Webcafe

Женска чест!

Тома Захариев
08.10.2010, 17:33 (обновена 10.10.2010, 13:12)
рускиня, календар

Снимка: © sasha-utkin.livejournal.com

Голямата малка руска жена винаги е принизявала фриволните госпожици и госпожи, представляващи медиите, в чиято компания властта пирува в тази част на света...

В необятната и в драматизма си Русия, малкият човек винаги ме е удивлявал с готовността си да се окаже голям, защитавайки изначално загубена кауза.

В Русия за свободата на словото винаги и до ден днешен се е проливала кръв.

В епохата, в която Русия се води за част от глобалната общност на демократичните страни, властта вече не изпраща опозиционно мислещите, тия дето привличат вниманието към греховете й, на заточение. "Усмирява" ги с анонимни, но правдоподобни заплахи за насилие срещу тях или семейства им, побой на прага на дома им или просто екзекуция посред бял ден.

И в целия този сценарий голямата малка руска жена може да принизи тукашните фриволни госпожици и госпожи, представляващи медиите, в чиято компания властта пирува - често очевидно.

Когато тия дни онлайн пространството се разгорещи заради безспорно и изключително сексапилните студентки по журналистика, които се показаха полуголи в календар по случай рождения ден на великия руски премиер Владимир Путин, и аз си казах "Охо!" И поразгледах момичетата с окото на всеки средностатистически чекиджия, който има нужда от някоя и друга хубава гледка, за да си доживее работния ден.

Сетих се по тоя повод обаче и за ококорените очи на родните репортерки, които аха да проточат някоя лига, когато пред тях се изправи възедрата, могъща и патриархална фигура на господин Бойко Борисов по време на някой от пърформансите му.

Голият календар за Путин е като еманация на стабилизирането на женския електорат на сегашния ни премиер, който започна с флиртаджийският подход на уважаемата ни журналистика с него - още по времето, когато се изявяваше като главен секретар на МВР и мускулите му се превърнаха в чудесна атракция за всяка репортерка, а от там и за всяка скучаеща домакиня.

Бас хващам, че ако у нас на някого му хрумне да направи календар с голи момичета по случай празник на Бойко Борисов, кастингът ще завърши със сълзи на умиление от страна на одобрените и горчиви - за тези, които няма да имат възможност да демонстрират какво възхищение към героя им кипи в гръдта им.

Днес обаче развитието по случая "12 Мерилинки поздравяват Путин за рождения му ден" - появата на контра фотосесия с облечени в черно (красиви) студентки по журналистика, отправящи неудобни въпроси със снимките си, ме накара да се замисля колко бъдещи журналистки у нас са склонни да оповестят критичното си отношение към властта преди да са получили дипломите си.

Въпреки че след падането на желязната завеса у нас отношението към лаещите срещу системата никога не е било толкова радикално, досега не се сещам готвещите се за "четвъртата власт" млади хора да са изразили по свой модерен начин недоволството си към управляващите.

Както видяхме в примера с московския факултет по журналистика - трибуна винаги може да се намери, особено във века на онлайн комуникацията.

Преди четири години Анна Политковская, която разкри ужасяващи нарушения на човешките права в Чечения, беше простреляна с пет куршума, докато влизаше в блока си в Москва. Mиналaта година правозащитничката Наталия Естемирова, която беше отвлечена пред дома си в Грозни и бе намеренa убита малко по-късно в друг размирен руски район - Ингушетия, получи първата награда, нoсеща името на Анна Политковская (от правозащитната организация "Да стигнем до всички жени при война", създадена от българката Марияна Кацарова, но не у нас, а в Лондон).

Московските студентки по журналистика, които чрез разпространения в Интернет контракалендар попитаха Путин "Кой уби Анна Политковская"?, едва ли очакват обаче и потупване по рамото за проявата си в страна, в която куршумите идват доста преди овациите.

Но чест прави на тези момичета, колкото и романтична и безсилна да изглежда цялата тази кампания, че сложиха имената си под свободното изразяване и вероятността или да не успеят да се дипломират - или дипломите им да не служат за нищо.

Докато Русия продължава да бъде от най-некомфортните места за смели журналисти, последователите им все пак дават знаци, че са склонни да смущават силните на деня. Тук изявите на стажуващите журналистки (добре - и журналисти) се изчерпват най-вече с ролята "стойки за микрофони", които буквално се топят от любов към надарените физически управляващи...

