Корабът на глупците | webcafe.bg
Webcafe

Корабът на глупците

Димитър Събев
22.11.2010, 09:29 (обновена 23.11.2010, 15:13)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Икономическото управление прилича на дървен кораб в океана...

От началото на годината ни се разказва една нова история за родния успех - как износът е новият бумтящ двигател на българската икономика. Данните на националната статистика и централната банка го потвърждават - ако през август 2009 г. сме изнесли стоки и услуги за почти 982 млн. евро, през август 2010 г. тази сума е вече 1.453 милиарда: регистрираме 48% годишен прираст.

Само че от какво се състои този износ? През август (показателен месец, тъй като тогава износът за пръв път от поне 10 години надвиши вноса - с 45 млн. лева), 50% от износа, или 727 млн. евро, са суровини и материали. В това число 242 млн. евро суровини за производство на храни и 176.5 млн. евро цветни метали.

Действително изнасяме - ама експортът е суров...

Като отметнем петролните продукти на "ЛУКойл", които са над 10% от износа ни, но е спорно доколко могат да се нарекат български износ, ситуацията вече става проблематична: действително изнасяме повече, ама износът ни е суров, без принадена стойност. Така наречените инвестиционни стоки - машини, апарати и др.под. - от началото на годината до края на август формират износ на стойност 1.66 млрд. евро, което се равнява на едва 16.6% от общия изнесен обем.

При подобна структура на износа би следвало да си зададем въпроса, доколко въобще си заслужава да се хвалим с това, че изнасяме толкова много. Но скромността изглежда не е сред множеството добродетели на нашия финансов министър, който миналата седмица настояваше, че Швеция трябва да взима уроци по данъчна политика от нас - без да го смущава особено фактът, че данъчните приходи за последната година са спаднали с 1 милиард лева.

Ясно е, че износът на суровини не е изгоден за икономиката, тъй като я лишава от принадената стойност на производствения процес и оценява сравнително ниско природни богатства, които в крайна сметка не са несметни. Освен в казуса със златнорудовия концентрат, чиято опасна преработка "Челопеч Майнинг" изнесе в Намибия, за националната икономика е по-добре да се затварят производствените цикли чрез вертикална интеграция на предприятията.

Клопката

В износа има и една клопка, която също е добре да знаем: той по един чудесен за политиците начин показва ръст на БВП, без обаче да води до особено подобрение в качеството на живота на хората вътре в страната. Това Китай ясно демонстрира - както и другата опасност, произтичаща от експортната ориентация: страната износител става зависима от търговските си партньори, от техния икономически цикъл и политическа конюнктура.

Изводът е, че българската икономика действително трябва да се стреми да изнася повече, но не толкова суровини, колкото продукция с добавена стойност. Същевременно секторната икономическа политика трябва да се насочи към създаване на достатъчно силно търсене от населението, за да няма катаклизми, когато да речем Германия реши повече да не купува нашите микропроцесори и сателити.

Тук стигаме до въпроса за магданоза. За да има търсене, в хората трябва да има пари. След като българите се опариха с кредитите (един на всеки шест лева кредит у нас е проблемен), за да купуват са нужни добри заплати. За да има заплати, трябва да има производителност. За да има производителност са нужни добра техника и технологии, опит и квалификация на персонала, както и култура на труд. Изброените неща пък са следствие от инвестиции, включително и в образователния процес.

Защо всеки път прикачваме думата "международни", щом заговорим за инвестиции? Нали и у нас има производствени мощности, има капиталисти, значи има и капитал? Действително имаше, но той замръзна в бетона по морето, а освен това предпочете да отиде на дълга почивка в Швейцария. Липсата на работещ капитал ни прави зависими от износа на суровини. А образованието е неизгодна инвестиция по презумпция, защото за него харчиш пари, колкото да дадеш все ще е малко, а възвращаемостта идва след минимум 10 години, когато вече не си в политиката.

