Webcafe

Под бойкото знаме на ГЕРБ

Дияна Костова
31.07.2014, 17:47 (обновена 04.08.2014, 19:28)

1 от 9 снимки Назад Напред

бойко борисов

Снимка: © gerb.bg

Да знаеш, че всяко решение под бойкото знаме на ГЕРБ е предпоследно, но да продължаваш да туптиш с неравния пулс на лидера - това е тайната на успеха в партията. По-адаптивните в ГЕРБ оцеляха след година и половина властова диета и сега се готвят да заемат старите си позиции. Бивши и бъдещи държавни ръководители, тежката артилерия, блясъкът на чистия герберски ум. (Вижте снимките)

Те са говорещите глави от сутрешните блокове. Те са фалцетът и сопраното на парламента. Те са живият плет зад широкия гръб на Бойко Борисов. „Оратори, агитатори, въздухоплаватели, генерали и съдържатели на локали". Бивши и бъдещи държавни ръководители, тежката артилерия, блясъкът на чистия герберски ум.

Оцелелите след година и половина властова диета сега се готвят да заемат старите си позиции. Този път Бойко Борисов обеща, че лично ще пресее кандидатите за слава, така че да няма неприятни изненади като Филип Тефтерчето, Емо Фаса, Малката тухла, и други резерви от дългата скамейка на ГЕРБ.

Като премиер Бойко Борисов до последно се запознаваше със своите собствени (както обича да ги нарича) народни представители - обикновено по проблематични поводи. Той имаше оправдание през 2009 г. Тогава парламентарният успех го връхлетя с такава скорост, че се наложи спешно да съставя „A" отбор, в който влязоха и професионалисти, но и хора на случаен принцип, минали през фейс-контрола на Цветан Цветанов.

Така например джи-пито на Борисов - Лъчезар Иванов - стана председател на Комисията по здравеопазване, а Красимир Велчев се преквалифицира от тенис-партньор на кортовете в Банкя в съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Балдъзата на Мирослав Найденов - Даниела Дариткова - влезе в парламента, същото се случи и с младия Светлин Танчев - брат на зетя на Маргарита Попова. Валентин Радев - съпругът на съветничка от СОС, се издигна до зам.-министър на отбраната, а съседът на Цветан Цветанов - Станимир Флоров тръгна да чупи гръбнака на организираната престъпност.

На всеки сравнително кадърен професионалист в ГЕРБ се падаха по три лъчезарни мозъка, двама носачи на чували с бюлетини и поне един лобист на бизнеси с акцизни стоки.

По-адаптивните решиха проблема с липсата на политическа самостоятелност чрез обилни медийни изяви и заглушаване на опозицията. Те останаха признателни и днес са на първа линия в управленския отбор на партията. Ето някои от тях:

КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ

Абсолвентът от Школата за висша летателна подготовка в Уляновск беше съпредседател на ПГ на ГЕРБ в миналия мандат. Автор е на златното правило в политиката в ГЕРБ, че „един грам лоялност се равнява на килограм интелект".

Само той като пилот на герберския самолет си знае какво му е струвало да укротява депутатските бесове, но явно не му е било лесно, след като роди идеята за задължителен психотест на всички изборни позиции - от кметове до депутати. Или още по-милиционерското предизвикателство за политически детектор на лъжата.

Красимир Велчев ще остане в историята на парламентаризма и с настояването да се приеме Закон срещу клеветата, като превенция срещу компроматите в предизборната кампания. В опита си да защити идеята на Симеон Дянков за данък върху депозитите, се учуди как така статистиката отчита увеличаване на банковите влогове, щом неговите намаляват. Тогава обяви още, че с данъка щяло да се спре облагодетелстването на „хората, които не искат да работят".

С това прозрение си заслужи „номинация" за Нобелова награда за икономика лично от Иван Костов.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

От юрисконсулт на психодиспансера в Русе - до министър на здравеопазването „по спешност". Десислава Атанасова преизпълни кадровата си програма-максимум още преди да навърши 33 години. Само за да запише четвъртия по ред неуспешен опит за здравна реформа, гарантирана от ГЕРБ.

Една година Атанасова запълваше липсата на политическа посока чрез лексиконни интервюта с рецепти за миш-маш и безбрежни детски спомени, и спорадично притопляне на идеите на предшественика си д-р Стефан Константинов.

