Лихвоборци | webcafe.bg
Webcafe

Лихвоборци

Емил Хърсев, в. Сега
13.02.2012, 08:00 (обновена 13.02.2012, 08:19)

1 от 2 снимки Назад Напред

Евро

EURIBOR по-точно следва фактическия софийски пазарен процент

Отново се разгаря в полите на Витоша хилядолетната борба срещу лихвата. Дълбоко в генома на българина е кодирана вярата, че чуждите пари трябва да се дават назаем без горница. Че да вземаш лихва, "това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното". И колкото по-високи лихви дават банките - повече насърчават мързела и безделието. И да се изучиш на четмо, на писмо и да "връткаш пари", е само начин "да не работиш".

По нашите земи трудолюбието се свързва исконно с въртенето на мотика. Тези аксиоми не се променят и във века на високите технологии. Неслучайно оттук са тръгнали на запад катарите ("чистите" на гръцки, на български "богомили"). Те били против притежаването на всякакви вещни блага. А ние, техните кръвни наследници, съвсем естествено сме най-бедните в Европа: защото все тъй силно мразим богатите и неизтриваемо в клетъчната ни памет е вплетено словото на отец Богомил "всяко богатство е от Лукавия". Вярата си е вяра, но и най-правоверните не са възпрели лихвата, дори след като сам пророкът Мохамед не само я забранил, но и наредил лихварството на четвърто място сред седемте кобни гряха - по тежест веднага след убийството.

Не спрял дотук пророкът на Аллах. С прощалната си проповед сторил нещо, което гласи тези дни нашият финансов министър: той освободил мюсюлманите от дълга да плащат лихва по вече взетите заеми. Но Мохамед не стигнал до крайната стъпка - да забрани и заличи ведно с лихвата и капитала. Крайното решение, да отпишат и капитала, са достигали само трима гении в човешката история: поп Богомил, Ленин и Климент Вучев, министър на промишлеността в кабинета "Виденов".

А всеки професионален банкер знае, че няма реална граница между капитал и лихва, т.е. докато е разрешено да се трупа капитал, все ще може да се начисли и лихва. Не се шегувам, факт е, че границата на натрупване е трансцедентална. Великият Бернули доказал, че когато сложната лихва се натрупва в рамките на годината достатъчно често пъти (n), ефектът от това, т.е. границата на натрупването lim(n->?) [1 + 1/n]^n = e, трансцеденталната и ирационална константа е, числото на Непер и Ойлер, основата на естествените логаритми.

На човешки: дори да забраним лихвата или да наложим със закон максимална лихва, всеки банкер ще намери начин да пъхне в главницата толкова лихва, че да събере каквато си е сметнал цена на заема. Решава утре парламентът, че максималната лихва в България е 4%. Тичате в банка и вярно, на 4% дават заеми, но "вие сте риск и заем няма да ви дадем". Но все пак идете в дъщерната ни фирма за къщи, тя продава с изплащане без лихва. Отиваш, но пак пищиш: ама къщите с 3 г. изплащане са с 50% по-скъпи. Защото ги плащат на 36 вноски. Плати веднага, правим 1/3 отстъпка! Т.е. забранената лихва е вече в цената, отстъпката за предплащане може да е колкото ще.

Не в размера, проблемът е в базата, спрямо която се изчислява дължимата лихва. Нередна е практиката на българските банки, откакто законът позволи всяка да определя собствен "референтен лихвен процент" и да го изменя по своя методика. Колеги (напр. д-р Любомир Христов) пишат, че в крайна сметка управителните органи на банките менят лихвената база, както им е удобно.

Честно е законът да задължи всички кредитори да ползват като референтни само индикатори, представителни за пазара и определени независимо от кредитора. Но законодателят да бяга далеч от родни направии като т.нар. СОФИБОР. Той не е представителен за българския пазар. По лесно ми е да ви покажа, 100 листа трябват да обясня защо.

Вижте графиките на (3m) EURIBOR - ER, СОФИБОР (SR), сметнатите от БНБ фактически проценти по междубанкови депозити (XR), краткосрочни (ST), дългосрочни (LT) заеми и депозити (DR). Нарочно вземам период преди кризата в еврозоната да обърка евродепозитните пазари, за да е чиста картината и кристален изводът: EURIBOR по-точно следва фактическия софийски пазарен процент (XR). А СОФИБОР е далеч от съзвучие с пазарните проценти.

