Webcafe

Демокрация за продан

Владислава Кръстева
05.10.2014, 19:38 (обновена 06.10.2014, 20:49)
каруца

Снимка: © webcafe.bg

"С хиляди ножа прободен народ - затъпен унижен по-нищ и от просяк, останал без мозък ..."

Хора продават имотите си, наследството си, бъбреците си, телата си, а ние се чудим, че някой си продава гласа.

Купеният вот е най-реалният вот в България. Това е вотът на Горни Лом, на Ораново, на заплатата от 250 лв., на живота на заем, на дълговете, прехвърлени към фирми за събиране на лоши кредити, на падналите зъби, на живота по анцуг.

Щастливи са тези, които успяват да продадат гласа си - а какво да кажат другите, на които няма кой да им купи и гласа. За тези хора няма значение кой управлява - те нямат амбиции да стават шефове на ДАНС, нямат офшорни магазини, нямат хазартен бизнес, не търгуват с акцизни стоки, дори и една лафка не могат да отворят.

За бедността няма закони, няма и демокрация. Там животът е ден да мине - друг да дойде.

Контролираният вот гони 20 процента. Вие, които почивате всяко лято в чужбина, които пращате децата си да учат зад граница, защото България sucks, които сте готови да чакате на опашка за новия iPhone 6, нямате никакво морално право да укорявате онези, които са продали гласа си.

Едва ли си давате сметка, че всички аргументи за права и демокрация са голям майтап, че стената на мизерията и бедността е по-висока от излюзорната сладост на гражданската позиция, която активните българи заявяват твърдо по стените си във Фейсбук и са готови да водят епистоларни битки за нея.

Няма оправия за тези хора. Нито бялата лястовица, нито неволята могат да помогнат.

На тях им се случват само черни лебеди - наводнения, земетресения, взривове. Оставете ги поне да продадат гласа си. Не са те проблемът на демокрацията.

От другата им страна стоят едни „мъртви души" по Гогол. Русия от 19 в. не е по-различна от България в 21 в.

Невинни няма, всички наддават.

После „лидерите" отчитат победи и на гърбовете на напазарувани бедни, отчаяни, докарани до животинско състояние от мизерия хора.

"С хиляди ножа прободен народ - затъпен унижен по-нищ и от просяк, останал без мозък ..."

Утре на техния гръб ще лежи управлението, с техния мандат ще се крадат еврофондове, пари от грандомански строежи, обществени поръчки.

Има ли начин да се оправи - сложно, но има.

Да започваме ли?

Ако полицията, прокуратурата и съд не се навеждат с гръб към всесилната „политическа класа".

Ако се въведе „активната регистрация"... Ако.. Ако...

Oще: 5 октомври  гласове  избори  купен вот  купуване на гласове  парламент 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 07.10.201414:23

>Ние откъде да знаем, че сте високо морален?

В контекста на статията и коментарите, няма значение дали съм убивал баби-рентиерки, а единствено дали съм продавал гласа си.
Не съм продавал гласа си.
Съответно, защитавам моралното си право да изисквам същото от другите, защото авторът на статията в пряка реч ми го отнема, използвайки бедността като оправдание на продаването на гласове и, видимо, дори не само ("За бедността няма закони").

>укорявате бедните

Не укорявам бедните.
Укорявам тези, които продават гласа си.
Съществена част от тезата ми, която явно ти убягва, е че бедността не е оправдание за неморалност.

>кой е по - виновен

Няма такова нещо като "по-виновен". Поне не повече, отколкото има "по-бременна" или "по-умрял".
Има виновни за различни неща.
За нарушаването на моралния код на обществото чрез продаване на гласове са виновни хората, продаващи гласовете си.
За бедността им, която те използват като причина, и често оправдание, вероятно са виновни (и) други хора.
След като аз не приемам това, че бедността може да служи като достатъчно оправдание за нарушаване на обществените норми, то, като следствие, не намирам за нужно да се занимавам с това кой е виновен за нея и я причинява.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Купуването на iPhone 6 не е.
Или уважавайте и спазвайте горните две правила, или, ако някое от тях ви се струва нежелателно, гласувайте за политици, които да ги променят.
Щом съзнателно сте избрали да живеете в демократично, правово общество, то единствените морални опции са тези две.
Неморални има много (виж статията).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