Десислава Атанасова ще се запомни с опита си да допринесе към юриспруденцията, като забрани на гражданите с неплатени здравни осигуровки да се разпореждат с имуществото си. И разбира се - с включванията в досадно шумния дебат „за или против" забраната за пушене на закрито - вечният вътрешен антагонизъм в ГЕРБ между тютюнево-ресторантьорското лоби и изкушението да изпълнят със съдържание онази част от името на партията, засягаща „европейското развитие на България".

В завещание от предшественика си получи три безценни съвета: да не опитва да прави големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичните фирми, ако не пие от него, и на големите хора да казва "да". И една молба от наследничката си - Таня Андреева - да спре да нарича здравните работници свои колеги...

ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

„Г-н Главчев, мисля, че задавам много прост въпрос и вие нещо сложно отговаряте. А не сте такъв човек"...

Двусмислената реплика се отнася до зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев и е авторство на журналиста Кирил Вълчев, който въпреки професионалния си опит не успя да изтръгне от него конкретна позиция по нито един въпрос в продължение на 18-минутно интервю след Евроизборите.

Главчев е универсалният говорител на ГЕРБ по целия медиен конспект. Затова често му се налага да говори, без да казва нищо, за да не рискува да изпадне в несъответствие с логиката на партийния си лидер. В 41-то Народно събрание оглави анкетната комисия „Хохегер" и парламентарното звено за надзор на уж независимата ДКЕВР. Заради това че държеше Ангел Семерджиев на къса каишка, Главчев получи символично признание от Бойко Борисов - беше номиниран за министър на енергетиката в едноминутния (нереализиран) мандат на ГЕРБ след подадената оставка през февруари 2013 г.

Въпреки че се води за един от финансовите експерти в парламента, по-често ще го забележите с упражненията му по политическа сатира, а не с остра като бръснач критика на фиска. Във втория си законодателен мандат той се превърна в генератор на ефектни фрази и пародийни прояви.

Наричаше Мая Манолова „радиоточката на БСП", поздравяваше Пламен Орешарски със „златния медал от олимпиадата по дебелокожие и наглост", кръстоса по диагонал пленарната зала с кашонче с надпис „Дрегер", докато левият депутат Христо Монов изнасяше поредната си артистична реч от трибуната, а и порицава парламента, който излъчвал сериозна нестабилност и с лъчите от нея изгарял всички институции, включително правителството, макар то да ползвало слънцезащитен крем...

Дори Главчев ще се съгласи, че диалектиката на сутрешните блокове не е наследството, с което един уважаващ себе си политик би искал да остане в историята.

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

Тя е секретар на парламентарната група на ГЕРБ, а в партията отговаря за деликатната линия на етническото многообразие. Караянчева си приписва като лична заслуга факта, че кърджалийският кмет Хасан Азис спечелил поредния си мандат с малко над 50%, а не със 70 на сто като в предишни години.

В типичния си джентълменски стил Бойко Борисов гарантира за нея, като поиска прошка от мъжа й на предизборен концерт в родното Кърджали заради тиражираните слухове, че била любовница на Цветанов.

За всяко уволнение на директор в селско училище или на дребен администратор в смесените райони, Цвета Караянчева бие аларма за етнически сътресения. В същото време присъства заедно с депутати от ДПС в българската делегация на конгреса на Реджеп Ердоган в Анкара. А „турското кафе" на Борисов и Местан нарича просто „един жест на толерантност".

Иначе острието на ГЕРБ има слабост към метафоричния изказ.

Неин постулат е, че полифонията било обратното на комунизма (обяснението е, че при полифонията е невъзможно всички ноти да са равни и еднакви по важност). Или че управляващите се усмихвали като от реклама на шоколадови вафли. Или - че политиците и пелените си приличат по едно - трябва да се сменят често, защото започват да се изпускат. Или - че Столетницата била като девица в изповедалня. Или - че коалицията с ДПС била консумиран брак, при който само в БСП не разбрали „че момата не е честна".

За сметка на извънпарламентарната си хиперактивност, Караянчева не може да се похвали с особена законотворческа работа (последно е участвала като съвносител на промени в закона за ветеринарномедицинската дейност, закона за лова и опазване на дивеча и закона за ползването на земеделски земи).