Segabg.com

Oще: euribor  банки  капитал  лихвени проценти  лихви  софибор 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 14.02.201217:28

>аз не съм учил ... и това ми позволява да погледна нещата отстрани
поклон
Обожавам ги тия аргументи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 12:20

7 Dobromir Dobrev | 14.02.201210:02

айде моля ви стига сте защитавали банките у нас.
аз не съм учил по вашите учебници и това ми позволява да погледна нещата отстрани.
не може в "европа" лихвите да са в пъти по ниски. при нас заемите почти винаги са обезпечени по няколко пъти. вярно е че има и такива които са недобре обезпечени но това обикновено е далавера между някой бизнесмен и някой шеф на банков офис. по голямата част от заемите на нормалните граждани всичко е обезпечено. в България никой не може просто ей така да обяви фалит. тук всеки си дава сметка че ако не си върне заема живота му от тук нататък спира. бъдещата му заплата би била запорирана, не може да изтегли никога повече заем и изобщо...... ставаш едва ли не клошар.
така че реалния риск на банката в България е много по малък отколкото другаде където може да обявиш фалит и след 5-10 години почваш наново.
тук банката винаги е печеливша.
държавата само стои и гледа и оставя банката да си прави каквото иска.
не е вярно че лихвите по заемите са високи защото били високи по депозитите. според данни на БНБ около 95% от парите са на 4-5% от населението. Тоест излиза че ние останалите 95% плащаме тези високи лихви заради няколко хиляди добре облечени бизнесмени и няколко стотин чужди банки. къде е държавата обаче. няма я. тя стои послушна в ъгъла и е доволна на комисионните които и хвърлят. лошото е ч комисионната дори не е за държавата е за някой чиновник който след като му свърши мандата отива да живее в други части на европа. а ако не успее да отиде започва да вие колко е лошо положението тук, защото вече няма далавера.
така че лесно може да се регулира този "пазар на лихви". въпроса е да има желание. иначе изпадаме в безсмислени дебати като за качеството на полицията, здравеопазването, образованието и т.н. оправдание за да не се правят реформи винаги има. но когато 95% е недоволно това означава че е неправилно и незаконно. не може законите да обслужват няколко процента в държавата и да говорим че така е редно.
НЕ, НЕ Е РЕДНО
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 13.02.201223:14

Като не ви харесва лихварстото, просто отидете да живеете в мюсюлманска държава. Близкият изток е перфектен.

Честно, това и аз не го вярвах - до каква степен могат да позволявят на религията да ми се меси във финансовите отношения в държавата и изкуствено да им спъва икономиката. Мислех, че арабските държави, особено тия, дето оперират с много пари от нефт, все са намерили някакъв начин да заобиколят безумните ограничения на исляма. Да, ама не.

Миналата седмица ми се наложи да търся безрискови лихвени проценти за оценяване на финансови инструменти, които се търгуват в SAR (рияла на Саудитска Арабия). Ми няма. Зачудих се, държавата им сериозно ли не пуска облигации, че от техните проценти да извлечем безрисковите проценти.. Май не. На мен лично това ми звучи абсурдно и смешно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 13.02.201218:09

То затова сме я докарали до тук. слушайки финансисти като другаря Хърсев, завършил ВИИ "Карл Маркс". Като няма къде да се цоцат парици, започва се писане на статии. Платени разбира се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

4 abductor | 13.02.201217:47

Емил Хърсев... Кво друго може да се очаква от него? Нямало как да стане щото не знам какво си Усмивка Бре, пуста гьостерица неокастрена...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 13.02.201214:47

Лили, много не на място, мила! Много извън времето, пространството, настроенията и мненията на хората...

Защо продължаваш да даваш линкове към брътвежите си?! Да не му пука на някой, че разни досадни конски мухи налитали на някакво ......?!
За депресията има антидепресанти или психиатри... Ако обичаш не се опитвай да психясаш и нас, след като сама не можеш да се справиш с проблемите си...
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

2 Николай Дренчев | 13.02.201211:26

Дянков не трябва да се прави на поп Богомил - нито му отива, нито му се отдава!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 10:20

1 CrossFire | 13.02.201210:06

"A business that makes nothing but money is a poor business." Henry Ford
   

оценка

+0 -0