Най-добрите за бизнес: Китай и Великобритания | webcafe.bg
Webcafe

Най-добрите за бизнес: Китай и Великобритания

Webcafe.bg
14.05.2012, 10:46 (обновена 14.05.2012, 12:09)
китай

Снимка: © Getty Images

От развитите и бързо развиващи се пазари Китай е лидер като държава, в която разходите за промишлено производство са най-ниски

За да намерят на картата мястото, където е най-лесно да се прави бизнес, известната консултантска и одиторска компания KPMG са взели за база нивото разходи за стартиране на предприемачество в САЩ и са го сравнили с другите 13 водещи икономики в света.

Според получените данни, от 9-те най-развити страни в света най-изгодно е да се стартира бизнес във Великобритания (този резултат се обяснява също и с понижението на курса на британския паунд), а най-скъпо от всички - в Япония, където средно разходите за бизнес са с близо 10% по-високи, отколкото в САЩ. Сред бързоразвиващите се икономики лидер е Китай.

След Великобритания е Холандия. Обединеното кралство изпреварва всичките пет големи развиващи се икономики, които за първи път KPMG включва в подобен рейтинг: Китай, Индия, Мексико, Русия и Бразилия. По ниво на ниски разходи за стартиране на бизнес Русия е на предпоследно място от останалите развиващи се икономики, а в общата класация на всичките 14 държави е четвърта.

Според анализаторите на KPMG, да се прави бизнес в Китай е с 25% по-евтино отколкото в САЩ. В Русия, страна, където сивата икономика е 42 на сто (по данни на Световната банка) този показател е 19.7%.

В изследването за 2012 г. сред петте бързоразвиващи се икономики за първи път се сравняват разходите им, като най-добрите условия предлагат Индия и Китай. Разбира се, предимствата са ниското заплащане на труда, при това в Китай най-ниските разходи са за предприятията в промишления сектор, а в Индия - за заплатите в сектора на услугите.

Нивото на заплащане в Русия и Бразилия е по-високо отколкото в Китай и Индия, но два пъти по-ниско от заплатите в развитите страни. Русия е лидер по привлекателна бизнес среда от гледна точка на разходите за електричество и газ.

Но не всички разходи в бързоразвиващите се страни са по-ниски от тези в развитите. Например наемите на производствени бази в Канада и САЩ са по-ниски отколкото в Китай, Мексико и Бразилия. Слабото място са високите наеми: Русия е на първо място по скъпотия при наемане на производствени бази, и втора след Великобритания по високи цени при наемане на офиси.

Изследването показва, че разходите за наеми са най-изгодни не в Китай или Индия, а в Канада и САЩ. Сравнявайки отделни сектори на икономиката, то най-изгоден в сравнение с другите държави е бизнесът на цифровите технологии - Русия е на трето място в този рейтинг (с близо 40% по-изгодно отколкото в САЩ).

Според проучването на KPMG по разходи за дейности в сектора на цифровите технологии най-атрактивна е средата в Канада, Великобритания и Холандия, а в най-бързо развиващите се страни като цяло са най-ниски разходите за този бизнес в Индия, Китай и Русия.

Разходите в Бразилия са по-високи, отколкото в останалите развиващи се пазари и това се дължи на високите ставки на косвените данъци, наложени на компаниите в този сектор. Най-ниската данъчна ставка върху печалбата на предприятията, работещи в сектора на цифровите технологии, е в Канада, Китай, Франция и Австралия.

Най-привлекателни по отношение на разходите за промишлено производство сред развитите страни са Холандия, Канада и Франция. Сред бързо развиващите се държави най-ниските разходи за промишлени фирми са в Индия, Китай и Мексико. Лидер обаче сред всичките 13 държави тук безспорно е най-големият износител в света Китай.

В компанията на другите от БРИК Русия и Бразилия се оказват последни като качество на корпоративни услуги. Сред развитите страни най-ниска е цената за предоставяне на корпоративни услуги във Великобритания, Канада и Холандия, а сред най-бързо развиващите се - в Индия, Мексико и Китай.

Oще: kpmg  бизнес  великобритания  пари  сащ  япония 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 16.05.201210:25

KPMG са гадняри .... що не включват България в изследването ?
   

оценка

+0 -0