Нуждата от дарения кара Църквата да влиза в новия век | webcafe.bg
Webcafe

Нуждата от дарения кара Църквата да влиза в новия век

Webcafe по Le Mond
28.04.2019, 16:54 (обновена 29.04.2019, 09:29)
Смартфон

Снимка: © Pixabay / TeroVesalainen

Да се приближиш до Бога с един клик разстояние

Когато кампанията за набиране на средства за пострадалата от пожар катедрала "Нотр дам" в Париж събра за по-малко от седмица над 1 млрд. евро от дарения, мнозина останаха изненадани. Този случай обаче отвори една интересна тема - даренията към църквата като институция в днешно време.

На фона на продължаващите скандали, развиващия се свят, все по-политическото значение на религията като инструмент за самоидентификация (вместо като изразител на човешката вяра) оставят църквата на малко по-заден план. И тя трябва да намира своите начини да оцелява.

Църквата във Финистер, в западния френски регион на Бретан, наскоро се оборудва с няколко електронни терминала, позволяващи дарения чрез кредитна карта.

Разположени в катедралата "Свети Коринтин", терминалите се състоят от сензорен екран, поставен на стойка, и са библейски лесни за използване. Само с няколко движения и поклонниците могат да си купят една или повече свещи, да дарят фиксирана сума или сами да изберат колко пари да дарят.

"Както всички останали, ние осъзнаваме, че хартиените пари са в залеза си. Трябва да се адаптираме към настоящето", казва Реми Перин, касиерът на епархията Кимпер-Лион. За да влезе в новия век, неговата църква решава да отговори на запитването от страна на Obole Digitale - базиран в Нант стартъп, занимаващ се със събирането на дарения за религиозни цели.

Компанията е разработила няколко инструмента, включително малки терминали за банкови транзакции, носещи името "Кето". Те играят ролята на купата за събиране на дарения в църквата. Само че не е купа, а даренията се превеждат директно по банков път, спестявайки на всички страни доста време и усилия.

Три църкви в Брест са първите във Франция, които решават да дадат шанс на тези виртуални кутии за дарения. Те са безжични, а животът на батерията им е достатъчно дълъг, че да издържи времетраенето на цяла литургия (а дори и няколко). Според дизайнерите на продукта самата продължителност на разплащането на този безконтактен терминал е между 5 и 10 секунди.

Целта, за Църквата, очевидно не е да изглежда модерно, а да увеличи ресурсите си в особено напрегнат контекст. Приходите на енориите във Франция са спаднали с рекордните 5,5% през 2018 г. като за това играят роля множество различни фактори, включително различните педофилски скандали.

"Изглежда, че използването на нови технологии увеличава броя на даренията. Поклонниците - които досега само дариха 1 или 2 евро монети, които са намерили в джобовете си - сега ще могат лесно да дадат 5 евро с кредитните си карти", казва Перин. Въпреки това той внимава много да не издаде каква точно сума е събрана от дарения след първите два месеца, откакто енорията използва технологиите.

Епархията - която регистрира леко намаление на даренията през 2018 г. (2,419 милиона евро, в сравнение с 2,474 милиона през предходната година) - си е дала две години, за да оцени резултатите от операцията и да обмисли въвеждането на допълнителни терминали, наети под 49 евро. на месец.

"Това може да представлява интерес само в градските райони. Няма смисъл да се инсталират терминалите в средата на Финистер", казва Перин, който е бивш мениджър във финансовия сектор.

Разбира се, всичко това се отразява и на самото паство в епархията. И по думите на Перин тази дематериализация на способите за дарения е предизвикала най-общо три вида реакции сред енориашите.

Едните аплодират решението на църковната управа. Други го приветстват, но въпреки това не променят особено много (или въобще) навиците си относно даренията, и най-накрая трети, които продължават да се чудят какво е това нещо и какво въобще има общо с тяхната вяра и религия.

Реми Перин оценява съмненията на тези хора, но вярва, че църквата е направила верен ход.

"Разбирам, че въвеждането на нови технологии в среда, в която традицията е правило, не е много благоприятна за католиците, но тази крачка напред е важна", обяснява той.

Освен това той не смята да се спира само с тези терминали. Те са само първата стъпка.

Епархията на Кимпер обмисля да придобие друг инструмент, разработен от Obole Digitale - приложение, което ви позволява да правите дарения към църквата директно през смартфона си.

И все пак канонът прави нещата малко сложни - на специална Конференция на епископите е решено, че даренията, които се правят, задължително трябва да имат материална страна - независимо по какъв начин се правят.

Църквите успяват обаче да намерят креативно решение в случая - те раздават специални билетчета на енориашите, които се пускат в кошницата за дарения по време на месата (заедно с действителните дарения кеш). След това вече хората могат да дарят през телефоните си избрана от тях сума извън самата църква (където включените телефони не са позволени).

Следващата стъпка? Социални мрежи за вярващи от енорията и дарения в биткойни? Кой знае...

Oще: дарения  дигитализация  приложения  терминали  църква  църквата 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.