Webcafe

Кръвта задължава

Петър Николов
17.03.2014, 14:14 (обновена 19.03.2014, 10:57)
Лазаров

Снимка: © webcafe.bg

Въпросът с оставките винаги е бил признак на морал.

Настоящият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев го знае най-добре - той е един от малцината, подали оставка при съмнение и недоверие в професионализма му, като шеф на ДАНС през 2011 г.

В други краища на света, в САЩ например, подават оставка и при разкритие за извънбрачна връзка - така си отиде шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс.

Какво би посъветвал Йовчев главния секретар на МВР Светлозар Лазаров след случая в Лясковец, при който загина командос, а други сериозно пострадаха и вероятно на двама от тях ще се наложи да бъдат предсрочно пенсионирани от системата на МВР?

Засега вицепремиерът и министър на вътрешните работи е разпоредил няколко проверки, свързани със замисъла, организацията и провеждането на полицейската операция в Лясковец.

Комисията по сигурност в 42 НС ще изслуша главния секретар по случая. А след случилото се има повторна заповед за проверка на регламентите за издаване на разрешителни за оръжия и начина, по който се съхранява оръжие.

Наред с всички добри намерения в стила на "след гръм - гръмоотвод", ще се мисли и за скъсяване на валидността на документа за психично здраве, необходим за издаване на разрешително за оръжие - например от 5 на 3 години. Но това, както и да го погледне човек, е твърде дълъг срок.

Значително по-лесно би било, МВР да има възможност да ползва информация при издаване на такива разрешителни по електронен път от регистър, където са вписвани хората с психични проблеми.

Макар все още никоя институция да не е казала дали 53-годишният Петко Петков е болен психично или просто е асоциален. Коментаторите хвърлят боб параноя ли е или социопатия. Важно е да го знаем - това определя и действията на полицаите. Стига те да са знаели.

А общ регистър за психично болните няма. (То електронна система на НЗОК няма, та регистър...) Сега ни го обещават - евентуално наесен. Дотогава Лясковец ще е забравен. А може би не, като погледнем случаите, в които някой превърта и започва да избива близките си - за да ги предпази от този живот.

Все едно. Въпросът с оставката е обвързан с въпроса за професионализма. Липсата на професионалисти в почти всички сфери в България е потресаваща, но в МВР и в здравеопазването е убийствена. В прекия смисъл.

Колко такива операции е планирал и ръководил Светлозар Лазаров, за да знае как се прави? Лазаров е кадър на ДАНС, колко успешен - той си знае, казват, че не се справял с агентурната работа. Но също така е и бивш командос. А всички знаем, че е зет на Камен Пенков, който беше зам.-министър на вътрешните работи при тройната коалиция, достатъчно "тежък" в БСП - и собственик на една от най-големите охранителни фирми в България.

Колко операции по обезвреждане беше планирал и ръководил и Бойко Борисов, когато стана главен секретар на МВР и нареди да извадят гранатометите срещу Чакъра?

Изобщо останаха ли профита в МВР или само Г-образно превити политически пионки? На това изслушването в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред няма да ни отговори. Ето затова Лазаров трябва да си подаде оставката.

Oще: мвр  оставка  светлозар лазаров  цветлин йовчев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 19.03.201413:20

А журналистиката, какво ви задължава г-н Николов? Да раздавате присъди в медийното пространство, без дори да си имате и най-малка представа, какво се случва във ведомствата.

И като ги уволните тези, с кого ще ги замените? Изобщо седейки си зад клавиатурата, е много лесно да тропате с краче и да викате "ИСКАМ". Ама не това, а другото. И някой друг да ми даде това другото.

Един единствен въпрос имам: Кой кадърен човек ще стане шеф на нещо в тази държава, като знае, че сам си разписва пътния лист след следващите избори?

Кой ще си жертва кариерата, като знае, че дните му на позицията са преброени, а от него нищо не зависи. Там е големия проблем на всички ведомства, случващото се е следствие на нещо, а не причина. Докато партиите имат власт да изритват целия висш ешелон на институциите след избори, все така ще е.

Разбира се, от висотата на вашата позиция, надали ще отговорите на човек, скромно работещ в едно друго ведомство, където проблемите са същите. Къде по-лесно е да раздаваш присъди, вместо да се разходиш до първото РПУ и да попиташ хората там, какво се случва.

Уволняването на хора е пожарникарска работа, самата сграда наречена държава е пожароопасна. Не виждате или не можете да видите, какво се случва в институциите за последните две десетилетия? Имаше дори и вълна от поръчкови убийства, за да се смени главния секретар през 90-те. Изобщо мислите ли, преди да седнете зад клавиатурата?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.11.2013, 17:17

4 Tanq Taneva | 19.03.201410:40

Не трябва да има прошка за никй, допуснаха да бъде отнет човешки живот. От това прозира нагла некадърност.Този главен секретар изобщо какъв опит има с полицията изобщо? Явно има и си пролича твърде ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

3 Mladen Marinov | 18.03.201401:32

Като гледам резултатите - май малко професионалисти са останали....
При въоръжените мотивирани убийци жертвите винаги са много.
Примери по света колкото щеш - Брейвик примерно.
Но там резултата е поради фактора изненада и жертвите са невъоръжени.
Рядкост е да има толкова ранени от SWAT или в случая нашите спец-полицаи.
4 психолога са говорили със стрелеца... - ами като се вижда че не е готов да евакуират района и да изчакат.
Явно има допуснати грешки.
Колкото до професионализма - отдавна изчезна почти навсякъде в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 17.03.201420:04

Каквито са ни политиците, инженерите, лекарите, учителите, съдиите, маркшайдерите, главните счетоводители, такива са ни и спецполицаите. Въздух под налягане. Много ги бива да се правят на мутри и "да грабят със шепи от живота". Лека му пръст на момчето, но това е, за жалост, полицията, която ни пази. Като се започне от главния секретар, та чак до кварталния полицейски инспектор. Не казвам, че няма свестни хора сред тях. Има, но професионалистите са кът. А те са кът, защото всяка власт иска да използва полицията за политически цели, да й пази гъза, да натиска опозицията и да респектира непослушните бизнесмени. Дреме й за битова престъпност и сигурността на населението. Всеки да се спасява, както може. Дотам сме я докарали.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 17.03.201418:46

Че какви "профита" да са останали в МВР? От къде? От кога? От времето на социализма ли? Тогава бяха милиционери, служещи на комунистическата власт.
Така че - от къде точно да се вземат тези профита?
Не съм особено голям защитник на милиционерското съсловие, но в един момент справедливостта изисква да се каже, че от някого може да се изисква толкова, колкото може да даде, за колкото е подготвен да даде. А в България щата на полицията е раздут, но това е само зада не отидат тези хора на опашките за безработни /все пак е по-добре да са милиционери - може би да, а може би не съвсем Усмивка/. О там нататък пари МВР за нищо друго няма - нито за оборудване, нито за обучение. Та и там проблема е във "властта" - увеличават им заплатите, зада не се сърдят, но дават твърде малко, зада направят от тях всъщност полиция. Държат си едни хора зада се справят с безредиците, т.е. да пазят властта. И толкова.
Или с други думи - имаме си милиция, много милиция при това /само дето тя вече отдавна никого не респектира/, но виж полиция - такова нещо все още си нямаме.
   

оценка

+2 -2