Webcafe

Каката, Соколов или ...

Цветана Георгиева
19.11.2012, 16:42 (обновена 20.11.2012, 15:24)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Бойко Борисов пусна хитро топката в полето на СДС

Премиерът Бойко Борисов отново се вклини в прясно разведеното семейство на СДС и ДСБ (за което допринесе и ГЕРБ), изкушавайки хората на Емил Кабаиванов с номинация за конституционен съдия. Депутатите на ГЕРБ ще подкрепят без задръжки юриста, излъчен от "Раковска" 134, обеща Борисов.

Звучи като предложение за брак, само дето булката, макар и току-що отвързала се от Иван Костов, нито изглежда развълнувана от офертата, а най-малко сигурна във влизането си в 42-ото НС.

В разгара на кризата "Марковска", оплела куп партии и институции и блокирала Конституционния съд, премиерът търси за епилога й СДС, ласкаейки ги, че са марка в дясното политическо пространство. В един по-друг план може да се каже, че са се и свили колкото марка за политици-филателисти.

Не че синята партия няма място в най-новата ни история, но годините на непрекъснато разцепление, люспене и междуличностни вражди едва ли са резултирали в банка кадри, особено магистрати.

Сега СДС ще трябва да откликне на поканата, няма избор - освен ако не иска да стане за смях по-малко от година преди изборите. Как ще действа?

Единият вариант е отново Синята коалиция да предложи Екатерина Михайлова (ДСБ), доказан юрист и парламентарист със сериозен стаж. Срещу нея не гласува нито един депутат, но Класната загуби първата битка с Анастас Анастасов и Венета Марковска. Ако СДС я пожелае - макар че е съвсем в реда на нещата пак да я предложи.

Друг вариант е например Йордан Соколов. Юрист, бивш председател на парламента.

Трети вариант е... Нели Куцкова например. Устатата дама е говорител на Съюза на съдиите, известен като опозиция на управляващите от ГЕРБ (или поне на Цветан Цветанов), а беше и кандидат за вицепрезидент в двойка с Петър Стоянов за втория му мандат.

Според източници на bTV - можело да е и самият Петър Стоянов.

Ясно е, че Борисов обръща гръб на Костов, въпреки че СДС, или по-скоро депутатите му от Синята коалиция, няма да подкрепят бюджет 2013, периодично искат министерски оставки и държат линия на "конструктивна опозиция".

Дали премиерът не си търси бъдещ коалиционен партньор в лицето на СДС? Тази хипотеза остава засега в мъглявина. Но новият кандидат за Конституционния съд може и да разкрие част от отговора.

Oще: бойко борисов  вената марковска  герб  дсб  екатерина михайлова  конституционен съд  сдс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

6 Svelini | 20.11.201213:12

Няма никаква хитрина в хода на Самодържеца. Наближават избори и трябва да се търсят съюзници, защото ситуацията от 2009 г. няма да се повтори. Клетвите на ББ, че няма да се коалира с други партии не са реалистични. Няма лесно да се откаже от властта.
Едва ли бракоразводния адвокат е най-подходящата кандидатура. Мисля че сред привържениците на СДС има доказали се експерти юристи. А "Каката" от ДСБ стои много по-високо, но заради отношението към Костов няма никакъв шанс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

5 leibstandarte | 20.11.201212:28

МакАлистър,
Костов беше така брутално мачкан през годините от червената пропагандна машина, че в очите на масите е дълбоко сатанизиран. Според мен каквото и да се случва, няма да бъде подкрепен от достатъчно гласоподаватели, за да може да окаже някакъв реален ефект върху БГ реалността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 20.11.201211:49

Драги MacAllister,
От години се опитвам да отгатна съдържанието на т.н. СИНЯ ИДЕЯ.Дали тя е общочовешка светла мечта,или пък някаква скривана,но велика истина,
голямо социологическо,политическо или икономическо явление или пък цветоусещане на политици,които мечтаят кръвта им да е синя?Ще ти бъда благодарен ако поне ми подскажеш нещо,за да мога да си оформя някакъв възглед.Защото сега,при процесите,които се развиват по света,сината идея прилича на имитация за "свободни" избори,но с платени избиратели за ГЕРБ. Помогни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 20.11.201201:22

Егати тъпотията! Бойко е решил да потопи и последните останали на повърхността парчета от кораба на СДС, ами лека им пръст - с квито се фанеш такъв ставаш, само дето много хора си мислеха или поне надяваха, че това фащане не се е случило още много отдавна... С тоя театър поне още една псевдопартия ще си заеме мястото в забравимата част на историята. Ако някой от старото "синьо" поне малко е заиграл собствена игра, демек различна от "червеното" то и без това е ясно, че трябва да се търси в ДСБ. Доколко има правота в тия думи е много спорно, съгласен съм, но как да не обръщаме внимание като идат избори, от които не зависи много, но малкото което зависи вече е критично и е нормално средния човек да се чуди - като е останал само варианта "втори тото шанс" на кого да го даде - на Станишев или Костов. Тая дреболия с прехвърляне на топката към СДС, свърши и едно добро - тихомълком поставя въпроса по-ясно и по-ограничено между тия две имена, което мисля, че ще се съгласите е по-добре от размитото от безумни отражения пространство на Яневци, Биневци, Воленовци и други "ци" заедно с гореупоменатите - поне говорим за някакви тела, а не само за сенките им. За Костов имам много антипатия събрана, но не мога да му отрека поне едно - корените му от ония времена не звучат толкова банално определящо, както е това и за ГЕРБ-аджиите, а и за всички други, които се опитват да го играят анти-комунисти. Той поне 20 и кусур години изгражда собствен образ, може би не много чист и привлекателен, но поне собствен. Хубавото на това е, че избора между него и да кажем Станишев е все пак донякъде избор, а не абсолютно безсмислено упражнение.

Сега от СДС не се чу и едничък глас на някаква самостоятелност или поне мрънкане - грабнаха подаръчето и си го замъкнаха в хралупата да го хрупат. Е, това ако не разруши и последните задръжки на ония, които все още са се опитвали да приемат СДС и ДСБ като едно нещо, не знам какво друго може да го направи, а това, както казах е много малко, но все пак допринася за някаква атмосфера, в която има нещо като избор, от който нещо все пак да зависи - много дефицитна стока през последните 10-тина години. Да видим дали Костов ще осребри ситуацията - най-малкото е длъжен да го направи, ако го е грижа за нещо друго освен себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

2 aryan | 19.11.201223:33

Чинчифон ,забрави и смачкания неук народ без самочувствие който избира тираните си вече близо 70 години.А по големи курви от журналистите в България няма и не знам как все още не са сменили името на тази професия,защото никой изпълняващ функциите на журналист не отговаря на длъжностната си характеристика .И автора на статията какво реве,да се хваща да разобличава политиката на управляващите , на нас Просвещение ни трябва не ревльовци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 19.11.201217:43

Кратък трактат на тема "Политическа търговия от държавната власт в България".Няма планове,нито мечти или идеали.Няма солидарност и взаимна подкрепа между хората.Останаха само политици,курви и журналисти Удивителна
   

оценка

+1 -0