Абе какво стана с едни антикризисни мерки

Като казахме политика, имаше едно време и антикризисна такава. Нали си спомняте, имаше едни точки, параграфи, спорове със синдикатите, финансовият министър от джоба си черпеше с кафета и минерална вода социалните партньори и накрая бяха договорени 60 антикризисни мерки. Това беше преди цели седем - осем месеца, вероятно сте ги позабравили.

Какво стана с тях ли? Антикризисните мерки на ГЕРБ, които още тогава не заслужаваха подобна титла, отпадат от дневния ред една след друга, като бельо от стриптизьорка, и все по-близо сме до голата истина: НЯМА. Няма антикризисна програма. Страната ни не се ръководи по план и програма, а както дойде. Ден за ден. Все по-ясно е, че експерти по връзки с обществеността, а не икономисти, вземат решенията в сферата на икономиката.

Отиде в небитието данък лукс, защото само 5700 имота в България са с данъчна оценка над 300 000 лева (?!) Същевременно Конституционният съд забрани да се пипат отпуските на хората - за наше щастие и още една гербова мярка по-малко. Идеята за приватизация през БФБ не само че не видя бял свят и с нея планираните 250 млн. лв., но правителството в намерението си да гушне парите от допълнителното пенсионно осигуряване и да събира по-високи такси от финансовия сектор на няколко пъти причини борсов срив.

Още през май стана ясно, че най-мощната откъм приходи антикризисна мярка на правителството - продажбата на квоти за въглеродни емисии - е неизпълнима, тъй като Секретариатът на Конвенцията по климата на ООН не ни вярва. Малко по-рано Българската банка за развитие (ББР) се превърна в БСР (Банка за строителни разплащания), като антикризисната помощ за малките и средни предприятия се пренасочи без повече коментари.

Само Дянков изпълни своята антикризисна част, свивайки разходите от бюджета - и така подсили негативните кризисни ефекти. Защото всички икономисти го знаем, независимо каква идеология изповядваме: съкращаване на смислените държавни разходи във време на криза задълбочава спада на БВП. А съкращаването на разходите за здраве и образование съкращава самата нация.

Метафизиката на държавното управление на...

В масовите медии за тези неща не се говори много. Провалът е налице, но ако го пренебрегнем, той няма да съществува - такава е странната метафизика на държавното управление в медиите. Нещата в бъдещето не изглеждат по-добре откъм честност на управляващите с избирателите: заложените в проектобюджета прогнози за БВП в края на 2010 г. предполагат икономически растеж от 7% за четвъртото тримесечие, което налага поредното сравнение на България с Поднебесната империя. И в крайна сметка получихме ново привидение, навлякло чаршафа на нашия победоносен износ.

Икономическото управление на България в момента прилича на дървен кораб в океана. На него цари отлична дисциплина. Юнгите в министерствата отдадено търкат палубата и не задават излишни въпроси. Статистиката се е качила на най-високата мачта и е вперила взор към хоризонта, където чака да види я земя, я изход от кризата. Боцман Цветанов гледа строго, седнал върху таралеж. Домакинът Дянков раздава ром и сланина, но по мъничко, че да стигне за повече. А генерал - капитанът замечтано гледа синята шир и стои на мостика, така че всички да го виждат. Придворният историк възпява на лютня славните му подвизи.

Бури има, но не много силни. Всичко върви сякаш както си му е редът, освен едно едничко подозрение, загнездило се в умовете на седемте милиона пътници: корабът си няма посока. Дори генерал - капитанът, и той не знае накъде отиваме. Кой може да каже дали се въртим в кръг или пък сме се запътили към Третия свят? Но както са казали древните тибетци, целта на пътя е пътуването. И ето настъпва просветлението! Целта на износа е изнасянето.

