Извадете парите от фризера | webcafe.bg
Webcafe

Извадете парите от фризера

Webcafe.bg
04.12.2013, 17:41 (обновена 05.12.2013, 08:10)
Финанси

Какво е грижата за парите? Тяхното умножаване.

Дори и да не смятаме като Милтън Фридман, че "само парите имат значение", е редно да се погрижим за тях. Какво е грижата за парите? Тяхното умножаване.

През XXI век светът предлага множество схеми за тази цел - тръгваме от класическото: спестявания в буркан, (за които съществува риск да бъдат "отмъкнати" от телефонни измамници или обикновени крадци), на депозит в банки, покупка на предмети на изкуството и/или злато, закупуване на акции, което е доста рисково начинание и не е за всеки.

Банковите депозити се смятат за най-безрисковото вложение, тъй като са гарантирани от държавата в размер до 100 000 евро за физическо лице. Статистиката на БНБ показва, че в края на октомври 2013 г. депозитите на домакинствата са 36.457 млрд. лева (45.9% от БВП), което е нарастване с 9.3% на годишна база - спрямо октомври 2012 г.

Това на пръв поглед безрисково вложение има, разбира се, и недостатък. Въпреки добрите лихви по депозитите, които покриват ниската инфлация у нас (в края на годината се очаква да е 0.5% по прогнози на Европейската комисия, а за 2014 - 1.5%), от година доходите от лихвите върху спестяванията в банките се облагат с 10% данък. Така ще е и догодина, което намалява печалбата ни.

Освен това лихвите по депозитите са обвързани с определени срокове, като по-високите лихви са за по-дълги периоди от 1 или 2 години. Ако в този период изтеглите част от парите си, губите доходността, натрупана до момента.

Съществува и друг начин да спестите пари с по-висока доходност от депозит - консервативните взаимни фондове. Консервативният фонд държи парите, които управлява също в депозити, но не само в една банка, а в няколко, като целта е да получи по-добри лихви, защото управлява голям актив.

Фондът постига по-добра доходност от обикновен депозит като с малък процент от парите инвестира в други финансови инструменти. Един от плюсовете на такава инвестиция е, че доходите от такова вложение са освободени от данъци, няма изискване за минимална сума, която да вложите, а освен това е сте ограничени с никакви срокове. Можете да изтеглите вложенията си след каквото време решите и няма да загубите натрупаната до момента доходност.

Да вземем за пример доходността, която можете да получите за спестявания на стойност 2000 евро в банков депозит за 1 година и в Адванс Консервативен Фонд, управляван от Карол. Според данни на БНБ средният лихвен процент в евро за период от 6 месеца до 1 година за банковите депозити в България е 4.75%. При вложение от 2000 евро, след 1 година вие ще имате 2095 евро, но от "спечелените" 95 евро трябва да извадите 10% данък.

Доходността, която Адванс Консервативен фонд е реализирал за една година - от 31 октомври 2012 до 31 октомври 2013 г., е 7.29%. Тоест - ще разполагате с 2145.80 евро, от които, ако решите да изтеглите, трябва да извадите 0.15% разходи за обратно изкупуване.

Ако не сте наясно с този тип инвестиции и следвате принципа "да не слагаме всички яйца в една кошница", може да започнете с неголяма сума. Неизбежно се налага да помислим за близкото бъдеще, когато, при умно инвестирани пари, ще можем да сбъднем някое от нещата от „онзи списък" с желания, които всеки от нас е намислил.

Доверието във финансовите пазари силно пострада заради кризата от 2008-2011 г., но ако не сте спецове по инвестиции, има финансови консултанти. Те ще ви помогнат да изясните финансовото си състояние и заедно да определите целите си, съобразно които да начертаете план за действие.

В зависимост от очакванията за възвращаемост, хоризонта на инвестицията, риска, който сте готов да поемете - и сумата, която ще вложите, инвестиционният консултант ще определи какъв тип инвеститор сте и ще ви предложи типа инвестиционен продукт.

Ако искате да научите повече по темата за спестяванията, финансовото планиране и инвестициите във взаимни фондове, кликнете на линковете по долу или се запишете за нашите уебинари.

Как да инвестирам?

Видове фондове

Индивидуално управление

 

Oще: акции  взаимни фондове  депозити  инвестиция  лихви  пари  спестявания 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 06.12.201313:30

Защо ФЕД печата пари, Другари Въпрос Заради такива спестовници като Вас Удивителна
Криете долАри по дюшеци и буркани, вадите свежи пари от икономиката, спирате кръговратът на парите, а после се оплаквате ,че инфлацията ви ги яде.
Спестовността е майка на инфлацията, харчете си парите, правете си кефа- те са за това Идея
алкохолик китарист пуша
   

оценка

+0 -0