Webcafe

Другари, назначаваме ви за монополисти*

Петър Николов
12.08.2012, 22:29 (обновена 19.09.2012, 14:28)
Бойк Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Властта се опитва да управлява пазарна икономика по мутренски - с цялата мощ на бухалките, т.е. на държавните лостове

Накрая на този мандат ще останат два типа фирми - държавни и тези, за които императорът е свил палец в юмрук, за да живеят. Ако тук-там мърдат и други, то е само за да не бъде пейзажът твърде еднообразен.

Това е само условно наречена пазарна икономика. Трънливият венец на прехода и фасадната ни демокрация, през която преживяхме разграбване, несвършваща и над санитарния кордон корупция, трансформация на собствеността, за да стигнем, 23 години след отправната точка, до ситуация, при която властта се опитва да управлява пазарна икономика по мутренски - с цялата мощ на бухалките, т.е. на държавните лостове.

В началото на прехода мутрите биеха по всеки, който си мислеше, че може да отвори бизнес без тях, сега властта бие по тези, които си мислят, че може да правят бизнес без нея.

В коментара си в "Дневник" Евгений Дайнов нарича днешната ситуация военен комунизъм. Всъщност е експроприация - държавата, която в момента е една политическа партия, принудително преразпределя частна собственост.

Изземва от едни, дава на други, намесва се на пазара в полза на определени играчи, разплаща се предимно с едни, но задържа плащанията на други и те потъват заради липса на оборотни средства - и покрай тях и свързаните с тях.

В страна като една човешка длан е страшно лесно да свиеш дланта в юмрук, за да смачкаш който си поискаш. Макар че мухата в студиото на bTV избяга от дългата ръка на вътрешния министър Цветан Цветанов. Но Гриша Ганчев например не успя.

Дали заради 70-те милиона ДДС, които се начисляват на тия близо 200 000 тона, които се въртят годишно на пазара на захар у нас? Ако приемем, че сивият сектор е 30 на сто, значи поне 21 милиона се точат оттам...

Така или иначе до момента няма предявени обвинения към Ганчеви - баща и син. А в края на юли специализираният апелативен съд отмени и паричната гаранция от 100 000 лева за Данаил Ганчев и той, както и четиримата задържани с него при операция "Захар" напуснаха ареста без никакви мерки за неотклонение. Според магистратите събраните доказателства не установяват в нужната степен, че групата е извършила престъплението, за което е обвинена.

А имаше обиски на офиси, спецполицаи с качулки, страховити изявления за голямо източване на ДДС и целият този декор сега отива... на кино.

Сега държавата се кани да стовари бухалките по зърнения сектор, декларирайки отново идеалната цел - да върне ДДС-то обратно в правия път, сиреч в държавната хазна. Акцията "откри" глашатаят на подобни акции - министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Но дали пак няма да издиша откъм събрани доказателства...

Най-големият играч на зърнения пазар в България е една публична компания - холдингът "Химимпорт", който притежава 18 зърнобази и изкупува предимно зърното от Добруджа. Като всяка голяма компания - и като "Захарни заводи" на Гриша Ганчев, и като "Софарма" на Огнян Донев, и други големи, техните годишни финансови отчети, които включват различни документи като счетоводен баланс, отчет за доходите, отчет за промените в капитала и др., се заверяват от независими одитори. Тези заверки показват, че сметките са верни и коректно направени.

Ако разни хора от Икономическа полиция, ДАНС и всички насъскани срещу определени бизнеси/бизнесмени искат да изловят някакво данъчно престъпление, ще трябва достатъчно добре да се образоват. И да са (почти) толкова умни колкото "белите якички". Дали им е по силите?

Само насъскване и белезници не стигат, нужно е и да се инвестира в образоване на кадрите. Иначе доказателствата винаги ще издишат. Какво пък, за тия, дето са ги насъскали, е важно сплашването да попадне в целта. Явно върши работа. На принципа: "Ще ровим, докато намерим, ако не намерим, ще го създадем".

Лесно е това да се прави в страна, където богатите са забогатели не толкова отдавна и има твърде много живи свидетели на необяснимия произход на имането им, което пък създава твърде много омраза. Така за провала на шумните акции се дава популисткото обяснение за корумпирания съд. А от другата страна току-що са си измили ръцете...

Този филм, в който премиерът Борисов и тия около него си играят на Робин Худ и шайката му от Шеруудската гора и демонстрират "изострена социална чувствителност", се изтърка от употреба.

