоб". Т.е. открадване на големи количества пари, за които единствения проблем за крадците е легализирането им“
*************
а,аз кво съм писал,че в САЩ и Западните страни ИМА корупция.
и на тва ли му викаш потвърждение,на което ти си писал?
луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

7 gothic | 06.04.201609:44

Гети, симпатяго.... Не виждаш ли бе, рожбо, че с твоите цитати само потвърждаваш това, което съм написал???
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

6 GETI | 05.04.201615:47

gothic | 05.04.201613:04
Geti, мързи ме да ти обяснявам, затова ето ти наготово един коментар по въпроса от друг сайт:
В САЩ, както и в повечето Западни страни, няма корупция от типа "лява ръка - десен джоб". Т.е. открадване на големи количества пари, за които единствения проблем за крадците е легализирането им...
***************************
Шокиран Шокиран Шокиран
добре си се сетил да кажеш,че цитираш,а не ти се смеем на щуротиите muhihihihi
"11.5 millions documents. 200, 000 companies. 40 years of records. Not a SINGLE American found? Ya right"
а най-голУемите крадци (САЩ) викат ,дръжте крадеца Много щастлив

е ви истинските суми:
Разследване на James Henry, икономист, юрист, член на управителния съвет на мрежата на Tax Justice, бивш главен икономист в McKinsey & Company , експерт по офшорни сделки: По света се въртят 21 до 31 трилиона долара в офшорни сметки! Тази сума е равна на БВП на САЩ и Япония взети заедно.
Тези суми са изтекли в тайни сметки в Швейцария и Кайманите. Според Хенри 20 те най-големи частни банки, вкл. UBS, Credit Suisse, HSBC, JPMorgan, Pictet, Deutsche Bank, BNP Paribas, Barclays,Citigroup/SSB/Morgan Stanley, Deutsche Bank, BankAmerica/Merrill Lynch,JPMorgan Chase,Goldman Sachs...въртят повече от 6,3 трилиона долара.
http://www.democracynow.org/2012/7/31/exhaustive_study_finds_global_elite_hiding
и самия доклад:
http://www.taxjustice.net/cms/upload/pdf/Price_of_Offshore_Revisited_120722.pdf

хора, това е новина от юли 2012 г. някакво развитие оттогава?
някой да е разследван, обвинен, осъден? няма!
недопустимото е сега, че от всички стотици собственици на сметки, се набива вниманието върху десетина.
утре breaking news ще е:
Путин и Асад са закусвали деца при срещата си в Москва. децата са били живи, докато са изяждани.
айде нЕма нужда! Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 05.04.201615:10

Законно било но трябва да бъде декларирано.Е значи Путин трябва да декларира че има познати със сметки в офшорни зони.Това може да го роди само болен мозък като Роко от Мароко.Ало зомбита.Правете разлика между изтекла и подадена информация.Службите работят по служебна характеристика.Журналята работят за задоволяване на финансов интерес.Плащат ми и АЗ огласявам това което ми е подадено.Който има претенции да ме съди.Ама белята /омаскаряването/ вече е свършило своята задача.Забележете.Залага се на пушилката а не на реално свършената работа.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

4 rare case | 05.04.201613:59

gothic, и до утре да обясняваш, все тая. Някои хора имат патологична настройка на мисленето. Аз го наричам увреждане тип "партиен секретар"/...ти права си, когато съгрешиш дори/. Не важат никакви доводи, никаква фактология...нищо.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

3 gothic | 05.04.201613:04

Geti, мързи ме да ти обяснявам, затова ето ти наготово един коментар по въпроса от друг сайт:

В САЩ, както и в повечето Западни страни, няма корупция от типа "лява ръка - десен джоб". Т.е. открадване на големи количества пари, за които единствения проблем за крадците е легализирането им. Корупция от този най-прост вид има в неразвитите държави - Русия, Мексико, Китай и пр. Няма да срещнете обаче имена на политици от Дания, Австрия, САЩ, Германия, Холандия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Канада, Австралия и пр. Ще лъснат имена на политици от Русия, бившите страни от СССР, Китай, Арабляците, Африка. Дори БГ политици няма да видите там, защото отдавна се научиха да действат поне с подставени лица.


А относно това, какво и колко произвежда /и колко внася/ Русия - чети тук:


http://customs.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=21621:-2015-&catid=53:2011-01-24-16-29-43
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

2 GETI | 05.04.201611:46

тва си е едно хубаво,публично дискредитиране на личности..
само от САЩ няма, хора престъпили закона! браво на тази държава... Пляскане
по силата на Закона за финансовата амнистия в Русия се завърнаха доста милиарди,именно от офшорни зони.това пречупи острието на западните санкции.
пък и трябва да се съобразяват,че Русия сама произвежда около 90%от нужните й стоки!
а САЩ са в основата на създаването на офшорните зони, но явно вече не са им нужни и притиснати от световната икономическа криза режат живо месо.

.. и една малка историческа екскурзия!
"The United States of America's intentions to influence the area (especially the Panama Canal construction and control) led to the separation of Panama from Colombia in 1903 and the establishment of it as a nation (the United States intensively encouraged the Panamanian separatist movement).[19] From 1903 until 1968, Panama was a constitutional democracy dominated by a commercially oriented oligarchy. During the 1950s, the Panamanian military began to challenge the oligarchy's political hegemony"
https://en.wikipedia.org/wiki/Panama
Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 05.04.201611:37

Въпросната Алексения Димитрова е оторизирана от ICIJ да дава информация или само тя е правила разследване за България и само тя и никой друг знае кой и какво е офшорвал от БГ към Панама?
   

оценка

+0 -0