Този съкратен списък не изчерпва кадровата банка на ГЕРБ. Спомнете си неповторимия Валентин Николов, който с магистратурата си по двигатели с вътрешно горене стана шеф на АЕЦ „Козлодуй".

Или председателят на НЗОК Пламен Цеков, прочул се с 8-те си диоптъра късогледство, заради които вкара лобистката поправка „Мери Джейн". В същата каша беше забъркан и депутатът Светлин Танчев, който въпреки скандала и въпреки че се присламчи към Бареков - предизвика съжаление у Бойко Борисов заради изпуснатия млад капацитет.

Да не говорим за Станислав Иванов, който пред зала „Универсиада" влачеше чували с бюлетини от президентските и местните избори. Това не му попречи да излезе сух от ситуацията и днес невъзмутимо да кове опорните точки на ГЕРБ по медиите като народен представител, втори мандат.

Хората, които проявяваха опит за независимост от колективния разум, получаваха разнообразни сигнали за корекция на поведението - от вътрешнопартийно мъмрене, през демонстративно бламиране в парламента, до прокурорски проверки за назидание на по-упоритите.

Тайната на успеха се оказа високият толеранс към конформизма. Да знаеш, че всяко решение под бойкото знаме на ГЕРБ е предпоследно, но да продължаваш да туптиш с неравния пулс на партийния си лидер.

И така - до нови изборни успехи.

Oще: бойко борисов  бюлетини  валентин николов  герб  даниела дариткова  депутати  десислава атанасова  здравеопазване  красимир велчев  кърджали  лъчезар иванов  парламент  партия  пламен цеков  станислав иванов  тежка артилерия  цвета караянчева  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

13 peet | 02.08.201422:23

Искрено се надявам това да е първата статия от поредица за правителствата, управляващи България през последните години, включително последното, разбира се. Там има не по малко интересни и гнусни истории. Предполагам,че творческата възбуда на авторката не е стихнала и ще има доблестта като е казала А да каже и Я. Инак ще замяза на поредната кресла.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

12 John Smith | 02.08.201415:26

Прав е Другаря VK Идея
Трябва да се гласува...
При ГРОБ беше нетърпимо, при Ореха е неописуемо Бесен
Предлагам да не се гласува за старите партии, а да се обединим и гласуваме за
Либертас България или Движението за равноправен обществен модел.
България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

11 VK | 02.08.201414:20

Като стана дума за идиоти, то има няколко групи такива.
Първата гласува за едни и същи хора, които всеки път когато са в управлението, докарват страната до дъното. Не са малко, но и не са съществена част, за да представляват голям интерес.

Втората група са такива, които са готови срещу някакво заплащане да подкрепят всякакви празнодумци, независимо от дивотиите които пропагандират. Те също не са кой зае колко - около 200 000 на последните избори, така че също не са особено важни.

Най-голямата и затова и най-вредната група е около 50% от имащите право на глас. Тези са особено опасни, защото са прекалено умни и интелигентни (поне според самите тях) и всички политици са прекалено тъпи и неуки, за да гласуват за тях. Всички са маскари. Чакат месията, който да направи живота песен и да потекат реки от мед и масло. Част от тях, всеки път припознава в някой новопоявил се Спасителя, но трагичните резултати показват сериозни дефекти в зрението им.

Заради огромния си брой и високомерните си убеждения, че всичко им е ясно и са непогрешими, се явяват най-опасната група от идиоти, които влияят за управлението на държавата. Благодарение на тях, незначителните като цяло други две групи, успяват да вкарат в управлението такива хора, които правят всичко възможно мафията у нас да си има държава, и да сме на тоя хал вече 25 години.Да сме най-бедната страна в ЕС и да няма никакви шансове за промяна.
Дори и това не им е достатъчно, ами и успяват да бутнат от власт и хора, които са опитвали да променят нещо. Убедени в своята непогрешимост, те са неспособни да забележат кукловодите, които умело ги водят за носа. С пълното съзнание, че вършат нещо велико, всъщност спомагат за движението в посока надолу.