Oще: бойко борисов  владимир путин  власт  екзекуция  журналистика  мускули 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

7 v guza | 06.11.201022:43

@5 Takeshi | 10.10.2010 13:27
Да беше прочел малко по случая, преди да ръсиш "прагматични оценки". Контракалендарът не е отпечатан. Съществува само виртуално. Сниман и обработен е за една нощ от група студенти. Кви хиляди пари, къв Ходорковски са ти в устата?
Да се критикува отвратителния сатрап Путин е въпрос на човешка позиция, не е нужно някой да те финансира за това. И Политковская ли е платена от Березовски? И фактът, че Литвиненко наистина беше платен от Березовски, прави ли Путин по-малък престъпник - и заради нещата, описани от Литвиненко, и заради убийството му?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

6 Lara Croft | 11.10.201016:58

"Бас хващам, че ако у нас на някого му хрумне да направи календар с голи момичета по случай празник на Бойко Борисов, кастингът ще завърши със сълзи на умиление от страна на одобрените и горчиви - за тези, които няма да имат възможност да демонстрират какво възхищение към героя им кипи в гръдта им."

-----------------------------

Аз пък бас хващам че ако това се случи всичко ще бъде една провокация - за да може после 2 седмици да се плюва по Бойко от разни медийни подлоги на бизнесмени с нарушени интереси. Всичко ще прекспонира, ще бъде показано пошло, извратено. Такъв лавина от сарказъм ще се отприщи от разни трифоновци, кулековци, сиромаховци, сутрешни блокове и вечерни обзори, че на Бойко свет ще му извие - нещо като химна на мвр умножен по 100.

А журналистките главните редактори отдавна са им е забранили да се радват на Бибко Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

5 Профилът е закрит | 10.10.201013:27

Ах, колко е наивен автора Усмивка
Автора, да се сети, за каква организация иде реч, за какво финансиране и подкрепа, за да може 24 часа след сексуалния календар, да излезе и анти- Путин календара. Щото един от въпросите беше и "Кога ще освободите Ходорковски?"
Но, щом автора е романтичен и наивен, няма проблем. Сигурно се вижда рамо до рамо със смелите опозиционни жрици и революционния плам, ще роди една любов, като между Ленин и Крупская, Роза Люксембург и Карл Либкнехт и нета ще е фронта за борба с чудовището...
Автора, с риск да бъда обвинен, при това справедливо, че използвам максимата "вий що биете негрите", я ми кажи, кой уби Кенеди, брат му Боби или Мартин Лутър Кинг? Усмивка
Щото никой не вярва на комисията Уорън, както не вярват и на "открития" убиец на Политковская.
Пойнта, мили ми авторе, е да мислиш, когато пишеш- двупосочно. И то на ниво Русия. Това за гръмнатия президент беше бъзик. В Русия има процеси, които не могат да се разглеждат елементарно и шаблонно. Путин е зъл, а тези които са против него, са идеал за нравствена красота. Кът един Березовский...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

4 garo | 10.10.201012:58

хубава гледна точка по темата.. мен това, което ме ядоса е, че както винаги в българските медии се обсъжда повече първия календар - с голите девочки. с онова типично българско хи-хи-хи-хи.. почти никой не обърна внимание на контракалендара. който пък от своя страна може да се разгледа и като опит за самоубийство Чуди се (изречението, че властта тук пирува с журналистките е мноооого, мнооого точно. още от началото на 90-те е така...)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 19:37

3 Preslava Kirova | 10.10.201010:41

Много добра статия! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2010, 10:30

2 Rumen Zdravkov | 10.10.201010:40

То преди да питат Бойко Борисов нашите мили журналя трябваше да питат управлявалите България последните 65 години какво направиха с живота на този щастлив и трудолюбив някога народ. Защо и как го превърнаха в този безропотна и безпаметна аморфна маса.
Преди да питат ББ за много неща, за които безспорно заслужава да бъде питан, нека попитат Първанов за още по скандални неща, за които обществото трябжа да бъде информирано.
Паботата на журналистките е да питат политиците, а не да пипат мискулите им. Пипането е лична работа...Удоволствие, ако щете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 09.10.201021:06

Да критикуват силните на деня? Но как изобщо очаквате да се роди подобна мисъл у нашите младички кифли-репортерки, след като мозъкът им е предварително маринован в чалга. Браво на рускините наистина, иска се смелост, за да кажеш в очите на Путин онова, което той на-малко иска да чуе. поклон
   

оценка

+0 -0