8 Citizen X | 07.10.201412:50

Господииии, събери си вересиите еднаж и завинаги. Земи я и таа...
К'ви бедни, бе, гуспоице, де ги видехте? Секи си е надстроил неква проформа на собствен куманизъм и седи кротко връз кочана. Щото били бедни, можело да им се прости безморалното сад-мазо вегетиране, а? Е т'ва е от най-гнусните лозунги на лизачите, подлоги на заинтересованите от сегашното статукво. Е, аз като наистина беден студент някога що не убих некоя рентиерка тъдява, що не краднах ляб от магазина, що не завлякох де кого видя... Щот пусти морал го пазех като царкиня газо, зат'ва! Фанала тая да ми чете морал и да ми говори за бедност. Нерде България, нерде Бангладеш...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2014, 02:38

7 Andrey Sedefov Siderov.1632126821 | 07.10.201402:48

Do Deowin

Ние откъде да знаем, че сте високо морален? Можете да укорявате бедните, колкото си искате... Само, че те не са ви виновни. А от висотата на моралната си позиция, дали се замислихте, кой е по - виновен? Дали този който продава гласа си, защото няма какво да яде, или този който купува гласа му с народни пари от щедрата субсидия, с която се е налапал без да преглъща като патка с горещи лайна? Слезте малко от високата си позиция и попитайте първо тези които купуват... Тогава съдете другите... Или какво, като В "Клетниците" - за 2 откраднати хляба 19 години каторга, така ли?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 06.10.201422:31

>Вие, които почивате всяко лято в чужбина, които пращате децата си да учат зад граница, защото България sucks, които сте готови да чакате на опашка за новия iPhone 6, нямате никакво морално право да укорявате онези, които са продали гласа си.

Напълно несъгласен.
Мизерията на един човек, независимо от това дали той самият е виновен за нея, не е оправдание за нарушаването на правилата на обществото, към което той съзнателно е избрал да принадлежи.
Да, прекрасно осъзнавам, че е тривиално да имам такова мнение, когато самият аз съм адски далеч от нивото на мизерия, в което тези 50 лева означават разликата между това да нахраниш семейството си или не. Това, обаче, изобщо не омаловажава етичната стойност на позицията ми.
Според мен това, че е лесно да имаш висок морал, когато си материално осигурен, не прави липсата на морал по-малко осъдима.
Ерго, всъщност имам право да укорявам тези, които са продали гласа си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.08.2012, 10:00

5 Ivo Angelov | 06.10.201409:42

Активна регистрация:
"...Първо в списъците се включват всички, гласували на последните избори. След това се дава определен срок и всички останали желаещи да се запишат..."
И къде са разликите, дето ще ви оправят гласуването?
Проблемът е в представителната демокрация, която се изражда в множествена партокрация...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 06.10.201409:26

силно - но отново потвърждаващо несъстоятелността на идеите за това - как ще се оправим - чрез съда и прокуратурата! Въпрос
за да се оправим - първо - да преодолеем разобщеността - социална и икономическа - всички са нейни жертви без оглед на етнос и религия образование и култура - от най-бедния - до най-богатия - и това не е проблем на съда и прокуратурата - а на манталитета - като пример за това е че се сещат за мизерията само по избори
второ - активно участие в обществения живот - искане на справедливост и законност за всеки акт на отрицанието им - масово - с протести и акции на бойкот противопоставяне - не със сиромахомилско събиране на помощи без изисквания към държавната отговорност
само тези две неща ако ги постигнете - ще се оправите а не с някакви избори за хърбо и щърбо
междувременно ще трябва да си спазвате конституцията като изисквате от държавата първа да я спазва
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

3 Dox | 06.10.201400:25

И на мен ми хареса. Поздравления! Удоволствие е да четеш не просто написани думи, а асоциациите, които тези думи провокират. Това не всеки го може. А на този, който го може, по нашия край му викат - Майстор.

Статията завършва с "Ако, ако ...." Накара ме да си спомня един лаф преди години - "Ако, ако ... тогава и Титаник нямаше да потъне ....."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2014, 17:50

2 Лъчезар Трифонов.100006186606900 | 05.10.201420:41

И мажоритарен вот!! Излиза твърде скъпо да купиш 120 депутатски места .... горе долу 17 000 000 лв.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

1 Josephin | 05.10.201420:22

много добра статия - точна, силна, правдива... абе, няма нищо по-ценно от истината ... не знам защо хората толкова се страхуват от нея и все по-често се крият зад скалъпени, откровени и явни лъжи...
(само поправи *нисш Усмивка)
а за произведението - поклон!! Усмивка
   

оценка

+2 -1