Oще: бюджет  внос  дефицит  износ  икономика  приходи  разходи  стоки и услуги  финанси 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

14 ideyazabulgaria | 24.11.201011:08

Генералния извод е , базиращ се на действителността, че България има унищожена икономика, без производства, само с едър бизнес от хазарт, охранителен, консултантски, шивачки цехчета по границите на Гърция и Турция с огромна експлоатация на труда и 160 лева заплати, проституция, наркотрафик и търговия с човешки органи.
Уважаеми г-н Събев, благодаря ви за тази прекрасна статия. Вашето мислене е характерно за западноевропейския демократичен модел „ реалната демокрация( the real democracy) на развитите европейски страни и демокрации от северна и средна Европа, които са изградили социално устойчиви общества, благодарение на изкрадената Европейка социална държава, при които социалната сфера е свързана като скачените съдове с резултата от икономиката. Там важи желязно битието определя съзнанието и тези страни наблягат на силата и ефективността на икономиките си за оправяне на всички социални и етнически проблеми в обществото. Тяхната икономика се развива на принципа ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОТ ПИЛЕ МЛЯКО с което трудоустрояват хората, дават им труд, работно място, достойно заплащане, защита от безработица, достойни старини. Така ги правят щастливи. Това е тяхното социално мислене на тяхната „реална демокрация”. Гражданско движение за реална демокрация „Идея за България” е възприело основните принципи на реалната демокрация на западноевропейските развити страни и ги е пригодило за български условия. Главният ни принцип е изграждане на силна икономика произвеждаща от пиле мляко. Създаваме екип за наша икономическа програма за възстановяване на икономиката на България и изграждането и по модела на развитите европейски страни. Каним мислещи икономисти като Вас. Елате при нас. Ние ще публикуваме тази ваша статия в нашия сайта. Поздрави от Дора Апостолова Идея за България -алтернатива на статуквото , ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 22:12

13 Nevena Sybeva | 23.11.201014:49

Корабът на глупците... през 2007-ма излезе една книга със същото заглавие, на Грегъри Норминтън. Ако не се лъжа, корабът накрая потъваше.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

12 Начко | 23.11.201013:38

pueblo ли си, поеб'ло ли си, не те зная, но събираш ябълки с круши и резултатът е джибри. Какво общо имат управленските качества на Желязната лейди с малоумния британски народ? Какво общо има възходът преди 30+ години с упадъка сега? Че британците са малоумни кретени - в това спор няма. Но да виниш Тачър за пързалката, на която са поданиците на Елизабет II в момента - извинявай! Все едно Бай Тошо да го изкараш виновен за сегашната разруха в България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 23.11.201008:51

Коментарът на #станка ме накара да си спомня за онзи филм, където Хитлер изгниваше в последните дни на войната в своя бункер, а навън червената армия премазва всяка съпротива и съюзническата авиация срива градове. И когато на всеки нормален човек му е ясно, че войната е напълно загубена, имаше разни "станки", които припадаха пред "водача" и го окуражаваха да не се предава и че те все още вярват в окончателната победа. Но водача накрая се самоуби и остава на друг да подпише унизителната капитолация. В този ред на мисли се чудя, дали и Дянков накрая няма да доведе нещата до там, че когато се махне България да е принудена да подпише капитолацията си пред МВФ и да се превърне в неин финансов трофей...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 15:42

10 Plamen Dimitrov Mikov | 23.11.201007:50

pueblo li si kyw si не знам. Та доуточни кога тази нация ще го издуха. Щото от писанията на червендалестите по бг форумите от 5 години чакам УСА то да фалира, да се скапе и още 100 от страшни по страшни сценария.Ма не става нещо. А и Вашите приятелчетая рашите и те бягат от соцкомунизма с 300 в час и от ден на ден стават все по богати и богати.А и за за ваш ужас нещо почват да си бъркат по дупките с америте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