Докъде сме се докарали? Монополно положение на медийния пазар, на пазара на горива, в аптечния бранш, където малките аптеки, извън веригите, лека полека затварят, сговор при цените на основните хранителни стоки.

Но щом един човек като Веселин Георгиев-Баткото, успя да уреди обществени поръчки за 120 милиона лева за фирми на двамата си братя, защо да не може да се уредят фирми, любими на властта, с монополно положение - всяка в своята си сфера? Въпрос на "кеш бек".

А в Немската идеология Маркс визионерства как при комунизма ще изчезне традиционното разделение на труда и индивидите ще могат " да ловуват сутринта, да ловят риба следобяд, да отглеждат добитък вечерта [и] да анализират и обсъждат след вечеря". Да беше казал това преди или след експроприацията ще стане.

*Игра с израза "Другари, назначавам ви за милионери" от книгата на Крум Благов "Първият милион". Изразът е от разказа на някогашния фараон Иво Недялков, според който в края на ноември 1989 г. Андрей Луканов, тогава министър на външната търговия, събира 150-200 души в залата на БИСА на ул. "Раковски" 134 - сега централата на СДС, и им казва шеговито: "Другари, назначавам ви за милионери".

Oще: герб  захар  зърно 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.08.2011, 12:30

11 Mike13 | 14.08.201216:34

Да свършва това преразпределяне на бизнесите и ритане по кокалчетата на феодалите, че да остане малко въздух и живот и за обикновените българи. Мине се не мине ден - и хоп, привикват поредния богаташ... То не беше Гр.Ганчев, О.Донев, Л.Павлов и т.н. Вярно било, и богат да си не е лесно!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

10 Vankata_820 | 14.08.201213:15

Поздравления за статията!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 20:18

9 Паладин | 14.08.201208:57

"отчет за доходите" ли ? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

8 Krivcho | 14.08.201200:55

Не е прав Евгений Дайнов!Не е военен комунизъм,а си чиста проба демократична мутрокрация.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2012, 00:02

7 Oleg Sledov | 14.08.201200:05

Аз знам, че вие българите не сте хора ако не лаете, ама хората са казали "На крива ракета космоса и е крив". Каквито си ги избирате, такива ви управляват. Кво се косите сега? Емигрираите. И без това друго не правите като ви опре ножът до кокала...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 13.08.201215:22

Това е алгоритъм за "активно мероприятие" .
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

5 ARROGANT | 13.08.201215:20

"Какво пък, за тия, дето са ги насъскали, е важно сплашването да попадне в целта. Явно върши работа."
_________________________________________________________

ОМАСКАРЯВАНЕ А ЛА „Б.Б.”
„”.....Набелязва се целта и как да бъде унищожена. Изписват се няколко рапорта, изготвя се засекретена справка, доклад, изпраща се в прокуратурата. Там са съвестни и си правят проверката. Междувременно се намира начин това да излезе в МЕДИИТЕ и човекът да бъде ОМАСКАРЕН. Прокуратурата казва: “НЯМА ТАКОВА НЕЩО”, но човекът е ОМАСКАРЕН. Информацията се подава и на европейските ни партньори и този човек е ликвидиран и там. Това са прийомите на ДС и милиционерското ни правителство
Става дума за политици, хора на високи държавни постове и други известни хора. И НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ ЧОВЕКЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ......”


Лош или много луд
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 13.08.201213:13

Андрей Луканов събрал верни комсомолци-доносници и ги назначил шеговито за милионери. Шеговито, шеговито , колко да е шеговито - еми едни са станали милионери, други - кредитни милионери, според заслугите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 13.08.201211:37

Ми що не го казахте в прав текст в заглавието? Мутрите замениха бухалките с лостове - държавни. От друга страна, както се казваше едно време - "Яж! Държавно е!" Та и у нас така стана - като не си стопанисваме държавата и мутрите й разграбиха лостовете ;).
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

2 Vasil | 13.08.201211:16

Дайнов - ДС

Бойко - ДС

бащата на Цветелинбанк - ПГУ на ДС

Доктора - агент на НСС , НСБОП , на Милошевич , на Кремъл и на бог знае още кой .....

Самоковеца - агент на НСБОП , сътрудник на бившата ДС


да продължавам ли или ви стана ясна картинката ?!?!??


каква икономика и какъв пазар ви гони в тая мафиотизирана държава ????
   

оценка

+5 -0