Бившият председател на Федералния резерв Пол Волкър прогнозира, че има опасност кризата в Гърция да разцепи еврозоната | webcafe.bg
Webcafe

Страховита прогноза: Еврозоната се разцепва

Webcafe.bg , По Вloomberg
14.05.2010, 17:09 (обновена 02.06.2010, 14:00)
Пол Волкър

Снимка: © Getty Images

Бившият шеф на Биг Фед и известен финансист Пол Волкър предупреди, че гръцката криза може да разцепи еврозоната

Бившият шеф на американския Федерален резерв Пол Волкър каза, че има опасения, че еврозоната може да се разцепи след фискалната криза на Гърция, която провокира безпрецедентна спасителна помощ от ЕС и МВФ.

"Налице е големият проблем с потенциалната дезинтеграция на еврото," заяви 82-годишният Волкър в реч в Лондон вчера. "Най-важният елемент - дисциплината в икономическата и фискалната политика, на която се надявахме, досега не е била възнаградена в някои страни."

Европейските лидери обещаха спасителен пакет от почти 1 трилион долара тази седмица за справяне с нарастващата дългова криза и възстановяване на доверието в единната европейска валута.

Бившият американски финансов министър Джон Сноу заяви тази седмица, че еврото може да има нужда от обща фискална политика, за да оцелее. Коментарът му беше повторен и от Норман Ламонт - британски финансов министър в кабинета на торите, когато Британия избра да остане извън еврозоната през 1992 г.

Една по-интегрирана Европа - и политически, и икономически

"Дали икономическият и финансов стрес най-накрая ще бъдат преодолени, като се потърси по-голяма интеграция в тясно интегрираната Европа, както в политическо, така и в икономическо отношение?" запита Волкър, който е председател на съвета на Барак Обама за икономическо възстановяване. "Аз се надявам на това, тъй като вярвам в еврото."

Пакетът с помощ също така включва участие на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се намеси на дълговите пазари след разгрома на държавните облигации на някои по-слаби членки на еврозоната. Европейската комисия заяви, че ще "засили" своя надзор над дефицитите и "постави националните бюджети и планирането на политики" в система за координация на обща икономическа политика.

"За да бъде в състояние еврото да издържи в дългосрочен план, вероятно е необходим някакъв вид фискална координация - консолидация на данъчната и фискалната политика," каза Сноу.

Гуверньорът на Банк ъф Ингланд Марвин Кинг също коментира кризата, заявявайки, че е "много ясно", че общността има нужда от фискален съюз, "за да може да функционира монетарният."

Шефът на Дойче банк: Гърция едва ли ще изплати дълга си

Покачващата се доходност на боновете заради притесненията, че фискалната криза на Гърция ще се разпространи, заплашиха да отрежат Испания и Португалия от дълговите пазари и доведоха до уикенд на напрегнати преговори между финансовите министри и централните банкери от еврорегиона.

Въпреки че полученият в крайна сметка пакет с финансова помощ от 750 милиарда евро успокои пазарите на бонове, еврото днес тръгна нагоре от най-ниската си стойност за последните 14 месеца, достигната миналата седмица - преди европейските лидери да представят плана за спасение. Еврото, което беше паднало до $1.2457, в 7:46 часа се търгуваше в Лондон за $1.2564.

Главният изпълнителен директор на Дойче банк Йозеф Акерман заяви в интервю пред немската телевизия ZDF, излъчено късно вечерта вчера, че Гърция може да не е в състояние да изплати изцяло дълга си с аргумента, че това би изисквало "невероятни усилия." Акерман, както и други банкери преди него, не изключват възможността от преструктуриране на дълговете й.

Шефът на Дойче банк обаче смята, че Испания и Италия са достатъчно сълни, за да обслужват дълговете си, докато за Португалия това би създало "известни затруднения".

Еврото е "фундаментално силно", каза Акерман. Шефът на най-голямата германска банка заяви още, че не очаква висока инфлация в еврозоната в следващите 2 до 3 години и че регионът ще отбележи "скромен растеж".

Допълнителната доходност, която инвеститорите искат, за да задържат 10-годишните испански бонове срещу немските бонове, които са ориентир за Европа, се е свила до 99 базови пункта, от 164 базови пункта на 7 май. Търговията с португалски дълг спадна повече от наполовина - до 163 пункта. Търговията с гръцки бонове беше на 442 базови пункта вчера, след като достигна 973 пункта миналата седмица.

Оцеляването е възможно

Волкър изрази надежда, че еврото ще оцелее. "Има силно мнение то да бъде запазено," заяви той пред журналисти след речта си в "Маншън хаус" - резиденцията на кмета на лондонското Сити. "Това според мен изисква промени в структурата на европейската икономическа политика."

По-тесният фискален съюз едва ли ще бъде посрещнат охотно от някои страни. Най-голямата ирландска опозиционна политическа партия заяви тази седмица, че предложенията на комисията дават на ЕС "окончателно вето" върху ирландската фискална политика. Ирландският премиер Брайън Коуен отхвърли коментарите и заяви, че "никога няма да има заплаха" за националния контрол върху данъчната политика.

Засега Европа има доста ползи от еврото, каза Волкър. "Ако нямаше тази обща валута в Европа, съюзът щеше да има по-големи проблеми, отколкото са налице сега."

На излизане, пресичайки улицата, за да посети "Банк ъф Ингланд", той отказа да доразвие тезата си какво би трябвало да предприемат европейските правителства: "Това зависи от европейските правителства. Естеството на проблема не се поддава на определения с една дума."

Oще: бонове  гърция  дойче банк  дълг  евро  еврозона  ес  ецб  лондон  мвф  облигации  пакет  пол волкър 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 15.05.201012:58

А бе какво се тревожат за Еврото. Всичко това са лъжи - че искат да стабилизират Еврото. За Европейските държави е много изгодно сега да поевтинее Еврото. По този начин европейските стоки стават по-евтини и това стимулира износа и така Икономиката на Европейския съюз ще се оживи.
Това е ясно на всеки икономист.
Между другото това е добре и за българската икономика.
Освен това - спомнете си като беше въведено еврото, курса бе 1,10 и скоро след това стана 0,89
Така че ... какво толкова като сега е 1,2380 ? Пак повтарям - ниския курс на Еврото е добре за икономиката на Еврозоната, а и на България.
   

оценка

+0 -0