9 pueblo | 23.11.201001:46

Много щастлив Начкоооооооооооооооооооооо............Начкоооооооооооооо...........
каква желязна,какви 5 лева? за този дърт урунгел изобщо не говори,защото сега тука ще духат супата много яко.....ама да си я духат,никой не ги е карал да я избират......та същата тази проскубана кощрамба тачър,знаеш ли какво е казала?....мнозинството няма,няма и да има! или казано по нашия любим начин-да го духат бедните! тази нация ще го издуха много яко съвсем скоро! така,че,моля ти се не давай неадекватни примери........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

8 Anton Andonov | 22.11.201018:57

Статията не ми казва нищо ново. Като оценка - добър 4. Извода е един обаче - какъвто и вид да е износа, то е повече от ясно, че никога преди това не е бил в по-добър вид. Така, че дали е кораб на глупаците или на тия дето се опитват да оправят бакиите на 12 годишно упревление на истински глупаци преди това. И такива статии са трън в амбицията на хората за нещо по-добре. Хем виждате, че нещата много бавно но са тръгнали в правилната посока и пак плюете. Ами вие сте едни поредни тъпи българки, дето се са недоволни, се критикуват и се големи капацитети. Ами да върнем червените комунисти, да ни довършат и да ни забият в десета глуха, като направят от България Венецуела - и станем само бедни и богати. И майка ти и баща ти АВТОРЕ, да бачкат за някой с анцунг адидас, ланец, гола глава и бмв-е. Лесно е да плямпаш неща отстрани. Отиде да ръководиш държава, в която всички се опитват да те съботират. Ами да в момента политиката, е под постоянна опсада, на онези престъпници, които доведаха нещата до тук. Напишете статия и обсъждайте техните престъпления. И още нещо да се спре да се афишира, че държавата била полицейска. Държавата е мафиотска и тези усилия, които полицията полага са изключително нещожни на фона на мафиотските структури и милионите бакшиши които се раздават и получват всеки ден. Журналистите са информационното зло за днешната икономика, ей затова икономиките се сриват, понеже бързат да коментират и информират инвеститорите за неща, които не са им работа. Когато някой жалък журналист си напише статийката, за някоя компания по начина, по който, той си иска и напише някои негативни неща в реномиран уж вестник или списание и компанията заминава. Абе кораби няма. Глупаци пълно, особено в бг, ама едва ли Дянков е такъв. Просто духовно, културно той не е българин. Той е човек, който няма нищо общо с българската селяния и простащина и това притеснява много хора. Не всеки може да яде по 850 кг. свински месо на година, бахур, крака , уши , тъпанчета, нокти и не знам си кво, да си вари ракия в бидони по терасите и да отглежда кисело зеле в мазата. Тъй, че за всички селяни отровни това е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

7 xtrm | 22.11.201017:44

Браво г-н Събев, много добро попадение сте направил с тази статия. Трябва по-често да се правят опити да се освети истинската ситуация в държавата (и в икономиката в частност) пред очите на неразбиращия какво се случва българин... За съжаление нивото на образование и общата култура на повечето ни сънародница ги ощетява като не им дава възможност да преценят сами кое е правилно и кое не, а се налага да се доверяват на това, което неуки журналисти и псевдо-политици се наемат да им спуснат като информация. И после защо си избираме само от олигофрен нагоре да ни управлява... Е как няма...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2010, 14:28

6 Stanka | 22.11.201014:30

Бесен Намига Бесен Не вярвам нито дума !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

5 GohoBG | 22.11.201012:02

да, отлична статия! Усмивка
а и явно скоро не сте влизали в производствата на водещите БГ фирми, средновековни манифактури хора Реве или много тъжен , вместо автоматика множество
възрастни работнички и работници и див примитивизъм..., а отпред пред офисите няколко лъскави джипа, или лимузини (новата буржоазна класа с манталитета и интелекта си). Е какво да изнасяш при такова производство??? Къде да го продаваш продукта, освен на родния пазар.
Само работещите на ишлеме са понаправили нещо, ама явно изисквания на възложителя... мъкаааа!!! а грабенето и схемите продължават с пълна сила, на всички общински и държавни фронтове... Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0