Webcafe

Големи мерки с малки теглилки

Guns&Ducks
05.05.2010, 17:40 (обновена 07.05.2010, 12:04)
Бойко Борисов око

Снимка: © Антон Станков (БГНЕС)

Окото на Бойко Борисов не изпуска нищо - мерките са леви, ама пък след тях започват десни реформи...

Ура, ДДС няма да се вдига! Ура, работникът няма сам да си плаща болничния! Ура, пенсионната възраст си остава същата! Но не само това - антикризисните мерки даже се оказват допълнителни народни благини. След актуализация на бюджета ще има 116 млн лв. за тютюнопроизводителите, 158 млн. лв. за бедните и безработните, 220 млн. лева за болните от резерва на НЗОК, 80 млн. лева за пътуващите - за  магистралите Люлин, Марица и Тракия, плюс още милиона за софийското околовръстно, моста към столичното летище и две ГКПП.

Мерките са леви, както призна премиерът. И не само заради допълнителното раздаване на пари, но и защото са социално щадящи. Преимуществено ще се режат разходи за издръжка, а не щатове. Живи хора ще пострадат главно в Министерството на отбраната, здравното министерство и изобщо в държавната администрация.

Но пък нали чиновниците, с костюм или фуражка, са и без това едни от най-омразните на народа. Над 90% от българите, според последното изледване на МБМД, искат бой по чиновническото канче.

Щадящи са и към бъдещите пенсионери. Психологически важната възраст за пенсиониране остава - 60 години за жените и 63 за мъжете. Увеличава се само минималният стаж за пенсия - с 3 години за двата пола, и необходимите точки за пенсиониране стават съответно 97 и 103. Което ще е неизгодно само за и без това „незаслужилите" - хората, които се трудят от ранна възраст, точките си ги имат и при новата летва. Освен това промяната влиза в сила чак в средата на следващата година.

Дотук добре. Обаче с какво ще пълним дефицита?

Кабинетът очаква от съкращаване на държавни разходи с 20% да спести 900 млн. лева и да получи 500 млн. лева данъчни приходи от продажби на алкохол, цигари и строително желязо, след като задуши контрабандата.

Проблемът с дефицита си стои. Нищо, че финансовият министър Дянков винаги е готов на ведър оптимизъм с някоя счетоводна абракадабра. При 271 млн. лева бюджетен дефицит за третия месец от годината, през април изведнъж излязохме на плюс с 213 млн. лева. Да, ама тогава БНБ внесе в хазната 354 млн. лева печалба за 2009 г., а и доста народ си плати данъците точно в този краен за плащане месец. И сигурно май пак ще бъде март.

Така страната е изправена пред нов проблем. Зададена е цел, а тепърва ще се решава как ще се постига. На 15 май тепърва ще се събира Съветът по административната реформа и тепърва ще започне да се мисли как да се постигне 20%-ното орязване на разходите.

Дотогава премиерът има единствено народняшко-каубойски идеи - да се гасят лампи и режат коли и шофьори, а ако трябва, да се сложи полицай до всяка будка за алкохол и цигари. Не че и това не са мерки, но са с неизчислим финансов ефект, още по-малко пък голям такъв.

Така на практика силно закъснелите антикризисни мерки за пореден път се отлагат във времето.

Хубаво е, че кабинетът най-сетне откри топлата вода, че вдигането на ДДС е прокризисна мярка, а орязването на държавните разходи е антикризисна. Той обаче продължава да изостава в надпреварата с времето, защото на 10-ия месец от управлението му България продължава да няма действащи антикризисни мерки.

След вече вярно поставената цел тепърва ще се надяваме на качествено определяне на средствата за постигането й, а още по-после - на ефективното и срочно изпълнение на всички малки стъпки, които водят до голямата цел. Затова, още е твърде рано за ведър оптимизъм - засега имаме само големи мерки с малки теглилки.

Реформата още не се е състояла.

Oще: администрация  актуализация  бойко борисов  болнични  бюджет  дефицит  мерки  съкращения  чиновници  щатове 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.