Alibaba на война срещу ментетата | webcafe.bg
Webcafe

Alibaba на война срещу ментетата

Webcafe
07.03.2017, 15:53 (обновена 09.03.2017, 11:28)
Джак Ма

Снимка: © gettyimages.com

Джак Ма има сериозен проблем и иска Китай да вземе мерки

Китайският милиардер Джак Ма получи щедри похвали от Доналд Тръмп, след като обеща да създаде нови работни места в САЩ и да помогне на американските компании да продават стоките си през търговските платформи на Alibaba в Азия.

Ма обаче има един сериозен проблем, заради който бизнесът му създава повече главоболия, отколкото преимущества на големите брандове - фалшификаторите, които печелят пари от ментета през Alibaba.

Сайтът от групата Alibaba - Taobao.com - беше поставен в черния списък на пазари за контрабандни стоки и имитации на американската служба за търговско представителство. Причината: "трудностите, с които се сблъскват държателите на авторски права в опита да премахнат или да попречат на незаконната търговия с фалшификати".

В същия списък попада и торент-платформата Pirate Bay, както и реално съществуващи търговски обекти като "Пазарът на коприната" в Пекин, на който се предлагат имитации на стоки от луксозни марки на относително ниски цени.

Сега основателят на Alibaba Джак Ма отвърна на удара, като призова директно правителството в Китай да вземе по-строги мерки за борба с търговията на фалшификати. Скромните парични глоби и вратичките в закона, казва Ма, само толерират тази престъпна дейност.

Ма направи обръщение пред Общокитайското събрание на народните представители, което се възприе като отстъпление от предишни негови позиции, в които твърдеше, че "фалшификатите понякога са по-качествени от оригиналите".

Сега Джак Ма призова властите в Пекин да започнат да третират търговията с ментета със същата строгост както шофирането в нетрезво състояние.

"Ако например наложим по една присъда от 7 дни лишаване от свобода за всеки продаден фалшив продукт, светът би изглеждал много по-различен от гледна точка на защитата на интелектуалната собственост и безопасността на храните и лекарствата", казва той в обръщението си.

Джак Ма посочва, че 99 процента от дейността на фалшификаторите остава безнаказана, а около производстените им мощности "има прекалено много лаене и никакво хапане".

Alibaba прави опити да се бори с ментетата - между август 2015 и 2016 г. комапнията е отстранила от каталога си над 380 милиона продукта, които нарушават законодателството за интелектуална собственост. Общо 180 000 търговски профила са изтирти от платформата Taobao. За разлика от други онлайн-магазини като eBay и Amazon, Alibaba няма практиката да сваля автоматично всички докладвани продукти. Вместо това администраторите провеждат вътрешно разследване - процедура, която отнема от няколко дни до няколко седмици.

Проблемът с ментетата не засяга само Alibaba, но се ефектът му мултиплицира от мащаба.

Китайската платформа е обработила транзакции на обща стойност от 485 млрд. долара за последната фискална година. Това е повече, отколкото комбинирания оборот на eBay и Amazon.

Големите брандове се оплакват от още един недостатък: дори когато Alibaba отстрани търговец на имитации, той просто се регистрира под ново име няколко часа по-късно.

От компанията на Джак Ма казват, че използват big data-анализ, за да сверяват адреси и друга информация, така че да не допускат дублиране на съмнителни акаунти. От общо 4495 сигнала до прокуратурата обаче, са образувани само 469 наказателни производства - т.е. едва 10 процента от засечените нарушители стигат до съд.

Средната глоба за доказаните търговци на фалшификати в Китай е около 1450 долара, показва изследване, проведено от Alibaba.

"Тази действителност само поощрява още повече хора да се захванат с производство и търговия на фалшиви стоки", посочва Джак Ма.

Истинският проблем, казва той, не е в интернет платформите за електронна търговия, а в производителите, които създават тонове ментета в нелегални фабрики.

"Те бълват фалшификати без прекъсване, всеки ден. Също както смогът, който идва от всички посоки и запълва улиците ни. Производителите винаги са били източникът на проблема. А законът трябва да бъде основата за решението", настоява Джак Ма.

Oще: alibaba  pirate bay  taobao  алибаба  безопасност на храните  борба с ментетата  джак ма  доналд тръмп  имитации  интелектуална собственост  менте  онлайн търговия  оригинални стоки  пиратство  фалшиви стоки  фалшификати на луксозни стоки 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.