Поради тези и куп други особености, това е най-вредната и опасна група от всичките за България. И докато не бъде намалена до поносимо ниво, нищо добро не ни очаква.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 02.08.201412:57

VK, аз пък си спомням, че имаше една приказка за това, какъв е човек, който повтаря една и съща грешка отново и отново - да избира все едни и същи хора да го управляват, макар че многократно са показали, че не са правилните хора.
Нарича се идиот.
И никакви "прасета" не променят това - прасето можело да стане голяма свиня като порасне и затова по-добре да си държим вече големите свине с които сме напълно наясно, че са свине - голяма логика, няма що. Усмивка
С днешните ни политици проблема е, че въобще никъде не са се учили да бъдат политици - като изключим тези от БСП, които са учили в Москва и ДПС, които не знам къде са учили, но някой очевидно добре се е постарал да ги научи - но пък въобще не ми харесва да не знам кой и защо.
А Бойко Борисов се е учил да е политик в Симеоновската школа - направлението за пожарникари, пожарната и охраната на Тодор Живков - затова и толкова знае как да е политик - но пък съвсем не казвам, че въпреки че никога и никъде на кажи речи нищо не се е научил той е най-лошия вариант - някой от тези дето са учили, но с определени цели и идеи които не споделям са по-лоши.
Което само оборва идеята, че задължително трябва да се избере някой "учил" за политик. Защото освен от БСП и ДПС други учили за политици в България няма - така че кажи ми кой предлагаш като искаш някой учил за политик - БСП или ДПС?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

9 Виктория Пенелопова | 01.08.201421:02

Калитко, това с вазелина, ти го разбираш най-добре, защото шефът ти направи публичен секс на Орлов мост. Доколко Местан е останал удовлетворен от фи-то на Гея, истории разни! А
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

8 VK | 01.08.201419:55

"Може пък да се намери някой нов - крайно време е да разберем, че ако не гласуваме за нови и по-малко известни няма как да се оттървем от старите си любимци."

Е тва е най-голямата глупост! Има една приказка : " За нов началник и малко прасе никога не казвай, че са хубави, защото не се знае като порасне, каква голяма свиня ще излезе!"
Хората с години се учат и участват в политиката. Доста време се иска, за да се усвоят знанията и опита, заради които им се гласува доверието, да управляват държавата. Няма никъде, някой случаен, дето вчера се събудил накриво и решил, че е време "да оправи държавата", да получи доверието на хората. За хората на запад от Трънско говоря.
Само на тукашните гении им идват такива идиотски идеи в главите. И лошото е, че 25 години се мъчат да ги осъществят!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.06.2014, 23:27

7 Калитко | 01.08.201419:46

Виктория Пенелопова, виждам че не харесваш руската прегръдка...и твърдиш че не си девица, ами подготви се тогава за турски мазен хуй, ама анално щото както съм чувал от време оно си обичат тесничко. Аааа и ако имаш жива баба да ти ушие една забрадка и едни потури ей тъй за всеки случай. Това е простата аритметика или турция или Русия. А може би нато ще ни спасят когато чифутите тръгнат насам?
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

6 VK | 01.08.201419:37

Ей, големи разбирачи!
Борисов лош, по-лош, най-лош.....та чак престъпник :

"... пред германското общество поставя въпросът: какви хора населяват тази страна, за да търпят изстъпленията на подобни криминални личности? Присъствието на ББ в политическия елит ще донесе на лоша слава на всеки един, който по стечение на обстоятелствата има българско гражданство.."

Аре нема нужда от толкова трагедии! Та чак "на всеки един, който има българско гражданство" ! Сам ли достигна до това просветление или го звездите ти го нашепнаха?
И понеже всички много умни и интелигентни, та затова Орешарски го докарахте, да "оправи" държавата. Барабар с триглавата ламя!
Е, оправиха я , видя се!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 01.08.201419:10

"Политиката не е за интелектуалци" - в България! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

4 Виктория Пенелопова | 01.08.201418:53

В коя друга партия е по-различно?? Нима "екзактният" е полезен с нещо за България? Или Стефан Данаилов калитик? Смешни са индивиди като Макарона, напр., които, споменавайки Фройд, си мислят, че всички ще ахнат и припаднат от интелектуален шок от изтърканото клише за едиповия комплекс. Политиката не е за интелектуалци! Престанете да се правите, че не разбирате. БГ политиците са представителна извадка от БГ народа. Борисов ще управлява и ако искаме това да е по-прилично от старото му управление /което е в пъти по-добро от сегашното/, ако искаме България да не попадне окончателно и завинаги в мечешката руска прегръдка, трябва да престанем да се правим на благородни девици!
   

оценка

+1 -6